Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie od środka ściany ocieplonej z zewnątrz

ipy

Recommended Posts

Witam serdecznie. Mam pytanie o docieplenie ściany od wewnątrz. W moim domu ściana zewnętrzna o grubości 42 cm, wykonana z pustaków, suporeksu i cegły białej (budowano z czego się dało) jest ocieplona z zewnątrz styropianem o grubości 6 cm. Wewnątrz pomieszczeń, ściana jest o kilka stopni chłodniejsza, niż ściany wewnętrzne- ale oczywiście zawsze ma temperaturę dodatnią. Planuję docieplić ją budując szkielet drewniany o grubości 2 cm, gdzie przestrzenie między deskami będą wypełnione styropianem o grubości 1 cm, a na tym położona boazeria świerkowa lub sosnowa. Czyli- 1 cm styropianu, 1 cm pustki powietrznej i boazeria. Czy takie rozwiązanie zda egzamin, nie będzie wilgoci i grzyba? Na innej ścianie, także zewnętrznej, mam samą boazerię na szkielecie o grubości 2 cm i ściana jest sucha. Pozdrawiam!

• 2 months później...

Witam

Odgrzeję temat, znajomy ocieplił 1cm styro od wewnątrz i na to panele i musi teraz założyć termostaty na grzejniki.

Ja poszedłem dalej 5cm styro i 18mm drewniana deska, i jest masakra, zawsze było zimno bo mi grzejnik nie dogrzewał a teraz cieplutko, ocieplone tylko ściany zewnętrzne a za grzejnikiem sama deska.

Tylko ciekawe jak teraz zachowa się ściana, ale to wam moge powiedziec za kilka lat ;)

Witam

Odgrzeję temat, znajomy ocieplił 1cm styro od wewnątrz i na to panele i musi teraz założyć termostaty na grzejniki.

Ja poszedłem dalej 5cm styro i 18mm drewniana deska, i jest masakra, zawsze było zimno bo mi grzejnik nie dogrzewał a teraz cieplutko, ocieplone tylko ściany zewnętrzne a za grzejnikiem sama deska.

Tylko ciekawe jak teraz zachowa się ściana, ale to wam moge powiedziec za kilka lat ;)

Tu piszesz że docieplasz ściany lecz więcej ciepła ucieka stropem nisz ścianą . ( jak zauważysz grzybka to szybko story i błazenadę rwij bo grzyba wyplenić z ścian jest bardzo trudno i kosztowano )