ipy 05.09.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2011 Witam serdecznie. Mam pytanie o docieplenie ściany od wewnątrz. W moim domu ściana zewnętrzna o grubości 42 cm, wykonana z pustaków, suporeksu i cegły białej (budowano z czego się dało) jest ocieplona z zewnątrz styropianem o grubości 6 cm. Wewnątrz pomieszczeń, ściana jest o kilka stopni chłodniejsza, niż ściany wewnętrzne- ale oczywiście zawsze ma temperaturę dodatnią. Planuję docieplić ją budując szkielet drewniany o grubości 2 cm, gdzie przestrzenie między deskami będą wypełnione styropianem o grubości 1 cm, a na tym położona boazeria świerkowa lub sosnowa. Czyli- 1 cm styropianu, 1 cm pustki powietrznej i boazeria. Czy takie rozwiązanie zda egzamin, nie będzie wilgoci i grzyba? Na innej ścianie, także zewnętrznej, mam samą boazerię na szkielecie o grubości 2 cm i ściana jest sucha. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.09.2011 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Daj sobie spokój z 1 cm styropianu. Cieplej nie będzie a za to znakomicie zwiększysz sobie wahania temperatury w środku. No i grzybek może się przyplątać zwłaszcza przy podłodze, bo fundamentu pewnie nie ociepliłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 07.09.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 dołóż po prostu styropianu na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 12.09.2011 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 mi się tez wydaje ze 1 cm styropian to strata pieniędzy, jak już chcesz coś koniecznie dołożyć do daj styrodur - zawsze trochę lepsze właściwości.ale pamiętaj o dobrej wentylacji - nawiew i wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojaktoja 29.11.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2011 Witam Odgrzeję temat, znajomy ocieplił 1cm styro od wewnątrz i na to panele i musi teraz założyć termostaty na grzejniki. Ja poszedłem dalej 5cm styro i 18mm drewniana deska, i jest masakra, zawsze było zimno bo mi grzejnik nie dogrzewał a teraz cieplutko, ocieplone tylko ściany zewnętrzne a za grzejnikiem sama deska. Tylko ciekawe jak teraz zachowa się ściana, ale to wam moge powiedziec za kilka lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jozek131 03.12.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 Witam Odgrzeję temat, znajomy ocieplił 1cm styro od wewnątrz i na to panele i musi teraz założyć termostaty na grzejniki. Ja poszedłem dalej 5cm styro i 18mm drewniana deska, i jest masakra, zawsze było zimno bo mi grzejnik nie dogrzewał a teraz cieplutko, ocieplone tylko ściany zewnętrzne a za grzejnikiem sama deska. Tylko ciekawe jak teraz zachowa się ściana, ale to wam moge powiedziec za kilka lat Tu piszesz że docieplasz ściany lecz więcej ciepła ucieka stropem nisz ścianą . ( jak zauważysz grzybka to szybko story i błazenadę rwij bo grzyba wyplenić z ścian jest bardzo trudno i kosztowano ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts