importlive 08.09.2011 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 wiesz co wlasnie nie ... tutaj jest to zrobione w sposob grawitacyjny. czyli jak w starych domach sie robilo. Zobacz to co edytowalem wyzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Pompka za kilka stówek załatwi sprawę.Co do filmiku, to chyba wreszcie ci wyjaśnił o co w tym wszystkim chodzi. Z pomieszczeń czystych, w których jest pobierane świeże powietrze trafia ono do pomieszczeń brudnych i dalej na zewnątrz. Można w twoim przypadku zamontować nawiewniki lub rozszczelnić okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 08.09.2011 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 no lekko odkrece klamke od okna i juz czuje ze wieje do srodka. Musze pogadac z Tata na jakie zasadzie mamy obieg wody w domu i najwyzej zlikwiduje sie ten stary i zamontuje sie pompke. Tak szwagier ma u siebie w nowym domu. Jak sobie nagrzeje w piecu i wode podgrzeje to potem wlancza pompke i ma obieg na dom Mam pytanie co do podlogowki ... moze byc podlaczona np do przylacza kaloryfera ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2011 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Nie. Podłogówka to grzejnik niskotemperaturowy. Musi być dodatkowy mieszacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 08.09.2011 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 widzialem taki w castorami ale mial strasznmie krotka spirale/mate grewcza a kosztowal 1000zl ... wiem ze szwagier ma podlogowke w kuchni i lazience. ale nie wiem jaki system... Mam jeszcze jedno pytanko znlazlem kilka planow z uzyciem rekuperatora.Czy mnoglbym go wylanczac i wlanczac powiedzmy kiedy bylyby uzywane pomieszczenia z najwyzsza wilgotnoscia Kuchnia/Lazienka ??? I czy zasysane powietrze musialoby wylatywac na zewnatrz?? czy system filtracji pozwoli go na nawiew chocby w korytarzu czy innym pokoju ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 08.09.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Kierunek powietrza wymienianego przez wentylację zawsze jest ten sam: Od pomieszczeń czystych (pokoje) do brudnych (łazienki, kuchnia) przez ciągi komunikacyjne. Dlatego w pokojach nie instaluje się kratek a jedynie nawiewniki bądź rozszczelnia okna. Ważne są też drożne kratki w łazienkach i kuchni - te powinny być podłączone do odpowiednio wysokiego komina. Jeśli komina brak bądź ciąg jest niewystarczający to wspomaga się go wentylatorami. (30 db to nie jest dużo w łazience - w sypialni taki wentylator będzie niesłyszalny.).Jak już zdecydujesz się na rekuperator to raczej z nastawieniem wyłączania go jedynie w celu wymiany filtrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 08.09.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 a z ciekawosci ile takie urzadzenie moze mnie kosztowac ?? instalacja w swoim zakresie ... jaki jest miesieczny koszt utrzymania ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.09.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Dokładnie, włączony rekuperator przez całą dobę, przynajmniej w okresie grzewczym, przyniesie ci więcej korzyści niż strat. Po to w końcu został wymyślony:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 08.09.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 kaloryfery to inny problem i nie wywalaj ich od razu - odpowietrz raczej lub odkamień - one oddają ciepło, które dostają - więc problem jest gdzie indziej.też trzeba będzie ocieplić strop i ściany - dla twojego komfortu oraz dlatego, że na zimnej powierzchni woda się szybciej skrapla (dlatego często grzyb przy oknie np)a z wentylacją dobrze piszą - musi być przewiew powietrza: czyli wlot i wylot. jak w kuchni masz zatkany wylot to nie ma cudu a raczej cugu. jak w łazience masz zatkany wlot, to też nie ma cugu. wyobraź sobie te strumienie powietrza: od nieszczelnego okna (i dobrze, że nieszczelnego), przez pokój, do kuchni lub łazienki, i tamtędy przez kratki. jak to gdzieś zablokujesz to się kisisz. ten przewiew też musi być wystarczająco silny - jego siła zależy od różnicy ciśnień, a ta jest największa zimą (kiedy grzejesz w środku a na zewnątrz zimno). teraz latem tej różnicy nie ma nawet przy otwartych oknach i drzwiach i jest zaduch. zwykły problem wentylacji poddaszy. na parterze łatwiej, bo przewody wentylacyjne sa dłuższe i jest szansa na większą różnice ciśnień nawet latem. Ten przepływ można wspomóc jakimś urządzeniem: wentylatorem albo wentylacją mechaniczną. historie z wentylacją masz tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek! w ramach eksperymentu zrób próbę w łazience ze świecą przy kratce w wersji z zamkniętymi i otwartymi drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 08.09.2011 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 wszystko totalnie wszystko oprocz juz zrobionych okien od ok 40 lat jest nie ruszane .Wiec kaloryfery tez planuje nowe. Co do rurek tam bedzie tkwil problem . dlaczego ?? bo dzisiaj okazalo sie ze doprowadzenie wody do kibla jest niemozliwe, gdyz rorki sa zarosniete w srodku. eksperyment zrobiony. Zamknolem okno i drzwi i lekko ciaglo ... otworzylem drzwi ale po tej probie nei zauwazylem specjalnej roznicy... jak zamknolem drzwi i otworzylem okno to cug jak cholera odrazu gasilo swieczke nawet nie przystawiajac jej za blisko ... powiem tak ta kratka jest tam od stycznia i tak mi sie wydaje ze grzyba jest jakby mniej tylko slady pozostawaly .... i na suficie jeszcze jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 08.09.2011 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 marchew ... artykul mega Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 09.09.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 eksperyment zrobiony. Zamknolem okno i drzwi i lekko ciaglo ... bo sobie lekko zasysało pod drzwiami lub nieszczelnościami z okna otworzylem drzwi ale po tej probie nei zauwazylem specjalnej roznicy... bo jeszcze musi być gdzieś wlot w mieszkaniu - może tam okna za szczelne w całym mieszkaniu, jak na efekt, który chcesz osiągnąć jak zamknolem drzwi i otworzylem okno to cug jak cholera odrazu gasilo swieczke nawet nie przystawiajac jej za blisko ... cudna ta fizyka powiem tak ta kratka jest tam od stycznia i tak mi sie wydaje ze grzyba jest jakby mniej tylko slady pozostawaly .... i na suficie jeszcze jest ... to się jeszcze zaryzykuję radę szamana mądrością nabytą w wątku o wentylacji: jak ta kratka tam coś daje a jest dopiero od stycznia, to rozszczelnić okno w łazience iobserwowac, jak mało to do kratki założyć wentylator higrocośtam (ktoś już to tu pisał), albo taki co się włącza razem ze światłem w łazience. i całkiem subiektywnie i superszamańsko - ja to bym u siebie w takim wypadku skuła tynki tam gdzie grzyb, suszenie/wentylowanie długie, na to jakaś chemia gdzieś niedawno adam_mk (guru od wentylacji i wielu innych) pisał komuś jak taką ścianę potraktować - wejdź na jego profil i przejrzyj jego posty dobra, konćzę się wymądrzać nieswoją mądrością (no nie mogę się powstrzymać: to jeszcze przemyśl jak działa wentylowanie innych pomieszczeń zagrzybionych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 09.09.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 znalazlem takie z higrometrem na necie niby super ciche.... Znalzalem jeszcze rekuperaotr taki maly montowany z dworu do pomieszczenia. Podjolem decyzje ze narazie rozszczelniam okna i staram sie robic przeplyw taki jak mial byc. jezeli to nic nie da wspomoge je higrometrem jezeli dalej bedzie problem to bede myslal o wentylacji mechanicznej ... Tylko pytanie ile bedzie trwac takie suszenie... i jaki okres jest najlepszy do pozbywania sie takiej wilgoci ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 11.09.2011 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 http://img710.imageshack.us/img710/4425/komog.png Uploaded with ImageShack.us Mam pytanie. Czy jezeli mam dwa pokoje dzielace sciana w ktorej jest komin (jeden to kuchnia gdzie jest kratka) i chcialbym wykuc w pokoju kolejna kratke to czy wplynie to na dzialanie wentylacji grawitacyjnej ?? Np w postacie przenoszenia sie zapachow z kuchnia ----> pokoj / Lazienka----> Pokoj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.09.2011 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Jeśli masz na tyle wolnych kanałow wentylacyjnych w kominie, to kratka może być, jeśli jednak masz do każdego kanału podpięte jakieś pomieszczenia to lepsze będzie podcięcie drzwi tak aby była szpara około 1 cm pod nimi.Ja bym jednak podcinał drzwi zamiast wykuwać nową kratkę.Ważne jest aby kierunek przepływu powietrza był odpowiedni, zimą czasami zdarza się, że jedną kratką powietrze jest nawiewane a drugą wyciągane, co jest bardzo niekorzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 11.09.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Czy jezeli mam dwa pokoje dzielace sciana w ktorej jest komin (jeden to kuchnia gdzie jest kratka) i chcialbym wykuc w pokoju kolejna kratke to czy wplynie to na dzialanie wentylacji grawitacyjnej ?? Np w postacie przenoszenia sie zapachow z kuchnia ----> pokoj / Lazienka----> Pokoj tak wpłynie i to zdecydowanie niekorzystnie, poczytaj w/w temat sam pisałeś, że to "artykul mega", jest obszerny ale warto go przetrawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
importlive 11.09.2011 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 aha czyli z tego pokoju moze spokojnie pod drzwiami przeplynac sobie powietrze do kuchni a tam wyplynac kratka ?? kratka jest tylko w juchni i lazience w dwoch osobnych kominach jezeli chodzi o scislosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts