Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem wodnym podłączony do CO

artisu

Recommended Posts

Witajcie,

Niedawno stałem się posiadaczem sporego domu 2 piętrowego ze starą instalacją grzewczą - kocioł gazowy EL-Ka i instalacja grawitacyjna, grzejniki żeliwne. Pojemność wody ok. 1 m3, ogromny zbiornik wyrównawczy na poddaszu. Dom składa się z 6 sypialni, 2 kuchni, 2 łazienek, salonu i garażu i klatki schodowej razem - ok. 240 metrów do ogrzania.

Na razie nie stać mnie na wymianę okien i ocieplenia więc zaczynam od ogrzewania. W miejsce kominka z salonu chcę zastosować kominek z wkładem wodnym i dopalać nim wieczorami a w ciągu dnia grzałby kocioł gazowy.

Macie jakieś konkretne propozycje? Od czego zacząć? Mam ok. miesiąca, może 1,5 żeby wszystko działało.

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Zainwestuj w kocioł węglowy za 2-3 tys. i podłącz go do istniejącej instalacji.

Wyjdzie taniej i łatwiej w obsłudze.

Węgiel kupisz zawsze nadający się do palenia od razu. Jak kupisz teraz do swojego kominka drewno z myślą o najbliższej zimie, to będzie Twój najgorszy sezon grzewczy w życiu ...

Pozdrawiam.

Kocioł węglowy odpada - nie chcę się brudzić z węglem i wracam po pracy dopiero po 19-ej, a czasem nie ma mnie kilka dni, więc podstawą musi być gaz. Chcę wykorzystać istniejący kominek, który jest w salonie do wspomagania kotła gazowego. Obecnie płacę za gaz ok. 2 tysiące miesięcznie w zimie i jak mi rachunek spadnie do 600-800 to i tak będę zadowolony. Po ociepleniu i wymianie okien powinno być ok. 5oo miesięcznie za gaz. Drewno mam za darmo :)

Zacząłbym od ocieplenia domu a dopiero potem dopasowania ekologicznego źródła ciepła , dobrego wkładu kominkowego lub piecowego , którym dogrzewałbym dom . Jeśli chcesz oszczędzać najpierw zadbaj o zminimalizowanie strat ciepła . Aby dobrać odpowiedni kominek powinieneś wiedzieć jaka jest strata cieplna tego domu a potem dopiero dobierać wkład z odpowiednim kW .

"Chcę wykorzystać istniejący kominek, który jest w salonie do wspomagania kotła gazowego. "

czegoś tu nie rozumiem...

W miejsce kominka z salonu chcę zastosować kominek z wkładem wodnym i dopalać nim wieczorami a w ciągu dnia grzałby kocioł gazowy.

eniu Facet tyż zmienny jest :) .

Pisze także ,że kocioł węglowy odpada z zaznaczeniem ,że KZPŁW musi być.P.mistrz dobrze tłumaczy o stratach ciepła ,które w tym domu to "potęga"w innym tego słowa zrozumieniu,miast kumulować wytworzone ciepło, puszcza je w komin i innymi nieszczelnościami.Wiele razy wytłuszczacie nowym inwestorom o dopasowaniu KZPŁW do standardów panujących w domu by zbytnio go nie przewymiarować albo też nie zrobić go maszyną ,która będzie chciała wejść na obroty a nie pozwolą jej za małe kW.Tak też zróbcie i w tym przypadku.Z tego co czytam to autor nic nie pisze o ilości domowników na te 240 mkw.Sam chyba tam nie mieszka?

,

Obecnie płacę za gaz ok. 2 tysiące miesięcznie w zimie

Tu na FM kasa ma znaczenie drugorzędne - napisz ile m3 gazu zużywasz rocznie - przynajmniej będzie można określić aktualne zapotrzebowanie domu, dodaj też ile mp drewna przepuszczasz przez kominek. Za 10,3k zł w gazie (GZ50) dostarczasz 40000kWh ciepła - jeśli chcesz zjechać do 10000kWh - to spore wyzwanie - bez większych nakładów niemożliwe.

Edytowane przez kbab

Tu na FM kasa ma znaczenie drugorzędne - napisz ile m3 gazu zużywasz rocznie - przynajmniej będzie można określić aktualne zapotrzebowanie domu, dodaj też ile mp drewna przepuszczasz przez kominek. Za 10,3k zł w gazie (GZ50) dostarczasz 40000kWh ciepła - jeśli chcesz zjechać do 10000kWh - to spore wyzwanie - bez większych nakładów niemożliwe.

Niedawno stałem się posiadaczem sporego domu 2 piętrowego
rocznie.......???chyba ze średniej :) .Drewno ma za darmochę i wyraźnie to zaznacza.Panowie od kominków dopasują mu KZPŁW z uwzględnieniem "przedmuchów" :) i finito.

Witam,

Dzięki za odpowiedzi. Żeby uściślić:

-dom jest z lat 60-tych, tzw. wczesny gierek, nie ocieplony, okna drewniane. Niestety nie stać mnie na wymianę 15 okien w tym 4 olbrzymich, balkonowych i ocieplenie całego domu w tym sezonie plus wymiana instalacji grzewczej.

-w salonie był kominek otwarty jak dom nabyłem ale otwarte palenisko (kominek zbudowany z cegły szamotowej) jest niebezpieczne, więc dokupiłem i zamontowałem drzwiczki. Przerobiłem też sam kominek - zrobiłem wentylację grawitacyjną opłukującą płaszcz kominka. Teraz fajnie grzeje ale tylko w salonie. W miejsce istniejącego kominka chcę zrobić nowy, z płaszczem wodnym, żeby rozprowadzić ciepło po całym domu i cieszyć się kominkiem w salonie.

- kotłownia ma wymiar 150x150 więc dwa kotły się tam nie zmieszczą. Obecny kocioł na gaz (inst. grawitacyjna) będzie za jakiś czas wymieniany na nowszy, współpracujący z instalacją otwartą. Przez ten sezon jeszcze będzie stary kocioł, bo stać mnie tylko na podłączenie kominka z płaszczem wodnym do instalacji.

Jak już napisałem, dom kupiłem stosunkowo niedawno jako "ruinę" więc ciężko jest mi wszystko zrobić na raz.

Straty ciepła są gigantyczne - w styczniu poszło 400 m3 gazu a temperatura była zaledwie 13-15 stopni.

W pewnym momencie ogrzewałem grzejnikiem olejowym jeden pokój, gdzie sam mieszkałem, a resztę pomieszczeń na minimum, tak żeby woda nie zamarzła - wtedy zużycie gazu było ok. 150 m3 miesięcznie przy temperaturze 8 stopni (na zewnątrz minusowa).

Plusem instalacji jest jej olbrzymia pojemność cieplna - ok. 1m3 wody plus 15 grzejników żeliwnych po 100 kilo i do tego wielki zbiornik wyrównawczy na strychu. Jeśli nagrzeję taką ilość wody kominkiem to powinno długo trzymać ciepło. Mury też są grube, więc będą kumulować energię cieplną.

Rozmawiałem ze specem i powiedział, że do ogrzania 20m2 (po dociepleniu i wymianie okien) trzeba 2kW czyli dla mojego domu 240 metrów musi być źródło ciepła 24kw.

Garażu i klatki schodowej nie muszę ogrzewać na max czyli odpada mi jakieś 50m2 jako rezerwa.

Chcę kupić wkład kominkowy o takich parametrach:

Kominek Amelia z płaszczem wodnym 30kW

Moc nominalna (kW) 30

Średnia moc wody (kW) 25

Sprawność cieplna (%) ~65,5

Emisja CO (przy 13% O2) ≤ 0,23%

Emisja pyłków (pył) 105

Temperatura spalin (Co) 315

Waga (kg) 200

Pojemność wody (l) 60

Powierzchnia grzewcza (m2) 250-300

Max długość polan (mm) 500

Materiał stal kotłowa 4 mm, żeliwo szare klasy 200

Rodzaj paliwa zalecane sezonowane drewno liściaste, dopuszczalny brykiet węgla brunatnego

Co o nim sądzicie? (cena 4100 z dowozem).

Edytowane przez artisu

Witam.

Żeby widzieć fajny ogień w takim kominku i nie śmierdziało z niego wędzonką to trzeba tak około 25 - 40 tys. zł (wkład, bufor, "pierdoły" instalacyjne, jakaś zabudowa, robota)

Piec na drewno - 3-6 tysięcy i można śmiało "przebidować" zanim się dociepli dom ...

No można też zafundować sobie jakieś 24 "kilowaty" za 2 tysiące zł, dać drugie tyle za jakieś "tajle" i robotę ... i mieć piec na drewno w salonie w miejsce kominka. Najlepiej w takim przypadku jeszcze wyjąć szybę i w jej miejsce wsadzić kawał blachy.

Macie jakieś konkretne propozycje? Od czego zacząć? Mam ok. miesiąca, może 1,5 żeby wszystko działało.

Zacznij od przemyślenia czy warto ...

Pozdrawiam.

Witam.

Żeby widzieć fajny ogień w takim kominku i nie śmierdziało z niego wędzonką to trzeba tak około 25 - 40 tys. zł (wkład, bufor, "pierdoły" instalacyjne, jakaś zabudowa, robota)

Piec na drewno - 3-6 tysięcy i można śmiało "przebidować" zanim się dociepli dom ...

No można też zafundować sobie jakieś 24 "kilowaty" za 2 tysiące zł, dać drugie tyle za jakieś "tajle" i robotę ... i mieć piec na drewno w salonie w miejsce kominka. Najlepiej w takim przypadku jeszcze wyjąć szybę i w jej miejsce wsadzić kawał blachy.

Zacznij od przemyślenia czy warto ...

Pozdrawiam.

Myśleć zawsze warto, u siebie zamontowałem 10 lat temu słowacki wkład kominkowy z pw z marketu za 2600zł, z obudową marmurową za 1450zł - lubię patrzyć na ogień przez dużą panoramiczną szybę - sprawnie i wydajnie grzeje przy rocznym zużyciu 6mp drewna (w ubiegłym sezonie poszło 5).

Oczywiście w takim byś wymienił tą szybę, ale dzisiaj również nie przekonał byś mnie do Twojej propozycji. Każdy naciągacz będzie wciskał jak najdroższe rozwiązanie - przecież od tego ma prowizję - z tego żyje.

Myśleć zawsze warto, u siebie zamontowałem 10 lat temu słowacki wkład kominkowy z pw z marketu za 2600zł, z obudową marmurową za 1450zł - lubię patrzyć na ogień przez dużą panoramiczną szybę - sprawnie i wydajnie grzeje przy rocznym zużyciu 6mp drewna (w ubiegłym sezonie poszło 5).

Oczywiście w takim byś wymienił tą szybę, ale dzisiaj również nie przekonał byś mnie do Twojej propozycji. Każdy naciągacz będzie wciskał jak najdroższe rozwiązanie - przecież od tego ma prowizję - z tego żyje.

Cały handel opiera sie na prowizji .Według Ciebie wszyscy

to naciągacze ? Może czas wydorośleć ? :D

Tak każdy kto zarabia to naciągacz, szczególnie jeżeli nie zadawala się minimalną płacą i chce zarabiać więcej.

Nawet są tacy co by chcieli zarabiać więcej od swego sąsiada... i mieć lepszy komfort zamieszkania i bytu.

Takie czasy teraz nastały.

Edytowane przez bohusz

Tani kominek jest problemem dla sprzedawcy jeśli nie pracuje w markecie, ale właśnie tych produktów sprzedaje się najwięcej, czy zatem nie powinno się poszerzyć oferty o tańsze produkty? Przecież nie od razu trzeba podawać ceny (25-40k), na wkładach do 2k również można zarobić, może by tak chochlę zamienić na łyżeczkę? Na pewno oferta cenowa od 2 do 40k zdecydowanie poszerzy krąg zainteresowanych - oczywiście każdy klient powinien być mile widziany - a nie wyśmiewany tylko dlatego, że chce na kominek przeznaczyć kwotę w innych widełkach - to jego wybór, podał dokładne dane kominka, i usłyszał, że ma sobie

"wyjąć szybę i w jej miejsce wsadzić kawał blachy"

przecież postawił proste pytanie

"Co o nim sądzicie? (cena 4100 z dowozem)" - co nie ta półka cenowa?????

wg mnie to produkt godny uwagi - tylko tyle - nikogo nie naciągam.

Takie czasy teraz nastały.

wypada się do nich przystosować

spłodziłem nowy arkusz (34,35) "OZC dla laika" zapraszam,

https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=32

Edytowane przez kbab

Tani kominek jest problemem dla sprzedawcy jeśli nie pracuje w markecie,

dokładnie... bo pana z marketu nie interesuje jak długo pochodzi ten tani kominek i czy się zepsuje czy nie. Nikt w markecie nie będzie zawracał sobie głowy tym, że uszkodzony wkład trzeba wymontować z kominka, wysłać do producenta, a następnie zamontować go na nowo w obudowie. Po prostu każą go przywieść (do marketu) i może za dwa tygodnie przyjechać i zabrać naprawiony.

Witam.

Kbab - ale na Ciebie wszyscy "wsiedli" ...:D

Wiesz jak jest różnica między opinią kilku osób, mających okazję widzieć w sumie kilka tysięcy kominków "w akcji", które w dodatku zrobiły też w sumie (w przeróżnych konfiguracjach) podobną liczbę, a Twoją - opierającą się na jednej sztuce ...?

No to jak - wszyscy jesteśmy naciągaczami, czy tylko chcemy najnormalniej w świecie dobrze doradzić Artisu?

Czy padło tutaj chociaż jedno słowo o tym żeby coś kupił, czy może wręcz przeciwnie - odradzano mu nawet kupno kominka a zainwestowanie w zwykły piec?

Co sądzimy o tym wkładzie?

Wkład jak wkład - na swoją półkę cenową ok.

Ale ogrzewanie nim domu o którym mowa, bez reszty instalacji kosztującej tyle co 3-4 takie wkłady jest popi.......ym pomysłem.

To jest zdanie, które chciałeś usłyszeć ?

Szkoda dalej się produkować w tym wątku.

Pozdrawiam.