kbab 07.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) kbab , twoje doskonałe samopoczucie jest godne podziwu. a parę osób które nie tylko widziały ten wkład ale również obserwowały jak działa , ma obiekcje masz w ofercie lepsze, korzystniejsze, proszę zaproponuj, może autor tego tematu zmieni zdanie, jeśli uważasz że "powietrze do spalania: z zewnątrz i z pomieszczenia" jest wadą to udowodnij to, wg mnie to zaleta masz swoje zdanie na temat tego wkładu to je przedstaw przecież jesteś fachowcem, artisu zadał proste pytanie - doradź, jakie inne obiekcje oprócz wyśmianej ceny? Edytowane 7 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 07.09.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jestem tylko użytkownikiem od ponad roku kominka z PW. Sugerowałbym wkład z wyłożonymi ściankami płytami szamotowymi - ładnie podnoszą temperaturę spalania, likwidują problem smoły osadzającej się na ściankach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.09.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 masz w ofercie lepsze, korzystniejsze, proszę zaproponuj, może autor tego tematu zmieni zdanie, jeśli uważasz że "powietrze do spalania: z zewnątrz i z pomieszczenia" jest wadą to udowodnij to, wg mnie to zaleta masz swoje zdanie na temat tego wkładu to je przedstaw przecież jesteś fachowcem, artisu zadał proste pytanie - doradź, jakie inne obiekcje oprócz wyśmianej ceny? Do ceny przyczepiłeś się jak rzep do psiego ogona . Nigdzie jej nie kwestionowałem . Nie jesteś nowicjuszem na forum , więc czytałeś zapewne moje opinie i nie tylko moje . Zabierając głos w dyskusji , powinieneś wiedzieć dlaczego kiedyś wkłady pobierały powietrze do spalania z pomieszczenia , a teraz robi się wszystko by tak nie było. To Ty nam coś chcesz udowodnić ,więc przygotuj sie do dyskusji . Lepsze - korzystniejsze to w Twoim mniemaniu sprzeczność , nie pogadamy. Ja jestem z tych złodziei najbardziej bezczelnych , bo handluję SPARTHERMEM i wyżej. Swego czasu chwaliłem Pamę. Powinieneś być zorientowany dlaczego, skoro występujesz jako forumowy arbiter. Aritsu - porównaj ceny . Jeśli wspomniana Pama , a może Hajduk Cię nie przeraża , jestem z wyjaśnieniami do dyspozycji na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 07.09.2011 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 masz w ofercie lepsze, korzystniejsze, proszę zaproponuj, może autor tego tematu zmieni zdanie, jeśli uważasz że "powietrze do spalania: z zewnątrz i z pomieszczenia" jest wadą to udowodnij to, wg mnie to zaleta masz swoje zdanie na temat tego wkładu to je przedstaw przecież jesteś fachowcem, artisu zadał proste pytanie - doradź, jakie inne obiekcje oprócz wyśmianej ceny? kbab - szacunek za wytrwałość! Czuję się zobowiązany aby ciebie wesprzeć, bo widzę, że niezła klika "fachowców" się tutaj stworzyła. Na prawdę mocno trzeba filtrować niektóre wypowiedzi - bo czasem można dojść do ciekawych konkluzji. Pozdr. dla normalnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 07.09.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wkład kominkowy Romotop Dynamic KV 662 TV z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.09.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 kbab - szacunek za wytrwałość! Czuję się zobowiązany aby ciebie wesprzeć, bo widzę, że niezła klika "fachowców" się tutaj stworzyła. Na prawdę mocno trzeba filtrować niektóre wypowiedzi - bo czasem można dojść do ciekawych konkluzji. Pozdr. dla normalnych. Wsparcie na wyszukanym poziomie No, dawaj , im więcej obraźliwych słów , tym większa zadyma ! Nie zapomnij tylko o co chodziło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 07.09.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Palenisko wkładu wyłożone szamotem, z deflektorem oraz popielnikiem kasetowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.09.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) To Ty nam coś chcesz udowodnić . Tu pełna zgoda, oczywiście chcę Wam tylko zwrócić uwagę na złe traktowanie innych forumowiczów (spoza branży), nie podważam Waszej wiedzy, ale chciałbym sprowokować Was do merytorycznej dyskusji, w której przedstawicie wady w/w wkładu, może przy tym jakieś zalety?? A tu 3 strona i dalej bez argumentów. Nie jesteś nowicjuszem na forum to prawda, czego nie można powiedzieć o Was (staż poniżej 1 roku), ale za to ile postów??? Czy większość w stylu tego tematu? Sugerowałbym wkład z wyłożonymi ściankami płytami szamotowymi - ładnie podnoszą temperaturę spalania, likwidują problem smoły osadzającej się na ściankach. Może ten wkład ma szamot skoro moje "badziewie" sprzed 10 lat ma takowe. Pewnie artisu zapyta o to sprzedawcę, lub zasięgnie opinii producenta. No, dawaj , im więcej obraźliwych słów , tym większa zadyma ! możesz wskazać takowe - to poważny zarzut. Edytowane 7 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.09.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 " Każdy naciągacz będzie wciskał jak najdroższe rozwiązanie - przecież od tego ma prowizję - z tego żyje. " Kbab ,to Twoje słowa z Twojego drugiego postu w tym wątku . Jasno określiłeś swój szacunekdla ludzi , których nie znasz. A może nie każdy jest nieuczciwy ? Twój kolega pisząc fachowcy w cudzysłowie , nie miał chyba dobrych intencji.A ta pozdrowienia dla normalnych co mają sugerować ? Podajcie sobie łapki . Szukasz sensacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.09.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) " Każdy naciągacz będzie wciskał jak najdroższe rozwiązanie - przecież od tego ma prowizję - z tego żyje. " Kbab , to Twoje słowa z Twojego drugiego postu w tym wątku . Jasno określiłeś swój szacunek dla ludzi , których nie znasz. A może nie każdy jest nieuczciwy ? jeśli uważasz, że jest to brak szacunku to jak ocenisz poradę z postu do którego tymi słowy się odniosłem? Uważam, że i tak tamtą wypowiedź potraktowałem zbyt łagodnie. Tylko nie obraź przypadkiem kolegi po fachu. Edytowane 7 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.09.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 jeśli uważasz, że jest to brak szacunku to jak ocenisz poradę z postu do którego tymi słowy się odniosłem? Tylko nie obraź przypadkiem kolegi po fachu. To ,że jednego z nas nie lubisz , lub Ci podpadł, jest dla ciebie wyznacznikiem jak prowadzić dialog z całą branżą ?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.09.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) To ,że jednego z nas nie lubisz , lub Ci podpadł, jest dla ciebie wyznacznikiem jak prowadzić dialog z całą branżą ?!!! Tu nie o to chodzi ale o główny cel tego FM, merytoryczne za i przeciw, a co może wnieść porada typu Ale ogrzewanie nim domu o którym mowa, bez reszty instalacji kosztującej tyle co 3-4 takie wkłady jest popi.......ym pomysłem. jestem pewien, że w tym się myli i to poważnie, bo ten wkład wpięty do układu grzewczego będzie za "grosze" i będzie hulał przez wiele lat. Edytowane 7 Września 2011 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 07.09.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Tu nie o to chodzi ale o główny cel tego FM, merytoryczne za i przeciw, a co może wnieść porada typu mowa o zakupie w/w wkładu do kominka. No to może odklej się od Foresta skoro okazał się mało merytoryczny. Nie możesz bez niego żyć ? Wszystkich trzymasz w jednym worku Nuta drwiny brzmi w każdym Twoim poście. Odnoszę wrażenie ,ze gdybyś się nie zaczął wymądrzać, pytający więcej by się dowiedział. Wbrew pozorom sporo osób otrzymuje w tym dziale dość rzetelną pomoc. Nawet w kwestii wkładów z Kratek pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.09.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Tu nie o to chodzi ale o główny cel tego FM, merytoryczne za i przeciw, a co może wnieść porada typu jestem pewien, że w tym się myli i to poważnie, bo ten wkład wpięty do układu grzewczego będzie za "grosze" i będzie hulał przez wiele lat. forest chciałbym abyś tak poważnie odniósł się do tego co pisze kebab.Na wstępie jak widać broni pieniędzy wywalonych w błoto.Lepiej kupić popierdółkę i se palić-hulać wkładem za grosze?????.O co kaman??????????????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 07.09.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 co ja teściom na działce powiem............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.09.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Witam. Wiewiór - żołędzia pod pachę i ogon do góry (znaczy się do roboty przy kominku) Dobrze będzie ... Specjalnie dla Ciebie. Mamy tu dwa ciekawe przypadki: 1. Pierwszy to użytkownik bardzo fajnego paleniska, które teraz kosztuje prawie dwa razy tyle co dziesięć lat temu i jest zainstalowane w małym i ciepłym domku. Pięknie tam sobie hula. Tak pięknie, że jego użytkownik patrzy wesoło na świat i resztę przyszłych, napalonych użytkowników kominków, przez pryzmat tego co posiada, myśląc że u każdego tak będzie ... 2. Drugi to posiadacz ogromnej chałupy czekającej na termomodernizację, który myśli że te parę wanien wody w jego oddającej ciepło niczym stalowy kubek z letnią herbatą na mrozie (ooo ... a przed chwilą była przecież jeszcze gorąca ...), instalacji będzie pełnić rolę bufora, przejmującego ciepło od paleniska, które nie będzie nawet w stanie osiągnąć temperatury rzędu 300 - 400 stopni w swoim wnętrzu ... bo po prostu nie nadąży Obydwa przypadki cierpią na manię prześladowczą w postaci przekonania że świat chce ich oszukać i wydębić od nich ciężką kasę. Tymczasem "świat" odradza im wręcz ładowanie jakiejkolwiek kasy w coś co nie ma szans powodzenia w wydaniu jakim to sprytnie już razem planują, bo paradoksalnie zwykły piec na drewno (skoro już się je ma za darmo) spełni nieporównywalnie lepszą rolę grzewczą niż taki kominek. A w ogień to sobie można popatrzeć w ... inny kominek (też nie koniecznie drogi) Samemu źle, ale we dwóch to już siła "dżemie" niczym w słoju tego ostatniego. Nie mogą pojąć że to co działa dobrze w jednym wydaniu wcale działać dobrze nie musi w wydaniu całkiem innym. Niech więc w spokoju ducha to czynią a my możemy się z przyszłym posiadaczem tej instalacji umówić za rok i obgadać jego "spostrzeżenia". No po prostu nie moja wina, że widziałem już kilkadziesiąt takich realizacji i bezradnie patrzących na mnie ludzi pytających się czy wszystkie kominki są takie, tak działają i tak wyglądają ... Jest jeden promyk nadziei w ty wątku - to buldączący się na wszystkich przypadek numer jeden, który (chyba niechcący) jest posiadaczem całkiem dobrze zrobionej rzeczy. I gdyby tylko chciał mógłby by tu uchodzić nie za promyk a za słońce całe gdyby ... tylko wiedział o czym sam pisze Pozdrawiam. Edytowane 7 Września 2011 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 07.09.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 co ja teściom na działce powiem............. Jeżeli dobże dedukuję , to jesteś Ziom idealną odpowiedzią na cały ten wątek . Po okresie fascynacji posiadanym wkładem ( R-R , jeżeli się nie mylę ) chyba pojawiły się jakieś wątpliwości , skoro przebąkiwałeś o możliwej wymianie na inny- chyba domyślam się dlaczego;) Z klientami jest związana pewna reguła- trzy lata zachwytu i zadowolenia, a potem albo stoi kominek biedny , brudny , samotny i opuszczony albo dalej jest w pełni tryskający życiem Tego drugiego szczerze Ci życzę. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artisu 07.09.2011 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 O kurde, przychodzę z pracy a tu tyle się działo... U mnie był spec, pooglądał i werdykt: albo kocioł na eko-groszek z możliwością palenia drewnem albo d***. Kominek zostanie ale do celów dekoracyjnych i dogrzewania salonu w weekend a nie do ogrzewania całego domu. Powód: Podłączenie kominka z płaszczem wodnym do obecnej instalacji grawitacyjnej opartej na starym piecu gazowym wiąże się z ogromnymi przeróbkami. Nikt nie wspomniał, że przecież trzeba wymiennik ciepła instalować, bo to są dwa różne układy (grawitacyjny i ciśnieniowy). I teraz jak zrobić zawór zwrotny na rurze od kotła gazowego, żeby ciepła woda nie leciała najkrótszą drogą czyli przez kocioł zamiast kaloryferami, skoro wylot z pieca to rura o średnicy 10 cm? Trzeba by wymieniać kocioł gazowy na ciśnieniowy, wyciąć zbiornik wyrównawczy na strychu i zaślepić instalację a zamontować nowy dla obiegu bezpieczeństwa kominka. Pozostaje fakt spalania drogiego gazu i konieczność codziennego dopalania kominkiem czyli częstego schodzenia dwa piętra niżej co godzinę. A tak zarzuci się wyngiel do podajnika i na 1-2 dni jest spokój (podobno). Co tu mówić, wyboru nie mam, szukam kotła a kominek z wkładem to jak wybuduję sobie nowy domek. Pozdrawiam wszystkim i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 08.09.2011 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Coś z tym hydraulikiem " nie halo " .. po co zmieniać układ otwarty na zamknięty ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.09.2011 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 "Stara grawitacyjna" instalacja nie musi być "otwarta"... Tak wynika z ostatniegopostu .Chyba ,że coś wcześniej było. A gdzie się podział kbab ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts