Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Połączenie włącznika schodowego i zwykłego

Recommended Posts

Witam

Chciałbym zrobić w sypaialni coś takiego (mam nadzieję, że szkic będzie pomocny):

-wejście pojedyńczy włącznik na oświetlenie ogólne pokoju (będzie wisieć żyrandol lub plafon zapalany w całości)

-przy łóżku na każdą stronę włącznik podwójny raz do włączania/wyłączania oświetlenia ogólnego i raz włącznik indywidualny na każdą stronę wyrka; chciałbym się zmieścić w jednej puszcze, czyli podwójny włącznik, a w podwójnej ramce i drugą puszkę pod gniazdo

Wszelkie sugestie jak z tego wybrnąc mile widziane - mogą być schodowe, krzyżowe, bistabilne najważniejsze żebym jakoś wcisnął podwójny do jednej puchy i żeby to działało :)

Proszę tłumaczyć możliwie prosto:)

schemacik.jpg

poczukaj na stronach F&F w dziale wyłączników schodowych http://www.fif.com.pl/lista_produktow/25#262 albo przełączników bistabilnych http://www.fif.com.pl/lista_produktow/26

kosztuje niedużo, jak kupisz w wersji do puszki to zmieścisz pod wyłącznik, stosujesz wtedy zwykłe wyłaczniki monostabilne (jak dzwonkowe).

zrealizujesz co zechcesz.

powodzenia

Wszelkie sugestie jak z tego wybrnąc mile widziane - mogą być schodowe, krzyżowe, bistabilne najważniejsze żebym jakoś wcisnął podwójny do jednej puchy i żeby to działało :)

Proszę tłumaczyć możliwie prosto:)

Nie trzeba kombinować z żadną elektroniką... bez problemu dostaniesz włącznik podwójny gdzie jeden klawisz będzie schodowy a drugi normalny jednobiegunowy, montujesz je przy łóżku. Natomiast przy drzwiach dajesz włącznik krzyżowy i problem rozwiązany...

Edytowane przez crab

Nie trzeba kombinować z żadną elektroniką... bez problemu dostaniesz włącznik podwójny gdzie jeden klawisz będzie schodowy a drugi normalny jednobiegunowy, montujesz je przy łóżku.

W życiu nie spotkałem takiego wynalazku. Podwójne schodowe oczywiście, że tak.

Natomiast przy drzwiach dajesz włącznik krzyżowy i problem rozwiązany...

To się chłopak naciąga z kablami. Krzyżowy ten "środkowy"

Nie trzeba kombinować z żadną elektroniką... bez problemu dostaniesz włącznik podwójny gdzie jeden klawisz będzie schodowy a drugi normalny jednobiegunowy, montujesz je przy łóżku. Natomiast przy drzwiach dajesz włącznik krzyżowy i problem rozwiązany...

Kombinować??? Sęk właśnie w tym, że z elektroniką zrobi to prosto, bezstresowo i w sposób zrozumiały dla laika. Rozwiązanie proponowane przez Ciebie to będzie właśnie dzika kombinacja wymagająca użycia mnóstwa przewodów i wykonania dość skomplikowanej sieci połączeń.

J.

Witam

Problem jest taki, że jeden z nich musiałby być krzyżowy, a takich podwójnych chyba nie ma. Albo zrobisz to z włączników modułowych, np. TEM czy VIMAR, albo na przekaźnikach (Zamel PBP-01 np.).

wydaje mi się , czy można wtedy podwójny schodowy podłączyć tak aby jeden kalwisz pozostał schodowym a drugi jako łacznik jednobiegunowy?

GIRA produkuje tylko schodowe. Nie produkuje zwykłych włączników. Jak to Niemcy ładnie powiedzieli: Nie warto robić sobie bajzlu w katalogach i magazynie z powodu blaszki wartej mniej niż 1 euro cent

W życiu nie spotkałem takiego wynalazku. Podwójne schodowe oczywiście, że tak.

czas zweryfikować życie ;)

na początek tylko dwóch producentów:

OSPEL:

http://elektrocave.pl/pl/p/Lacznik-schodowy-jednobiegunowy-LP-9Ym-IMPRESJA-Ecru/2818

KARLIK:

http://www.karlik.pl/wp-10-rh-1/

To się chłopak naciąga z kablami. Krzyżowy ten "środkowy"

nie mniej niż przy każdej innej normalnej instalacji włączającej coś innego niż tylko jeden punkt świetlny...

czas zweryfikować życie ;)

na początek tylko dwóch producentów:

OSPEL:

http://elektrocave.pl/pl/p/Lacznik-schodowy-jednobiegunowy-LP-9Ym-IMPRESJA-Ecru/2818

KARLIK:

http://www.karlik.pl/wp-10-rh-1/

Tylko polscy racjonalizatorzy mogli wpaść na tak kretyński pomysł. Chociaż może to być pomysł genialnego księgowego

http://elektrocave.pl/pl/p/Lacznik-podwojny-schodowy-LP-10Ym-IMPRESJA-Ecru/2837

Podwójny schodowy 16,73 zł, schodowy +jednobiegunowy 14,39 zł. 2, 31 zł za blaszkę kosztującą mniej niż 4 gr u GIRY? Genialne.

PS.

W moim przypadku wiedza bezużyteczna. Wolę zawsze stosować 2 włączniki. Niewiele drożej, a efekt dużo ładniejszy.

Łącznik schodowy pojedynczy 12,30 zł (http://elektrocave.pl/pl/p/Lacznik-schodowy-LP-3Ym-IMPRESJA-Ecru/2829).

Łącznik jednobiegunowy 10,58 zł (http://elektrocave.pl/pl/p/Lacznik-jednobiegunowy-LP-1Ym-IMPRESJA-Ecru/2832)

Ciekawostką jest że schodowy pojedynczy kosztuje 12,30, a podwójny 16,73, a kawałek blaszki 2,30

Przepraszam ale wykazujesz polski zaściankowy krytycyzm. Według mnie zbytnio przywiązałeś się do swojej stopki, w dzisiejszych czasach trzeba mieć trochę bardziej otwarty umysł.Bez problemu przejdę w nartach przez drzwi obrotowe... wystarczą odpowiednie narty i odpowiedniej wielkości drzwi obrotowe i rozwiązanie gotowe... tyle tytułem wstępu

Natomiast wracając do krytykowania tego co polskie powiem tyle - nie widziałeś włączników to je pokazałem, teraz piszesz, że to polski kretynizm... a ja powiem tak - widziałem zarówno niemieckie jak i amerykańskie włączniki w których łącząc na moduły takie włączniki się składało jak z klocków lego do jednej puszki... dokładnie taki włącznik schodowy + jednobiegunowy więc nie jest to Polski wynalazek. Jest kilku producentów, którzy wszystko produkują jako schodowe ale jest to garstka producentów z całego świata.

Powiedz mi czemu każdego producenta włącznik podwójny jest zawsze droższy od pojedynczego... przecież to tylko jedna blaszka i ciut więcej plastiku... czemu BMW 5 jest droższe od BMW 3 przecież to tylko trochę więcej blachy... Oczywiście to pytania retoryczne.

Życzę trochę więcej wiary w to co Polskie ;)

Przepraszam ale wykazujesz polski zaściankowy krytycyzm. Według mnie zbytnio przywiązałeś się do swojej stopki, w dzisiejszych czasach trzeba mieć trochę bardziej otwarty umysł.Bez problemu przejdę w nartach przez drzwi obrotowe... wystarczą odpowiednie narty i odpowiedniej wielkości drzwi obrotowe i rozwiązanie gotowe... tyle tytułem wstępu

Tekst dotyczy normalnych drzwi i normalnych nart, a nie pseudo nart i gigantycznych drzwi specjalnie zrobionych na tę okazję.

Ale jak chcesz, to zmieni to na:

"Jeśli uważasz, że wszystko jest możliwe, to trzaśnij obrotowymi drzwiami."

Teraz pasuje?

Natomiast wracając do krytykowania tego co polskie powiem tyle - nie widziałeś włączników to je pokazałem, teraz piszesz, że to polski kretynizm...

Bo dla mnie kretynizm jest kretynizmem i nie ma dla mnie znaczenia czy jest on polski, chiński czy niemiecki. W przypadku tych wyłączników to typowe cwaniactwo i robienie wody z mózgu za mniej niż 4 gr.

a ja powiem tak - widziałem zarówno niemieckie jak i amerykańskie włączniki w których łącząc na moduły takie włączniki się składało jak z klocków lego do jednej puszki... dokładnie taki włącznik schodowy + jednobiegunowy

Konstrukcje modułowe wyłączników, to zdaje się nie najlepszy przykład.

więc nie jest to Polski wynalazek.

To akurat wiadomo. Nikt w Polsce nie produkuje takich wyłączników.

Jest kilku producentów, którzy wszystko produkują jako schodowe ale jest to garstka producentów z całego świata.

Zawsze jest tak, że mniej jest mądrych niż głupich. Uczciwych jest mniej, niż cwaniaków.

Powiedz mi czemu każdego producenta włącznik podwójny jest zawsze droższy od pojedynczego... przecież to tylko jedna blaszka i ciut więcej plastiku...

Jakiś problem z logicznym myśleniem? Dodatkowy kompletny włącznik kosztuje 4,30(zawiera już blaszkę za 2,30) a kawałek blaszki 2,30? Możesz mi wierzyć, że różnica jest tylko w tej blaszce. Nawet miejsce w odlewie jest już zrobione.

czemu BMW 5 jest droższe od BMW 3 przecież to tylko trochę więcej blachy... Oczywiście to pytania retoryczne.

Nie wiedziałem, że w BMW 5 od 3 różnie się blachą za mniej niż 4 cent.

Życzę trochę więcej wiary w to co Polskie

To czemu przykład z niemieckim samochodem? BMW świetny przykład, ale nie polski.