Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak sprawdzić w jakiej technologii wykonano dom?

Amadeuss

Recommended Posts

Witam!

kupiłem dom, niestety bez dokumentacji wybudowany w latach 90-tych, nie wiem w jakiej technologii wykonano ten dom - nie wiem czy jest w jakikolwiek sposób ocieplony.

wiem że kiedyś wynonywano przestrzeń powietrzną lub styropian w środku - ale nie wiem jak to sprawdzić.

mur ma grubość 44 cm

pytam ponieważ chciałem ocieplić dom, i zastanawiam sie jaki gruby styropian bądź wełnę zastosować (a finanse mam ograniczone więc to pytanie jest zasadnicze)

Edytowane przez Amadeuss

Mam w sumie identyczny przypadek. Dom wybudowany na początku lat 90tych, na szczęście udało mi się odzyskać część dokumentacji i u mnie wygląda to tak, że ściana zbudowana jest z pustaka - przerwy powietrznej - kolejnego pustaka (w sumie to co u Ciebie 44 cm). W odbiorze technicznym mam napisane, że jest to zgodnie ze sztuką budowlaną (odbiór w 1993). Podepnę się pod Twoje pytanie. Jak to najlepiej ocieplić? Wełna czy styropian, wystarczy 5 cm czy lepiej nie oszczędzać i dać 15? Wiem już, że ściana nie jest idealnie pionowa :) czy dopuszczalne jest "wyrównanie pionu" za pomocą różnej grubości styropianu?

Jak to najlepiej ocieplić? Wełna czy styropian,

z tego co czytałem na różnych forach raczej skłaniam sie do wełny, ze względu na jej paroprzepuszczalność.

wystarczy 5 cm czy lepiej nie oszczędzać i dać 15,

tego też bym się chętnie dowiedział .... skłaniałbym sie do 10 cm

czy dopuszczalne jest "wyrównanie pionu" za pomocą różnej grubości styropianu

to chyba zależy jak bardzo krzywy jest ten mur i w efekcie jaka to będzie warstwa styropianu / wełny - ale jak sie to porządnie zakołkuje to chyba nie powinno być problemów ...

Część dokumentacji może być w gminie razem z PnB. Chyba, że te domy nielegalnie zbudowano......

jakby to nielegalnie wybudowano to by raczej nie podłączono do sieci wodociągowej, kanalizacyjnej, elektrycznej - prawda?

a do gminy wole nie chodzić - za dożo urzędników - a jak oni wyciągną dokumentację to sie jeszcze mogą różne rzeczy okazać - po co mi to?? ;)

A tak na marginesie opowiem wam historię rodem z filmu Barei.

Po kupnie domu i przeprowadzce trzeba było się przemeldować.

W związku z tym idziemy do urzędu gminy do odpowiedniego wydziału. Tam dowiadujemy się że dom nie posiada nadanego numeru (dziwne ponieważ mamy korespondencję która przychodziła z urzędu w sprawie podatku) ale nic idziemy do innego wydziału z zapytaniem o nr posesji.

Tam urzędnik mówi że trzeba napisać podanie. Piszemy, po czym zanosimy do sekretariatu.

Zgłaszamy się po 5 dniach u pana urzędnika po numer. Niestety podanie nie dotarło ( szalenie daleko jest z sekretariatu (jakieś na oko 50 schodów).

Przychodzimy za 3 dni. Podania nie ma! Ale uparcie już nalegamy by siedząca tam pani jedząca drugie śniadanie raczyła przejrzeć stos podań. Z bólem odkłada kanapkę i wertuje. Jest! Na samym końcu.

Prosimy pana urzędnika o rozpatrzenie poza kolejnością. Łaskawie się zgadza.

I teraz najlepsze!

Kładzie podanie na biurku, czyta, wstaje do szafy – wyciąga księgę, wertuje po czym podaje nam numer na jaki przychodzi korespondencja od lat !?

;)

Edytowane przez Amadeuss

nie bardzo mam gdzie tę dziurę wywalić no chyba że w piwnicy ale tam możę być inny rodzaj tego muru ... wszędzei indziej są już pomalowane pomieszczenia ....
przeciez mozna z zewnatrz domu i bez przesady,dla sprawdzenia jakie sa poszczegolne warstwy sciany,wcale nie potrzeba nie wiadomo jakiej wielkiej dziury wiercic

pokusilabym sie nawet o kilka nawiercen,zeby sprawdzic czy na kazdej zewnetrznej scianie jest to samo

Edytowane przez marchewkowa