gabriela 06.09.2011 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tym razem pytam krotko:czy ktos z forumowiczow probowal kiedys wypisac swoja zabytkowa nieruchomosc z rejestru zabytkow? Czy moze takowa udalo mu sie wypisac? Czy jest to mozliwe?Wniosek do Ministra przechodzi przez rece Wojewodzkiego Konserwatora Zabytkow, ktory dolacza swoje stanowisko, wiec jak silne musza byc moje argumenty?Chodzi o zwykly stary dom, ktory wymaga remontu, zaden palacyk czy dworek!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 06.09.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Tak, jest to możliwe, ale przed Panią dużo pracy.Zgodnie z art 13 ust. 1 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami skreślenie z rejestru zabytków jest możliwe tylko w dwóch wypadkach: a) jeżeli zabytek uległ zniszczeniu w stopniu powodującym utratę jego wartości historycznej, artystycznej lub naukowej b) jeżeli wartość zabytku będąca podstawą wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych. Druga przesłanka dotyczy sytuacji gdyby po latach okazało się, że zabytek od początku nie miał takiej wartości jaką mu przypisano w dniu wpisania do rejestru (np. sfałszowany obraz itd) W przypadku nieruchomości należy skupić się raczej na przesłance pierwszej, przy czym UWAGA: we wniosku trzeba wykazać dwie kwestie, a mianowicie że:- zabytek uległ zniszczeniu- w efekcie tego zniszczenia utracił swoją pierwotną wartość historyczną, artystyczną, naukową. Jakie przypadki mogą tu wchodzić w grę? Np: - zabytek jest tak zniszczony że nie nadaje się nawet do remontu, a doprowadzenie go do należytego stanu technicznego wymagałoby całkowitej rekonstrukcji - zabytek na skutek zniszczenia utracił swoje walory które zdecydowały o wpisaniu go do rejestru (warto poszukać decyzji o wpisie do rejestru i zobaczyć jakie to były powody) i tych walorów nie można już przywrócić (NIE MOŻNA znaczy NIE MOŻNA, a nie np. jest to zbyt drogie) UWAGA: Na Ministra nie działają argumenty ekonomiczne tzn. nie stać mnie na remont zabytku w taki sposób jakby sobie tego życzył konserwator. Smutne ale prawdziwe Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 06.09.2011 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Dziekuje bardzo bardzo za odpowiedz.Rozumiem wiec, ze musze przeprowadzic ekspertyze, z ktorej bedzie wynikac, ze wartosc zabytku bedaca podstawa wydania decyzji o wpisie do rejestru nie została potwierdzona w nowych ustaleniach naukowych. Jak mozna to udowodnic??? Kto takiej ekspertyzy moze dokonac? Jakie sa koszty takiej ekspertyzy?Caly sek w tym, ze dom byl przez mojego ojca ciagle pielegnowany, remontowany, i nie jest az tak zniszczony, zeby nie mozna bylo go dalej remontowac. Konieczny jest w tej chwili remont dachu wraz z jego konstrukcja, nowe okna, elewacja, itp. Konserwator stawia warunki co mozna a czego nie. Poza tym ojciec moj nie pytajac kiedys konserwatora o zgode tynkowal dom, przebudowal "werande" z drewnianej na murowana, itp. Czy za te zmiany moze mnie Konserwator Zabytkow pociagnac do odpowiedzialnosci karnej? Dom nabylam w spadku dopiero w roku 2000 nie wiedzac, ze znajduje sie w rejestrze zabytkow.Bylabym wdzieczna za odpowiedz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 07.09.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Konieczne wykazanie jednej z opisanych dwóch przesłanek. Nie znam sprawy więc nie mogę doradzić co należy wybrać. Z Pani opisu wynika, że o dewastacji nie ma mowy. Dobrze by było sięgnąć po decyzję o wpisie do rejestru i zobaczyć dlaczego ten dom został w ogóle uznany za zabytek- bo może te szczególne jego cechy zostały jednak zniszczone? Nie musi Pani zlecać wykonania ekspertyzy. Wystarczy we wniosku zażądać opinii biegłego. Minister w tego typu sprawach zwraca się o opinię do Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków. Jeżeli Pani nie wykonała opisanych nie wyobrażam sobie aby mogła Pani karnie odpowiadać (tzn. za przestępstwo czy wykroczenie). Karnie odpowiada sprawca. Może natomiast zostać na Panią nałożony obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego/ doprowadzenia zabytku do określonego stanu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabriela 07.09.2011 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Jak sie ciesze, ze ktos sie odezwal w mojej sprawie!! Bardzo! Wyslalam do Urzedu Ochrony Zabytkow ( Urzedu Utrudniania Zycia Wlascicielom Zabytkow) maila z prosba o odpis albo uzasadnienie decyzji z 1967 roku, na podstawie ktorej nieruchomosc zostala wpisana na liste zabytkow. Tak na poczatek. Ciekawa jestem bardzo jakie walory historyczne , bo chyba nie artystyczne albo naukowe cechuja nasza nieruchomosc.Jeszcze tylko krotko: wysylam tylko wniosek nie poparty zadnymi ekspertyzami???, zazadam opinii bieglego. Wiem, uzasadnienie wniosku o wypis z rejstru zalezy od decyzji o wpisie, bo nie wiemy jeszcze co tam napisane.To byloby nie az tak skomplikowane, ale potrwa napewno dluuuuuuuuuuuuuuuuugo.Serdeczne dzieki za odpowiedz, czy moge pozostac z Pania w kontakcie??? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.legat 08.09.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Z formalnego punktu widzenia można wysłać wniosek bez ekspertyzy z żądaniem opinii biegłego. Pytanie jednak czy będzie Pani potrafiła należycie uzasadnić, że w sprawie zaszły przesłanki uzasadniające skreślenie z rejestru zabytków. Namiary na mnie ma Pani w linku stopce. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts