Pawlom 06.09.2011 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Witam wszystkich i proszę o poradę w sprawie rury spustowej z kominka z płaszczem wodnym.Mianowicie u mnie właściwie takiej rury nie ma. Kominek jest jeszcze bez obudowy i w płaszczu kominka na dole jest po prostu zamontowany bezpośrednio kranik spustowy i tyle. Jak zrobię obudowę to do kranika zupełnie stracę dostęp. A co w przypadku jak zajdzie potrzeba zlania wody z kominka? Muszę tą rurę dorobić - i tu mam pytanie: czy ta rura może być z alu-pexa? Muszę ją przeprowadzić do kotłowni po drugiej stronie ściany i najwygodniej to zrobić właśnie z alu-pexa. Temperatura wody w kominku to max. 93 stopnie - kominek jest z wężownicą schładzającą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 07.09.2011 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 (edytowane) Temat .. zawiesił się .. Człowieku TU piszą o kominkach z akumulacją i piecykach a Ty wyjeżdżasz z jakimś alu-pexem Taka rura może być zastosowana ale tylko na krótki czas .. woda która będzie nią odprowadzana to praktycznie wrzątek Pytanie jest z kategorii "Czy wszystkie grzyby są jadalne ?" Owszem ale niektóre tylko raz.. Trwałość tej rury jest więc niewystarczająca do tego zastosowania. Znam przypadek gdzie rura przelewowa z PCV rozpuściła się pod parkietem w salonie Edytowane 7 Września 2011 przez M***ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 09.09.2011 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Wygrzebałem taką odpowiedź firmy wawin: Przytoczone powyżej systemy rur charakteryzują się w większości przypadków następującymi parametrami pmax = 6 do 10bar i Tmax = 90 do 95°C . Istnieje jeszcze jeden ważny parametr określany jako maksymalna krótkotrwała temperatura pracy (Ta), która najczęściej wynosi 100 do 110°C. Krótkotrwała, maksymalna temperatura pracy może wystąpić podczas pracy instalacji jednorazowo, nie dłużej jak 3 godziny i w ciągu 50 lat nie dłużej jak 100 godzin. Jeśli Ta będzie występowała w dłuższym okresie czasu to spada tzw. żywotność systemu. System może ulec wcześniejszemu uszkodzeniu, awarii w zależności od częstotliwości i czasu trwania Ta. Powyższe tyczy się pexów od ogrzewania grzejnikowego. Pex od podłogówki wytrzymuje 55 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 10.09.2011 03:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Przy źle dobranej wielkości paleniska wrzątek będzie leciał często. Zdecydowanie odradzam rury z PCV i alu-pexy także , chociaż ich parametry są zdecydowanie lepsze . Widziałem efekt końcowy puszczania wody z przelewu chłodnicy do rurek PCV pod podłogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.09.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 PVC kanalizacyjne i alupex to zupełnie inne rurki o zupełnie innych parametrach i przeznaczone do zupełnie czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 10.09.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Zgadzam się w 100% . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 (edytowane) Rura spustowa , i rura z której wylatuje wrzątek z chłodnicy , to dwie różne rury.Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie spuszczał wrzątku z instalacji, tylko poczeka aż wystygnie. Edytowane 10 Września 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.09.2011 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Rura spustowa , i rura z której wylatuje wrzątek z chłodnicy , to dwie różne rury. Nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie spuszczał wrzątku z instalacji, tylko poczeka aż wystygnie. Dobre ! Napisz jeszcze gdzie ta woda stygnie ?? Czy TY wiesz w ogóle o jakiej chłodnicy piszesz i do czego nona służy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.09.2011 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Mistrzu , nie gorączkuj się tak , bo Ci się zaraz literki pitolą . Są rożne kominki, różne instalacje i rożni hydraulicy. W związku z tym , może się zdarzyć, ze wszyscy będą mieć rację. Wszystko zależy od tego jak zrozumiemy pytającego. Ja zrozumiałem go tak ,że chce spuszczać wodę z układu , np w celach konserwacyjnych , naprawczych. Robi się to , gdy instalacja jest zimna.Do tego robi sie kranik w najniższym punkcie instalacji. Większość kominków z PW do układu zamkniętego , posiada jeszcze wężownicę schładzającą, uruchamianą zaworem termicznym własnie w sytuacji gotowania wody. Ta wężownica powinna mieć odrębny spust, który powinien być wykonany z miedzi lub stali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 11.09.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 mistrzu, nienawiść do Enia przysłania ci zdolność czytania ze zrozumieniem. Kominek jest jeszcze bez obudowy i w płaszczu kominka na dole jest po prostu zamontowany bezpośrednio kranik spustowy i tyle. O do tego kranika autor chce dorobić rure z pexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.09.2011 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 (edytowane) Dyskusja dla dyskusji...Ja myślę, że to problem instalatora COPrzecież to instalator zajmuje się podpięciem wkładu z płaszczem wodnym, czyli "inszego" kotła CO, no i bierze odpowiedzialność za właściwe i bezawaryjne podpięcie.Tak więc uważam, że wszelkie tego typu zagadnienia powinny być omawiane w innej kategori tego forum. Są firmy kominkowe mające w swoim zespole instalatorów wodnych, są też firmy kominkowe współpracujące z takowymi instalatorami. Jakby nie było firma kominkowa, ma inne zakresy działań, czyli głównie obudowy kominkowe i inne dodatkowe opcje związane z budową kominków. Edytowane 11 Września 2011 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 11.09.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Mylisz się Bohusz, prawidłowe podłączenie wkładu to nie jest tylko problem instalatora. To również nasz problem o ile to my sprzedajemy klientowi wkład. Często bywa tak, że muszę "walczyć" z instalatorem o to, aby nie spaprał podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.09.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 No tak, odmienne zdanie do mojego...Ja nie walczę, bo nastał czas pokoju i wzajemnego zrozumienia i tolerancji.Powiem tak.Dąze do tego aby instalację wkładu z PW wykonywała firma wykonująca w danym budynku instalacje wodną i CO.Wymogi podpięcia wkładu z PW, nie stanowią tajemnicy. Tutaj nie ma cudów, dla instalatora. My zajmujemy się podpieciami dymnymi i wykonawstwem obudowy. Taki mamy zakres działania. Koniec kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.09.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 . Wszystko zależy od tego jak zrozumiemy pytającego. Ja zrozumiałem go tak ,że chce spuszczać wodę z układu , np w celach konserwacyjnych , naprawczych. Robi się to , gdy instalacja jest zimna.Do tego robi sie kranik w najniższym punkcie instalacji. Większość kominków z PW do układu zamkniętego , posiada jeszcze wężownicę schładzającą, uruchamianą zaworem termicznym własnie w sytuacji gotowania wody. Ta wężownica powinna mieć odrębny spust, który powinien być wykonany z miedzi lub stali. Takiej instalacji kominka z płaszczem wodnym jeszcze nie widziałem Dwie rury do kanalizacji , jedna do odprowadzenia wody z chłodnicy to powinien być standard , druga do spuszczania wody z wkładu ?? W praktyce większość przygotowanych odprowadzeń do kanalizacji jest niestety z PCV:mad: co rodzi problemy w eksploatacji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.09.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Takiej instalacji kominka z płaszczem wodnym jeszcze nie widziałem Dwie rury do kanalizacji , jedna do odprowadzenia wody z chłodnicy to powinien być standard , druga do spuszczania wody z wkładu ?? W praktyce większość przygotowanych odprowadzeń do kanalizacji jest niestety z PCV:mad: co rodzi problemy w eksploatacji . wiemy , wiemy ,ze nie widziałeś... Co to za standard skoro rodzi problemy ?Co na to czescy koledzy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.09.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 mistrzu, nienawiść do Enia przysłania ci zdolność czytania ze zrozumieniem. O do tego kranika autor chce dorobić rure z pexa. Dobrze że w Tobie mam wiernego "przyjaciela" o czym świadczą Twoje wpisy na forum Jako mój sąsiad z wioski obok , te 3-4 kilometry to nie daleko a jadąc do Warszawy przejeżdżasz przez Żabia Wolę ,mógłbyś czasem wpaść na kawę . ZAPRASZAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.09.2011 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 wiemy , wiemy ,ze nie widziałeś... Co to za standard skoro rodzi problemy ?Co na to czescy koledzy? Kultury ciąg dalszy.. We wszystkich watkach będziesz obrzydzał czytanie wszystkim i wszystkich.. niedługo zostaniecie na tym forum "WY DWAJ " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 11.09.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 MistrzuDyskusja może trwać nieskończenie długo, tym bardziej jak precyzyjnie nie wiadomo o co chodzi. Jest różnica pomiędzy zasadami podpięcia, kotła CO "normalnego" i kotła CO z szybą (kominka), przeznaczonych do pracy w układzie zamkniętym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 11.09.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam wszystkich i proszę o poradę w sprawie rury spustowej z kominka z płaszczem wodnym. Mianowicie u mnie właściwie takiej rury nie ma. Kominek jest jeszcze bez obudowy i w płaszczu kominka na dole jest po prostu zamontowany bezpośrednio kranik spustowy i tyle. Jak zrobię obudowę to do kranika zupełnie stracę dostęp. A co w przypadku jak zajdzie potrzeba zlania wody z kominka? Muszę tą rurę dorobić - i tu mam pytanie: czy ta rura może być z alu-pexa? Muszę ją przeprowadzić do kotłowni po drugiej stronie ściany i najwygodniej to zrobić właśnie z alu-pexa. Temperatura wody w kominku to max. 93 stopnie - kominek jest z wężownicą schładzającą. TU nie jest napisane że ma to być DODATKOWA rura .. brak informacji że w ogóle jest rura do chłodnicy , kominek jest z wężownicą schładzającą która musi być podłączona do kanalizacji . Rura miałaby być zamontowana w obudowie kominkowej .. wewnątrz której są TEMPERATURY . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.09.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Cóż to za okropności nawpisywałem Mistrzu? Próbuję wyjaśnić. Ty już wszędzie widzisz podteksty ? Nigdy nie przestaniesz się nabzdyczać?Wiem ,ze Czesi zawsze robili poprawnie instalacje co ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts