Forest-Natura 12.09.2011 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam.No i proszę - dwie identyczne odpowiedzi w tym samym czasie pisane ... to faktycznie TWA i mafijna organizacja ...Ja to Ty, Ty to ja, a w sumie jesteśmy i tak P.B ... pozostali też ...To kim jest P.B ???Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 12.09.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Generalnie to troche nie rozporządzenie pana ministra z 2002 mówi że czerpnia powietrza powinna być usytuowana powyżej 2 m. Przepis co prawda mówi o czerpniach wentylacyjnych ale to tez jest czerpnia i powinna być usytuowana na wysokosći zabezpieczającej ją przed zasypaniem śniegiem, zalaniem zastawieniem jakimiś przedmiotami itd. A ostatnio od speców od kominków słysze że ma być montowana jak najniżej max 30 cm nad ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Mówimy o PW w układzie ciśnieniowym ( bez wymiennika - to do Puławiaka ). Woda (czysta) przy ściance takiego kotła wrze przy 110 o C . Jeśli ciśnienie nadal rośnie pojawia się mieszanka wody z parą i tu temperatura trafia się jeszcze wyższa. Takie tłumaczenie "chłopka roztropka"... Dobrze ,że chłopek roztropek zaznaczył prawidłowa temp. wrzenia wody 110stC.130 stC to już inna kwestia z którą się nie zgadzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.09.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam. No i proszę - dwie identyczne odpowiedzi w tym samym czasie pisane ... to faktycznie TWA i mafijna organizacja ... Ja to Ty, Ty to ja, a w sumie jesteśmy i tak P.B ... pozostali też ... To kim jest P.B ??? Pozdrawiam. Myślałem ,że chociaż to utrzymamy w tajemnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 12.09.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No panowie nie obrażać hydraulików czasem trafiają się myślący fachowcy. Pomysł jest bardzo dobry przeciez od zawsze wiadomo że kominek łączy się z układem przez wymiennik i inaczej nie można. Tak było jest i bedzie !!! I nie ma tu znaczenie czy układy zamknięte czy otwarte wymiennik być musi . A tak przy okazji trudne pytanie do fachowców na jakiej wysokości montuje się czerpnię powietrza zewnętrzego do kominka ??? No i to jest to o czym pisałem. Ja sprzedaję klientowi wkład, przeznaczony do pracy w układzie ciśnieniowym, testowany przez producenta w 9 barach, a instalator chce montować ten wkład na wymiennikach płytowych... Pytam się po co ? A bo panie tak się robi, inaczej się nie da, bo niby przepisy nie pozwalaj... itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.09.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No panowie nie obrażać hydraulików czasem trafiają się myślący fachowcy. Pomysł jest bardzo dobry przeciez od zawsze wiadomo że kominek łączy się z układem przez wymiennik i inaczej nie można. Tak było jest i bedzie !!! I nie ma tu znaczenie czy układy zamknięte czy otwarte wymiennik być musi . Ciekawe twierdzenie.. Wymiennik płytowy musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Ciekawe twierdzenie.. Wymiennik płytowy musi być Co się tak mistrzu dziwujecie .Oczywiście ,że jak se kominek kupimy to wymiennik płytowy musi być.Musimy mu jeszcze odpowiednia moc "wynaleźć".Czyli jak mamy np.KZPŁW 26 kw to wymiennik w przedziale 26-30 kw.Słyszeli o takim stwierdzeniu w kuluarach???? Edytowane 12 Września 2011 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.09.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Dowcipnisie Jeden wymiennik to mało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Dowcipnisie Jeden wymiennik to mało... Skoro bohuniu stwierdzasz..........to gdzie ten drugi sobie zainstalujesz???I po huk???Ja na ten przykład mam ale nie powiem gdzie bo mnie co nie daj Bóg po małpujesz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 12.09.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Bohusz miał na myśli "moc" jednego wymiennika bo skoro ma przekazać 40kW Zaraz dostane za moc wymiennika.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.09.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 dowcipnisie, na żarty im się zebrało przy poniedziałku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 12.09.2011 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 dowcipnisie, na żarty im się zebrało przy poniedziałku MY ???? A kto chce podłączać kominek do układu bez wymiennika ???? Tak wogole to wymiennik powinien być w kominku montowany fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 12.09.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Bohusz miał na myśli "moc" jednego wymiennika bo skoro ma przekazać 40kW Zaraz dostane za moc wymiennika.. Ty to czasami jak wodzirej potrafisz rozbawiać publiczność ,która i tak patrzy na twe wpisy z przymrożeniem oka :).Moc jednego wymiennika musi byc ściśle współgrająca z mocą KZPŁW.Inaczej się nie da:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.09.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Ty to czasami jak wodzirej potrafisz rozbawiać publiczność ,która i tak patrzy na twe wpisy z przymrożeniem oka :).Moc jednego wymiennika musi byc ściśle współgrająca z mocą KZPŁW.Inaczej się nie da:D Nikt , koledzy droczą się z Tobą , bo boją się Ci powiedzieć , że czasy wymienników to pomału do lamusa pójdą. Ja tam się nie boję , co tam , nawet Mistrza sie nie boję. A co mi tam , nawet jeża sie nie boje... Wymiennik fabrycznie montowany we wkładzie . To dopiero przerost formy nad treścią! Podłączasz w ciśnieniu , bez wymiennika i tyle ! Oczywiście nie jakies tam proste balie do podgrzewania wody . Trochę czarów trzeba z tym zrobić i bele czego tyż w ten sposób nie podłączysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 12.09.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 no na ciśnienu podłączasz ale też z wymiennikem inaczej nawet nie ma mowy o podłączeniu kominka. Chciałbyś pewnie żeby było łatwo prosto i skutecznie kominek pompeczka sprzegiełko gazówka wisielec i grzejniczki. A z czego hydraulik bedzie żył z wymiennikiem to zawsze wiecej roboty i kasa wieksza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.09.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 no na ciśnienu podłączasz ale też z wymiennikem inaczej nawet nie ma mowy o podłączeniu kominka. Chciałbyś pewnie żeby było łatwo prosto i skutecznie kominek pompeczka sprzegiełko gazówka wisielec i grzejniczki. A z czego hydraulik bedzie żył z wymiennikiem to zawsze wiecej roboty i kasa wieksza. A kto mówi ,że w ciśnieniu taniej. Trochę trzeba zainwestować , żeby nie pierdutnęło. Ale to inna bajka ... Nie rdzewieje , nie zapowietrza się, itd , itp ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 12.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No tak ale im bardziej skomplikowana instalacja tym bardziej sie docenia fachowca. Nie rdzewieje no fakt ale też jak nie rdzewieje to nie trzeba bedzie tak szybko wymieniać i mamy kryzys gotowy, a tak to się pojedzie wymieni odpowietrzy itd i jestśmy zieloną wyspą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.09.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 No tak ale im bardziej skomplikowana instalacja tym bardziej sie docenia fachowca. Nie rdzewieje no fakt ale też jak nie rdzewieje to nie trzeba bedzie tak szybko wymieniać i mamy kryzys gotowy, a tak to się pojedzie wymieni odpowietrzy itd i jestśmy zieloną wyspą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 14.09.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Nikt , koledzy droczą się z Tobą , bo boją się Ci powiedzieć , że czasy wymienników to pomału do lamusa pójdą. Ja tam się nie boję , co tam , nawet Mistrza sie nie boję. A co mi tam , nawet jeża sie nie boje... Wymiennik fabrycznie montowany we wkładzie . To dopiero przerost formy nad treścią! Podłączasz w ciśnieniu , bez wymiennika i tyle ! Oczywiście nie jakies tam proste balie do podgrzewania wody . Trochę czarów trzeba z tym zrobić i bele czego tyż w ten sposób nie podłączysz... Zaczarowałeś mnie eniu .Nie zapominaj,że wymiennik zamontowany bezpośrednio we wkładzie to tylko kolejna zmora KZPŁW ukryta i nie dostępna.Niedługo to napiszesz ,że do lamusa to w ich aranżacjach idą całe kotłownie,które to będą z całą instalacją ukryte bezpośrednio w kominku i zaraz obok niego.Mowa oczywiście o czystej kotłowni ,którą w związku z tym wykorzystać będzie można jako " krytą baseno- wannę". Kiedyś udowadniałem racje z jednym fachowcem o celu ukrycia naczynia wzbiorczego w obudowie kominka.Jak myślisz kto poległ?Oczywiście ten kto uparł się,że w obudowie.Do takiego naczynia np i innych powinien być w miarę łatwy dostęp, jeśli zostanie ukryte w obudowie kominka, może z tym być zajebi...y problem ponieważ takie naczynie zamontowane w małej odległości od źródła ciepła nie sprawdza się tak dobrze jak to umieszczone kilka metrów nad nim ot i wsio. Podłączasz w ciśnieniu , bez wymiennika i tyle ! możesz się rozwinąć bo z tymi czarami zabrniesz za daleko;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 14.09.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 MY ???? A kto chce podłączać kominek do układu bez wymiennika ???? Tak wogole to wymiennik powinien być w kominku montowany fabrycznie. To może ten wymiennik płytowy zamontować od razu w palenisku:stirthepot: ? Co Wy na to.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts