MMat 06.09.2011 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Witam, mam położone tynki gipsowe Baumit. Nie planuję nakładać jeszcze gładzi.Jak przejadę ręką po ścianie to powierzchnia nie jest do końca idealnie wyszlifowana w każdym miejscu.Chciałem przeszlifować to jeszcze raz samemu przed malowaniem.Podpowiedzcie jak to najlepiej, najszybciej i jakimi narzędziami zrobić. Znajomy mówił żeby całość przejechać jeszcze siatką ścierną. Czy to wystarczy i jaką wybrać gramaturę? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mc2000 12.10.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Mam wykonane tynki gipsowe Knauf Diamant.Od ukończenia tynków minęło już 7 tygodni.Za jakieś 2 tygodnie rozpoczniemy grzanie (na razie trwa przygotowanie kotłowni i instalacji gazowej) i wtedy planujemy ruszyć z dalszymi pracami. Powierzchnie ogólnie rzecz biorąc są w miarę gładkie (przy dotyku ręką) jak i w miarę białe. Pomimo tego, chciałbym przed malowaniem przeciągnąć masą szpachlową.Jak się zabrać do tematu. Bardzo proszę o podpowiedzi i sugestie. Tynk gipsowy chciałbym zagruntować. Tutaj myślałem o acryl-putz grunt polimerowy uniwersalny. Następnie przeciągnąć acryl-putz finisz (myślę, że te 3mm w jednej warstwie, max 5mm w dwóch warstwach w zupełności wystarczą).Po acryl-putzu , zwykła śnieżka grunt (lateksowa emulsja podkładowa).Na sam wierzch farba magnat (w grę wchodzi dulux). Co sądzicie o zaproponowanej kolejności jak i użytych materiałach.Jest strasznie dużo produktów na rynku, każdy poleca coś innego.Jestem nastawiony na acryl-putza, ponieważ mimo wszystko więcej osób go poleca (w stosunku np do śmiga bądź cekola). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts