Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kostrzewa Compact Bio

srolu

Recommended Posts

• 1 year później...
  • 10 months później...
Właśnie zakupiłem, jest już podłaczony, ale jeszcze nic nie moge powiedziec na jego temat, za krótko posiadam i jeszcze nie mieszkam w domu. Pierwsze spostrzeżenia Compact Bio Lux 10KW, dom 130m2, konstrukcja drewniana. W chwili obecnej kocioł ogrzewa jedynie podłogówke na parterze oraz zasobnik z woda 220 l. Grzejniki nie są jeszcze podłączone myślę że za 3 tygodnie już będą. Piec jest super cichy, mam porównanie do Fuzzy Logic 2 15Kw, (mój szwagier użytkuje). Kwestii spalania nie poruszam bo nie mam jeszcze wyregulowanego. Temperaturę zadaną mam 29 C, aby posadzki schły, temperatura w pomieszczeniach 21, więc piec ciągle grzeje ale na samej podłogówce nie dojdzie do zadanej temperatury. Przez 3 doby spalił 30kg (według wskazań spalania na piecu).

• 2 weeks później...

Witaj RoMax77

Mógł byś nagrać krótki filmik np telefonem żeby można było zobaczyć i usłyszeć jak pracuję compact bio i dać go na you tube ?

Masz może informację na temat różnicy w wymiennikach pomiędzy compact bio i mini bio ? Pierwszy ma chyba pionowy a drugi ma poziomy i z tego co piszą w danych to compact bio 10 kw ma pojemność wodną 47 litrów a mini bio 10 kw ma 48 litrów więc raczej compact nie ma większego wymiennika ale może się mylę. Ciekawi mnie który będzie miał więcej atutów ten pionowy w compact bio czy ten z poziomymi płomienicówkami w mini bio ?

Na temat mini bio jest dużo napisane na forach jeśli chodzi o spalanie i jest oszczędny. Ciekawi mnie czy compact bio 10 kw jest równie oszczędny ?

• 1 month później...

filmik, ale oczywiście rzeczywistości nie odda. Najgłośniejsza faza wygaszania. W fazie "modulacji" słychać jedynie tykanie podawanego pelletu. Jak widać na filmiku kotłownia mała. Na upartego zmieściłby się Fazy logic, Brałem pod uwagę MiniBio ale teoretycznie mniejszy a zajmuje wiecej miejsca przez zasobnik, ponieważ jest osobny i rura z podajnika musi być z przodu pieca co zwiękasz jego głębokość. |Compact jest zgrabny i ładny. Dopiero zaczynam się nim bawić i nie mogę znaleźć nigdzie na forach jakiś podpowiedzi co do ustawień, więc sam kombinuję. Raz spali 10 kg na dobę innym razem 30 przy tych samych ustawieniach nie wiedząc czemu. Wodę do grzania mam ustawioną na priorytet na 50 C. Ciekaw jestem ustawień i użytkowania przez innych użytkowników.

Compact Bio Lux.jpg

Dodałem zdjęcie, mam pytanie może też do innych użytkowników Platinium Bio Slim czym jest zaznaczona wartość (górna po lewej przy pompie) nie mam tego u siebie w instrukcji ani nigdzie na necie. Kolejna rzecz. Ustawioną mam temperaturę komfortową na 21 C, piec na 55M, pompa włącza się przy 50 C, histe 10C, Dlaczego piec a właściwie pompa podaje ciepło na dom jeżeli czujnik pokojowy pokazuje że aktualnie w domu jest 23C? Czy jest możliwość ustawienia pompy aby automatycznie dostosowywała się do temperatury zadanej na piecu, bo stałe ustawienie nie sprawdza się gdy piec jest ustawiony na auto. Zauważyłem że się pompa wyłącza czasem gdy już piec osiągnie max zadanej temperatury, ale jej wyłączenie występuje w różnych temperaturach, nie widzę zależności. Czy jest też ustawienie MAX przy jakiej ma sie pompa wyłączyć? Takich ustawień nie widziałem. Byłoby miło gdyby ktoś z firmy Kostrzewa się wypowiedział. Z góry dziękuję.

Edytowane przez RoMax77

• 2 years później...

Ogolnie odradzam ten produkt - mam na mysli Compact BIO Luxury (to samo co COmpact BIo tyle ze z sonda lambda) .

Prosze uwazac na ten produkt. Wszyscy uzytkownicy tego pieca maja problemy z palnikiem ktory wymaga codziennego czyszczenia.

Sprzedajacy mydla oczy pojemnoscia zbiornika na pellet. ALe co z tego ze mozna zasypac zbiornik raz na 5 dni skoro i tak codziennie a w mrozy dwa razy dziennie trzeba czyscic piec bo sie inaczej wylaczy.

Produkt ma w instrukcji i ofercie adnotacje ze jest samoczyszczacy - to nieprawda.

Producent bedzie zwalal wine na cug w kominie, na wentylacje i najczesciej na jakosc pelletu. Przerobilem to wszystko i wszedzie musialem udowadniac ze mam sprawna kotlownie i pellet Barlinka z normami DIN (nawet byl przebadany w dwoch miejscach) a piec dalej nie dziala jak powinien.

Jak chcecie miec klopoty i nerwy mozna go kupic . Ale ja juz drugi raz bym nie kupowal Kostrzewy.