Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna kontra higrosterowalna

Recommended Posts

Jak w temacie.Wentylacja mechaniczna z reku kontra coś takiego

http://muratordom.pl/gotowe-rozwiazania/instalacje/wentylacja-grawitacyjna-jak-nawiewniki-higrosterowane-poprawiaja-dzialanie-wentylacji,147_7244.html?cat=41&page=0

Druga strona artykułu ,przy końcu.To wydaje się najciekawsze.

1.Działa latem

2.Daje komfort o którym tyle się mówi w przypadku mechaniczna versus grawitacyjna

3.Jest oszczędniejsza z tego co pisze (i zostało to zbadane) od grawitacyjnej

4.Latem nie trzeba otwierać okien więc komary też nie wpadną

5.Kosztuje pewnie ze 3-4 tys w porównaniu z mechaniczną z reku ,która kosztuje od kilkunastu tysięcy do...ile kto da i kogo się złapie.(mam na myśli ceny,gdyby obydwie wykonywała firma, a nie my sami)

Pewnie reku potrafi więcej ,ale powiedzmy 10tys różnicy w cenie kiedy odzyska?Ile będzie oszczędniejszy?W higrosterowalnej jeden wentylatorek, w reku cały system, który za darmo nie działa,wymaga uwagi,serwisu,wymiany filtrów

Tym bardziej zrobi tą wentylację,bo pięć razy prostsza.Różnica między nimi w cenie, przy robocie samemu będzie jeszcze wyższa (na korzyść higrosterowalnej).Więc nie róbmy takich porównań, bo nie mają żadnego sensu i zaciemniają obraz.Albo obie robimy sami ,albo obie robi firma i kropka

Czego sie nie da.Jesli juz mamy porownywac to porownujemy w prosty i jedyny sposob

a.obydwa rodzaje wentylacji robi firma

b.obydwa rodzaje wentylacji robimy sami (reku sami raczej nie zbudujemy,nawiewnikow higrosterowalnych tez)

Mnie interesuje najbardziej wykonanie przez firme zewnetrzna

NIe szukajmy jakis nie wiem,jak gleboko ukrytych mozliwosci bo 100stron nie starczy.

Sa dwa rodzaje wentylacji.Taki do opisu ktorej link podalem i mechaniczna z reku.Pogadajmy o wadach ,zaletach ,roznicy w cenie i mozliwosci zwrotu pieniedzy zainwestowanych w drozszy system

Sorry ,wywalilo mi polskie znaki

Taka mała wątpliwość, na szybko: jak z możliwością montażu kominka przy wentylacji higrosterowanej?

Z tego co przeczytałam, wentylator stwarza podciśnienie, a to może grozić wciąganiem powietrza z kominka...

I jeszcze jedna rzecz: co z wentylacją pomieszczeń bez okien ("Kratki higrosterowane lub z czujnikiem ruchu dostosowują ilość przepływającego powietrza do bieżących potrzeb pomieszczenia.")?

Edytowane przez frelka

No właśnie.

Znalazłem

http://forum.oferty.net/viewtopic.php?p=3080&sid=532a0e0808c33c5ad0c7fc581b3895e3

że się nie otwierają

oraz

że mogą się otwierać za bardzo

http://wentylacja.com.pl/Forum/Wentylacja-higrosterowana-27401.html

Co powiedzą nasi forumowi spece,a może nic nie powiedzą.......

Jeśli chodzi o samo zagadnienie wentylacji to lepsza taka niż żadna. Ale (bez urazy dla producenta) widzę kilka niedociągnięć takiego systemu. Tak do końca nie wiadomo czy czy nawiewnik będzie otwarty czy zamknięty gdyż napływające zimne powietrze ogrzewając się jednocześnie osusza się (spada jego wilgotność względna) w związku tym w nawiewnik powinien się zamknąć, z drugiej strony przy zamkniętym nawiewniku i gdy w okolicach jego temperatura powietrza będzie niższa niż w pozostałej części pomieszczenia będzie występowała wyższa wilgotność względna wskutek ochłodzenia powietrza a co za tym idzie nawiewnik powinien się otworzyć. Więc jeśli pomiar wilgotności jest bezpośrednio w nawiewniku to nie jest on obiektywnym pomiarem.

Kolejny problem to wentylacja podciśnieniowa, jeśli w domu/mieszkaniu występuje kominek, kuchenka gazowa, kocioł itp. to jest to nie do końca zgodne z przepisami - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury ... Ale jeśli nie ma urządzeń pobierających powietrze do spalania z pomieszczeń i grawitacyjnego odprowadzenie spalin to na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż grawitacyjna. Co do kosztów, ekonomiki i porównywania systemów to trzeba więcej danych, takich jak: ilość powietrza wentylacyjnego, źródło ciepła, sprawność odzysku, zużycie energii elektrycznej, koszt systemu wentylacyjnego i można to policzyć.

Jedna negatywna wypowiedź jeszcze nie tworzy miarodajnej opinii o danym rozwiązaniu.

Najwyraźniej ktoś liznął trochę teorii i sobie gdyba jak może być.

Witam,

swego czasu również zastanawiałem się nad tym wyborem. Poprosiłem o wycenę dla mojego domku dla wentylacji higrosterowanej Aereco z firmy DOMiWENT z Katowic i otrzymałem ofertę na komplet nawiewników i kratek z montażem 3000 zł. brutto, a w zestawie z wentylatorem wyciągowym 7400 zł. brutto. Natomiast wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła (reku BRINK HR medium, kanały zaizolowane wełną o grubości 10 cm) zaoferowano mi za 13500 zł. z materiałem i montażem (TORA WENTYLACJE z Częstochowy). Przy wariancie WM koszt całkowity mogłem pomniejszyć o ok. 2000 zł w związku z rezygnacją z kominów wentylacyjnych. Różnica ok. 4000 zł pomiędzy wentylacją higrosterowalną z wentylatorem wyciągowym, a wentylacją mechaniczną z odzyskiem ciepła była dla mnie do zaakceptowania i dlatego wybrałem tą drugą.

Gdybym nie budował energooszczędnego domu, ogrzewanego elektrycznie prawdopodobnie wybrałbym wariant pierwszy z nawiewnikami i i kratkami higrosterowanymi.

Edytowane przez Dareckyy

Znalazłem co pisałeś kiedyś o tej wentylacji:

Jako alternatywny układ Aereco zaoferowało mi wentylację mechaniczną wywiewną złożoną z tych samych nawiewników higrosterowanych w oknach (6 szt.), innego typu kratek wentylacyjnych higrosterowanych (4 szt.) w pomieszczeniach "mokrych", które są połączone z centralnym wentylatorem wyciągowym umieszczonym (podwieszonym) na poddaszu, a dalej do komina wentylacyjnego. Całość z montażem za 6200 zł (w tym również są dwa nawiewniki ścienne higrosterowane do garażu jak w wersji do wentylacji grawitacyjnej) Tutaj już bym brał pod uwagę WM nawiewno-wywiewną jako alternatywę, tylko koszta już robią się coraz większe ... stąd rozważam wentylację grawitacyjną, tylko żeby była sprawna ...

To fakt ,że 4 tys to już nie tak strasznie.A ja myślałem,że skoro tam jest wentylator w tej wentylacji to jakaś tania rura idzie zamiast komina .........

Powiedziałbym,że jeśli cena tej higrosterowanej z wentylatorem stanowiła by 40 do maks 50% ceny WM z odzyskiem ,to może warto.

Gdyby komuś miało się przydać ,wklejam dyskusję ,którą kiedyś prowadził dereckyy na temat wentylacji higrosterowalnej.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167039-Wentylacja-naturalna-grawitacy-higrosterowana-z-u%C5%BCyciem-produkt%C3%B3w-Aereco-w-praktyce

Proszę czytając tę i inne dyskusję zwracać uwagę na fakt ,ile pozytywnych opinii na temat danego rozwiązania jest pisanych przez osoby ,które zawodowo są związane z danym zagadnieniem np montują lub sprzedają dane systemy wentylacji mechanicznej czy pompy ciepła i tym podobne.Jak się wnikliwe temu przyjrzeć, to takie osoby są najbardziej pozytywnie nastawione ,przekonują o zaletach , cierpliwie tłumaczą jakie to dobre rozwiązania,ile mają przewagi nad innymi itp.Tworzy to atmosferę - warto.Gdy mocno się wgłębimy i zauważymy ,zaraz,zaraz ale ten gość to montuje lub sprzedaje ,a samych zadowolonych użytkowników sensu stricte jakoś nie wielu ,obraz wygląda już inaczej

Edytowane przez tomek131