Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop w technologii steico

Recommended Posts

W planowanym projekcie (Z12) jest konstrukcja stropu teriva. Niestety na planie są słupy (jeden w salonie) i podciąg. Zastanawiałem się nad eliminacją tego poprzez wykonanie stropu w wersji drewnianej przy użyciu belek dwuteowych. U nas produkuje takie belki Kronopol i Steico. Niestety Kronopol ma max do 7,2m, a u mnie potrzeba koło 7,7m. Steico chwali się takimi belkami do 16m. Ktoś miał z tym do czynienia? Czy faktycznie są warte uwagi?

A może znacie projektantów (i wykonawców) stropów i dachów z takich belek? Najlepiej z wielkopolski :)

Gość zibik_eng
strunobeton połóż, no chyba że poddasze nieużytkowe to mozna się zastanawiać nad czyms innym.

świetna porada... belka strunobetonowa w domku jednorodzinnym :lol2: a może od razu HEB'a 300 ?

W planowanym projekcie (Z12) jest konstrukcja stropu teriva. Niestety na planie są słupy (jeden w salonie) i podciąg.

Jeżeli chodzi o słup pod schodami to za bardzo nie wiadomo po co on tam jest wstawiony...

ps. czytałeś notatkę w opisie do tego katalogowca?

5. Zawartość projektu

W skład każdego projektu architektoniczno - budowlanego wchodzą trzy części :

1) CZĘŚĆ ARCHITEKTONICZNA

2) CZĘŚĆ KONSTRUKCYJNA,

3) CZĘŚĆ INSTALACYJNA Każda z części składa się z opisu technicznego oraz rysunków.

Komplet dokumentacji stanowią 4 egz. projektu z naniesionymi danymi inwestora i działki. Projekt autoryzowany jest przez uprawnionych projektantów (należących do izb zawodowych) i po adaptacji budynku do działki - służy jako podstawa do uzyskania pozwolenia na budowę.

Co znaczy że nie można na jego podstawie rozpoczynać prac wykonawczych...

Edytowane przez zibik_eng

z tym strunobetonowym stropem bardzo dobry pomysł, w Wielkopolsce masz dużą wytwórnię więc transport nie za drogi. Tylko trzeba trochę przeprojektować wieńce , i jeśli masz dach rozporowy (np. jętkowy) na ściance kolankowej to trzeba by też ją trochę przeprojektować, żeby moment ujemny nie wchodził na stropy (ew.stropy dozbroić w kanałach, tak też się robi).

Belki dwuteowe same z siebie to całkiem niezły pomysł jako konstrukcja, natomiast ja widzę spory minus w postaci sufitu, który będzie dość drogi na wiszącym stropie, no i trudno o szczelność tego, bez czego dom niskoenergetyczny nie powstanie.

Gość zibik_eng

Zrozumieć treść pisaną jest bardzo ciężko...

Znajdź różnicę pomiędzy tym co napisał autor a tym z czym wyjechałeś:

"Dom(ek) ekonomiczny - planuję" - "bez czego dom niskoenergetyczny nie powstanie."

Napisz coś o kosztach montażu płyt strunobetonowych - dźwig do 8 metrowych płyt strunobetonowych nieco kosztuje... a coś o kosztach przeprojektowania stropu i wymienionych elementów konstrukcyjnych też napisz...

Najłatwiej to zrobić słupy i kratownice z HEBow 300 - będzie na kilkaset lat... tylko po co?

W waszej wersji ciężkiego bunkra przeciwatomowego można będzie postawić 2-3 domy w wersji szkieletowej i jeszcze troche pieniędzy zostanie...

gkeb - kup sobie tego katalogowca w wersji szkieletowej o stowkę droższej i po kłopocie.

do stropu smart nie potrzeba dźwigu, kładą HDS więc koszt żaden, wychodzi taniej bo odchodzi fundament wewnetrzny..a;le za wiedzę się płaci..podac konto? Adaptacja i tak by była więc koszt nie byłby taki kolosalny, różnica w samej robiociźnie odliczając fundament i szalowanie stropu to około 6 tysi.

Gość zibik_eng

Może sie zdecydujesz co doradzasz? Piszesz o płytach strunobetonowych... a teraz szybciutko przeskakujesz na zupełnie co innego o nazwie strop smart - to są 2 różne bajki....

HDS'em 8 metrowe belki smarta ważące prawie tonę??? Podaj namiary na kierowcę/operatora który takie cuda robi :cool:

Adaptacja a raczej całkowite przeprojektowanie będzie przynajmniej 2x droższe niż ten katalogowiec...

ps. twoja wersja wprowadzenia zmian będzie kosztować leciutką ręką ~10 tys zł jak nie więcej... co kłóci się z wizją "ekonomicznego domku".

Jest mowa o wielkopolsce a tam własciwei strunobetony robi jkeden producent i o nim mówie, telefon moge Ci dac do ich szefa ale to nie na forum.

Strop typu smart to też strunobeton a smart to tylko nazwa nadana właśnie po to aby rozgraniczyć . Smarty (to się nazywa strop panelowy) jest robiony do wielkosci 9m.

Reklamować nie można więc nie podam strony http://www.konbet.com.pl.

Jest u nich baza sprzętowa włacznie z HDS do kładzenia smartów..HDS ma dozór i kierowcę z uprawnieniami jakby coś.

Więc nawet jeżeli jakimś cudem projekt będzie wart 10 tysi to suma zysków z robocizny i materiału jest wieksza, niż 10 tysi

Nie przypuszczałem, że tym skromnym postem wywołam taką burze :)

zibik_eng szkieletowca nie chcę. Powód jest prosty. Należy od razu zapłacić za całą konstrukcję i nie można tego za bardzo rozdzielić na etapy. I łatwiej znaleźć wykonawcę do murowania.

Zamierzałem zatrudnić firmę do postawienia fundamentów i ścian nośnych (zewnętrznych) tylko do poziomu wieńca (bez szczytów). Ściany nośne z BK400 24cm. To co powyżej wieńca chciałem zrobić w wersji szkieletowej z drewnianym stropem. Dlatego myślałem o rozwiązaniu z belek steico. Likwidacja wszystkich słupów wewnątrz domu (w salonie i łazience) zmniejszy ilość wymaganych fundamentów, a tym samym zoptymalizować koszta.

Z betonowymi płytami (i w ogóle z wielkogabarytowymi elementami) mogę mieć problem natury technicznej. Dojazd jest drogą polną, wysypaną czymś przypominającym żużel. Kombajn przejedzie co prawda.

W tym roku położyłem u siebie strop STEICO rozpiętość belek 6m belki co 0.5 m osiowo . Uważam że belki takie można śmiało zastosowac nawet na 7m . oczywiście odpowiedniej wielkości i o mniejszym rozstawie . A co do położenia na ściqanie . To takie belki dwóch chłopów z łatwością sobie poradzi