gkeb 06.09.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 W planowanym projekcie (Z12) jest konstrukcja stropu teriva. Niestety na planie są słupy (jeden w salonie) i podciąg. Zastanawiałem się nad eliminacją tego poprzez wykonanie stropu w wersji drewnianej przy użyciu belek dwuteowych. U nas produkuje takie belki Kronopol i Steico. Niestety Kronopol ma max do 7,2m, a u mnie potrzeba koło 7,7m. Steico chwali się takimi belkami do 16m. Ktoś miał z tym do czynienia? Czy faktycznie są warte uwagi? A może znacie projektantów (i wykonawców) stropów i dachów z takich belek? Najlepiej z wielkopolski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.09.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 strunobeton połóż, no chyba że poddasze nieużytkowe to mozna się zastanawiać nad czyms innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 06.09.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) strunobeton połóż, no chyba że poddasze nieużytkowe to mozna się zastanawiać nad czyms innym. świetna porada... belka strunobetonowa w domku jednorodzinnym a może od razu HEB'a 300 ? W planowanym projekcie (Z12) jest konstrukcja stropu teriva. Niestety na planie są słupy (jeden w salonie) i podciąg. Jeżeli chodzi o słup pod schodami to za bardzo nie wiadomo po co on tam jest wstawiony... ps. czytałeś notatkę w opisie do tego katalogowca? 5. Zawartość projektu W skład każdego projektu architektoniczno - budowlanego wchodzą trzy części : 1) CZĘŚĆ ARCHITEKTONICZNA 2) CZĘŚĆ KONSTRUKCYJNA, 3) CZĘŚĆ INSTALACYJNA Każda z części składa się z opisu technicznego oraz rysunków. Komplet dokumentacji stanowią 4 egz. projektu z naniesionymi danymi inwestora i działki. Projekt autoryzowany jest przez uprawnionych projektantów (należących do izb zawodowych) i po adaptacji budynku do działki - służy jako podstawa do uzyskania pozwolenia na budowę. Co znaczy że nie można na jego podstawie rozpoczynać prac wykonawczych... Edytowane 6 Września 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.09.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 mówię o płytach strunobetonowych, ale zapewne wiedziałeś tylko sie droczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 06.09.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 z tym strunobetonowym stropem bardzo dobry pomysł, w Wielkopolsce masz dużą wytwórnię więc transport nie za drogi. Tylko trzeba trochę przeprojektować wieńce , i jeśli masz dach rozporowy (np. jętkowy) na ściance kolankowej to trzeba by też ją trochę przeprojektować, żeby moment ujemny nie wchodził na stropy (ew.stropy dozbroić w kanałach, tak też się robi). Belki dwuteowe same z siebie to całkiem niezły pomysł jako konstrukcja, natomiast ja widzę spory minus w postaci sufitu, który będzie dość drogi na wiszącym stropie, no i trudno o szczelność tego, bez czego dom niskoenergetyczny nie powstanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 06.09.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Zrozumieć treść pisaną jest bardzo ciężko... Znajdź różnicę pomiędzy tym co napisał autor a tym z czym wyjechałeś:"Dom(ek) ekonomiczny - planuję" - "bez czego dom niskoenergetyczny nie powstanie." Napisz coś o kosztach montażu płyt strunobetonowych - dźwig do 8 metrowych płyt strunobetonowych nieco kosztuje... a coś o kosztach przeprojektowania stropu i wymienionych elementów konstrukcyjnych też napisz... Najłatwiej to zrobić słupy i kratownice z HEBow 300 - będzie na kilkaset lat... tylko po co? W waszej wersji ciężkiego bunkra przeciwatomowego można będzie postawić 2-3 domy w wersji szkieletowej i jeszcze troche pieniędzy zostanie... gkeb - kup sobie tego katalogowca w wersji szkieletowej o stowkę droższej i po kłopocie. Edytowane 6 Września 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 do stropu smart nie potrzeba dźwigu, kładą HDS więc koszt żaden, wychodzi taniej bo odchodzi fundament wewnetrzny..a;le za wiedzę się płaci..podac konto? Adaptacja i tak by była więc koszt nie byłby taki kolosalny, różnica w samej robiociźnie odliczając fundament i szalowanie stropu to około 6 tysi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 06.09.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 (edytowane) Może sie zdecydujesz co doradzasz? Piszesz o płytach strunobetonowych... a teraz szybciutko przeskakujesz na zupełnie co innego o nazwie strop smart - to są 2 różne bajki.... HDS'em 8 metrowe belki smarta ważące prawie tonę??? Podaj namiary na kierowcę/operatora który takie cuda robi Adaptacja a raczej całkowite przeprojektowanie będzie przynajmniej 2x droższe niż ten katalogowiec... ps. twoja wersja wprowadzenia zmian będzie kosztować leciutką ręką ~10 tys zł jak nie więcej... co kłóci się z wizją "ekonomicznego domku". Edytowane 6 Września 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.09.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Jest mowa o wielkopolsce a tam własciwei strunobetony robi jkeden producent i o nim mówie, telefon moge Ci dac do ich szefa ale to nie na forum.Strop typu smart to też strunobeton a smart to tylko nazwa nadana właśnie po to aby rozgraniczyć . Smarty (to się nazywa strop panelowy) jest robiony do wielkosci 9m.Reklamować nie można więc nie podam strony http://www.konbet.com.pl.Jest u nich baza sprzętowa włacznie z HDS do kładzenia smartów..HDS ma dozór i kierowcę z uprawnieniami jakby coś. Więc nawet jeżeli jakimś cudem projekt będzie wart 10 tysi to suma zysków z robocizny i materiału jest wieksza, niż 10 tysi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 07.09.2011 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Nie przypuszczałem, że tym skromnym postem wywołam taką burze zibik_eng szkieletowca nie chcę. Powód jest prosty. Należy od razu zapłacić za całą konstrukcję i nie można tego za bardzo rozdzielić na etapy. I łatwiej znaleźć wykonawcę do murowania. Zamierzałem zatrudnić firmę do postawienia fundamentów i ścian nośnych (zewnętrznych) tylko do poziomu wieńca (bez szczytów). Ściany nośne z BK400 24cm. To co powyżej wieńca chciałem zrobić w wersji szkieletowej z drewnianym stropem. Dlatego myślałem o rozwiązaniu z belek steico. Likwidacja wszystkich słupów wewnątrz domu (w salonie i łazience) zmniejszy ilość wymaganych fundamentów, a tym samym zoptymalizować koszta. Z betonowymi płytami (i w ogóle z wielkogabarytowymi elementami) mogę mieć problem natury technicznej. Dojazd jest drogą polną, wysypaną czymś przypominającym żużel. Kombajn przejedzie co prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 07.09.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 nie jestem pewny czy ściana z bk o grubości 24cm i klasie 400 utrzyma należycie ciężki strop, proponowałbym zmianę klasę na wyższą np. 600 i minimalne zwiększenie ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 09.09.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 W tym roku położyłem u siebie strop STEICO rozpiętość belek 6m belki co 0.5 m osiowo . Uważam że belki takie można śmiało zastosowac nawet na 7m . oczywiście odpowiedniej wielkości i o mniejszym rozstawie . A co do położenia na ściqanie . To takie belki dwóch chłopów z łatwością sobie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts