Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Najlepiej u producenta.

Nie bardzo wiem po kiego grzyba Ci ta stała wydajność wentylatorów.

Filtry, jak się zabrudzą należy, zmienić/wyczyścić dla własnego dobra. A nie przepychać przez nie stała ilość powietrza.

Wentylatory prądu stałego EBM Papst stosowane przez Jan-Gaz są baaardzo oszczędne, ciche i wydajne.

No np. właśnie dlatego, że filtrów nie zmienia się co tydzień, ani nawet co miesiąc...

Ale skoro ma być CF to nic prostszego niż zadzwonić do Jan-Gaz (lub Jack-Went - kilkanaście kilometrów od Ciebie, gdyby Waszmość chciał od "chlapiącego" numer telefonu, to mogę przesłać) i zapytać o możliwość zainstalowania innych wentylatorów. Koniec końców Jan-Gaz to nie fabryka, ale rodzaj profesjonalnej manufaktury. Można się (przynajmniej jakiś czas temu) dogadać.

E... czyli jednak chlapiesz...

A co do Brinka.

Fajny reku ani gorszy ani lepszy od Jan-Gaz (w standardzie ma na pewno uboższy sterownik). Tyle tylko, że ma lepszy marketing wg, którego jego sprawność sięga 95 % ????!!!!

Super-duper-haj-tek sterownik jest mi niepotrzebny, a do podawanej przez producentów sprawności nie przykładam zbyt wielkiej wagi.

https://forum.murator.pl/topic/160622-rekuperator-z-constant-flow/#findComment-4857886

Dla potomności uzupełniam ten wątek wpisem kerado28 z innego wątku:

Stiebel LWZ270 Plus - odpowiednik Renovent HR400.

Z plusów jakie posiada ten rekuperator to:

- serwis po uruchomieniu rekuperatora przejmuje producent !!!

- zamiast filtrów na ramce - w zestawie są kasety filtrujące.

Reszta identyczna jak w modelach HR.

:bye:

https://forum.murator.pl/topic/160622-rekuperator-z-constant-flow/#findComment-4858203