Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę o opinie na temat zamontowania drzwi metalowych zewnętrznych otwieranych na zewnątrz z drewnianą ościeżnicą (firmy Mikea). Z jakimi mankamentami należy się liczyć decydując się na drewnianą ościeżnice w drzwiach zewnętrznych? Mam drzwi średnio osłonięte na zachód, boje się że drewniane w przedziale cenowym do 3500 nie będą dobrym rozwiązaniem. Metalowe ościeżnice równa się mostki termiczne, ale czy uniknę ich wybierając drewniane ościeżnice? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ogólnie rzecz biorąc to stalowe drzwi mają najgorszy współczynnik przenikalności cieplnej "U".

Najlepsze "U" to drewno.

Reasumując to wieszając stalowe skrzydło na drewnianej ościeżnicy niwelujesz powiedzmy ok 12 - 15% strat ale reszta procentów dalej "pracuje" nad uszczupleniem Twojego portfela w okresie zimowym.

Ja bym takiej kombinacji nie wybrał.

Ja natomiast kombinację -stalowe skrzydło + drewniana ościeżnica wybrałabym . Jeżeli ktoś z jakichś względów ( najczęściej finansowych) wybiera drzwi metalowe to drewniana ościeżnica przynajmniej nie będzie przemarzała . Sprzedając drzwi metalowe zawsze wyłuszczam klientowi wszystkie za i przeciw . W Stanach i Kanadzie drzwi metalowe są bardzo popularne, ale montuje się je na drewnianych ościeżnicach ( nie tylko w szkieletówkach , ale także w ceglanych budynkach) . Poparzyć to można się też o parapet i karoserię samochodu . Edytowane przez Samar

Samar - w Stanach to ogrzewanie masz za pół darmo (atomówki).

Rozumiem, że doradzasz Klientom nie zamorznym zakup drzwi stalowych. W tym kraju koszta mediów idą dynamicznie w górę i dlatego jest taka walka na "U". Energooszczędność, ekologia i takie tam slogany powinny śnić Ci się po nocach abyś w dzień bezzająknięcia siał świadomość wśród rzeszy nieuświadomionych, których dotykasz swoją świadomością w godzinach biznesowania :)

Ogólnie rzecz biorąc to stalowe drzwi mają najgorszy współczynnik przenikalności cieplnej "U".

Najlepsze "U" to drewno.

Reasumując to wieszając stalowe skrzydło na drewnianej ościeżnicy niwelujesz powiedzmy ok 12 - 15% strat ale reszta procentów dalej "pracuje" nad uszczupleniem Twojego portfela w okresie zimowym.

Ja bym takiej kombinacji nie wybrał.

Drzwi pełne metalowe z drewnianą ościeżnicą producent Mikea , model Thermika współczynnik U = 1.0 , drzwi drewniane 68 mm pełne - współczynnik = 1.24

standardowa wersja pełnej Mikei z ościeżnicą drewnianą ma 1.25

Edytowane przez Samar

Też biorę pod uwagę to rozwiązanie - drzwi mają być w pralni, od północnej strony. Boję się wyziębienia pomieszczenia i przemarzania futryn - czy to dobry kierunek rozumowania ?? :) Czy może lepiej jakiegoś Hormanna KSi lub MZ - co polecacie ?? Które rozwiązanie będzie lepsze - proszę o radę.

Drzwi pełne metalowe z drewnianą ościeżnicą producent Mikea , model Thermika współczynnik U = 1.0 , drzwi drewniane 68 mm pełne - współczynnik = 1.24

standardowa wersja pełnej Mikei z ościeżnicą drewnianą ma 1.25

Samar - kantówka grubośc 68 mm to już przeżytek tak jak profil plastikowy 3K :)

Wypas to kantówka 101mm z wkładem termicznym i nie pytaj o "U" bo i tak nie dojdziesz :):)

Samar - kantówka grubośc 68 mm to już przeżytek tak jak profil plastikowy 3K :)

Wypas to kantówka 101mm z wkładem termicznym i nie pytaj o "U" bo i tak nie dojdziesz :):)

Charlie, jak ktoś ma do wydania maksymalnie 3500 to sobie takich wypasionych drzwi niestety nie zakupi bo one kosztują "deczko" drożej . 80% klientów i tak kupuje metalowe ( przynajmniej w moim regionie) . Niechże sobie więc kupują cieplejszą wersję - z drewnianą ościeżnicą .

• 1 month później...

Witam,

osobiście uważam montaż tego typu drzwi za niezbyt sensowny. ościeżnica drewniana niewiele tak naprawdę pomoże.

Cała temperatura przeniknie i tak przez metalowe skrzydło, żeby to miało sens jedn i drugi element powinny być ocieplone.

Co do strony zachodniej to najważniejsze jest zadaszenie nad drzwiami, jeśli będzie miało 120cm to słońce będzie na nie świecić dopiero w późniejszej porze dnia i nic im nie zrobi, zresztą każdy producent wymaga takiego zadaszenia do pełnej gwarancji. Poleciłbym ze swojej strony drzwi Porty Roma maja konstrukcję drewniano-metalową i ościeżnicy i skrzydła. Jest to coś pomiędzy drzwiami drewnianymi jak i metalowymi. Przenikalność i cena też jest pomiędzy.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

wcale nie zależy mi na ocenianiu innych producentów. pisałem ogólnikowo. Ale zachęcony spojrzałem na konstrukcję ciekawy jestem jak drzwi a takiej budowie mają współczynnik przenikalności lepszy niż drzwi drewniane. Na pewno byłyby jeszcze solidniej docieplone gdyby miedzy blachą a pianką znajdowała się sklejka.

Pozdrawiam

Zdecydowanie odradzam tego typu rozwiązanie, z następujących powodów:

- jeżeli drzwi będą w ciemnym kolorze będą sie odkształcać = brak odpowiedniej szczelności.

- ciemne kolory drzwi tej firmy mają wyjątkową tendencję do odkształcania się

Firma Mikea reklamuje się, że dzięki zastosowaniu drewnianej ościeżnicy zredukowała przenikanie zimna, nic bardziej błędnego zastosowali skrzydło w systemie bezfelcowym tylko z jedn uszczelką na ościeżnicy - te drzwi to nawet do ciepłego garażu się nie nadają.....

Zdecydowanie odradzam tego typu rozwiązanie, z następujących powodów:

- jeżeli drzwi będą w ciemnym kolorze będą sie odkształcać = brak odpowiedniej szczelności.

- ciemne kolory drzwi tej firmy mają wyjątkową tendencję do odkształcania się

Firma Mikea reklamuje się, że dzięki zastosowaniu drewnianej ościeżnicy zredukowała przenikanie zimna, nic bardziej błędnego zastosowali skrzydło w systemie bezfelcowym tylko z jedn uszczelką na ościeżnicy - te drzwi to nawet do ciepłego garażu się nie nadają.....[/QUOT

Cóż to za bzdury . Drzwiami Mikea handluję odkąd tylko weszły na rynek . Gdybym napisała,że nigdy nie miałam z nimi żadnego problemu to bym skłamała . Owszem na początku współpracy zdarzały się wadliwe skrzydła, które na skutek działania czynników zewnętrznych ulegały deformacji, ale problem ten został wyeliminowany . W ciągu ostatnich kilku lat nie zdarzyła mi się reklamacja dotycząca wypaczenia skrzydła .

Firma reklamuje się, że dzięki zastosowaniu drewnianej ościeżnicy poprawiła współczynnik przenikalności cieplnej i ma do tego prawo, nie wprowadza nikogo w błąd . Jest to oczywiste dla każdego kto ukończył szkołę podstawową . System bezprzylgowy to najpopularniejszy system w USA i Kanadzie . W Quebecku zimy są o wile surowsze od naszych, a ludzie w chałupach mają zamontowane bezprzylgówki właśnie z jedną uszczelką i nie narzekają . Drzwi w systemie bezprzylgowym mają jedną wadę - trzeba się przyłożyć do montażu . Poprawne ustawienie skrzydła względem ościeżnicy wymaga dokładności .

Edytowane przez Samar

Ja również handlowałem tymi drzwiami i wiem co mówię.... Same współczynniki przenikania jeszcze nic nie mówią trzeba je z głową połączyć. Ale my nie jesteśmy Quebecku tylko w Polsce... a widocznie Klienci w Polsce są bardzie wymagający. Dodatkowo Mikea ma dużo obwarowań dotyczących gwarancji / czyli właściwie do niczego sie nie zobowiązuje/. Nie twierdzę że drzwi metalowe z ościeżnicą drewnianą nie mają lepszego współczynnika, ale w tym przypadku ma się to tak jakby do Merca AMG założyć koła od malucha niby moc 500 koni a i tak nie pojedzie.....

• 2 weeks później...
Abstrahując od producenta drzwi bezprzylgowe jako drzwi zewnętrzne mają jeden podstawowy minus miedzy skrzydło a ościeżnice potrafi napadać śnieg jak w dzień poświeci słońce to w nocy zamarznie.

Pozdrawiam

Przez okno trza będzie skakać i o odwilż się modlić albo ognisko koło drzwi rozpalić . Mrożąca krew w żyłach perspektywa .