Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotłownia na ekogroszek, chora cena?

Mirosław W.

Recommended Posts

Witajcie.

Ustaliłem z moim hydraulikiem kwotę robocizny za wykonanie kotłowni. Hydraulik wchodzi za dwa tygodnie, przed chwilą otrzymałem wykaz materiałów, które są mu niezbędne do jej wykonanie wraz z ceną. Całkowity koszt materiału to około... 10000 zł brutto BEZ pieca, bez bojlera i bez robocizny! Bardzo proszę o przyjrzenie się paru wymienionym pozycjom. Przychodzą mi na myśl dwa rozwiązania: albo tak ma być albo ktoś mnie robi na szaro ;-)

Dom: 150 m2, 70 m2 podłogówki, piec na ekogroszek. Do tego kotłownia na być naszykowana na przyszłe podłączenie do gazu ziemnego. Oto parę pozycji:

Wymiennik płytowy Sondex - 560 zł

Pompa Grundfos UPS 25-40 - 740 zł

Pompa Grundfos UPS 25-60 - 430 zł

Adapter Simplex - 145 zł

Rozdzielacz ze wskazaniem przepływu 7 sekcji - 620 zł

Rura miedziana - 25 mb - 800 zł

Zawory kulowe z półśr - 12 szt - 500 zł

Zawory kulowe Valvex onyx - 20 sz - 500 zl

Do tego kilka zaworów kul. nyplowych, kolana, mufy, trójniki, mieszacz i sprzęgło do podłogówki i jakaś drobnica. W sumie ponad 10000 brutto.

Porównywałem ceny w internecie i ceny są dość podobne. Z drugiej strony czytam w internecie, że wyposażenie całej kotłowni wraz piecem kosztuje ok. 10000-12000 zł tak więc skąd wynika różnica prawie 5 tys. złotych?

Mam też drugie pytanie - czy opłaca się z punktu inwestora kładzenie płyty styropianowej z folią pod podłogówkę? Koszt jest wysoki - za 70 m2 był płacił ok. 1500 zł, a za tyle to ja kupie styropian EPS-100 na cały dom :/

Pozdrawiam

Trochę sporo delikatnie mówiąc.

Odnośnie styro z folią to napisz jak to chciałbyś inaczej rozwiązać? Na którym jesteś etapie? Masz chudziaka i teraz kombinujesz jak zrobić podłogówkę?

Moje rozwiązanie: styropian pod wylewkę powinien być ten sam w całym domu. Dodatkowo tam, gdzie będzie ogrzewanie podłogowe kładę folię aluminiową i dopiero na to podłogówkę. Styropian rozkłada w całym domu ekipa od wylewek.

Dodatkowe (jak dla mnie wysokie) ceny: 700 mb PEXa na podłogówkę - 2400 zł brutto.

W tej chwili jestem na etapie kończenia tynków. Dzisiaj kontaktowałem się z firmą, u której zamawiam piec - są w stanie wykonać całą kotłownię z piecem, bojlerem, rozdzielaczami i wszystkimi niezbędnymi rzeczami za ok. 13500 zł wraz z robocizną.

Chciałbym się mylić i sądzić, że kupienie drogich materiałów spowoduje, że moja kotłownia będzie pracowała latami ale nikt nie chce mnie z tego błędu wyprowadzić :)

hm no nie wiem jaki masz przekrój tych rur, ale np wavin 16mm jest po ok 470zł za 200mb. Ja właśnie takie mam zamiar dać na podłogówkę.

Odnośnie tej kotłowni to rozmawiałem z kumplem który ma firme budowlana. U nas na ulicy gostek robi sobie właśnie i wyszło z robotą 8tys, tylko do gościa hydraulicy przychodzili na fuchy po południu.

Witajcie.

Ustaliłem z moim hydraulikiem kwotę robocizny za wykonanie kotłowni. Hydraulik wchodzi za dwa tygodnie, przed chwilą otrzymałem wykaz materiałów, które są mu niezbędne do jej wykonanie wraz z ceną. Całkowity koszt materiału to około... 10000 zł brutto BEZ pieca, bez bojlera i bez robocizny! Bardzo proszę o przyjrzenie się paru wymienionym pozycjom. Przychodzą mi na myśl dwa rozwiązania: albo tak ma być albo ktoś mnie robi na szaro ;-)

Dom: 150 m2, 70 m2 podłogówki, piec na ekogroszek. Do tego kotłownia na być naszykowana na przyszłe podłączenie do gazu ziemnego. Oto parę pozycji:

Wymiennik płytowy Sondex - 560 zł

Pompa Grundfos UPS 25-40 - 740 zł

Pompa Grundfos UPS 25-60 - 430 zł

Adapter Simplex - 145 zł

Rozdzielacz ze wskazaniem przepływu 7 sekcji - 620 zł

Rura miedziana - 25 mb - 800 zł

Zawory kulowe z półśr - 12 szt - 500 zł

Zawory kulowe Valvex onyx - 20 sz - 500 zl

Do tego kilka zaworów kul. nyplowych, kolana, mufy, trójniki, mieszacz i sprzęgło do podłogówki i jakaś drobnica. W sumie ponad 10000 brutto.

Porównywałem ceny w internecie i ceny są dość podobne. Z drugiej strony czytam w internecie, że wyposażenie całej kotłowni wraz piecem kosztuje ok. 10000-12000 zł tak więc skąd wynika różnica prawie 5 tys. złotych?

Mam też drugie pytanie - czy opłaca się z punktu inwestora kładzenie płyty styropianowej z folią pod podłogówkę? Koszt jest wysoki - za 70 m2 był płacił ok. 1500 zł, a za tyle to ja kupie styropian EPS-100 na cały dom :/

Pozdrawiam

Mirosław, skoro masz wyszczególniony materiał to prześlij go do hurtowni/sklepu w pobliżu lub w necie do wyceny, jeśli dostaniesz lepszą niższą cenę ( a dostaniesz na pewno) to kup materiał i masz z bani.

wykaz materiałów, które są mu niezbędne do jej wykonanie wraz z ceną

Zasada jest prosta. Rabaty + swoją marżę od zakupu kasuje hydraulik lub Ty. Wybór należy do ciebie. Materiały kupione przez wykonawcę są zawsze droższe od kupionych samemu z wyżej wymienionej przyczyny. W sumie nie ma się co dziwić, bo on musi na to poświęcić trochę czasu i benzyny, a nie będzie tego robił za darmo.

Zasada jest prosta. Rabaty + swoją marżę od zakupu kasuje hydraulik lub Ty. Wybór należy do ciebie. Materiały kupione przez wykonawcę są zawsze droższe od kupionych samemu z wyżej wymienionej przyczyny. W sumie nie ma się co dziwić, bo on musi na to poświęcić trochę czasu i benzyny, a nie będzie tego robił za darmo.

Ceny niektóre są zawyżone Np pompy sa po około 400 zł.

Ale jeżeli hydraulik liczy je jako zespół tzn pompa zawory ,filtr,śrubunki , I trochę zarobku to może tak być .Jedna z pomp ta słabsza i droższa może być źle opisana nie UPS a UPE Lub Alfa.

Ja uważam ,że należy negocjować .Jeżeli kupisz materiał to zapłacisz 23 % vat. i zarobi sklep a nie twój hydraulik.A twój hydraulik jeżeli będzie chciał za te pieniądze robić zacznie sie śpieszyć .

W podobnej cenie mogłeś mieć pompę ciepła Powietrze Woda

Zalety :

Bez komina ,pomieszczenie extra parę metrów kwadratowych gratis, Można zapomnieć o grzaniu,Czysto i nie psuje się ciągle ślimak(serwis).

a cena na ten domek max 25000 zł

A jaka tania woda w lecie :stirthepot:

Witam, jestem własnie w trakcie szukania pieca i wykonawcy całej kotłowni. Po rozmowie z pierwszym trochę byłam zszokowana ceną...23tys - materiał, piec i robocizna......( mam już rozprowadzone wszystkie rurki =, podłogówkę...itp - dom 199m2 ) w niedziele przeprowadziliśmy inne rozmowy i........ 11tys j/w . Nie wiem co tym mysleć??? Skąd takie różnice w cenach? sam materiał miałam wyliczony na 13,5 tys ( pierwszy) a drugi ok 4tys........skąd te ceny?

Ten pierwszy jest duża nadzieja ze zrobi Ci to porządnie i zastosuje wszystkie niezbedne urządzenia może nawet wyreguluje Ci kocioł. Ten drugi to na niego specjalnie bym nie liczył. Wszystko zależy od tego jak ma być wykonana instalacja jaki kocioł i jak jest przygotowana instalacja. Chociaż ten pierwszy to wydaje mi się troche drogi jak na kocioł na eko. Ale to też zależy od zastosowanych urządzeń np pompa może być za 150 zł a może być też za 700. No i sam kocioł może kosztować 4 tyś a może też kosztować 10 tys. Mogę taką kotłownie wycenić ale muszę poznać troche wiecej szczegółów. Edytowane przez Puławiak

Budynek 199m2, kocioł 20-24KW zależy jaki producent, zbiornik na wodę - bojler z grzałką na 5-6 osób( nie wiem czy tak to się nazywa?), podłogówka rozprowadzona na 40m2 na dole i 10m2 na górze, układy mieszające są - dwa. Kotłownia przygotowana do podłączenia - jakies rurki tam są :cool: ....powierzchnia kotłowni : 2,70 x 3 m . Nie wiem czy podałam tak jak nalezy, ale ja naprawdę nie znam sie na tym i boję się, żeby mnie ktoś nie zrobił w przysłowiowego KAROLA!!! Dom buduję w łódzkim!!

no to tak z grubsza licząc

Kocioł 8 tyś

Zasobnik (bojler) 2 tyś

zawór - 4 d z siłownikiem -500 zł

Zestawy pompowe - 2 szt - 800 zł

Matreiały pozostałe - 2,5 - 3 tyś

Montaż - 2 tyś

Myśle że 16-17 tyś to taka dobra cena dla instalatora. Wiecej za taką kotłownie to już lekka przesada. Za taką cenę mogę kotłownie zrobić :) nawet w łódzkim :)

Puławiak, za taką cenę to ja bym z Podkarpacia przyjechał! ;D

Meg60

U nas to za 23 tysiące wykonuje się kompletną instalację c.o. w nowym budynku z kotłem na paliwo stałe, rury miedź, zasobnik 300l 2xwęż, podłogówka, grzejniki purmo itp

Czas chyba emigrować! ;P