gumis107 08.09.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Witam wszystkich .Planuje zrobic przybudowke i ponoc jako rolnik z mocy ustawy majcy powyzej 1 h moge wybudowac przybudowke sluzaca do produkcji rolnej o wielkosci zabudowy do 35m.kw i max wysokosci 480cm na tzw;zgloszenie ,bez koniecznosci ubiegania sie o zezwolenia na budowe.Jezeli przerabial juz ktos ten temat mam kilka pytan :1 czy po wybudowaniu jednej przybudowki moge zlozyc wniosek o wybudowanie drugiej ,jezeli tak to po jakim czasie , 2 jakie przepisy budowalna mnie obowiazuja ,tzn chodzi mi dokladnie o odoleglosc sciany z oknami od granicy sasiada, tzn czy obowiazuja "normalne " prawa budowlana czy jak zwykle w rolnictwie sa obchodzone , 3 jaka jest procedura skladania wniosku i jakie dokumenty nalezy zalaczyc ,4 ile moze ustawowo trwac rozpatrywnaie wniosku przez urzad .Dziekuje za merytoryczne odpowiedzi.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, 1. Nie bardzo wiem co rozumiesz pod pojęciem „przybudówka”. 2. Ustawodawca nie określił ilości takich obiektów (budynków) na działce z zabudową zagrodową. 3. Obowiązują przepisy Rozporządzenia w sprawie WT…., czyli 4m od granicy dla ściany z oknem, bądź 3, lub, 1,5, lub w granicy dla ściany bez okna. 4. Obowiązuje procedura zgłoszenia - Prawo budowlane art. 30 (http://isip.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940890414 ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.09.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej: a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, Podgrubienie moje. Jeśli jest plan zagospodarowania przestrzennego i działka leży w terenach budownictwa mieszkaniowego to fakt ze ktoś jest rolnikiem nie ma znaczenia w takich przypadkach starostwo wyda sprzeciw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.09.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Termin „przybudówka” sugeruje, że na tej działce jest budynek – być może z rozpędu założyłem, że mieszkalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 09.09.2011 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam ,dziekuje za pomoc ,na dzialce jest budynek mieszkalny .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts