Michał-kce 08.09.2011 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 (edytowane) Witam, Przeglądałem to forum wielokrotnie, oraz szperałem dość dużo w internecie, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Mam nadzieję, że koledzy specjaliści z forum udzielą mi rad. A więc od początku: posiadam dom wybudowany pod koniec lat 60 techniką- co było tym budujemy (ściany częściowo pustakowe, częściowo ceglane- jednym słowem ze wszystkiego), jakiś czas temu wymieniłem wszystkie okna na plastikowe (regulacja i ew. naprawy raz na 2 lata), również jakiś już dłuższy czas temu wymieniłem całe ogrzewanie (z bardzo starego kotła i żeliwnych kaloryferów), na ogrzewanie na tamte czasy bardzo nowoczesne, na które składały się grzejniki purmo i piec junkers ZS23 KE (z zasobnikiem ciepłej wody). W stary, ceglany komin wsadzona została rura z kwasówki, do której podłączony został piec. Powierzchnia użytkowa domu to ok 115 m kw., licząc korytarze i schody jakieś 135 m kw. W domu mieszkają na stałe 3 dorosłe osoby. Temperatura ustawiona na sterowniku w domu to 22 st. (temperatura nocna to 20 st) W sezonie grzewczym wydaje na gaz ok 1200zł miesięcznie (ogrzewanie + woda). Nadchodzi kolejna zima i zastanawiam się w jaki sposób mógłbym obniżyć rachunki za gaz, gdyż nie ukrywam sezon grzewczy zawsze jest dla mnie dość sporym wydatkiem. Dodatkowo mój piec też ma już swoje lata i mimo prawie bezproblemowej eksploatacji przez te wszystkie lata boje się, że prędzej czy później przestanie działać. Zastanawiałem się nad kilkoma opcjami obniżenia rachunków i chciałem się dowiedzieć, która Waszym zdaniem będzie dla mnie najlepsza. 1) Wymiana pieca na nowoczesny piec, (tak samo gazowy). I tu powstaje pytanie- pytałem w kilku miejscach i opinie były różne a ja się na tym do końca nie znam- doradzano mi piec kondensacyjny, wiem jednak, że musiałbym przerobić komin, ale o kosztach takiego przedsięwzięcia nikt mi nie mówił. Inni proponowali piec z wyrzutem spalin na ścianę domu. Jeśli chodzi o doprowadzenie powietrza do pieca nie ma z tym u mnie żadnego problemu, gdyż moja piwnica (kotłownia) wystaje nad powierzchnie ziemi na ok 50 cm).Inni polecali nowoczesne piece gazowe, ale już nie kondensacyjne (wtedy nie trzeba przerabiać komina). Czy któreś z tych rozwiązań ma sens? Jakiego rzędu oszczędności mógłbym otrzymać przy którymś z tych rozwiązań? 2) Instalacja pieca na ekogroszek. Mógłbym wtedy zostawić starego junkersa do grzania ciepłej wody, np w lecie a w okresie zimowym grzać ekogroszkiem. Przeglądałem dość dużo tematów nt. pieców na ekogroszek i opinie były różne, to samo tyczy się kosztów ogrzewania tym paliwem, stąd pytanie do kogoś kto być może ma pogodny dom (chodzi o budownictwo) i zmienił ogrzewanie z gazowego na węglowe- czy takie rozwiązanie ma sens no i również jakiego rzędu oszczędności mogę się spodziewać. 3) Kominek z płaszczem wodnym. Zastanawiałem się również nad tą opcją jako "dogrzanie" domu, ma ona niestety u mnie pewien duży minus- pierwsze piętro (dokładnie klatka schodowa) jest oddzielone od parteru drzwiami, które z reguły są zamknięte, a więc jakby kominek grzał dół + dodatkowo kaloryfery mogłoby dojść do sytuacji, gdzie na dole byłoby +30 a na górze +17, myślałem nad tym, żeby ewentualnie sterownik z czujnikiem temp. przenieść na górę- wtedy, gdy kominek nie dawałby rady nagrzać kaloryferów na piętrze do akcji wchodziłby piec, który w odpowiedni sposób dogrzałby kaloryfery (wtedy na dole na termostatach odpowiednio wyreguluje temperaturę). Nie wiem tylko czy takie rozwiązanie jest sensowne i ekonomicznie uzasadnione- stąd moje pytanie na tym forum. Dodam, że ze względu na to, iż często nikogo w domu nie ma nie wchodzi w grę montowanie pieca na miał czy kotła zasypowego- nie miałby kto tego obsługiwać. Zdaje sobie również sprawę, że dom nadaje się do ocieplenia (zarówno elewacja jak i dach) i jest to zaplanowane na lata 2012/2013, w tym roku jednak chciałbym załatwić sprawę ogrzewania. Będę wdzięczny za wszelkie rady i porady, oraz doświadczenia osób, które miały bądź też borykają się z podobnymi problemami do moich. Pozdrawiam serdecznieMichał z Katowic. Edytowane 8 Września 2011 przez Michał-kce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 08.09.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Zdaje sobie również sprawę, że dom nadaje się do ocieplenia (zarówno elewacja jak i dach) i jest to zaplanowane na lata 2012/2013, w tym roku jednak chciałbym załatwić sprawę ogrzewania. Niestety każde inne rozwiązanie tego problemu będzie nieefektywne - trzeba zacząć od ocieplenia domu. Na dzień dzisiejszy pozostaje tylko wykorzystanie tańszych nośników energii - jakich kliknij link w mojej stopce. Bez określenia zapotrzebowania na ciepło po modernizacji domu projektowanie jakiegokolwiek systemu grzewczego nie przyniesie oczekiwanych wymiernych efektów finansowych. Oczywiście tańszym źródłem ciepła od gazu jest kominek - to może nieco ulżyć kieszeni, zwłaszcza że można go uwzględnić w systemie grzewczym po ociepleniu domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts