Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA CZY TYNK? Mętlik w głowie, pomocy :)

Recommended Posts

Witajcie,

to mój pierwszy post bo pierwszy problem z wyborem materiału na budowie :) Jedni mówią, że lepszy tynk inni, że farba wystarczy.

Moja ściana to suporex H+H, styropian 15 cm (klej + kołki), siatka, zaciągnięte klejem Mapei (mapeterm do siatki), zagruntowane Ceresitem CT 17 na dwa razy. Pytanie czy farba z palety Ceresitu CT 54 malowana na 2 razy będzie wystarczającym wykończeniem. Bronie się przed tynkiem bo mam elewację narażoną na silne zabrudzenie, wiadomo, że łatwiej się maluje gładką powierzchnię niż tynk mineralny... Prosiłbym o jakaś fachową poradę.

Pozdrawiam,

Karol

Po 1 - to nie jest rozwiazanie elewacyjne (system gladki wyglada i kosztuje zupelnie inaczej) - bedzie to wczesniej czy pozniej pekac

Po 2 - Tynk ma po to wlasnie ziarenka lub strukture aby m.in rozpraszac swiatlo i eliminowac naprezenia ktore wystepuja na wierzchniej warstwie (siatka, klej grunt, tynk)

Po 3 - GŁADKIE powierzchnie wcale nie są "czystsze" niż baranek

Do tego można jeszcze dołożyć pewne kłopoty jakie sprawia farba elewacyjna. Zwykle ona "wgryza" się w malowaną powierzchnię, by nie było tak że po iluś deszczach odpada. Malowanie tynku wymusza przy kolejnej odnowie czy renowacji, pewne kroki, czyli albo malowanie, albo wręcz "skrobanie" co przy tak cienkiej warstwie [klej] grozi różnymi mniej lub bardziej ciekawymi konsekwencjami.

Przy okazji: tynk mineralny o strukturze baranka [rzetelny tynk mineralny] gdzieś wyjaśniałem co to jest, nie brudzi się, ba - wapno działa jak doskonaly środek grzybobójczy...

• 2 weeks później...
co lepiej na baranek silikonowy 1,5 mm położyć drugi raz, czy malować i jaką farbą

oczywiście pomalować farbą silikonową po uprzednim gruntowaniu gruntem silikonowym, chyba, że elewacja jest mocno zabrudzona to wskazane umyć karcherem; natomiast gdy jest słabo zanieczyszczona to wystarczy przy pierwszym malowaniu farbę rozrobić z gruntem dla wzmocnienia i przyczepności farby do podłoża. W przypadku gdy elewacja posiada ubytki ze wzgledów estetycznych oczywiście można zastosować metodę "tynk na tynk" po uprzednim tym razem gruntowaniu gruntem kwarcowym pod tynki.

tynk jest nowy miał być bardzo dobry i wyblakł od razu uznano nam reklamację i chcą malować mówią, że mogą położyć tynk, a ja nie wiem co lepsze bo jeśli tynk to przecież za niego w końcu płaciłam i to słono, tylko jak z przepływem powietrza.

jeden czy dwa razy czy do pierwszego nie trzeba rozcięczyć by się dobrze trzymało[/quote

zazwyczaj maluje się dwukrotnie dla dokładnego pokrycia ale jeśli po pierwszym malowaniu nie widać prześwitów to nie ma potrzeby aplikować ponownie; co do rozrabiania z gruntem to na pewno nie zaszkodzi a może pomóc ale jeśli elewacja nie zdążyła się zakurzyć i zapylić to nie ma potrzeby. Jeśli zdecyduje się Pani na rozcieńczanie farby z gruntem to proszę pamiętać o zastosowaniu gruntu systemowego.