Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nieszczelność uszczelek

Recommended Posts

wymieniłem okna na PCV firmy DRUTEX nie wiem co zrobić ponieważ wszystkie mozliwości regulacyjne wyczerpałem . Na dolnym zawiasie w czasie zimy i silnych mrózów w tym miejscu przewiewa mi do wewnątrz czy jest to wina złych uszczelek czy źle zamontowanego dolnego zawiasu, regulacja pozioma przysuwania okiennicy do futryny nic nie daje co mam zrobić

wymieniłem okna na PCV firmy DRUTEX nie wiem co zrobić ponieważ wszystkie mozliwości regulacyjne wyczerpałem . Na dolnym zawiasie w czasie zimy i silnych mrózów w tym miejscu przewiewa mi do wewnątrz czy jest to wina złych uszczelek czy źle zamontowanego dolnego zawiasu, regulacja pozioma przysuwania okiennicy do futryny nic nie daje co mam zrobić

Okna Drutexu wyposażone są w bardzo dobre okucia MACO, więc nie sądzę by była to kwestia okuć. Po pierwsze sprawdź czy ten "przewiew" rzeczywiście powstaje na styku ościeżnicy ze skrzydłem (nie "okiennicą") - najprościej ułożyć wałek z plasteliny na poziomie przylegania uszczelki i zaobserwować równomierność docisku. Jeżeli skrzydło nie jest dociskane równomiernie - okucie wymaga poprawnej regulacji - reklamuj w punkcie, w którym kupiłeś okno - jeśli fachowcy z tego punktu sobie nie poradzą - będą dalej reklamować to u producenta ( o ile to wina producenta).

Ale sprawdź też czy oby na pewno nie "przewiewa" ci jednak pod parapetem, bo to częsta wada montaży, że nie jest uszczelniany próg okna tam, gdzie styka się z parapetami. Nieszczelnościami pod oknem przedostaje się powietrze, a wrażenie jest takie, jakby wiało dołem skrzydła. pzdr

• 5 months później...
pod oknem nie wieje, ostatniej zimy oszronione były tylko dolne zawiasy w dwóch oknach i to jest włąśnie kwestia braku odpowiedniego docisku w tym miejscu skrzydła do ramy okna

Może jednak nie jest w pełni wykożystana regulacja tzn. można jeszcze przesunąć ( docisnąć ) skrzydło do ramy. Sprawdź czy uszczelki sa wciśnięte na rogach w profil.

• 1 month później...
Witam. Mam nowe okna, od 4 miesięcy, budynek w stanie surowym. Pomiędzy uszczelką zewnętrzną a szybą cały czas jest rosa, a w czasie deszczu woda spływająca po tafli szkła wcieka pod uszczelkę (w kątach okna pomiędzy szybą a profilem), widać tam już wpłukany piasek i jest tego sporo. Co z ta wodą, gdzie ona wcieka, i gdzie wycieka? Chyba nie zostaje w profilu? Czy w jakiś sposób może to wpłynąć na szczelność okien?

Witam. Mam nowe okna, od 4 miesięcy, budynek w stanie surowym. Pomiędzy uszczelką zewnętrzną a szybą cały czas jest rosa, a w czasie deszczu woda spływająca po tafli szkła wcieka pod uszczelkę (w kątach okna pomiędzy szybą a profilem), widać tam już wpłukany piasek i jest tego sporo. Co z ta wodą, gdzie ona wcieka, i gdzie wycieka? Chyba nie zostaje w profilu? Czy w jakiś sposób może to wpłynąć na szczelność okien?

Rosa na zewnętrznej szybie okna to normalne zjawisko o tej porze roku - znaczy, że w oknie rzeczywiście zamontowany jest ciepły pakiet szybowy. Co do wciekania wody pod uszczelką, to w konstrukcjach okien tworzywowych jest to przewidziane, aczkolwiek nadmierne przeciekanie może oznaczać zagiętą uszczelkę lub zbyt twardy jej materiał. Można spawdzić uszczelkę na całym obwodzie, poprawić zagięcia, a ewentualne miejsca braku ciągłości delikatnie zasilikonować. Woda z wnętrza profilu skrzydła powinna ściekać do profilu ościeżnicy, a stamtąd otworami odwadniającymi nad parapetem wyciekać na zewnątrz. Nie ma to wpływu na szczelność okien.

Napisał Anna Pepa

Jeżeli krople wody sciekają po tafli szkła od zewnatrz i wciekaja pod uszczelkę ( jak rozumiem profilu skrzydła ) to może masz nie właściwy pakier szybowy o zbyt małej grubości , albo nie pasujacą do tej szyby listwę przyszybową.O zagietej uszczelce już napisał "blokno"

'

Uszczelka w kątach jest zagięta do wewnątrz nie przylega ściśle i tworzy się rodzaj rynienki, wczoraj padał deszcz i obserwowałam jak sobie strumyczkiem spływa - stąd piasek pomiędzy uszczelką a szybą, mam to w 8 oknach, a zastanawiałam się skąd woda w ramie. Nawet pytałam sprzedawcę i jednocześnie montarzystę okien o to, powodem miały być namarznięte profile.

Ach .... jak pooglądałam co jest pod tymi uszczelkami: jakieś brudki, białe odłamki z profila (chyba producent nie miał czasu doczyścić szyb przed ich założeniem).

Zacząć trzeba od przeszklenia skrzydeł tj. rozeszklenia , poprawienia pozycji uszczelek w ramie i o ile uszczelki nie są uszkodzone ponowne oszklenie skrzydeł . Całość jest dość prostą czynnością dla montażysty okien. Jezeli szyby są właściwych wymiarów ( grubości ) to problem powinien być usuniety.

• 7 months później...
Zacząć trzeba od przeszklenia skrzydeł tj. rozeszklenia , poprawienia pozycji uszczelek w ramie i o ile uszczelki nie są uszkodzone ponowne oszklenie skrzydeł . Całość jest dość prostą czynnością dla montażysty okien. Jezeli szyby są właściwych wymiarów ( grubości ) to problem powinien być usuniety.

Samodzielnie mozna też spróbować zasilikonować łączenie ramy z szybą (na uszczelkę) - nie wiem czy będzie to trwałe, ale w oknach drewnianych silikonowanie jest przecież standardem. pzdr