Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOCIOL NA EKOGROSZEK DEFRO DUO czy KRZACZEK SKP

kamil662

Recommended Posts

Witam Forumowiczow,

Wykanczam dom parterowy o powierzchni uzytkowej ok 100m2. Jestem na etapie doboru kotla, bedzie on odpowiedzialny za ogrzanie 30m2 podlogowki + 5 grzejnikow (120cm) oraz cieplej wody. Kotlownia jest mala ma ok 3m2 (wymiary ok 1.9m dl na 1.4m szer). Komin ma wysokosc ok 6,7m - srednica otworu 18x18cm - wklad kamionkowy.

Moj Hydraulik poleca mi kociol Krzaczek SKP 17KW z żeliwnym palnikiem retortowym-ponoc bezproblemowy.

Dom jest ok. 60 km od siedziby Krzaczka wiec zapewnia , ze ew. serwis bedzie expresowy.

Niepokoji mnie jednak opis producenta na stronie dotyczacy wymagan komina, zgodnie ze specyfikacja wymagana jest

srednica 20cm oraz wysokosc 8m.

Osobiscie bardziej mi odpowiada kociol Defro duo 15KW- ma wiekszy podajnik (Defro 230kg, Krzaczek 160kg) a wymagany przekroj komina to 14x14cm / wysokosc 6m.

Prosze o porady, ktory piec polecacie - czy w przypadku Krzaczka moj komin nie beczie za waski/niski?

Pozdrawiam

Kamil

Witam i przyłączam się do prośby o poradę z tym , że ja nie mam upatrzonej marki kotła a mój dom będzie miał podobny układ do powyższego opisu Kamila tj:

powierzchnia ok. 100 m ( z tego 45 m podłogówka + 4 lub 5 grzejników + bojler 140 l).Oczywiście mowa o kotłach na ekogroszek.Pozdrawiam.

Edytowane przez Zibit