kamil662 09.09.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Witam Forumowiczow, Wykanczam dom parterowy o powierzchni uzytkowej ok 100m2. Jestem na etapie doboru kotla, bedzie on odpowiedzialny za ogrzanie 30m2 podlogowki + 5 grzejnikow (120cm) oraz cieplej wody. Kotlownia jest mala ma ok 3m2 (wymiary ok 1.9m dl na 1.4m szer). Komin ma wysokosc ok 6,7m - srednica otworu 18x18cm - wklad kamionkowy.Moj Hydraulik poleca mi kociol Krzaczek SKP 17KW z żeliwnym palnikiem retortowym-ponoc bezproblemowy.Dom jest ok. 60 km od siedziby Krzaczka wiec zapewnia , ze ew. serwis bedzie expresowy. Niepokoji mnie jednak opis producenta na stronie dotyczacy wymagan komina, zgodnie ze specyfikacja wymagana jestsrednica 20cm oraz wysokosc 8m. Osobiscie bardziej mi odpowiada kociol Defro duo 15KW- ma wiekszy podajnik (Defro 230kg, Krzaczek 160kg) a wymagany przekroj komina to 14x14cm / wysokosc 6m. Prosze o porady, ktory piec polecacie - czy w przypadku Krzaczka moj komin nie beczie za waski/niski? PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibit 09.09.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) Witam i przyłączam się do prośby o poradę z tym , że ja nie mam upatrzonej marki kotła a mój dom będzie miał podobny układ do powyższego opisu Kamila tj:powierzchnia ok. 100 m ( z tego 45 m podłogówka + 4 lub 5 grzejników + bojler 140 l).Oczywiście mowa o kotłach na ekogroszek.Pozdrawiam. Edytowane 9 Września 2011 przez Zibit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts