compi 24.09.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2011 Po powyższym opisie, a szczególnie po : "brama dopiero zaczyna lekko się otwierac jak jest juz prawie cała otwarta (w ok 80%), czyli ostatni metr." obstawiam złe ustawienie w poziomie wózków, krzywy półprofil lub niestabilny fundament. Może trochę sporo, ale pierwsze dwie możliwości będą łatwe do sprawdzenia. U mnie przeciwwaga jest krótsza niż połowa światła bramy pracuje ona nienjagorzej. Czekam na zimę, która to zweryfikuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 25.09.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 (edytowane) Cały pic polega w prowadzeniu dolnym, jakie wózki zostały użyte?. Sporo bram zrobiliśmy i nie przypominam sobie aby ogon był ,,połową bramy",a na swoje produkty udzielam 2-ch lat gwarancji. Ja obstawiam zatarte łożysko i złe wózki (czytaj najtańsze).......... Edytowane 25 Września 2011 przez wojtas122 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 30.07.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Bo te pierwsze wózki to chyba do co najwyżej 3-metrowej by były dobre, tym bardziej gdy profil taki byczy. Czym wypełniona jest ta brama? Bo jeśli cała stalowa to tym bardziej zły dobór wózków był przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny1973 17.03.2016 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam serdecznie, wiem, że temat trochę stary, ale jestem na etapie lania podstawy fundamentu pod bramę i zanim mój majster leniwiec wyleje ławę głebokość 70 cm i 30 szerokośc i długość 120 bo jest leniwcem i już wziął zaliczkę, chciałbym uzyskać Waszą radę. Brama 5 m dł, waga 350 kg. przeciwwaga/odciążnik 2 metry, punkt równowagi na 2,80 długośc od początku bramy, moje pytania dotyczą ławy i odległości wózków: Jak powinna być ława? I jaki powinien być rozstaw wózków? Proszę o pomoc, bo może okazać się, że będę płakał, jak majster zrobi, weźmie kasę i wszystko sie posypie! Dzięki Janek Bramę można sobie wyobrazić jako bryłę (powiedzmy 500 kg) skupioną w środku ciężkości przesuwającą się na wózkach. Zatem bramę najłatwiej można przesunąć kiedy jej środek ciężkości jest położony pomiędzy wózkami, bo tylko wtedy na wózki działa całkowity ciężar bramy od 0 do 500 kg na wózek. Jeśli środek ciężkości przesunie się poza przestrzeń pomiędzy wózkami, to wózki pracują wówczas jak dźwignia. Przy czym jeśli brama ma w świetle 4,5 m oraz ogon 1,7, z tego rozstaw pomiędzy wózkami to 1,4m to całkowita długość bramy wynosi 6,2 (trochę dziwny wymiar powinno być raczej 6m, ze względu na sprzedawane długości profili). Przyjmijmy, że środek ciężkości jest w połowie czyli 3,1 m od początku bramy. Zatem w chwili zamknięcia odległość pomiędzy środkiem ciężkości oraz pierwszym wózkiem to 1,7m, czyli na drugi wózek działa siła 1,7*500/1,4= 600 kg zrywająca. Trochę daleko do 1500kg Abyśmy dostali 1500 kg to środek ciężkości musiałby znajdować się w odległości 3* 1,4=4,2m od pierwszego wózka, czyli 0,6 m od początku bramy - nierealne. Powstaje pytanie jak autorka rozumie odległość pomiędzy wózkami. Czy jest to odległość pomiędzy środkami wózków, czy też pomiędzy początkiem pierwszego oraz końcem drugiego wózka. Tak więc są możliwe wahania rozstawu wózków nawet do 1,8 m, gdyż jeden wózek to 0,2 m, a wtedy jest o 100 kg lepiej. Przy rozstawie wózków rzędu 2,2 m, świetle bramy 4,5m i środku ciężkości w połowie, mamy odległość środka ciężkości od pierwszego wózka równą 1,2-1,5m ( w zależności gdzie leży pierwszy wózek za światłem bramy), a więc wówczas siły zrywające na drugi wózek to 270-340, czyli lepiej. Ale patrząc na ogólnie dostępne konstrukcje środek ciężkości jest raczej przesunięty ku początkowi bramy, a wówczas nawet brama której rozstaw wózków =50% światła bramy może wywierać podobnie niekorzystny wpływ na wózki jak brama o rozstawie jedynie 1,4 m ale za to ze środkiem ciężkości blisko środka bramy. Jest jednak pewien problem związany ze zmianą rozstawu wózków - mianowicie najczęściej wymaga skonstruowania nowej bramy i nierzadko jest niemożliwy, gdyż nie każdy może sobie pozwolić na 9 metrowego potwora na posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johny1973 17.03.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2016 Witam Orko,wiem, że temat trochę stary, ale jestem na etapie lania podstawy fundamentu pod bramę i zanim mój majster leniwiec wyleje ławę głebokość 70 cm i 30 szerokośc i długość 120 bo jest leniwcem i już wziął zaliczkę, chciałbym uzyskać Waszą radę.Brama 5 m dł, waga 350 kg. przeciwwaga/odciążnik 2 metry, punkt równowagi na 2,80 długośc od początku bramy, moje pytania dotyczą ławy i odległości wózków:Jak powinna być ława?I jaki powinien być rozstaw wózków?Proszę o pomoc, bo moge okazać się , że zostanę później na lodzie!DziękiJanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts