Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w łazience

Recommended Posts

Witajcie,

jest łazienka 4m2, która nie ma bezpośredniego dojścia do komina.

W projekcie zostało przewidziane połączenie "pośrednie" z dedykowanym kanałem wentylacyjnym za pomocą poziomej rury, długość jakieś 2m. W łazience wentylację będzie wspomagał wentylator.

Pytanie, jaką rurę (typ, średnicę) stosuję się do takich zastosowań ?

Kurcze, nie mam projektu przed sobą, ale wydaje mi się że nie zostało to sprecyzowane.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość elka51
Witajcie,

jest łazienka 4m2, która nie ma bezpośredniego dojścia do komina.

W projekcie zostało przewidziane połączenie "pośrednie" z dedykowanym kanałem wentylacyjnym za pomocą poziomej rury, długość jakieś 2m. W łazience wentylację będzie wspomagał wentylator.

Pytanie, jaką rurę (typ, średnicę) stosuję się do takich zastosowań ?

Kurcze, nie mam projektu przed sobą, ale wydaje mi się że nie zostało to sprecyzowane.

Do bani ten "projekt" - nie ma sprecyzowane jaka rura? Nic dziwnego - wg obowiązujących przepisów nie wolno prowadzić kanałów wentylacji grawitacyjnej "poziomo", tym bardziej montować w takim kanale wentylatory mechaniczne.

Uprawnione magistry inżyniery z imienia i nazwiska napisali

- wentylacja - grawitacyjna, w pomieszczeniach sanitarnych bez okien wspomagana mechanicznie.

Może ułatwię sprawę i pytanie postawię inaczej... Widzę że wentylatory łazienkowe są od 10 do 15 cm, dedykowany kanał kominowy standard 14x14, czyli np spiro fi 13cm + went. fi 12,5cm powinno grać ?

Czym uszczelnić luki przy połączeniu komin-spiro (kwadrat-koło) ?

PS. Prosiłbym powstrzymać się od oceny projektu czy innego trollowania.

Edytowane przez tomek4
typo

Gość elka51
Uprawnione magistry inżyniery z imienia i nazwiska napisali

"niedouki"

Może ułatwię sprawę i pytanie postawię inaczej... Widzę że wentylatory łazienkowe są od 10 do 15 cm, dedykowany kanał kominowy standard 14x14, czyli np spiro fi 13cm + went. fi 12,5cm powinno grać ?

Czym uszczelnić luki przy połączeniu komin-spiro (kwadrat-koło) ?

PS. Prosiłbym powstrzymać się od oceny projektu czy innego trollowania.

O jakim trolowaniu piszesz? Są przepisy państwowe które obowiązują i nie ma z tym nic do dyskutowania - jeżeli ktoś ci tak "zaprojektował" tzn niezgodnie z obowiązującymi przepisami to masz prawo domagać się przeprojektowania na jego koszt (dostosować do przepisów).

A tak wykonana wentylacja "grać nie będzie" - choćbyś zastosował i 10 wentylatorów w takiej kratce to nie przepchnie 2 metrów w poziomie... nawet jak przepchnie to w trójniku (którego nie masz pojęcia jak zrobić) zrobią się wiry i nici z wentylacji grawitacyjnej. Między innymi z tego powodu ktoś mądry zabronił stosowania poziomych kanałów wentylacyjnych (w grawitacyjnej) oraz montowania wentylatorów mechanicznych na tego typu kanałach.

ps. "wspomagana mechanicznie" to wcale nie oznacza "zamontowanie wentylatorka w łazience"... chodzi o nasadę wentylacyjną na głowicy komina poprawiającą ciąg (wspomagana mechanicznie).

Ale i tak kanał w poziomie "zdławi" cały "wspomożony" ciąg.

Edytowane przez elka51

mam taką rurą podłączony wylot spalin z kotła gazowego - odbiór bez problemu, ale rura nie jest w poziomie tylko z małym spadkiem w kierunku pieca, już nie pamiętam, ale jest ustalona długość takiego połączenia i chyba nie powinna przekraczać 2m (odległość wylotu spalin z kotła od przewodu kominowego),

Gość elka51
mam taką rurą podłączony wylot spalin z kotła gazowego - odbiór bez problemu, ale rura nie jest w poziomie tylko z małym spadkiem w kierunku pieca, już nie pamiętam, ale jest ustalona długość takiego połączenia i chyba nie powinna przekraczać 2m (odległość wylotu spalin z kotła od przewodu kominowego),

Pochwaliłeś się prawidłowym podłączeniem piecyka gazowego - tylko jaki ma to związek z poziomym kanałem wentylacji grawitacyjnej?

Oj nakręcacie się tylko niepotrzebnie, 8 postów i nic na temat... a prosiłem ładnie.

daj coś z siebie - narysuj , pokaż - bo tłumaczysz zawile.

ale co jest zawiłego - jest komin troszkę dalej od łazienki, jest specjalny kanał wentylacyjny, tylko od łazienki do tego kanału jest prawie 2m

eee tam, gość pisze mało jasno, jeżeli ten kanał do którego jest wpięta łazienka będzie tylko tą łazienkę obsługiwał to może tak być i jest to zgodne z przepisami

a pomimo tego, że mało jasno to zrozumiałes

Niedawno autor wątku wspominał o garderobie bez wentylacji, teraz łazienka a za chwilę będzie kuchnia :)

też załuje, że nie mam 6 kominów tylko 2, ale tak jakoś wyszło. Kuchnia ma 2 kanały.

odpowiem na przykładzie mieszkania, w którym odległość kratki w ubikacji do pionu wentylacyjnego jest większa od 2m, rura jest zabudowana płytą kg, ale połączenie jest rurą spiro, chyba 125 w poziomie. Mieszkanie było remontowane przez ekipę z administracji i kominiarze (sami wskazali do którego pionu można się podłączyć) podpisali odbiór bez problemu - zatem można. Oczywiście wentylacja w starej kamienicy grawitacyjna.

Gość elka51
odpowiem na przykładzie mieszkania, w którym odległość kratki w ubikacji do pionu wentylacyjnego jest większa od 2m, rura jest zabudowana płytą kg, ale połączenie jest rurą spiro, chyba 125 w poziomie. Mieszkanie było remontowane przez ekipę z administracji i kominiarze (sami wskazali do którego pionu można się podłączyć) podpisali odbiór bez problemu - zatem można. Oczywiście wentylacja w starej kamienicy grawitacyjna.

I co ? Ciągnie ta "pozioma wentylacja"?

Auta również kradną... co wcale nie oznacza że tak "można" robić.

Oj nakręcacie się tylko niepotrzebnie, 8 postów i nic na temat... a prosiłem ładnie.

Moje posty są na temat - tylko ich nie przyjmujesz do wiadomości. NIE WOLNO prowadzić kanałów wentylacji grawitacyjnej poziomo. Czy coś w tym zdaniu jest niezrozumiałe i "nie na temat"?

Dzieki bardzo za odpowiedź w temacie.

I co ? Ciągnie ta "pozioma wentylacja"?

oczywiście, że tak jeszcze zapytam, piszesz że

Są przepisy państwowe które obowiązują i nie ma z tym nic do dyskutowania - jeżeli ktoś ci tak "zaprojektował" tzn niezgodnie z obowiązującymi przepisami to masz prawo domagać się przeprojektowania na jego koszt (dostosować do przepisów)

możesz te przepisy wskazać lub zacytować, nie mogę odszukać zakazu stosowania poziomych kanałów wentylacyjnych.

Gość Konto usunięte_12*
możesz te przepisy wskazać lub zacytować, nie mogę odszukać zakazu stosowania poziomych kanałów wentylacyjnych.

Wyraźnego zakazu nie ma, bo zapewne ustawodawca nie przewidział takich śmiesznych (a przede wszystkim nieprawidłowych) rozwiązań. Ostatnie takie "rozwiązanie" przetestowałem w bloku z lat 80-tych - wentylacja mocno "kulała" a zimowa "cofka" występowała nader (zbyt) często :sick:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość elka51

A co "doradzisz" w przypadku starych drewnianych okien (nieszczelnych) i takiej samej cofce? :cool:

Okna nie są przyczyną przy nieprawidlowo wykonanych kanałach - tj. poziomo; wentylacji grawitacyjnej.

oczywiście, że tak jeszcze zapytam, piszesz że

Mogłabym ale mi się nie chce kopać w przepisach i normach dla potwiedzienia czegoś czego jestem pewna z uwagi na wykonywany zawód.

ps. wentylacja "działa" bo tak myślisz czy może robiłeś pomiary anemometrem?

A co "doradzisz" w przypadku starych drewnianych okien (nieszczelnych) i takiej samej cofce? :cool:

Okna nie są przyczyną przy nieprawidlowo wykonanych kanałach - tj. poziomo; wentylacji grawitacyjnej.

Mogłabym ale mi się nie chce kopać w przepisach i normach dla potwiedzienia czegoś czego jestem pewna z uwagi na wykonywany zawód.

ps. wentylacja "działa" bo tak myślisz czy może robiłeś pomiary anemometrem?

doradcą nie jestem, ale skoro wykonujesz taki zawód i znasz się na tym to wiesz dokładnie, że wentylacja grawitacyjna jest mało sterowalna, dlatego w tym układzie cofkę może powodować wietrzna pogoda. Odnośnie pomiarów - oczywiście ekipa kominiarska wykonywała je profesjonalnym sprzętem przed wydaniem pozwolenia na użytkowanie mieszkania (mieszkanie jest na 1 piętrze 4p kamienicy).

Edytowane przez kbab

Pytanie było jaką zastosować rurę... nie chcę wnikać w czytanie ze zrozumieniem, bo to dopiero po reformie edukacji ponoć uczą, wcześniej to albo się umiało albo nie... w każdym razie 15 odpowiedzi, 1 na temat, choć próbowałem w 2 dodatkowych postach naprowadzić na temat.

Pomijając powyższe, najbardziej śmieszy mnie gdy anonimowy użytkownik, który raz jest facetem, a raz kobietą, powołując się na PAŃSTWOWE przepisy, których oczywiście źródła nie potrafi podać, obala opracowania branżowych inżynierów, których nr uprawnień budowlanych mam akurat przed sobą.

Panowie, co się dzieje ?