Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w łazience

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co się koleżanka tak uparła tego poziomego kanału. Z tego co się orientuję są zalecenia wykonywania ale z zakazem i nakazem się nie spotkałem. Chyba, że jestem w błędzie to uprzejmie proszę mnie z niego wyprowadzić. Który przepis mówi o zakazie prowadzenia kanałów poziomo?

Z drugiej strony jeśli tomek4 wstawi wentylator to będzie już wentylacja mechaniczna więc i przepisy dotyczące kanałów w. grawitacyjnej nie mają już miejsca. Ale przyznaję, że kanał przechodzący przez garaż trzeba zaizolować.

Gość elka51

Z drugiej strony jeśli tomek4 wstawi wentylator to będzie już wentylacja mechaniczna więc i przepisy dotyczące kanałów w. grawitacyjnej nie mają już miejsca. Ale przyznaję, że kanał przechodzący przez garaż trzeba zaizolować.

Zamontowanie w kanale (nieprawidłowo połączonym z kominem) wentylatorka nie sprawi czarodziejskiej przemiany systemu wentylacji grawitacyjnej w "mechaniczną". O montażu wiatraczków w takich kanałach przepisy również się rozpisują...

Przepraszam, ale to na razie czcza teoria i zero konkretów. Można dywagować, negować i doszukiwać się problemów wg własnego podglądu. W praktyce to wygląda zupełnie inaczej. Wentylacja w łazience musi być, a jaka będzie - grawitacyjna czy mechaniczne to już większego znaczenia nie ma - ważne aby była skuteczna - RMI - 148.1

A dostawienie wentylatora sprawi, że wentylacja będzie mechaniczna i będzie wyciągała powietrze na założonym poziomie (kwestia doboru wentylatora). Wiec się z koleżanką nie zgodzę, bo na rynku jest więcej wentylatorów niż wspomniane "wiatraczki".

No, ale mogę się mylić - proszę mi podać owe przepisy - chętnie poczytam i dokształcę się.

Gość elka51
A efekt jest nie trudny do przewidzenia - pełno dymu w salonie.

... do zejścia śmiertelnego domowników włącznie (z zaczadzenia).

Należy się tym nie przejmować - literatura podaje iż takie zejście jest "nieswiadome" i "bezbolesne"

A przepisy które zakazują takich rozwiązań nie służą bezpieczeństwu tylko są po to by je łamać...

Edytowane przez elka51

Człowiek się pyta o rurę a tu mi o bezbolesnym zejściu piszą :) Może na spadek liczycie ?

Jaki zimny garaż, jaka otwarta komora spalania ? Jakie niedozwolone kanały ?

Halo ? Come on.

Ja, jak ja swój rozum mam i dużą rezerwę dodaję do cennych tutaj porad, ale ktoś mało kumaty niech weźmie je do siebie, to się nie wybuduje i będzie z rodzicami mieszkał :)

A selekcja porad powinna być prosta, skoro ktoś nie umie zrozumieć pytania, to czy umie coś w ogóle ? :)

Edytowane przez tomek4
typo

Gość elka51
Może ktoś jeszcze podejmie się ciężkiej próby odpowiedzi na pytanie, postawione w pierwszym poście, a zilustrowanym w poście #21 ?

Tym razem bez zbędnego ...

"twój cyrk twoje małpy"... a rób sobie jak chcesz tylko nie zadawaj idiotycznych pytań skoro nie przyjmujesz do wiadomości co wolno a czego nie wolno robić.

To ty się w nagorszym wypadku śmiertelnie zaczadzisz, to ty będziesz mieć grzyba w łazience a nie MY.

A z czego sobie zrób "kanał"? Np z rur kanalizacyjnych, rur spiro, desek, płyt K-G, rury żeliwnej etc etc etc...

Edytowane przez elka51

Dałem się zwieść w kominek z otwartą komorą, którego jak sądzę nie ma.

Proponuję kanał spiro średnicy 125 mm podłączyć tak jak na rysunku przedstawiono czerwoną kreską, jeśli będą występowały w garażu temperatury poniżej + 10 st C to należy zaizolować wełną mineralną grubości min. 30 mm a nawet 50 mm. Wentylator albo kanałowy albo ścienny najlepiej o średnicy kanału. Należy przyjąć wydajność powietrza 70 - 100 m3/h, spręż dysp. ok. (trochę strzelam) 60-100 Pa. Wszystkie połączenia należy wykonać szczelnie.

Pozdrawiam

Proponuję kanał spiro średnicy 125 mm podłączyć tak jak na rysunku przedstawiono czerwoną kreską, jeśli będą występowały w garażu temperatury poniżej + 10 st C to należy zaizolować wełną mineralną grubości min. 30 mm a nawet 50 mm. Wentylator albo kanałowy albo ścienny najlepiej o średnicy kanału. Należy przyjąć wydajność powietrza 70 - 100 m3/h, spręż dysp. ok. (trochę strzelam) 60-100 Pa. Wszystkie połączenia należy wykonać szczelnie.

Pozdrawiam

Ja bym zrobił tak że rurę w garażu włączył w kanał pod samym sufitem, w łazience że 30 cm niżej. Delikatny spadek się przyda a Elka nie będzie musiał wyciągać wielkiego młota do zburzenia Twojej, jakże niefachowo zaprejkotowanej chałupy.

Kanał koniecznie ocieplony i to nie symboliczne 3cm wełny ale z 10. Wentylator - na początek nie robiłbym go wcale. Jeśli będzie problem (a pewnie będzie tylko w lecie) to go sobie dołożysz. Propnowałbym wentylator kanałowy zaistalowany przy kominie w garaży - będziesz miał ciszej w łazience. Pamiętaj o podprowadzeniu sobie tam kabli zasilających i sterujących (z wyłacznika światła w łazience) Choć lepiej by było żeby taki wentylator chodził cały czas z wydajnością jak podał kolega wyżej.

Pozdrawiam

Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź. Oczywiście kominek z komorą zamkniętą, a garaż ogrzewany.

Ja bym zrobił tak że rurę w garażu włączył w kanał pod samym sufitem, w łazience że 30 cm niżej. Delikatny spadek się przyda a Elka nie będzie musiał wyciągać wielkiego młota do zburzenia Twojej, jakże niefachowo zaprejkotowanej chałupy.

Kanał koniecznie ocieplony i to nie symboliczne 3cm wełny ale z 10. Wentylator - na początek nie robiłbym go wcale. Jeśli będzie problem (a pewnie będzie tylko w lecie) to go sobie dołożysz. Propnowałbym wentylator kanałowy zaistalowany przy kominie w garaży - będziesz miał ciszej w łazience. Pamiętaj o podprowadzeniu sobie tam kabli zasilających i sterujących (z wyłacznika światła w łazience) Choć lepiej by było żeby taki wentylator chodził cały czas z wydajnością jak podał kolega wyżej.

Myślisz, że to 30 cm coś da, bo to jest do zrobienia ?