tomek4 12.09.2011 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 daj coś z siebie - narysuj , pokaż - bo tłumaczysz zawile. http://i.imm.io/96G7.jpeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.09.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Zainstaluj kominek bez zewnętrznego dopływu powietrza. Nic tak dobrze nie przewentyluje domu jak taki piecyk Położenie łazienki względem komina to po prostu knot, no ale ja tam nie będę mieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 12.09.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Kanał poziomy (niedozwolony) poprowadzony przez pomieszczenie zimne jakim jest garaż !!??!!!... życzę powodzenia. Edytowane 12 Września 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weli 12.09.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Co się koleżanka tak uparła tego poziomego kanału. Z tego co się orientuję są zalecenia wykonywania ale z zakazem i nakazem się nie spotkałem. Chyba, że jestem w błędzie to uprzejmie proszę mnie z niego wyprowadzić. Który przepis mówi o zakazie prowadzenia kanałów poziomo? Z drugiej strony jeśli tomek4 wstawi wentylator to będzie już wentylacja mechaniczna więc i przepisy dotyczące kanałów w. grawitacyjnej nie mają już miejsca. Ale przyznaję, że kanał przechodzący przez garaż trzeba zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.09.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Jak kominiarz zobaczy wentylator i kominek to kieszeń zaboli oj zaboli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 12.09.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Z drugiej strony jeśli tomek4 wstawi wentylator to będzie już wentylacja mechaniczna więc i przepisy dotyczące kanałów w. grawitacyjnej nie mają już miejsca. Ale przyznaję, że kanał przechodzący przez garaż trzeba zaizolować. Zamontowanie w kanale (nieprawidłowo połączonym z kominem) wentylatorka nie sprawi czarodziejskiej przemiany systemu wentylacji grawitacyjnej w "mechaniczną". O montażu wiatraczków w takich kanałach przepisy również się rozpisują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weli 13.09.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Przepraszam, ale to na razie czcza teoria i zero konkretów. Można dywagować, negować i doszukiwać się problemów wg własnego podglądu. W praktyce to wygląda zupełnie inaczej. Wentylacja w łazience musi być, a jaka będzie - grawitacyjna czy mechaniczne to już większego znaczenia nie ma - ważne aby była skuteczna - RMI - 148.1 A dostawienie wentylatora sprawi, że wentylacja będzie mechaniczna i będzie wyciągała powietrze na założonym poziomie (kwestia doboru wentylatora). Wiec się z koleżanką nie zgodzę, bo na rynku jest więcej wentylatorów niż wspomniane "wiatraczki". No, ale mogę się mylić - proszę mi podać owe przepisy - chętnie poczytam i dokształcę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 13.09.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Montaż takiego wentylatora wyklucza wszelkie urządzenia spalające tlen a nie posiadające zamkniętej komory spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weli 14.09.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Nic nie wyklucza i nie ma nigdzie powiedziane/napisane, że kominek jest z otwartym paleniskiem. Przepraszam, że wnikam ale skąd kolega wysnuł taki wniosek? Może o czymś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.09.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Czytać należy powoli i ze zrozumieniem. Skoro kominek nie ma zamkniętej komory spalania, to musi pobierać powietrze z domu. I w tej sytuacji konkuruje z wentylatorem również zasysającym powietrze z domu. A efekt jest nie trudny do przewidzenia - pełno dymu w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 14.09.2011 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) A efekt jest nie trudny do przewidzenia - pełno dymu w salonie. ... do zejścia śmiertelnego domowników włącznie (z zaczadzenia). Należy się tym nie przejmować - literatura podaje iż takie zejście jest "nieswiadome" i "bezbolesne" A przepisy które zakazują takich rozwiązań nie służą bezpieczeństwu tylko są po to by je łamać... Edytowane 14 Września 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weli 15.09.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Jeśli kominek jest z otwartą komorą to się w pełni z Wami zgadzam - przepraszam, nie doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 15.09.2011 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 (edytowane) Człowiek się pyta o rurę a tu mi o bezbolesnym zejściu piszą Może na spadek liczycie ? Jaki zimny garaż, jaka otwarta komora spalania ? Jakie niedozwolone kanały ? Halo ? Come on. Ja, jak ja swój rozum mam i dużą rezerwę dodaję do cennych tutaj porad, ale ktoś mało kumaty niech weźmie je do siebie, to się nie wybuduje i będzie z rodzicami mieszkał A selekcja porad powinna być prosta, skoro ktoś nie umie zrozumieć pytania, to czy umie coś w ogóle ? Edytowane 15 Września 2011 przez tomek4 typo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 15.09.2011 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Może ktoś jeszcze podejmie się ciężkiej próby odpowiedzi na pytanie, postawione w pierwszym poście, a zilustrowanym w poście #21 ?Tym razem bez zbędnego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 16.09.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 (edytowane) Może ktoś jeszcze podejmie się ciężkiej próby odpowiedzi na pytanie, postawione w pierwszym poście, a zilustrowanym w poście #21 ? Tym razem bez zbędnego ... "twój cyrk twoje małpy"... a rób sobie jak chcesz tylko nie zadawaj idiotycznych pytań skoro nie przyjmujesz do wiadomości co wolno a czego nie wolno robić. To ty się w nagorszym wypadku śmiertelnie zaczadzisz, to ty będziesz mieć grzyba w łazience a nie MY. A z czego sobie zrób "kanał"? Np z rur kanalizacyjnych, rur spiro, desek, płyt K-G, rury żeliwnej etc etc etc... Edytowane 16 Września 2011 przez elka51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 16.09.2011 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 i weź tu gadaj z trollem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
weli 16.09.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Dałem się zwieść w kominek z otwartą komorą, którego jak sądzę nie ma. Proponuję kanał spiro średnicy 125 mm podłączyć tak jak na rysunku przedstawiono czerwoną kreską, jeśli będą występowały w garażu temperatury poniżej + 10 st C to należy zaizolować wełną mineralną grubości min. 30 mm a nawet 50 mm. Wentylator albo kanałowy albo ścienny najlepiej o średnicy kanału. Należy przyjąć wydajność powietrza 70 - 100 m3/h, spręż dysp. ok. (trochę strzelam) 60-100 Pa. Wszystkie połączenia należy wykonać szczelnie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 17.09.2011 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Nie dałeś się zwieść.Jest taka możliwość a autor nie zaprzeczył. Nie podał też informacji o ewentualnej kuchence gazowej (czy innych gazowych urządzeniach) a ty mu sugerujesz rozwiązanie, które z miejsca takową wyklucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 17.09.2011 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Proponuję kanał spiro średnicy 125 mm podłączyć tak jak na rysunku przedstawiono czerwoną kreską, jeśli będą występowały w garażu temperatury poniżej + 10 st C to należy zaizolować wełną mineralną grubości min. 30 mm a nawet 50 mm. Wentylator albo kanałowy albo ścienny najlepiej o średnicy kanału. Należy przyjąć wydajność powietrza 70 - 100 m3/h, spręż dysp. ok. (trochę strzelam) 60-100 Pa. Wszystkie połączenia należy wykonać szczelnie. Pozdrawiam Ja bym zrobił tak że rurę w garażu włączył w kanał pod samym sufitem, w łazience że 30 cm niżej. Delikatny spadek się przyda a Elka nie będzie musiał wyciągać wielkiego młota do zburzenia Twojej, jakże niefachowo zaprejkotowanej chałupy. Kanał koniecznie ocieplony i to nie symboliczne 3cm wełny ale z 10. Wentylator - na początek nie robiłbym go wcale. Jeśli będzie problem (a pewnie będzie tylko w lecie) to go sobie dołożysz. Propnowałbym wentylator kanałowy zaistalowany przy kominie w garaży - będziesz miał ciszej w łazience. Pamiętaj o podprowadzeniu sobie tam kabli zasilających i sterujących (z wyłacznika światła w łazience) Choć lepiej by było żeby taki wentylator chodził cały czas z wydajnością jak podał kolega wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 17.09.2011 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Proponuję kanał spiro średnicy 125 mm podłączyć tak jak na rysunku przedstawiono czerwoną kreską, jeśli będą występowały w garażu temperatury poniżej + 10 st C to należy zaizolować wełną mineralną grubości min. 30 mm a nawet 50 mm. Wentylator albo kanałowy albo ścienny najlepiej o średnicy kanału. Należy przyjąć wydajność powietrza 70 - 100 m3/h, spręż dysp. ok. (trochę strzelam) 60-100 Pa. Wszystkie połączenia należy wykonać szczelnie. Pozdrawiam Dzięki wielkie za rzeczową odpowiedź. Oczywiście kominek z komorą zamkniętą, a garaż ogrzewany. Ja bym zrobił tak że rurę w garażu włączył w kanał pod samym sufitem, w łazience że 30 cm niżej. Delikatny spadek się przyda a Elka nie będzie musiał wyciągać wielkiego młota do zburzenia Twojej, jakże niefachowo zaprejkotowanej chałupy. Kanał koniecznie ocieplony i to nie symboliczne 3cm wełny ale z 10. Wentylator - na początek nie robiłbym go wcale. Jeśli będzie problem (a pewnie będzie tylko w lecie) to go sobie dołożysz. Propnowałbym wentylator kanałowy zaistalowany przy kominie w garaży - będziesz miał ciszej w łazience. Pamiętaj o podprowadzeniu sobie tam kabli zasilających i sterujących (z wyłacznika światła w łazience) Choć lepiej by było żeby taki wentylator chodził cały czas z wydajnością jak podał kolega wyżej. Myślisz, że to 30 cm coś da, bo to jest do zrobienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts