coulignon 17.09.2011 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Myślisz, że to 30 cm coś da, bo to jest do zrobienia ? Zawsze to lepiej niż nic. Ocieplenie rury będzie bardziej kluczowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2011 Myślisz, że to 30 cm coś da, bo to jest do zrobienia ? 30cm na 2mb to nie jest poziom, ale różnica 15st - na bank będzie działać grawitacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 18.09.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 30cm na 2mb to nie jest poziom, ale różnica 15st - na bank będzie działać grawitacyjnie. Przepisy, normy i prawa fizyki twierdzą co innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.09.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Przepisy, normy i prawa fizyki twierdzą co innego... już trzecią stronę szukasz tych przepisów - w końcu pokaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 18.09.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 już trzecią stronę szukasz tych przepisów - w końcu pokaż. Ja niczego nie szukam... to Pan chce abym udowadniała coś co jest jasno napisane w obowiązujących normach i przepisach oraz działających w przyrodzie praw fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 18.09.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 No to powiedz jakie prawo fizyki będzie uniemozliwiać działanie takiej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.09.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 Przy 7 metrowym kominie i różnicy temperatur rzędu 20oC naturalny ciąg wynosi 6Pa. Zazwyczaj wystarcza ale w tej sytuacji (nie wiadomo jak tam będzie z wysokością komina skoro tak fatalnie położony) zima pokaże! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 25.09.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 A jaka różnica ciśnień występuje w poziomym ~5 m ochładzanym kanale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.09.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 A jaka różnica ciśnień występuje w poziomym ~5 m ochładzanym kanale? Nawet nie zadałas sobie trudu żeby przeczytać nasze posty. Na innym forum jest aktywny niejaki Tomasz Brzęczkowski - myślę że uprawiany przez niego poziom dyskusji będzie bardziej Ci pasował. To co robisz tutaj jest zwykłym trolowaniem. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 25.09.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 Każdy post czytam bardzo uważnie... zauważyłam za to jedną prawidłowość: kogoś kto pisze jak ma być poprawnie a nie jest po myśli pytającego (np ze względów na wysokie koszta poprawnego rozwiązania) nazywa się "trolem". Nie mója łazienka i nie mój problem... Róbcie sobie poziome kanały nawet po kilkanaście metrów długie i wierzcie że "działa" wbrew zasadom fizyki - na "wiarę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 25.09.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2011 jednak czytanie ze zrozumieniem to zaiste trudna sztuka. Podobno wiekszość społeczeństwa tego nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witajcie, jest łazienka 4m2, która nie ma bezpośredniego dojścia do komina. W projekcie zostało przewidziane połączenie "pośrednie" z dedykowanym kanałem wentylacyjnym za pomocą poziomej rury, długość jakieś 2m. W łazience wentylację będzie wspomagał wentylator. Pytanie, jaką rurę (typ, średnicę) stosuję się do takich zastosowań ? Kurcze, nie mam projektu przed sobą, ale wydaje mi się że nie zostało to sprecyzowane. Daj wiatraczek co najmniej 125 mm i taką samą rurę. Zda egzamin . rodzice mają podobnie wykonane. Lecz nie oszczędzaj wiatraka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Czytać należy powoli i ze zrozumieniem. Skoro kominek nie ma zamkniętej komory spalania, to musi pobierać powietrze z domu. I w tej sytuacji konkuruje z wentylatorem również zasysającym powietrze z domu. A efekt jest nie trudny do przewidzenia - pełno dymu w salonie. Ale bzdura poprostu przez nawietrzniki w oknach będzie się dostawać więcej powietrza. Czy inny kanał doprowadzający powietrze do budynku. Będzie szybciej się domek wychładzać ale co ma zabranie powietrza w łazience do pracy kominka w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 11.01.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 jednak czytanie ze zrozumieniem to zaiste trudna sztuka. Podobno wiekszość społeczeństwa tego nie potrafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.01.2012 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Ale bzdura poprostu przez nawietrzniki w oknach będzie się dostawać więcej powietrza. Czy inny kanał doprowadzający powietrze do budynku. Będzie szybciej się domek wychładzać ale co ma zabranie powietrza w łazience do pracy kominka w salonie Czy będą czy nie będą, bzdura czy nie, przepisy zabraniają stosowania w jednym pomieszczeniu urządzenia pobierającego powietrze do spalania tego pomieszczenia (odprowadzającego spaliny grawitacyjnie) i wentylacji wyciągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 12.01.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czy będą czy nie będą, bzdura czy nie, przepisy zabraniają stosowania w jednym pomieszczeniu urządzenia pobierającego powietrze do spalania tego pomieszczenia (odprowadzającego spaliny grawitacyjnie) i wentylacji wyciągowej. Ale to nie jest to samo pomieszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 12.01.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Powiem tak.Moja koza ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz, ale pewnego wieczora żona podkręciła w trakcie palenia w kozie naszą WM na maksa a że sterowanie mam potencjometrami i czerpnia była ciut przytkana (wówczas siatka przeciw owadom była jeszcze zainstalowana) więc zaczęło ciągnąć dym z kozy wszystkimi możliwymi szczelinami. I to tyle w temacie stosowania wentylatorów wywiewnych w trakcie palenia w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.01.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 (edytowane) Ale bzdura poprostu przez nawietrzniki w oknach będzie się dostawać więcej powietrza. Czy inny kanał doprowadzający powietrze do budynku. Będzie szybciej się domek wychładzać ale co ma zabranie powietrza w łazience do pracy kominka w salonie Nawiewniki mają określony minimalny i maksymalny przepływ. Tak jak nastawisz tyle powietrza napłynie, nic więcej i nic mniej. Teraz zastanów się skąd te powietrze do łazienki napływa? W tym wypadku z salonu, przy którym jest łazienka. Natomiast w salonie jest kominek który jak rozpalimy, potrzebuje bardzo dużo powietrza a właściwie tlenu do spalania. Dla przykładu, kominek z paleniskiem zamkniętym, potrzebuje od 5 do 15 m3 powietrza na godzinę. Kominek otwarty potrzebuje około sześć razy więcej powietrza. Kiedy kominek nie ma doprowadzonego powietrza osobnym, dedykowanym kanałem tylko pobiera je z pomieszczenia. Może wystąpić sytuacja, że zabraknie powietrza, do samego procesu spalania. Kominek wytworzy wtedy w domu podciśnienie i zacznie zasysać powietrze każdą dziurką. Zakłócona zostanie wentylacja naturalna, zamiast wywiewać zacznie nawiewać z kratek. Co najgorsze możliwe jest również zaciąganie dymu z komina. Załóżmy, że w tym czasie mamy włączony wentylator wyciągowy w łazience. Pobiera on przecież powietrze z salonu, przez kratkę w drzwiach łazienkowych i kominek ma jeszcze mniej powietrza. A przy ograniczonym dopływie powietrza do spalania, może również powstać czad. Czyli włączony wentylator, nawet w osobnym pomieszczeniu, może mieć wpływ na proces spalania w kominku. Trzeba by było, jeszcze zapytać się o zdrowie domowników, przebywających w tym czasie w domu. Żyją jeszcze? Oczywiście sytuacja powyżej opisana jest czysto hipotetyczna ale całkiem możliwa. Ktoś zatka nawiew lub nawiewniki (bo wieje), zapomni rozszczelnić okna, włączy wentylator wyciągowy, zamknie za wcześnie dolot powietrza do komory spalania w kominku, ....... Edytowane 12 Stycznia 2012 przez M K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 19.01.2012 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 (edytowane) Więc tak, za radą nie-filozofów dałem 2,5m spiro poziomo jednak wybijając dziurę w kominie prawie na wysokości stropu, a w łazience montując podwieszany sufit (i tak miał tam być) udało mi się uzyskać ok 20 cm różnicy na tej długości. Całość zabudowałem KG opatulając wełną. Sprawdziłem tak powstały ciąg "pseudo grawitacyjny" tym co miałem akurat pod ręką - chusteczką higieniczną - wyrwało mi ją i mam tylko nadzieje że wyleciała kominemPrzygotowany wcześniej do wiatraka przewód rozłączyłem, spiro zakryłem zwykłą kratką. Edytowane 19 Stycznia 2012 przez tomek4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.01.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Sprawdziłem tak powstały ciąg "pseudo grawitacyjny" tym co miałem akurat pod ręką - chusteczką higieniczną - wyrwało mi ją i mam tylko nadzieje że wyleciała kominem Przygotowany wcześniej do wiatraka przewód rozłączyłem, spiro zakryłem zwykłą kratką. Zaprzeczyłes ten ten sposób przepisom budowlanym oraz prawom fizyki. Elcia jak wróci ze zmywaka będzie zdruzgotana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts