julo23 09.09.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 (edytowane) Witam, musze niedługo zdecydować, po długiej, obszernej lekturze mam mętlik w głowie. Chce wybudować domek ok. 160m z II-stanowiskowym garażem. Czym budujecie swoje ściany zewnętrzne domów. Najlepiej z krótkim uzasadnieniem dlaczego. Jakie wymiary konstrukcji. Jakie ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne - ceramika, wapienno – piaskowe, czy może beton komórkowy? Jednowarstwowe czy może dwuwarstwowe, styropian czy wełna? Bez zbędnej napinki. Fajnie jakbyście sie pochwalili też jakie rodzaju stropy przewidujecie. Monolityczne czy gęstożebrowe - jeśli tak to które ? Akerman czy Teriva ? A może inny. Ja najbliżej obecnie jestem wybrania ceramiki, ale jeszcze nie zdecydowałem. Słyszałem że dobre zakłady produkujące w pobliżu mam w KOZŁOWICACH, robią bardzo dobre MAXy, u nas sporo ludzi tym buduje w okolicy. 30cm kładziony w poprzek, do tego styro 13. Tłumaczą taki wybór tym że co prawda idzie wiecej zaprawy ale nie ma efektu szachownicy na tynku od pióra i wpustów. Być może to bzdury. Rozmawiałem też z kilkoma osobami co sie niedawno wprowadziły do swoich domów, większość ma stropy TERIVA, ale czy zawsze musi być widać na tynkach jak idzie belka od tego stropu ? Ktoś mi w tym momencie proponował AKERMANA - aby tego uniknąć. Za to wykonawca bardzo sie krzywił jak to usłyszał Niedaleko też mam, bo w Żelisławicach - betony komórkowe, białe. Jednak mimo wszystko chyba wybiore coś z porothermy. Troche nazwa Gazobetony mnie odstrasza. Wykonawca proponuje mi stropy monolityczne i beton komórkowy ew. porotherme, natomiast architekt jest za porotermą i stropem teriva. Edytowane 9 Września 2011 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 09.09.2011 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Słyszałem że dobre zakłady produkujące w pobliżu mam w KOZŁOWICACH, robią bardzo dobre MAXy, u nas sporo ludzi tym buduje w okolicy. 30cm kładziony w poprzek, do tego styro 13. Tłumaczą taki wybór tym że co prawda idzie wiecej zaprawy ale nie ma efektu szachownicy na tynku od pióra i wpustów. Być może to bzdury. Pióro i wpust do tego służy... aby w taki sposób układać pustaki - widzałeś kogoś kto układa wpustami/piórami na zewnątrz? Rozmawiałem też z kilkoma osobami co sie niedawno wprowadziły do swoich domów, większość ma stropy TERIVA, ale czy zawsze musi być widać na tynkach jak idzie belka od tego stropu ? Ktoś mi w tym momencie proponował AKERMANA - aby tego uniknąć. Za to wykonawca bardzo sie krzywił jak to usłyszał Wykonawca proponuje mi stropy monolityczne i beton komórkowy ew. porotherme, natomiast architekt jest za porotermą i stropem teriva. Wykonawca nie ma nic do gadania - masz projekt z takim a takim stropem i taki ma ci szanowny wykonawca wykonać - jak mu nie pasuje (lub nie umie wykonać) droga wolna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 09.09.2011 22:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Pióro i wpust do tego służy... aby w taki sposób układać pustaki - widzałeś kogoś kto układa wpustami/piórami na zewnątrz? wiem że do tego służy ale to był max bez pióra. Wykonawca nie ma nic do gadania - masz projekt z takim a takim stropem i taki ma ci szanowny wykonawca wykonać - jak mu nie pasuje (lub nie umie wykonać) droga wolna. Nie chodzi o to że nie chciał ale preferuje inne rozwiązanie. Ale miało być bez napinki tylko kto jak preferuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 10.09.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 ściana trójwarstwowa w pierwszej kolejności też brałem pod uwagę dwu warstwową, ale potem doszedłem do wniosku że ten styropian przy dwuwarstwowej łatwo uszkodzić w codziennym użytkowaniu dzieciaki, zwierzęta itd, plus 3warstwowa cieplejsza niż 2warstwowa o takiej samej ilości styropianu Co do stropu mam drewniany - domek parterowy Maxa brałem wienerbergera był ciut tańszy niż z Kozłowic i podczas całej budowy naprawdę dobrze się z nim pracowało, godny polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts