Joachim93 10.09.2011 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Witam tak jak w temacie potrzebuję pomocy jakie kupić ogrzewacze. Otóż miałem piecyk gazowy ale się "skończył" i od długiego czasu mam zimną wodę z powodów finansowych... W domu mam umywalkę, prysznic i zlew. Proszę o pomoc w wyborze i instalacji owych ogrzewaczy, ponieważ jestem w tym laikiem. Dziękuję z góry. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 A jaką masz moc przyłączeniową? Bo to dużo od tego zależy. Do prysznica wypadło by mieć mi 12kw. Albo założyć terme i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joachim93 10.09.2011 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 niestety nie wiem jaką mam jeśli możecie podpowiedzieć jak to sprawdzić. w łazience mam mało dosyć miejsca. Najlepiej by było dwa podłączyć pod umywalką (jeden do umywalki drugi do prysznica) a trzeci w kuchni pod zlewem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Skoro nie wiesz jaką masz moc w łazience więc elektryczny ogrzewacz przepływowy odpada. Lepiej zostań przy piecyku gazowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joachim93 10.09.2011 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 niestety nie stać mnie na nowy piecyk gazowy. Proszę o podpowiedzenie jak sprawdzić jaką mam moc przyłączeniową, czy mam zadzwonić do PGE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.09.2011 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Moc przyłączeniową sprawdzasz patrząc na bezpieczniki przed licznikiem. Piecyk gazowy to około 1000 zł za elektryczny podgrzewacz przepływowy zapłacisz około 500 zł ale rachunki wnet skłonią cię do zakupu piecyka gazowego. Prawdopodobnie masz także łazienkę nie przystosowaną do podgrzewaczy trójfazowych (jeśli nie masz instalacji trójfazowej to zapomnij o podgrzewaczach przepływowych), więc bez wizyty elektryka się nie obejdzie, co oczywiście też kosztuje i suma sumarum wyjdzie drożej od gazu.. Jeśli upierasz się na prąd to kup raczej bojler tak przynajmniej 120l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joachim93 10.09.2011 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 tutaj znalazłem coś takiego... http://www.saintbest.pl/index.php?k4,ogrzewacze-wody dość nieźle opisane i nie takie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.09.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 (edytowane) Komfortowy prysznic, wymaga mocy około 12kw, czyli instalacji trójfazowej. Edytowane 10 Września 2011 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joachim93 10.09.2011 18:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 co masz na myśli komfortowego prysznica? nie potrzeba aż tak gorącej wody a taki jeden zwykły podgrzewacz na sam prysznic nie wystarczy? każdy do osobnego poboru wody tj. Prysznic, umywalka i zlew Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 10.09.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 jeśli stary piecyk nie nadaje się do naprawy, za drogi jest nowy to może kup przyzwoity, używany gazowy przepływowy lub pojemnościowy, koszt eksploatacji na pewno będzie niższy od elektrycznego, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Niestety ale pod zlewy min 4.5kw x2szt + pod prysznic 12kw. Inaczej tego sobie nie wyobrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joachim93 10.09.2011 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 no to niestety pozostaje mi myć się w zimnej wodzie... a żeby nie otwierać nowego tematu dopomóżcie w wyborze piecyka tylko nie chce plastików typu Junkers. a do umywalki wystarczy jakiś najzwyklejszy podgrzewacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.09.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Ja mam stiebel 4,4 kw i 5,5 kw. Koszt ok 450zł/szt . Ale może wystarczy ci pojemnościowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joachim93 10.09.2011 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Wiesz wolałbym mały Przepływowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 11.09.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Ale ty wciąż nie rozumiesz, prawda ?na podgrzewacze elektryczne chcesz wydać więcej niż wydałbyś na podgrzewacz gazowy.Do tego - wciąż nie podałeś jakie masz przyłącze prądu - jeśli masz tylko jedną fazę i bezpiecznik 20A to odpuść sobie przepływowe elektryczne. Zwiększenie mocy przyłączeniowej prądu wraz z przeróbką instalacji elektrycznej, tak aby można było korzystać z kilku przepływowych podgrzewaczy wody, to kilka tysięcy zł.Najtańsze, nowe, termy gazowe to mniej niż tysiąc zł wraz z instalacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 11.09.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Możesz też kupić nawet bojler 40l i będziesz miał komfort lepszy niż obecnie za przystępną cenę a i kłopotów z podłączeniem nie będzie. Zwykła wtyczka do gniazdka. Taki bojler może wystarczyć nawet dla 3 osobowej rodziny o ile tylko nie przeszkadza nam od czasu do czasu poczekać z 30 minut na ciepłą wodę. Przy bojlerze bardzo przydatny okazuje się jakiś ogranicznik przepływu wody, są takie zawory z rączką w kształcie kierownicy w castoramie. Przez komfortowy prysznic rozumiem ciepłą wodę po odkręceniu prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts