Tibor Ferenczy 10.09.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Witam, Pytanie do fachowców, czy następujący plan wykonania odwodnienia jest prawidłowy: Krótki opis sytuacji:1. Działka 11[ar], domek parterowy, z każdej strony sąsiad, brak rowu, ogrodzenie na całej działce, teren gliniasty, niski poziom terenu. Plan:1. Do każdej rynny zainstalowane będą studzienki, które będą zatrzymywać liście i paprochy.2. Od domu do miejsca gromadzenia deszczówki jest ok 30m, zainstalowane będą dwie rewizje, gdzieś blisko domu.3. Rura będzie wkopana ok 0,5-1,0m od fundamentu, spadek: powiedzmy głębokość początkowa -40cm, głębokość końcowa ok -80cm4. W rogu działki wkopanych zostanie 3 + 2 kręgi o średnicy 120cm tzn dwie "studnie": jedna dwa kręgi, druga trzy kręgi, woda będzie się przelewała między nimi. Jedna studnia będzie całkowicie przykryta ziemią, do drugiej będzie dostęp.5. I tu pojawia się problem z poziomami... jak wkopać te kręgi, aby zatrzymać wodę na działce, a w sytuacji krytycznej kiedy kręgi będą pełne mieć możliwość poboru wody np w celu podlania działki.6. Rura, która będzie przyłączona do kręgów będzie znajdować się na poziomie ok 80cm pod poziomem ziemi. Jak mam wkopać te kręgi tzn jak głęboko ?7. Na jakiej wysokości wmontować rurę, którą będzie wypływać nadmiar deszczówki (logicznym jest umiejscowienie jej poniżej rury dolotowej tj. poniżej 80cm inaczej woda będzie się cofała do rynien) ?8. I ostatnie: Chciałbym korzystać z wody zgromadzonej w kręgach do podlewania działki. Proszę o jakąś radę Kogoś, kto wykonywał podobne odwodnienie lub ma inną propozycję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 10.09.2011 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 ja robiłem podobne odwodnienie. Z tym, że my na granicy działki mamy rów melioracyjny, do którego odprowadzamy nadmiar deszczówki. Zamiast studni mamy wkopany zbiornik i jest zrobiony przelew. Za zbiornikiem, do rury odprowadzającej nadmiar wody jest również podpięty drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 11.09.2011 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 pionan, możesz to jakoś naszkicować, twoje rozwiązanie wygląda bardzo ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tibor Ferenczy 13.09.2011 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Już wiem wszystko. Będą wkopane dwie studnie, każda po trzy kręgi o wymiarach fi 1,0m wysokość 0,7m. Zostaną one wkopane w odstępie ok. 0,5m na głębokość równą z poziomem tzn. będą widoczne przykrywy tych studni.Bedziemy kopac metodą studniarską (kopanie wewnątrz kręgu).Do pierwszej studni zostaną podłączone rury biegnące od rynien z calego domu na poziomem ok 1,0m poniżej poziomu. W tym celu wywiercimy dwa otwory otwory w kręgu, ponieważ będą dwie rury. Dno studni wypełnimy żwirem.Druga studnia będzie połączona z pierwszą za pomocą rury kanalizacyjnej fi 200, rura zostanie podłączona na poziomie podobnym co rury z rynien tj. ok 1,0m pp Jesli o czyms zapomniałem, to prosze o uwagiPozdrawiam serdecznieNa dnie studni zrobimy wylewkę, w ten sposób po dużym opadzie deszcze, zostanie napełniona druga studnia - woda będzie przeznaczona na podlewanie działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts