Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem jest następujący:

Mam na oku fajną działkę, ale oprócz licznych zalet ma też wadę - wg aktualnego planu zagospodarowania (z 2006r.) jest to teren zieleni nieurządzonej. Ale wg nowszego studium uwarunkowań, działka ta leży już w terenie przeznaczonym pod zabudowę jednorodzinną! Zmiana planu na tym obszarze jest zresztą przewidziana w studium, jednak aktualnie miasto sporządza plany dla tych obszarów, króre dotychczas nie miały wogóle mpzp.

Stąd pytanie: czy jest szansa na to (jaka podstawa prawna?), żeby otrzymac pozwolenie na budowę już teraz, czy też jedyną możliwością jest czekac na sporządzenie i uchwalenie nowego mpzp (co może zając parę lat - a nie możemy tyle czekac)?

Dzięki za wszelkie rady :)

• 1 month później...

Witam

A ja mam podobna sprawe.

Jest plan od 2006 roku i studium od 2010 roku.W planie dzialka jest rolna a w studium jest juz budowlana.

Zmniany zostaly zaakceptowane przez rade gminy na moja prosbe tylko nie wiadomo kiedy bedzie nowy plan?

Czy na podstawie studium mozna uzyskac pozwolenie na budowe czy tez trzeba czekac na nowy plan?

Mam zamiar dzialke sprzedac i nie wiem jakie mam szanse zalatwienia tematu w miare szybko?

Witam

A ja mam podobna sprawe.

Jest plan od 2006 roku i studium od 2010 roku.W planie dzialka jest rolna a w studium jest juz budowlana.

Zmniany zostaly zaakceptowane przez rade gminy na moja prosbe tylko nie wiadomo kiedy bedzie nowy plan?

Czy na podstawie studium mozna uzyskac pozwolenie na budowe czy tez trzeba czekac na nowy plan?

Mam zamiar dzialke sprzedac i nie wiem jakie mam szanse zalatwienia tematu w miare szybko?

Pozwolenie na budowę można uzyskać:

a) na podstawie planu miejscowego;

b) na podstawie decyzji o warunkach zabudowy (tylko wtedy kiedy dla nieruchomości nie obowiązuje plan miejscowy).

Studium nie może stanowić podstawy do wydania pozwolenia na budowę.