Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak naszykować puszki dla tynkarza?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W sumie nic. Zawsze możesz zająć się tynkowaniem ściany i kładzeniem płytek. Przecież potrafisz to robić, prawda? A, że policzysz sobie tynk nie od metra a od punktu, czy ilości machniętych kielni w stronę ściany, to Twój i inwestora problem. Tylko nie pisz, że to jest fachowe podejście.

Jeszcze z 6 sezonów Dr. House'a i pojęcie sarkazm nie będzie ci obce.

Nie wiedziałem, że o fachowości elektryka świadczy tak głupia czynność, chociaż niezbędna, jak obsadzanie puszek.

A co do problemów inwestora, to obsadzanie puszek przez tynkarzy jest tańsze. Wynika to nawet z twoich KNR-ów

Jak nie rozumiesz dlaczego osadzanie puszek jest w katalogu robót elektrycznych, to nie mój problem.

To nie ja mam problem tylko ty kolego, skoro nie rozumiesz dlaczego w KNR obsadzanie puszek elektrycznych jest w katalogu robót elektrycznych, a nie w katalogu krycia dachów papą czy kopaniu rowów koparko-ładowarką ręczną.

W ramach podpowiedzi jak rozwiązać zadanie:

Glazurnik ma przygotować kosztorys na 30m2 glazury w oparciu o KNR. Na ścianie, gdzie ma się znaleźć glazura, są 2 gniazdka 230V i włącznik podwójny. Całość ma być wykonana oczywiście estetycznie tzn osprzęt elektryczne na środku płytek, a nie jak wypadnie. Zgodnie z twoją logiką bez zatrudnienie elektryka nie da się stworzyć powyższego kosztorysu.

Ponieważ jesteś znawcą KNR to mam pytanie. Żeby glazurnik mógł zajrzeć do katalogu elektryka potrzebny jest jakiś specjalny klucz/kod?

PS.

W sumie to nie przypuszczałem, że do obsadzenia puszki elektrycznej są potrzebne wyższe studia techniczne, dwa fakultety i min doktorat.

Edytowane przez dendrytus

Zgodnie z twoją logiką bez zatrudnienie elektryka nie da się stworzyć powyższego kosztorysu.

Pozwól sobie swoją logikę przypisać sobie. Będzie i śmnieszniej i głupiej.

Ponieważ jesteś znawcą KNR to mam pytanie. Żeby glazurnik mógł zajrzeć do katalogu elektryka potrzebny jest jakiś specjalny klucz/kod?

Tak, logiczne myślenie.

Pozwól sobie swoją logikę przypisać sobie. Będzie i śmnieszniej i głupiej.

No cóż jak już wspomniałem pojęcie sarkazmu jest ci obce, więc może na razie daruj go sobie.

Tak, logiczne myślenie.

To jakim cudem udało ci się włączyć KNR-y?

Ps.

To jak miszczu rozwiążesz zadanie z glazurnikiem?

I kto powinien obsadzić puszki glazurnik czy elektryk?

Pytanie jeszcze na jakiej wysokości obsadza :) Bo też mody się zmieniają. Teraz się montuje na wysokości 80cm. Jednak trudno mi sie przestawić z "normalnej" wysokości. A nie mam

Odnośnie kątów i tynkarzy to mnie to nie dotyczy :)

Edytowane przez autorus
Błąd ortograficzny

Sprzątaczka. Jest jeszcze tańsza. Pasi?

Kolega ma jakiś problem ze zrozumieniem przeczytanego tekstu? Pytanie nie brzmiało: Kto może zrobić przeniesienie i obsadzenie puszki taniej od glazurnika?

Pasi?
Nie. Zygfryd.

Pytanie jeszcze na jakiej wysokości obsadza :) Bo też mody się zmieniają. Teraz się montuje na wysokości 80cm.

Umożliwia to włączanie światła przez małe dzieci i ułatwia włączanie osobom starszym na wózkach lub kulach/laskach.

Osobiście preferuję tę "modę". Przy czym ja montuje na wysokości około 1m

Jednak trudno mi sie przestawić z "normalnej" wysokości. A nie mam

A normalna to ile?

Odnośnie kontów i tynkarzy to mnie to nie dotyczy :)

Chyba kątów

Umożliwia to włączanie światła przez małe dzieci i ułatwia włączanie osobom starszym na wózkach lub kulach/laskach.

Osobiście preferuję tę "modę". Przy czym ja montuje na wysokości około 1m

Ja nie mam nic przeciwko, jest to sensowne. Tylko nigdy nie widziałem, nie byłem w domciu z włącznikami na takiej wysokości :)

Ja nie mam nic przeciwko, jest to sensowne. Tylko nigdy nie widziałem, nie byłem w domciu z włącznikami na takiej wysokości :)

Jak chcesz łatwo można sobie zrobić taki wyłącznik w istniejącej już instalacji. Kupujesz jakikolwiek natynkowy, montujesz na taśmę do ściany a przewód ciągniesz do istniejącego. Usuwasz istniejący włącznik, łączysz przewody, DOBRZE IZOLUJĄC i zaklejasz puszką np. kartką papieru.

O ile pamiętam dwa razy robiłem taki "symulator". Dobry do tego jest włącznik do toalety, kuchni, schody.

Generalni 2-3 dni wystarczą aby zaakceptować lub odrzucić ten pomysł.

Wcześniej tylko musisz sprawdzić co KNR-y mówią na temat takiej przeróbki i kto według KNR-ów może ją wykonać.

Kolega geguś zna całkiem zdolną i tanią sprzątaczkę. Możliwe, że za drobną opłatą zrobi podłączenie w sexy bieliźnie, a po podłączeniu może dodatkowy posprzątać mieszkanie. Oczywiście w bieliźnie.

http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/73989/73989,1212271952,1/stock-photo-sexy-female-electrician-standing-in-lingerie-fixing-electrical-power-box-13234627.jpg

Pytanie nie brzmiało: Kto może zrobić przeniesienie i obsadzenie puszki taniej od glazurnika?

A daję ci jeszcze lepsze rozwiązanie.

A co do problemów inwestora, to obsadzanie puszek przez tynkarzy jest tańsze

Od tynkarza i glazurnika jest tańsza sprzątaczka.

Pasi?

Pasi = pasuje!

Nie. Zygfryd.

Nie. Zygfryd = Nie. Zygfryduje?

Luz. :lol:

A daję ci jeszcze lepsze rozwiązanie.

Od tynkarza i glazurnika jest tańsza sprzątaczka.

Masz duże problemy kolego ze zrozumieniem przeczytanego tekstu.

Proponuję w pierwszej kolejności zakup tego oto

http://image.made-in-china.com/2f0j00DevTnHuPaLkU/Rubber-Mallet.jpg

Gumowego Restartera Mózgu. Jeśli nie pomoże to proponuję zakup nowego taniego chińskiego mózgu.

Pasi = pasuje!

Nie. Zygfryd = Nie. Zygfryduje?

Luz. :lol:

Cóż. Żal.pl

• 2 weeks później...
Ja bym doradzil pilnowanie murarzy, stawianie scian w pionie wyeleminuje nadkladanie tynku +/-2cm, a tym samym problem z osadzaniem puszek.

Pilnować? To znaczy stać i się gapić? A jak krzywo postawią, to mają rozebrać? Życzę powodzenia w poszukiwaniu kolejnych ekip murarskich.

Pilnować to trzeba aby murarze w pionie i w poziomie obsadzili puszki.

no sorry,nie bawi mnie patrzenie komuś na ręce na okrągło...chyba, że dajesz zlecenie dzieciom albo lumpom spod budki.

...miałem zaznaczone w umowie, że mam być poinformowany o zakończeniu każdego etapu np. wymurowania ściany. Odbywało się to poprzez wystawienie faktury częściowej z terminem płatności 10 dni, przechodziłem sobie z długą poziomicą i jeśli nie miałem zastrzeżeń, to zapłata faktury była jednoznaczna z odebraniem roboty. Uwierz mi, że murarze wiedząc o moim zboczeniu, nie zrobili żadnej odchyłki większej niż 10mm. Zapewniam Cię, że nie wahałbym się nakazać rozbiórki ściany i zbudowania na nowo na koszt wykonawcy. Wykonawca nie mógł sobie pozwolić na tego typu wpadki.

Nikt nie był na mnie zły z tego powodu, na budowie panowała pokojowa atmosfera...

Słabo.

Odchyłka 10 mm oznacza w praktyce właśnie 2 cm tynku. Skąd mam wiedzieć czy tynkarze położą na "zerze" 8 czy 12 mm tynku? a co z kontami prostymi? też 10 mm na 2,80 m?

inaczej rozumiemy odchyłkę 10mm, nie mam na myśli ochyłki całej ściany, lecz "pofalowaną" ścianę. Nie ma co polemizować - mam zrobione tynki, puszki osadzone przez elektryka i nie było problemu z żadną puszką - mi to wystarczy :)

Masz rację ze swoimi argumentami...