Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wodna z piecykiem gazowym. Jakie rury z tworzyw?

bkrzano

Recommended Posts

Mieszkam w bloku i chce wymienić rury przy okazji remontu. Najchętniej na zgrzewane plastikowe (takie widziałem w casto) można tam też wypożyczyć zgrzewarkę do tych rur. Tylko nie wiem czy nadają się one do podłączenia z ciepłą woda z piecyka gazowego. Jakie systemy polecacie?

Mieszkam w bloku i chce wymienić rury przy okazji remontu. Najchętniej na zgrzewane plastikowe (takie widziałem w casto) można tam też wypożyczyć zgrzewarkę do tych rur. Tylko nie wiem czy nadają się one do podłączenia z ciepłą woda z piecyka gazowego. Jakie systemy polecacie?

piecyk gazowy jest urządzeniem które podaje temperaturę poniżej 95stopni czyli wszystkie rodzaje rur plastikowych do ciepłej wody możesz do niego zastosować

Jest w muratorze taki artykuł o rurach z tworzyw: http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/rury-z-tworzyw-sztucznych-bez-wad,37_4778.html?cat=37

z takim zdjęciem: http://muratordom.pl/s/photos/d7/17/ab/d717ab19d270ad0a.jpg

Myślę, że warto się zastosować do tej rady, bo w tym artykule mówili, że zwykłe rury PP mogą być stosowane tylko do 90 stopni i w zasadzie tylko do cwu

Z własnego doświadczenia powiem ci, że to nie jest trudne, chociaż wymaga sporo uwagi.

Najlepiej kup kilka najtańszych kształtek więcej i poćwicz zgrzewy - zarówno siłę i czas dociskania, jak i temperaturę kamienia. Sprawdzaj, czy nie robi ci się nadlew do środka.

Poza tym, jeżeli pożyczysz zgrzewarkę, to koniecznie z nożycami do cięcia. Zapomnij o jakimś przycinaniu brzeszczotem. Ciekawe, jakie są stawki za wypożyczenie. Może się okazać, że będzie ci się opłacało kupić zestaw na allegro albo w obi za 120 zł.

Uczeni hydraulicy twierdzą, że przed puszczeniem wody trzeba zrobić próbę ciśnieniową, i to jest niestety święta racja. Ale w systemie "zrób to sam" chyba trudno ci będzie zorganizować specjalną pompkę...