tomek6401 11.09.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam.Od nie dawna jestem posiadaczem tego kotła , a zarazem jest to mój piec w życiu dlatego mam problem z jego użytkowaniem , nie wiem jak go ustawić w optymalny sposób abym nie musiał co dziennie gonić do pieca i zrzucać popiół lub żar z paleniska dodam że obecnie palę eko-groszkiem , w przypadku zapomnienia żar by zgasnął ,także nie wiem co by się stało jakbym wyjechał gdzieś na 2-3 dni .Dużo tam ustawień nie ma ale jednak trzy są :czas podawaniaprzerwa w podawaniusiła nadmuchuKoledzy jakie ustawić parametry co więcej co mniej abym miał więcej czasu na zaglądanie do pieca . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.09.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Napisz kolego jakiej mocy kocioł. Wnioskuję po tym co piszesz że posiadasz jakiś sterownik dwustanowy, dobrze by było wiedzieć jaki.Trzeba trochę przy tym posiedzieć bo nie jest to takie proste jak zapewnia przed zakupem sprzedawca bądź producent.Trochę droższą opcją dla "świętego spokoju" jest dokupienie sterownika Pid a ten co masz zostawić na zapas.Czasami i te urządzenia ulegają awarią czego już doświadczyłem i dobrze jest mieć coś w zanadrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.09.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Dużo tam ustawień nie ma ale jednak trzy są : czas podawania przerwa w podawaniu siła nadmuchu . Dla prowadzenia prawidłowego procesu spalania te są najważniejsze. Mogę Ci podpowiedzieć w ciemno że w zależności jak dobrym paliwem palisz to ustawia się: przy słabszym eko 1:4 przy lepszym 1:5 Jeśli sterownik nie jest wyposażony w czujnik temp. spalin jest gorzej dobrać odpowiedni nadmuch. Musisz poobserwować co kilka godzin jak wygląda sytuacja na palniku. Ciężko doradzić jak dobrać to np. procentowo, czy jak tam masz, bo nie wiadomo jaką wydajność ma dmuchawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 13.09.2011 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 kocioł ma moc 25 kw, regulator firmy TECH model ST-40 jest bardzo prosty w obsłudze zero bajerów . Dmuchawa ma moc do 1 do 100 , wczoraj rano ustawiłem większą przerwę miedzy podawaniem plus mała moc nadmuchu i wieczorem na palenisku było tyle popiołu ze ledwo zdarzyłem go usunąć .Moje obecne ustawienie ;czas podawania - 12 sekundprzerwa w podawaniu - 1,5 minnadmuch - 20 ( słaby dmucha )Co można jeszcze z tym zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.09.2011 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 tomek6401 Nie wiem jaką tam masz w tym kotle retortę i dokładnie jakim ekogroszkiem palisz ( z której kopalni ) - np. ja na swojej stałej retorcie PPS 25 Pancerpola teraz w trybie lato do grzania samego CWU ( na sterowniku St37) miałem ustawione 5 s podawania, 50 s przerwy nadmuch na II biegu czyli około 20 % ( na ekogroszku bobrek z KWK w Bytomiu - ma wysoką kaloryczność). Ważna jest też przerwa w podtrzymaniu ( ja miałem ustawioną na 25 minut) - zbyt długa przerwa spowoduje, że kopczyk na palenisku się zapadnie bo ekogroszek zdąży się wyżarzyć i kocioł może zgasnąć. (w zimie przerwę w podtrzymaniu miałem ustawiona na 11 minut). Z moich doświadczeń wynika też, że należy palić bezwzględnie suchym ekogroszkiem. Ponadto dobre ustawienie sterownika dwustanowego wymaga aby poświęcić mu sporo czasu na obserwację i dokonywać jedynie małych korekt ( najlepiej 1 parametru na raz) aby można było zaobserwować skutki tych zmian. W czasie palenia kopczyk na retorcie musi być lekko wypukły - jednak nie za dużo aby nie przesypywał się niedopalony węgiel i nie za mało aby kopczyk się nie zapadł. Ps. Napisałeś, że było tyle popiołu - to w sumie dobrze, że nie było tyle spieków. Popiół sam spadnie z retorty i nie trzeba mu pomagać no chyba, że kocioł Ci zgasł to inna sprawa. Jak zgasł to zmniejsz przerwę podawania na 70 s i dalej obserwuj. Ustaw też nie za dużą przerwę w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 13.09.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 W moim piecu nie ma chyba takiej funkcji jak "przerwę w podtrzymaniu " , albo nie umiem jej ustawić , czp01 piszesz że popiół powinien sam spaść , tak powiedzieli dziś u producenta pieca gdzie zdzwoniłem o poradę ,ale on za bardzo nie chce spaść robi się kołnierz wokół paleniska .Teraz mam ustawioną w trybie lato do grzania samego CWU 50 st. Wcześniej paliłem retopalem to spieki były teraz ich nie ma ale jest dużo popiołu .Eko-groszek jest suchy ,W czasie palenia kopczyk na retorcie przed samym ponownym podawaniu jest poniżej poziomu paleniska . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 13.09.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 (edytowane) Twój sterownik jest troszkę inny od mojego ale na pewno masz ustawianie przerwy w podtrzymaniu na 100 %. Kopczyk musi być powyżej poziomu płyty paleniska . Tak to wyglądało u mnie w styczniu tego roku i było ok http://czp.pl/kociol/nastawy/30.01.2011/index.html Jak wypalony ekogroszek dojdzie do krawędzi kołnierza retorty to na pewno spadnie. Przerwę w podtrzymaniu masz ustawianą albo w ustawieniach użytkownika albo w ustawieniach serwisowych. Ps. http://tech-controllers.com/download_pl.php?file=st-40.pdf - tu jest instrukcja Twojego sterownika - powinieneś taką mieć. W punkcie II.g ) masz opisana przerwę podtrzymania. Edytowane 13 Września 2011 przez czp01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2011 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 wczoraj rano ustawiłem większą przerwę miedzy podawaniem plus mała moc nadmuchu i wieczorem na palenisku było tyle popiołu ze ledwo zdarzyłem go usunąć . Moje obecne ustawienie ; czas podawania - 12 sekund przerwa w podawaniu - 1,5 min nadmuch - 20 ( słaby dmucha ) Co można jeszcze z tym zrobić ? Na pewno za duża przerwa między podawaniem. czp1 dobrze Ci wszystko opisał. Myślę że przy 12s podawania to jak dasz z 60 do 65s między podawaniem to moc kotła nie będzie za wielka ale wystarczy do trybu lato. I tak jak czp1 napisał ważne są parametry podtrzymania. Na zimę oczywiście od nowa sobie posiedzisz w kotłowni bo trzeba będzie to skorygować wszystko. I tak jak mój przedmówca pisze, nie kręć wszystkim na raz bo nic z tego nie będzie. Najlepiej kombinować jednym parametrem i sprawdzać co kilka godzin a nie co kilka minut. Nie kukać co chwila przez otwarte drzwiczki. Jak zajarzysz o co w tym wszystkim chodzi to już później będzie bułka z masłem. Parametry podtrzymania ustawiasz nawet w tak zaawansowanym i bezobsługowym sterowniku jak eCoal ale jest to tam bardziej proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 13.09.2011 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 czp01 piszesz że popiół powinien sam spaść , tak powiedzieli dziś u producenta pieca gdzie zdzwoniłem o poradę ,ale on za bardzo nie chce spaść robi się kołnierz wokół paleniska . I bardzo dobrze kolego że masz ten kołnierz. Otwory nadmuchowe w retorcie powinny być nakryte. Jak Ci się będą obnażać to po przejściu kotła z nadzoru do grzania będziesz miał efekt odwrotny do zamierzonego, czyli przez odsłoniete otwory nadmuchowe będzie dmuchać i wychładzać mocno kocioł zanim się rozpali i będzie Ci temp. w tym czasie mocno lecieć w dół. Rozpala się od środka retorty i jak kociołek będzie coraz bardziej się rozpalał to zepchnie popiół z obrzeży retorty do popielnika. Nie pomagał mu bo wydaje Ci się że chcesz zrobić dobrze a w rzeczywistości robisz źle. Kociołek da radę. Co by to była za mechanizacja jak trzebaby siedzieć w kotłowni i popychać popiół do popielnika. Eeee. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 14.09.2011 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 czp01 przejrzałem twoja instrukcję ,moja jest skromniejsza .bardzo mało opisów zero zdjęć i jest mniejsza , i tak jak myślałem w twojej jest przerwa w podtrzymaniu a u mnie nie ma takiej funkcji w instrukcji a także na wyświetlaczu na piecu ,więc zadzwoniłem do firmy z tym pytaniem oni nie wiedzą , skierowali mnie do serwisanta a on znów nie odbiera telefonu ,ale przypomniałem sobie że czasami podajnik się załącza się na chwile nawet jeśli jest temp jest .okej - może to jest to . karoka65 zmieniłem znów troszkę te parametry według twoich sugestii a nagle się okazało że te parametry są takie jakie miałem na początku , gdy było wszystko dobrze gdy paliłem retopalem i troszkę innym eko-groszkiem bo kupiłem parę worków dla porównania ,później zacząłem grzebać przy ustawieniach ponieważ przeraził mnie ten popiół wokół paleniska gdy wsypałem ten nowy opał , a ja nawet przy retopalu tak nie miałem , a rewelacja to była gdy miałem tamten eko-groszek ,teraz kupiłem 5 ton na zimę innego eko-groszku i problem się zaczął ,a może tak jak piszesz zostawić to w cholerę ,przecież jest to mechanizacja .A ja co chwilę biegnę do kotłowni i zrzucam ten popiół ,czy trzeba czy nie .To jeszcze jedno pytanie nad paleniskiem wisi deflektor spalin między nim a paleniskiem robi się kołnierz z popiołu i dlatego zrzucam bo nie widzę żaru i boję się że zgaśnie i teraz co robić -zostawić sam spadnie i nie zgaśnie -czy kombinować z ustawieniami pieca i chodzić i zrzucać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 14.09.2011 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 aha czp01 obejrzałem twoje zdjęcia u mnie to mysle ze jest tak jak na zdjęciach 6,7 tylko że dokładnie tak nie widać bo wisi tam deflektor spalin a on jest może 5 cm nad paleniskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.09.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Nie mam deflektora - bo jak głosi jedna z teorii u mnie ta rolę pełni żeliwny wymiennik wodnego paleniska awaryjnego. Chociaż inni producenci przy tych wymiennikach dodają jeszcze deflektor. Jakoś nisko masz ten deflektor nad paleniskiem - ale to może wypowiedzą się użytkownicy, którzy deflektory używają jak być powinno. Może być tak, że u Ciebie w sterowniku "przerwę podtrzymania" ustawia się w menu serwisowym sterownika - to musisz tam zajrzeć. U mnie to menu serwisowego wchodzi się tak: wyłączam sterownik, następnie włączam go trzymając jednocześnie przycisk " wyjście" i puszczam go jak przeleci na sterowniku pierwsze logo i numer wersji i jestem w menu serwisowym. Tam zmieniam co uważam za słuszne i wyłączam sterownik i włączam i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 14.09.2011 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 czp01 - z ciebie to gość , poleciałem włączyłem tak jak opisałem i mam hura ale tam ustawień aż mnie zaszokowało i teraz znów pytanie do czego służą te funkcje i co pozmieniać , czego nie ruszać - czas podawania -przerwa w podawaniu - siła nadmuchu w meni serwisowym jest 50 a ja mam ustawione na 20 - czemu tak rozbieżność- praca podtrzymania - ustawione jest -8 s-przerwa podtrzymania - 12 min.-alarm temp. 45 min-temp.priorytetu 62 st.-regulator pokój- pompa podłogowa-pompa cyrkulacyjna -pozycjonowanie tłoka-czas alarmu podajnika - 3min.-zabezp,hallotronu - 0-histereza kotła 2 st.- histereza cwu 5 st-temp.załączenia pomp 35 st.-opóż.załączenia podajnika 1s- opóz.wył.nadmuch 2 s-temp.alarmu podł. 70 st.-załaczenie pompy co 78 st-temp.alarmu kotła 85 st-pompa cwu lato-pokój pompa co-typ nadmuchu- szybkie modul lcdTroszkę się rozpisałem,ale jestem w transie że może cos z tego będzie dzięki wam koledzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.09.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 No masz więcej opcji niż w moim St37 ( to moje ustawienia ze stycznia http://www.czp.pl/kociol/kielar/st37.html ). Jak widać przerwę w podtrzymaniu masz 12 minut - to powinno Ci wystarczyć. Temperaturę priorytetu ja miałem ustawioną na 55 stopni i wystarczało o ile w zimie będziesz korzystał z tej opcji do grzania CWU. Histerezę kotła miałem na 3 st C. W duże mrozy " alarm temp. 45 min" może Ci nie wystarczyć - bo jest to czas po którym kocioł włączy alarm jak nie będzie potrafił podnieść temperatury i ta np. będzie stała w miejscu z uwagi na duży odbiór ciepła bo na dworze np. -25 st C. -- dlatego ja ten parametr ustawiłem na 100 min i to w moim subiektywnym odczuciu było wystarczające. Innych parametrów bym na pewno nie ruszał bez wyraźnej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 14.09.2011 09:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 co byś powiedział o tym nadmuch czemu mam ustawione na 20 w meni serwisowym jest 50 zostawić czy zmienić tylko w czym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.09.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Siła nadmuchu w menu serwisowym dotyczy zapewne siły nadmuchu w trybie podtrzymania to możesz zostawić te 50 %. Ważniejsza jest siła nadmuchu w trybie pracy ta co masz ją ustawioną na 20 % - bo tu musisz dostarczyć do procesu spalania odpowiednią ilość powietrza nie za dużo bo kocioł będzie się w sumie trochę wystudzał i nie za mało bo będzie się dusił i zaczną powstawać w kotle na wymienniku czarne sadze a ekogroszek sie nie dopali . Tu możesz poeksperymentować i zwiększyć sobie nadmuch np. z 20 na 21 itd. i zaobserwować co ze spalaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.09.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Zmienia się tak, że jak jesteś na danym parametrze to wciskasz przycisk "opcje" zmieniasz parametr strzałkami i wychodzisz przyciskiem "wyjście" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 14.09.2011 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Powiedz mi jeszcze czy ustawienie na lato dużo się różnią od zimy gdy załączasz podłogówkę , grzejniki i ciepłą wodę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 14.09.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Praktycznie możesz tylko doprecyzować podawanie i przerwę w pracy. ja w lato teraz miałem podawanie 5 s a przerwę 50 s nadmuch ten sam na 2 czyli ok. 20 %. Natomiast w zimie miałem 8 s podawania i 60 s przerwy a nadmuch ten sam. Musisz zaobserwować w zimie jak kocioł będzie miał duże zapotrzebowanie na ciepło czy daje sobie radę i czy w miarę normalnym czasie dochodzi do temperatury zadanej. Jeżeli dochodzi to nic nie ruszamy a jak będzie miał z tym problem to musimy mu zwiększyć moc czyli np. obniżysz czas przerwy na krótszy o 2 s a jak będzie za mało to o kolejne 2 s i tak dalej. Jak to nie pomoże to zwiększysz troszkę nadmuch aż do uzyskania optymalnych rezultatów. Niektórzy też robią tak, że ustawienia z zimy zostawiają na tryb lato CWU i też jest dobrze - wtedy kocioł szybciej dochodzi do zadanej i dłużej jest w podtrzymaniu. Powiedzmy, że na tym polu są co najmniej dwie szkoły. Inna zupełnie sprawa jest na sterownikach które modulują moc bo one same sobie zmieniają podstawowe parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 15.09.2011 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Koledzy od wczoraj nie dotykam pieca, popiół się gromadzi to fakt ale tak jak pisaliście jest wypychany i robi miejsce na nowy , a ja głupi przez tyle czasu goniłem i zrzucałem bo myślałem że tak się robi .To teraz ciekawe pytanie to kiedy się go rusza ,może przy czyszczeniu pieca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts