Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienie kotła EKO PLUS DUO

tomek6401

Recommended Posts

ok. za chwilę sprawdzę i zmniejszę do mnimum... zastanawiam się jeszcze nad zamykaniem przewodu odprowadzającego spaliny - szyber mam ustawiony na 70% przymknięcia, a jak powinien być? Czy wogóle go regulujecie?

Dzięki za wszystkie wskazówki

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja w zeszłym sezonie zamówiłem szyber założyłem i kręciłem nim jak wiatrakiem aby w końcu otworzyć na maksa i zostawić

Jeśli masz przesłonę na wentylatorze to zmniejszając prześwit zmniejszasz ilość powietrza jaką w podtrzymaniu ciąg kominowy jst w stanie zassać z kotłowni przez otwor dmuchawy i to wystarcza, gorzej jeśli ciąg masz dużo za duży wtedy przymykanie na czopuchu ma sens inaczej otwórz i zapomnij że masz

takie moje zdanie w tym temacie

Posiadam sterownik st 40 , dziś zamiast siedzieć przed telewizorem , siedziałem w kotłowni i znów mam pytanie do czego służą ustawienia w serwisowym :

- opóźnienie załączenia podajnika

-opóźnienie wyłączenia nadmuchu

Zrobiłem mały test czyli ustawiłem tak:

prace w podtrzymaniu dałem 15 s , opóźnienie załączenia podajnika 10 s i opóźnienie wył.nadmuchu -1s i co się stało pies się załączył i Podajnik załączył się po 10 s i podawał przez 15s czyli razem 25s, Nadmuch załączył się po 1s i dmuchał przez 25 s.

Czyli tu się coś ustawia , aby mniej podawało a dłużej dmuchało.

Zaproponuj jak się do tego zabrać.

te parametry służą właśnie do ustawiania długości cyklu w podtrzymaniu, opóźnienie załączenia podajnika oznacza ile sekund będzie pracowała dmuchawa zanim zacznie pracować podajnik, zaś opóźnienie wyłączenia nadmuchu mówi ile jeszcze czasu będzie pracowała dmuchawa po skończeniu podawania

jeśli zatem potrzebujesz dłuższego czasu pracy dmuchawy w podtrzymaniu to ustawiasz opóźnienie załąćzenia podajnika na 10-15sek potem czas pracy podtrzymania na 5 czy 10 sek oraz opóźnienie wyłączenia nadmuchu znów na 10-15sek

bedzie to oznaczało że cały cykl w podtrzymaniu będzie wyglądał tak:

10-15sek pracuje dmuchawa

potem 5-10 sek pracuje dmuchawa wraz z podajnikiem

na koniec 10-15sek pracuje dmuchawa

pozostaje do ustawienia przerwa podtrzymania

dzięki korektom tych parametrów mozesz tak wysterować podtrzymanie aby kopiec się nie zapadał i aby nie wygasło palenisko i nie było niedopalonego eko

niestety nie mogę Ci podać jak trzeba te parametry ustawić musisz to zrobić eksperymentalnie

• 5 months później...

Witam.

Mam piec Ogniwo Eko Plus i nie wiem jak ustawić optymalnie sterownik tak aby był wydajny a jednocześnie ekonomiczny.

W piecu jest sterownik adaptacyjny Ecoal.pl V2.1. Hydraulik ustawił CO na 50C, CW na 45C.

Pracuje w trybie automatycznym. Grzejniki są bardzo ciepłe, aż za ciepłe... Dmuchawa pracuje cały czas. i co jakiś czas ślimak podaje ekogroszek.

Nie podłączył mi czujników zewnętrznego i wewnętrznego. Za to założył zawór czterodrogowy, którym mam sobie regulować temperaturę w grzejnikach.

Problem polega na tym, że zawór ustawiłem na 3 tak jak kazał (czyli minimum), a dalej są gorące chociaż nie aż tak jak na pozycji 7, a piec dalej pracuje i nie wyłączy się nawet na chwile dmuchawa. Większość grzejników jest zakręcona do zera i nic to nie zmienia.

Czy można go ustawić np. na CO 45C?

przede wszystkim poczytaj wątek

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?175218-Ogniwo-eko-plus&highlight=ogniwo

wywal zawór - na koszt tego hydraulika co Ci go założył nieczytając instrukcji obsługi kotła oraz podłącz czujniki.

ten sterownik reguluje pracę kotła właśnie w oparciu o czujnik zewnętrzny i wewnętrzny. Jak odczyta że w domu jest osiągnięta temperatura zadana wykona odpowiednie zabiegi w zależności od parametrów zaprogramowanych(zmniejszy prędkość wentylatora lub gowyłączy, wyłączy pompę CO jeśli tak ma w parametrach).

zajrzyj też na stronę www.esterownik.pl

tam widać jak te sterowniki pracują a na forum znajdziesz dodatkowe porady jak korzystać z tego co kupiłeś optymalnie.

a instalator niech wykona demontaż zaworu oraz montaż czujników na swój koszt- i niech się czytać nauczy!!!!!!!!!

i nie daj sobie wmówić że zrobił dobrze - to nieprawda. to nowy rodzaj sterownika i trzeba wiedzieć jak powinien wyglądać układ aby działało wszystko poprawnie

Witam.

Mam piec Ogniwo Eko Plus i nie wiem jak ustawić optymalnie sterownik tak aby był wydajny a jednocześnie ekonomiczny.

W piecu jest sterownik adaptacyjny Ecoal.pl V2.1. Hydraulik ustawił CO na 50C, CW na 45C.

Pracuje w trybie automatycznym. Grzejniki są bardzo ciepłe, aż za ciepłe... Dmuchawa pracuje cały czas. i co jakiś czas ślimak podaje ekogroszek.

Nie podłączył mi czujników zewnętrznego i wewnętrznego. Za to założył zawór czterodrogowy, którym mam sobie regulować temperaturę w grzejnikach.

Problem polega na tym, że zawór ustawiłem na 3 tak jak kazał (czyli minimum), a dalej są gorące chociaż nie aż tak jak na pozycji 7, a piec dalej pracuje i nie wyłączy się nawet na chwile dmuchawa. Większość grzejników jest zakręcona do zera i nic to nie zmienia.

Czy można go ustawić np. na CO 45C?

jak masz na 3 za gorąco, to ustaw na 2, albo na 1. Ale nic nie wywalaj! Czujniki niech ci zamontuje łaski nie robi

• 4 years później...

Witam.Dawno mnie tu nie było, ale mam pytanko związane z ustawieniami sterownika w trybie lato , czyli tylko woda ciepła,od nie dawna mam nowy bojler i nie mogę sobie poradzić z ustawieniami przy nim, a mianowicie mam jakby za gorącą wodę, ustawiam 50 st, i już po jakimś czasie woda jest już 60 i trosze rośnie, gdzie obniżyć ustawienia bay tak mocno nie nagrzewało wody w ustawieniu zwykłym i serwisowym.

Czy dobrze kombinuje :

Jeżeli wodę nagrzeje np.do 50 wtedy pompka się wyłącza i piec wchodzi w tryb podtrzymania,i wtedy działają ustawienia w trybie serwisowym, czyli tam muszę chyba coś pogrzebać np.zwiększyć przerwę w potrzymaniu ?,aby rzadziej się załączał piec?

Ustawienie normalne nie muszę grzebać bo one działają tylko wtedy jak nagrzewa wodę do zadanej temperatury dlatego chyba tam powinno być jak najkrócej ustawienie aby szybko nagrzało wodę, tam chyba nie da nic wydłużanie dawki eko.

Dobrze to rozumiem ????