Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienie kotła EKO PLUS DUO

tomek6401

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy od wczoraj nie dotykam pieca, popiół się gromadzi to fakt ale tak jak pisaliście jest wypychany i robi miejsce na nowy , a ja głupi przez tyle czasu goniłem i zrzucałem bo myślałem że tak się robi .To teraz ciekawe pytanie to kiedy się go rusza ,może przy czyszczeniu pieca ?

Jak już tak bardzo chcesz to jak wygasisz kociołek w celu przeczyszczenia szczelin napowietrzających i komory powietrza to wtedy sobie to zgarnij.

Tak co pół roku wystarczy.

Mówiłem Ci że co to za mechanizacja jakbyś miał biegać co trochę i popiół zgarniać.

Masz siedzieć w ciepłym domku i klepać żonkę, wiesz po czym :) a nie biegać co trochę do kotłowni.

I rzadziej tam będziesz chodził tym lepiej się czujesz.

Czasami luknij czy jest jeszcze węgiel i wysyp popiół z szufladki.

Jak kocioł pracuje na Bruli to widzę na lapku nawet ile jeszcze mam węgla w zasobniku także zaglądam

do kotłowni bardzo rzadko i dobrze mi z tym.

• 2 weeks później...

Wczoraj wieczorem włączyłem ogrzewanie domu , bo troszkę zimno , dziś rano zachodzę do kotłowni , otwieram piec i tu :

- zrobił się taki spiek że aż podniosło deflektor , był to spiek nie na bokach retorty , tylko w środku wyglądało jak taki słup spieku , na bokach lekko popiołu było , wcześniej przy samym CVU było super tak jak pisałem wcześniej a teraz taki problem .Jak myślicie jakie ustawienie zmienić ?

Napisz jeszcze jakim ekogroszkiem palisz i szkoda, że nie wkleiłeś zdjęcia tego słupa (spieku). Z praktyki różnych użytkowników i mojej wynika jednak, że jak ekogroszek jest bardziej spiekający się to należy ustawić krótszy czas podawania np 5s i odpowiednio krótszy czas przerwy np 45 s i znowu śledzić zmiany w kotle. Czas podawania te 5 s zostawić a czasem przerwy doregulować tak aby kopczyk był odpowiednio wysoki. Jeżeli w kotle ( na wymienniku) pojawiły Ci się czarne sadze tzn., że masz za mało powietrza i te 20 % siły nadmuchu ( bo tyle chyba masz ustawione) należy trochę zwiększyć.

Po prostu włączyłeś CO na dom i zmieniły się parametry odbioru ciepła a głównie zwiększył się jego odbiór - stąd też ustawienia musisz teraz dopasować do tych nowych warunków odbioru ciepła( nie masz w sterowniku pid czy innego algorytmu to sterownik sam się nie przestawi) . Jeszcze jedna sprawa należy palić suchym ekogroszkiem.

W pierwszą zimę paliłem retopalem , cały czas męczyłem się ze spiekami na zewnątrz retorty , trafiła się okazja kupiłem eko-groszek z kopalni Janina i od miesiąca rozpocząłem nim palenie , bo waszych wcześniejszych wpisach ustawiłem sobie nowe parametry przestałem zaglądać do pieca i wszystko grało kopczyk był troszkę wyżej nad retortą ,popiół sam spadał po prostu rewelacja , chociaż spalanie tego groszku wyszło mi 200 kg na 5 tygodni , tylko ogrzewam wodę z której korzystamy wieczorem przy kapaniu -wydaje mi się że za dużo pali. Groszek mam suchutki bo troszkę już prze leżakował w kotłowni .

Nie wiem czemu jak otwieram drzwiczki do bucha czarnym dymem,nie wiem czy to dobrze .Na dole są takie małe drzwiczki ja je mam cały czas zamknięte czy dobrze ?

dałeś sobie wcisnąć 5 t mocno koksującego groszku i prawdę mówiąc nie zazdroszczę ci tej nadchodzącej zimy z takim opałem.

Możesz zrobić w zasadzie dwie rzeczy: jak najdłuzej utrzymywać go w strefie spalania, a po ludzku ograniczyć do minimum moc palnika, lub mieszać ten groszek z innym nie spiekającym się. On po wypaleniu pozostawi sporo przestrzeni wewnątrz spieka, pozwalając na dopalenie zlepionego koksu.

Jak będziesz próbował tej pierwszej, to na sucho zmierz sobie czas podawania 1 kg groszku, następnie wylicz z tego jaką przerwę podawania musisz mieć do 5 s podawania, by w ciągu godziny pracy ciągłej podane było 1 kg groszku. Do tego dobierz powietrze by był stabilny nie za duży kopczyk. Deflektor przy tego typu opale powinien być nisko jakieś 10-15 cm nad retortą. Deflektor pomoże ci utrzymać temperaturę niezbędną do dopalenia tego koksu.

Staraj się tak kombinować, by jak najmniej było koksu w popiele, spiekami żużlowymi się nie przejmuj, tam już nie ma twoich pieniędzy.

Trzymaj się chłopie i na przyszłość sprawdzaj zanim kupisz.

Vld - troszkę mnie zmartwiłeś że kupiłem dziadostwo , nie tylko ja go kupiłem , mój kolega,ciotka a przywiózł mi to mój dobry znajomy on tez go wziął,w tamtym roku moja pierwsza zima w nowym domku, paliłem retopalem to dopiero było dziadostwo , teraz kupiłem groszek a ty mnie straszysz że będzie przerąbane ,no cóż muszę jakoś to spalić ,chyba gorzej niż z retopalem nie będzie .Po 6-miesiącach użytkowaniu przepalił się deflektor , założyłem z innego modelu pieca troszkę jest dłuższy i mniej miejsca jest nad paleniskiem ale i tak jak piszesz potrzebuje nisko wiszącego więc go na razie nie zmienię .Zrobię troszkę fotek to zobaczycie jak to u mnie wygląda może coś znów doradzicie .Nie wiem czemu jak otwieram drzwiczki do bucha czarnym dymem,nie wiem czy to dobrze .Na dole są takie małe drzwiczki ja je mam cały czas zamknięte czy dobrze ?

Zrobię troszkę fotek to zobaczycie jak to u mnie wygląda może coś znów doradzicie .Nie wiem czemu jak otwieram drzwiczki do bucha czarnym dymem,nie wiem czy to dobrze .Na dole są takie małe drzwiczki ja je mam cały czas zamknięte czy dobrze ?

foty - bardzo dobry pomysł,

sprawdź drożność całego kotła, ciągów i komina, wyczyść komorę napowietrzającą i koronę i uszczelnij dokładnie retortę. Wszystkie drzwiczki, klapki, wyczystki powinny być szczelnie pozamykane. Czarny dym prawdopodobnie z powodu sklejania się kawałków węgla i niedostatecznego napowietrzania. Zwiększanie nadmuchu będzie tylko pogarszać sprawę. Trzeba palić minimalną mocą, by jak najdłużej węgiel przebywał na retorcie i unikać potrzymania. Wtedy spiek stygnie i już nie będziesz w stanie go ponownie rozpalić. Mogą też przydać się swego rodzaju nakładki na retortę, coś w rodzaju konstrukcji Andrzeja_M do antracytu.

Ta klapka jest ruchoma znajduje się na drzwiczkach od popielnika i zawsze ją miałem zamkniętą ,a za chwilę będzie już rok .

tak wygląda ta klapka

:http://img638.imageshack.us/img638/8342/dscf0831t.th.jpg

a tak wygląda palenisko po 3 godz.od zrzuceniu tego nocnego spieku ; godz.11

http://img854.imageshack.us/img854/9854/dscf0830r.th.jpg

a tak wygląda jak ruszy nadmuch :

http://img560.imageshack.us/img560/2807/dscf0832n.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

być może wyciągnąłem zbyt pochopne wnioski z tym koksowaniem.

Z tak ustawionym deflektorem to ty tam masz raczej żużlowy spiek ze spieczonego popiołu.

Musisz podnieść ten deflektor o co najmniej 10 cm do góry, tak by znajdował się na mniej więcej 50-70% długości swobodnego płomienia.

ten deflektor nie da się podnieść do góry ,on jest taki długi bo pochodzi z innego modelu , wtedy na stanie nie mieli oryginału , i chyba przed zima muszę go zamówić ?

to spróbuj może palić bez niego, bo tak jak masz teraz nie może być, on ci siedzi w retorcie i więcej robi szkody niż pożytku.

• 2 weeks później...
Koledzy to znowu ja , dziś zadzwoniła do mnie koleżanka która też kupiła ten groszek ,rozpoczęła okres grzania zimowego ,ona już paliła wieloma rodzajami groszku ale takie go badziewia jeszcze nie miała tak powiedziała , jakich słów używała nie mogę zacytować ,popiołu już nie ma gdzie wyrzucać tyle go ma ,największy problem to spieki z którymi nie wie jak sobie poradzić .Koledzy może wy coś wymyślicie jak przetrwać zimę z tym eko-groszkiem ?

już napisałem w poście #27,#29 jeżeli chodzi o spieki koksowe, ale ja do tej pory nie wiem czy ty i koleżanka macie spieki koksowe czy żużlowe.

Po przesiani próbki tego popiołu jest tam dużo koksu (czarnego pumeksu), czy stopiona, posklejana brązowa szlaka?

DSC02194.JPG

Edytowane przez Vld