kudlatek77 29.01.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 (edytowane) Timon120777Wydaje mi się że chyba źle się zrozumieliśmy , obecnie mam ustawiona dmuchawę na 18% ale mogę ustawić nawet na 1 % wtedy ledwie chodzi , sugerujesz żeby zmniejszyć jeszcze nadmuch ? byłem teraz zobaczyć co i jak , jest bardzo dużo czerwonego żaru aż się nie mieści na retorcie wiec przestawiłem przerwę w podawaniu na 34s. i zobaczyny.Z drugiej strony po co jest regulacja dopływu powietrza na wentylatorze, skoro mamy płynną regulacje przez sterownik ? Edytowane 29 Stycznia 2012 przez kudlatek77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 możliwe że pomyślałem o dolnej granicy obrotów a nie o poziomie nadmuchu, na nogach od 2:30 to się człowiekowi merda co nieco.przeczytałem jeszcze raz wszystko.masz ustawione spalanie w stosunku 1:3 (10-32) to dosyć sporo i możliwe że dlatego tak szybko dochodzi do zadanej. skoro spieka przy takich ustawieniach to należy skrócić przerwe podawania albo zmniejszyć nadmuch.przy sporej mocy jaką masz ustawioną ja bym szedł w kierunku jej zmniejszenia czyli korekta nadmuchu. skoro masz maksymalnie otwartą przesłonę to ją lekko przymknij to również ma wpływ na wydajność dmuchawy. jak dla mnie ten deflektor za wysoko. powinien być 10-15cm nad palnikiem , teraz jest ciut za wysoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 30.01.2012 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witaj.Druga noc na nowych ustawieniach i znów wszystko w porządku , po zmianie nadmuchu na 10 w serwisowym jest dobrze , i teraz nie wiem czy coś ruszać , czy lepiej zostawić .Martwi mnie tylko to duże spalanie ,może teraz po tych zmianach będzie mniejsze , tylko ze na razie nie mogę stwierdzić bo jest mroź u nas ( -18 st ) ,dziś zasypię i zobaczę ile pójdzie przy tych mrozach .Przykład :wczoraj wieczorem o 21 wrzuciłem tak na szybko worek eko ,20 kg bo dopiero dziś mam sypać cały zasobnik ,i starczył mi do dziś do godz.11 więc wydaje mi się że dużo spala jeszcze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 30.01.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 tomekjak jest dobrze to nie poprawiaj bo przedobrzyszspalanie wszystkim wzrosło.Ja obecnie testuję nowy sterownik i na oko patrząc mam zużycie w okolicy 30kg/dobę a grzeję 142m2 po podłogach mierząc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 31.01.2012 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Timon Zmieniłem tylko wczoraj przerwę w podawaniu z 15 s na 20 s, i wczoraj wieczorem załączyłem pierwszy raz w tym sezonie podłogówkę w salonie na dole, ( wcześniej paliłem w kominku ) , nie chciałem tej podłogówki wcześniej bo przerażały mnie te spieki przy grzejnikach ,a co dopiero jak bym miał podłogówkę , ale tak sobie pomyślałem jak szaleć to szaleć .I teraz wnioski po nocy :- na retorcie wszystko ok, taki malutki był 1 spiek , tylko że mi się wydaje jakby kopiec( żar ) był troszkę wysoki bo troszkę brakowało aby dotykał deflektora,Co tym myślisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 skoro rośnie kopiec wyżej to masz dwie drogi.albo więcej odrobinę powietrza ewentualnie dłuższa o 1-2 sekundy przerwa podawania albo w fazie podtrzymania wydłuż przerwę podtrzymania żeby nie uzupełniał kopca tak mocno. nie wiem ile stoi w podtrzymaniu więc musisz doświadczalnie niestety.Teraz to już wszystko w Twoich rękach Pamiętaj że zimno a on dobrze pracuje więc tylko się cieszyć.Podłogówka nie obciąża tak mocno układu gdyż idzie tam dużo chłodniejsza woda którą sobie układ miesza sam. nie zabiera zatem tak dużo jak kaloryfery.walcz i ciesz się z postępów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 31.01.2012 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 przeraża mnie jeszcze ilość tego popiołu , w niedziele syn opróżnił szufladę a ja dziś wieczorem , więc wyszło mi że w ciągu 48 godzin mam ok.50 l popiołu , tzn jest to szlaka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 przeraża mnie jeszcze ilość tego popiołu , w niedziele syn opróżnił szufladę a ja dziś wieczorem , więc wyszło mi że w ciągu 48 godzin mam ok.50 l popiołu , tzn jest to szlaka . zrób fotkę tego co wyciągnąłeś z popielnika zobaczymy jak to się spala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 31.01.2012 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tutaj zdjęcie tego popiołu.Może coś doradzisz . http://pokazywarka.pl/7pqh2o/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Tutaj zdjęcie tego popiołu. Może coś doradzisz . http://pokazywarka.pl/7pqh2o/ wszystkiego po trochu. jest popiół jest niedopalony eko i są spieki żużlowe trzeba delikatnie zmienić bo gdzieś jest kłopot skoro i spieki i niedopalony eko. jeszcze chyba za mocno dmucha i robi sobie kanały którymi więcej powietrza przelatuje - w jego pobliżu rośnie temperatura żaru powyżej punktu topnienia i spieka a tam gdzie powietrza jest za mało to pozostaje niespalony eko. jeszcze w serwisowym obniż nadmuch i niech pracuje spokojnie potem zobaczysz co wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 01.02.2012 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 zmniejszyć w serwisowym nadmuch z 10 na 5,a co do tego kopca to że rośnie to chyba zmniejsze tez przerwę z 20 na 23 , bo nadmuch nie mogę podnieść ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.02.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 zacznij od powietrza, potem niech kilka godzin pracuje i dopiero korekta przerwy żebyś wiedział w którym momencie przesadziłeś jak coś się wysypie.powoli małymi krokami. przy takich nastawach to już bym się poruszał po 1% a nie skok o 5 od razu, to już faza dostrajania i trzeba ostrożnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 02.02.2012 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Kolejny dzień ok.do wczoraj tylko zmniejszyłem nadmuch w serwisowym na 5 , dziś rano otwieram piec - fajny widok ( u nas dziś było -26 st) wyglądało tak jak malutki krater, jakby ten kopiec miał prześwity nie było to całe skupisko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.02.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 zrób foto tego krateru. podejrzewam że musisz więcej podawać w podtrzymaniu skoro wypala o dsłania otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elopo 14.02.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2012 Witajcie. Z uwaga śledzę wasze wpisy i do waszych rad sie stosuje. Jednak utknalem w martwym punkcie. Mam piec eko karbon 25kw ze sterownikiem geco 403. Borykam się ze złym spalaniem ekogroszku. W środku retorty tworzą sie spieki uniemożliwiając poprawne spalanie ekogroszku. W wyniku czego niedopalony węgiel spada do popielnika. Jeśli co pół godziny wygrzebuje z retorty spieki to reszta węgla ma szanse dopalic sie w miare poprawnie. Jeśli mocno ogranicze moc dmuchawy to spiekow w retorcie jest niewiele, ale tworzy się za wysoki kopiec i niedopalony węgiel spada do popielnika. Aby zmniejszyć wysokość kopca wydłużam przerwy w podawaniu, ale to skutkuje niedochodzeniem pieca do zadanej temp. 60 stopni. obecnie moje ustawienia to temperatura zadana 60 stopni , czas podawania 5 sekund, czas przerwy 20 sekund, klapa dmuchawy otwarta na około 5 procent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 08.03.2012 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Cześć Timon,wróciłem na ten post bo tu jest chyba bezpiecznie , a jak zwykle mam problem.Tak jak tam wcześniej pisałem przez noc normalnie grzeje dom, ale w dzień przechodzę na tryb letni,i powiem tak w tamtym roku ledwo woda się nagrzewała, było jej mało , piec rzadko był w podtrzymaniu - porostu masakra .W tym roku po twoich sugestiach zima przeszła było fajnie , ale wracam do trybu lato :Jak piec w dzień jest w trybie lato , to teraz jest tak że np.zadaną CVU mam na 50st ,a piec nawet w podtrzymaniu ma tepm.wody 65 st .,piec jest długo w podtrzymaniu - rewelacja tak mi się wydaje.Ale gdy przez dzień mało się używa wody,gdy otwieram drzwiczki to tak jak pisałem mam na kopcu nie dopalony eko, i bucha z pieca czarny dym ,kopiec się nie zapada więc przestawiłem w serwisowym ustawienia:Było tak :czas- 5 sprzerwa -30snadmuch -10w serwisowym:czas podawania-20sprzerwa podawania-20snadmuch 5praca podtrzymania 20sprzerwa podtrzymania 11minPrzestawiłem na :czas- 5 sprzerwa -30snadmuch -10w serwisowym:czas podawania-15sprzerwa podawania-15snadmuch 5praca podtrzymania 15sprzerwa podtrzymania 12minI teraz co się stało :kopiec jest spoko,dalej mam nie dopalony eko ,woda się ciężko nagrzewa, piec jest tylko 1-2 st wyżej niż zadana . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Zmień pracę podtrzymania na 5 sek i przerwę zostaw jak jest na razieniedopalony eko to efekt beznadziejnej sprawności w podtrzymaniuwęgiel nie dostaje prawie wcale powietrza więc nie ma jak sie dopalić a jak podajesz go dużo (20 sek) to i dużo się nie dopalazmień na 5 sek i zostaw na dobę to że woda cięzko się nagrzewa to efekt wychłodzenia całego układu - będąc w trybie lato pewnie nie pracuje pompa co więc cały zład wody w instalacji stygnie. Potem kocioł musi to zagrzać i stąd długa praca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 09.03.2012 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 dzięki, na razie wróciłem do grzania w domu także przez dzień bo u nas dziś troszkę poprószyło śniegiem, w ustawieniami wróciłem tak jak miałem w zimie , a jak się troszkę ociepli to zaraz przestawię tak jak proponowałeś czyli zmniejszę prace podtrzymania z 20 s na 5 s .Muszę synowi ustawić piec na lato po świętach wyjeżdżam do pracy .Tak jak pisałem wcześniej przez dzień już pomału próbowałem przechodzić na lato ,a wiesz jak to jest inne ustawienia w dzień inne znów na noc , dlatego zaraz jak się zrobi troszkę cieplej to muszę 1-2 dni popracować na ustawieniu lato .Na tych ustawieniach z zimy, nie bardzo mogę palić w TRYBIE LATO bo :MINUSY:- jest nie dopalony eko- czarny dym bucha z piecaPLUSY :-przy ustawieniu zadanej np.55st to piec ma ok.65 st i tak długo trzymie-gorąca woda jest bardzo szybko i jest jej dużo-przy ustawieniu zadanej CVU na 55 st, woda szybko dochodzi nawet do temp.65 st, więc mam temp.wyższą niż chciałem.- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 musisz pamiętać jednak aby w trybie lato kocioł pracował z jak najmniejszą mocą, chodzi o odbiór ciepła przez układjeśli moc będzie duża to owszem szybko zagrzeje wodę ale to nie praca modulowana gdzie kocioł dochodząc do zadanej zmniejsza moc. będzie to robił ciągle z takim samym zapałem. oznaczać to moze że ciepła wytworzy nadmiar i to tak duży że po wyłączeniu pompy CWU temperatura na kotle skoczy powyżej punktu krytycznego i zadziałają zabezpieczenia. przy samym zapotrzebowaniu na CWU wystarczy że kociołek będzie w trybie pracy "pykał" a i tak dość szybko zagrzeje zbiornik i sie odstawi.pamiętaj że priorytet to bezpieczeństwo a czas zagrzania zasobnika to około 30-40 minut - elektrycznie myślę że nie będziesz miał dużo szybciej więc trzeba z tym żyćlepiej poczekać 10 minut z kąpielą niż ogarniać wszystko i rozpalać w kotle na nowo po zasypaniu paleniska na skutek alarmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek6401 09.03.2012 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 pompka od CVU trybie lato chodzi cały czas ,w tamtym roku miałem tak że prawie cały czas brakowało mi gorącej wody tzn.ustawiałem 55st i piec rzadko był ponad tą temp. a każde następne nagrzanie bojlera trwało długo , kapiąc się w wannie trudno było ją napełnić gorącą wodą bo po chwili już leciała chłodniejsza ,dlatego w tym roku chciałbym tak ustawić piec abym miał więcej tej wody,Także spalanie nie było zadowalające bo 8 worków retopalu tj. 200kg starczało na 5 tygodni .Znalazłem tez zapiski jak wyglądało nagrzewanie tej mojej wody :Wodę miałem ustawioną na 55 st , po wylaniu np. do wanny temperatura spadała aż do 25 st, a czas nagrzania jej do 41 st, trwała aż 1,5 godz. a kolejne z 41st na 43st następną godzinę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts