Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ustawienie kotła EKO PLUS DUO

tomek6401

Recommended Posts

• Odpowiedzi 110
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam prośbę o wytłumaczenie mi zasady działania ustawień w piecu , wiem timon już mi to gdzieś pisałeś ale jeżeli to nie kłopot proszę o powtórzenie ;

Ustawienia w trybie praca to rozumiem:

- czas podawania np.5s - to wiem przez tyle podaje eko

- przerwa np.30s. - to znaczy że przerwa między podawaniem będzie 30 s

- nadmuch - wiem siła nadmuchu

TERAZ W TRYBIE SERWISOWYM CZYLI DAWKI W PODTRZYMANIU : i tu nie łapię dokładnie :

1.czas podawania-20s

2.przerwa podawania-20s

3.nadmuch 5

4.praca podtrzymania 20s

5.przerwa podtrzymania 11min

tutaj wiem że tylko że 3-czyli nadmuch -siła nadmuchu w podtrzymaniu,5 - przerwa podtrzymania to wiem że co 11 minut piec włączy się ,a co pozostałe ustawienia w tym przypadku wszystko po 20 s,pisałeś że zmienia się tylko prace podtrzymania np,5s to znaczy że piec włączy wszystko czyli pkt.1,2,3, na 5 sekund ?

Proszę rozpisz mi to .

Mam prośbę o wytłumaczenie mi zasady działania ustawień w piecu , wiem timon już mi to gdzieś pisałeś ale jeżeli to nie kłopot proszę o powtórzenie ;

Ustawienia w trybie praca to rozumiem:

- czas podawania np.5s - to wiem przez tyle podaje eko

- przerwa np.30s. - to znaczy że przerwa między podawaniem będzie 30 s

- nadmuch - wiem siła nadmuchu

TERAZ W TRYBIE SERWISOWYM CZYLI DAWKI W PODTRZYMANIU : i tu nie łapię dokładnie :

1.czas podawania-20s to jest "domyślny" czas pracy w trybie praca - jeśli klikniesz przywróć ustawienia fabryczne to po włączeniu sterownika będzie podawał 20sek dopóki nie zmienisz w menu uzytkownika na swoją wartość

2.przerwa podawania-20s to jest "domyślna" przerwa podawania- jak wyżej

3.nadmuch 5

4.praca podtrzymania 20s to jest czas podawania w podtrzymaniu czyli co w Twoim przypadku 11 minut podajnik załączy się na 20 sekund

tutaj wiem że tylko że 3-czyli nadmuch -siła nadmuchu w podtrzymaniu,5 - przerwa podtrzymania to wiem że co 11 minut piec włączy się ,a co pozostałe ustawienia w tym przypadku wszystko po 20 s,pisałeś że zmienia się tylko prace podtrzymania np,5s to znaczy że piec włączy wszystko czyli pkt.1,2,3, na 5 sekund ?

Proszę rozpisz mi to .

nie zupełnie jak myślisz

w podtrzymaniu kocioł włączy co 11 minut podajnik w tym przypadku na 20 sek z mocą nadmuchu 5 i czasem nadmuchu którego pewnie nie podałeś a jest do ustawienia w menu serwisowym

jeśli nie rozwiałem Twoich wątpliwości to pytaj śmiało dalej

tryb pracy już opisałem w Twoim tekście

to znaczy że w serwisowym najważniejszy jest praca podtrzymania , jaki czas tu ustawię to wtedy tyle czasu będzie podawał podajnik plus nadmuch ? tylko jak np. ustawię 5s bo tak proponowałeś wcześniej to wtedy jak zauważyłem w kotłowni te 5s to moment nawet się nadmuch dobrze nie rozkręci .To po co się ustawia czas i przerwę jak ważna jest praca .

ale w podtrzymaniu chodzi tylko o to żeby nie zgasło palenisko nic więcej

jeśli chciałbyś sterować podtrzymaniem to trzeba wszystko inaczej ustawić

Kiedyś próbowałem w ten sposób i miałem ustawione opóźnienie załączenia podajnika 10 sek praca podtrzymania 3 sek i opóźnienie wyłączenia nadmuchu 10 sek oraz przerwę podtrzymania chyba 2 lub 3 minuty i wtedy kocioł pyrkał sobie przez 2,5 godziny ale sprawność w tym trybie jest mizerna i odradzam no chyba że celem zabawy i poznania kociołka lepszego.

Martwić się musisz tylko o to żeby kocioł nie wygasł resztę ma załatwić tryb pracy

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum i od miesiąca mam EKO PLUS DUO, powierzchnia domu 270 m kw. całość w podłogówce, na etapie budowy, więc CWU dopiero podłączę. Mam problemy z piecem. Używam eko-groszku o kaloryczności 24-26 (tak podają na opakowaniu z Castoramy). Zużyłem w ciągu miesiąca 2 tony węgla !!! Obecnie zmieniłem ustawienia na: 12s - czas podawania, 60a. przerwa, siła nadmuchu 20%. Pompa chdzi na 5-6 biegu w skali 1-15. Temperatura zadana dla CO to 48st. Na wyjściu jest 20st i na wejsciu jest 20st. Wtedy piec się wyłącza i dogrzewa, ale jeśli zmieniam ustawienia na pompie na 6-7, to temperatura na wejściu wzrasta od razu na 35st. a na kotle z 48 ucieka na 34st. Potem piec cały czas pracuje a temperatura nie wzrasta tylko cały czas waha się pomiędzy 34 a 36 st. Nie mam pojęcia co robić. Co będzie jak dojdą grzejniki w garażu i CWU? Wcześniej hydraulik instalujący piec ustawił na 40% siła nadmuchu, 15s. czas podawania , 40s. przerwa i temperaturę CO na 55st. i działało, ale przez 14 dni spaliłem tonę eko-groszku, a dwa razy dziennie wyrzucałem popiół i usuwałem spieki, które teraz też są zmorą, bo potrafią zrzucić deflektor. Proszę o pomoc i z góry dziękuję

Kolego masz ten sterownik co ja ,ja z nim już walczę 2-zimę ,chociaż po tych wszystkich postach jestem troszkę mądrzejszy ale aby udzielać już fachowych porad to jeszcze mi troszkę brakuje , dlatego musisz czekać aż ktoś z fachowców ci pomoże , jeżeli się ktoś szybko nie odezwie , bardzo dużo informacji znajdziesz w moich postach , bo tam wałkowałem już ten temat .

Ja tylko mogę ci to powiedzieć:

- na pewno kupiłeś jakiś badziewny węgiel, przechodziłem to tej zimy - masakra z popiołem i bardzo duże spalanie , i spieki duże

- to że robią ci się to duże spieki to wina nadmuchu, jest za duży , musisz też zmienić nadmuch w ustawieniu serwisowym.

Ja przy tym złym węglu miałem takie ustawienia :

czas podawania-5s

przerwa w podawaniu - 15s

nadmuch - tylko 5 ( skala 1-100 )

Jak mi doradzali to pisali tak że przy eko-który się spieka musisz dawać krótki czas podawania aby się i małą przerwę porostu piec musi prawie cały czas chodzić bo jak będzie w potrzymaniu to zrobią się spieki ,ty na pewno musisz zwiększyć moc pieca czyli dać mniejszą przerwę w podawaniu.

Edytowane przez tomek6401

dodaję że mam sterownik st40

to na początek jeśli chałupa nowa i wilgoć technologiczna w niej to iloscią spalonego eko głowy sobie nie zawracaj. zaczniesz liczyć kilogramy od następnej zimy a teraz musisz domek wygrzać i wysuszyć.

eko z casto trochę slaby jest i dosyć wilgotny i myślę że może nie mieć tyle co napisano. nieistotne na tym etapie

wrzucaj fotki instalacji praz kociołka- czyli to jak się pali i co jest w popielniku.

podam Ci wtedy kilka rad do przećwiczenia teraz na końcówkę sezonu i do wdrożenia w nowym

czekam na fotki zrób też zawór bo może on źle podłączony???

tak miałem w serwisowym :

1.czas podawania-20s

2.przerwa podawania-20s

3.nadmuch 5

4.praca podtrzymania 20s

Timon dziś zrobiło się cieplej więc załączyłem tryb letni ale że miałem dużo nie dopalonego eko to zmieniłem tak ;

praca podtrzymania na 10s

przerwę podtrzymania dałem 15 minut

nadmuch dałem 30

i teraz chciałem zobaczyć co tam słychać a tam w piecu ciemno prawie zgasło - Co źle przestawiłem ???

rozumiem że kopiec się zapadł i dlatego prawie wygasło??? prawdopodobnie za długa przerwa podtrzymania, skoro miałeś dużo niespalonego eko należy powoli skracać czas podawania, tylko pytanie jeszcze czy niedopalony wegiel pojawiał się w fazie pracy czy przewęglało palnik w podtrzymaniu????

dalej walczę z tym podtrzymaniem :

miałem tak : czarny dym i nie dopalony węgiel - kopiec wysoki

1.czas podawania-20s

2.przerwa podawania-20s

3.nadmuch 5

4.praca podtrzymania 20s

później zmieniłem na to :prawie zgasło , kopiec wysoki i nie dopalony eko

1.czas podawania-20s

2.przerwa podawania-20s

3.praca podtrzymania na 10s

4.przerwę podtrzymania dałem 15 minut

5.nadmuch dałem 30

dziś rano zmieniłem na :kopiec się zapadł trochę , parę okruchów nie dopalonego węgla

1.czas podawania-20s

2.przerwa podawania-20s

3.nadmuch 30

4.praca podtrzymania 11 s

5.przerwa podtrzymania 13min

po południu zmieniłem na :kopiec wysoki ale znów dużo nie dopalonego węgla

1.czas podawania-20s

2.przerwa podawania-20s

3.nadmuch 30 - zmieniłem opóźnienie wyłączenia nadmuch z 3s na 1s

4.praca podtrzymania 13 s

5.przerwa podtrzymania 12min

co teraz radź ???

skoro wysoki kopiec i niedopalony eko to skracaj tylko czas podawania w podtrzymaniu, ustaw sobie cykl tak aby najpierw przez 5sek dmuchało potem przez x sek również podawało i kolejne 5 sek tylko dmuchało.

zostaw i niech "chodzi" obserwując kopiec i regulując czasem x tylko zapewne w dół. przerwę podawania ustaw na 10minut

skoro wysoki kopiec i niedopalony eko to skracaj tylko czas podawania w podtrzymaniu, ustaw sobie cykl tak aby najpierw przez 5sek dmuchało potem przez x sek również podawało i kolejne 5 sek tylko dmuchało.

zostaw i niech "chodzi" obserwując kopiec i regulując czasem x tylko zapewne w dół. przerwę podawania ustaw na 10minut

no właśnie jak to ustawić z tym dmuchaniem ? bo wydaje mi się bardzo krótko dmucha ?

Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum i od miesiąca mam EKO PLUS DUO, powierzchnia domu 270 m kw. całość w podłogówce, na etapie budowy, więc CWU dopiero podłączę. Mam problemy z piecem. Używam eko-groszku o kaloryczności 24-26 (tak podają na opakowaniu z Castoramy). Zużyłem w ciągu miesiąca 2 tony węgla !!! Obecnie zmieniłem ustawienia na: 12s - czas podawania, 60a. przerwa, siła nadmuchu 20%. Pompa chdzi na 5-6 biegu w skali 1-15. Temperatura zadana dla CO to 48st. Na wyjściu jest 20st i na wejsciu jest 20st. Wtedy piec się wyłącza i dogrzewa, ale jeśli zmieniam ustawienia na pompie na 6-7, to temperatura na wejściu wzrasta od razu na 35st. a na kotle z 48 ucieka na 34st. Potem piec cały czas pracuje a temperatura nie wzrasta tylko cały czas waha się pomiędzy 34 a 36 st. Nie mam pojęcia co robić. Co będzie jak dojdą grzejniki w garażu i CWU? Wcześniej hydraulik instalujący piec ustawił na 40% siła nadmuchu, 15s. czas podawania , 40s. przerwa i temperaturę CO na 55st. i działało, ale przez 14 dni spaliłem tonę eko-groszku, a dwa razy dziennie wyrzucałem popiół i usuwałem spieki, które teraz też są zmorą, bo potrafią zrzucić deflektor. Proszę o pomoc i z góry dziękuję

albin sprawdź jakie masz parametry nadmuchu w menu serwisowym i zmniejsz je maksymalnie. po mojemu zbyt mocny nadmuch masz cofnij się i przeczytaj co chłopaki zmieniali i jak

te spieki to efekt zbyt mocnego nadmuchu. jesli przy stosunku mocy 1:5(12/60) i nadmuchu 20% tak spieka to trzeba korygować nadmuchem

no chyba że na tym eko z casto jest Ri podane i jest powyżej 20 to wtedy mało eko długa bardzo przerwa i minimalny nadmuch żeby miał się czas dopalić, ale tym się potem zajmiesz jeśli będzie trzeba

najpierw sprawdź ustawienia nadmuchu