początkującyyy 11.09.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam na forum. Od jakiegoś czasu rozpocząłem budowę domu - niestety nie mogę codziennie kontrolować postępu prac - i dlatego jak dziś przyjechałem na budowę - oglądam ściany i własnym oczom nie wierzę - wiele z pustaków wmurowanych w ścianę jest popękanych - i to nie tylko na wysokości ale i w poprzek. Czy ktoś się z czymś takim spotkał? Czy jest to niebezpieczne dla budowli? Dodam, że ściany już wymurowane i płyta zalana. Czy można coś takiego reklamować? Zaznaczę iż zleciłem zakup pustaków Porotherm Wienenbergera 25 P+W bo myślałem, że są lepsze od konkurencji. Murarze nie zgłaszali mi niestety żadnych problemów. Może robię niepotrzebne zamieszanie? Niestety nie wiem jak się wstawia zdjęcia bo pokazałbym jak wyglądają pustaki. Spróbuję opisać: pęknięcia są w kształcie przybliżonym do krzyża (po wysokości i w poprzek), po drugiej stronie zazwyczaj wyglądają normalnie.Bardzo proszę o szybką opinię, radę itp. itd. bo nie wiem co robić w takiej sytuacji.W razie czego mogę wysłać zdjęcie przykładowego pustaka na np. maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 11.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Szczerze? Pustaki pęknięte wskroś osi w której pracują nie są problemem. W każdej partii takie coś się zdarza. Problemem są moim zdaniem pęknięcia POPRZECZNE. Takiego pustaka NIE MOŻNA użyć do budowy ściany - bo to jest proszenie się o problemy. Reklamuj - a od czego jest kierownik budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dubi 16.09.2011 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Najprawdopodobniej było tak... Pustaki dojechały na budowę całe ale jakiś murarz który się zaczynał uczyć lub nie murował jeszcze z porothermu walił w nie młotkiem bo np. wypadł mu z zamka pustak... normalne na budowach ja bym sie nie przejmował Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 16.09.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Takie popekane pustaki , przed wmurowaniem powinieneś wymienic, włożenie ich w scianę niczym nie będzie skutkowało, chyba że jest ich naprawdę duzo. To są pekniecia produkcyjne i widocznie masz nie pierwszy gatunek, ale jakieś pozagatunki, takie pekniecia często sie spotyka w słabej jakosci ceramice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ofma 16.09.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Dodawanie zdjęć wcale nie jest takie trudne,postaraj się je wkleić bo jestem bardzo ciekawy jak to wygląda...sam też będę budował z porotehermu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 16.09.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2011 Też jestem bardzo ciekawy jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkującyyy 18.09.2011 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2011 (edytowane) Jeśli chodzi o gatunek to na foli - a były ofoliowane wszystkie palety był gatunek I klasa 15 strasznie mnie to irytuje i martwi próbuje wstawić zdjęcie: <a href=http://img4.imageshack.us/img4/3627/20110830594.jpg' alt='20110830594.jpg'> Uploaded with ImageShack.us[/img] Edytowane 18 Września 2011 przez początkującyyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alus1719508498 19.09.2011 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2011 (edytowane) Jeśli to jest głęboko w ścianie to już nic z tym "fantem" nie zrobisz... Ściana pracuje w osi pionowej - więc potencjalnie niebezpieczne jest pęknięcie poziome. Jeśli pustaki obok są całe i to pęknięcie nie jest głębokie (a nie wygląda na głębokie), to raczej nic się nie powinno stać (o ile nie budujesz 10 pięter...). Tak w zasadzie nie powinno być, ale czasem demontaż takiej ściany jest niemożliwy... U mnie ekipa miała zakaz używania takich pustaków, ale eliminacja była robiona na etapie selekcji a nie wmurowywania http://imageshack.us/photo/my-images/402/img5279yf.jpg Edytowane 19 Września 2011 przez alus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daro31ie 23.09.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2011 Słuchaj kolego!Sprowadziłem 48 palet Porotonu Wienenbergera z Niemiec i może było 8-10 szt pękniętych. W tym roku dokupiłem 1 paletę polskiego Porotherma Wienenbergera i 45% było uszkodzonych lub pękały przy murowaniu. Dlatego gdybym jeszcze raz budował nie kupił bym w Polsce PorothermuPozdrawiam daro31ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
początkującyyy 26.09.2011 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Czy teraz jak już wstawiłem zdjęcie mogę prosić jeszcze o dodatkowe opinie dotyczące tych pęknięć? w internecie wiele naczytałem się o pękniętych i porysowanych pustakach - jednak nikt nie pisał o rysach poprzecznych i teraz to się w sumie nimi najbardziej przejmuje Takich pustaków u mnie jest po kilka na każdej ze ścian, na niektórych więcej na niektórych mniej. Czy teraz jak już dom stoi w stanie surowym jest jakiś sposób aby upewnić się czy te rysy nie są groźne? Boję się że wykończę dom a potem będę żałował bo zaczną pękać ściany itp. itd. Snuję już wizję katastrofy budowlanej Proszę poradźcie coś....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 26.09.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Nawet te kilka sztuk nie spowoduje katasrofy budowlanej, te pekniecia sięgaja może jednego pola w głab, obciążenia w ścianie są rozkładane na wszystkie pustai, a wytrzymałość pustaków jest duzo wieksza niż masz obciążenia na ścianie, więc nawet jeśli wyjmiesz ten pustak teraz to i tak nie spowoduje to zawalenia domu.Wytrzymałość pustaków "dobrych" na zaprawie jest około 20 razy wieksza niż masz obciążenia, więc teoretycznie mógłbyś wyjąć 19 pustaków a ten jeden wytrzyma. Wieniec na ścianach rozkłada obciążenia na całą ścianę, wyobraź sobie że wywalasz pas pionowy sciany o szerokości metra, czy zawali sie cała ściana? Nie masz czym sie martwić poza tym że nie dopilnowałeś jakości materiałów i zapłaciłeś za nie ten materiał co masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cosmopolitanka 27.03.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2012 witam,czy już budujących swoje domy mogę prosić o namiary skąd dokładnie sprowadzaliście porotherm z Niemiec? właśnie zaczynam budowę i podobno opłaca się bardziej sprowadzić z Niemiec niż kupować u nas w Polsce.będę bardzo wdzięczna za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarekR 30.03.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2012 Najnormalniej w świecie zostałeś oszukany. Takie pęknięcia nie mają racji bytu w pustakach 1 klasy. Z racji tego, że juz masz to wbudowane nic nie zrobisz. Reklamacja spowoduje (z autopsji) zwrot kosztów w wysokości około 10-15% i polubowne zamknięcie tematu. W Twoim przypadku te pęknięcia niczym nie grożą jednak świadczą o tym, że ktoś Ci sprzedał produkt niepełnowartościowy za cene wielokrotnie większą od jego wartości i tyle. Możesz spać spokojnie jeśli chodzi o wytrzymałość jednak niesmak pozostaje.Pozdrawiam MR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.04.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 ściągnij na budowe przedstawiciela winenbergera i hurtowni czy sklepu gdzie kupowałeś i wyłuszcz problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DumBud 26.09.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 (edytowane) Ja mam podobny problem.Zamówiłem idealny porotherm a dostałem tragicznej jakości i strasznie spękany.Jestem załamany co innego oglądałem a co innego dostałem.Zobaczcie zdjęcia tuTeraz będę pewnie czekać 2 tygodnie na rozpatrzenie reklamacji.Jak można tak traktować klienta to jak by zamawiać mercedesa a otrzymać poloneza ze znaczkiem merca.Budowa stoi ja już powoli siwieje.Pozdrawiam. Edytowane 26 Września 2014 przez DumBud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.09.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Bo niestety jest tak, że niewielka część klientów wymienia i zgłasza zastrzeżenia. Murarze biorą i "rąbią" ściany z tego co mają. Nie martwią się... A ze zdjęcia ten czarny to na mój gust przepalony, co przy jakości innych świadczy o "jakości" procesu wypalania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DumBud 27.09.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2014 Dzięki za słowa otuchy.Najngorsze że dziś piękna pogoda a robota stoi.Na razie żadnego kontaktu ze strony producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Groszek80 29.09.2014 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Jak dużo pustaków jest popękanych? Jeśli kilkanaście z całego zamówienia, to absolutnie bym się nie przejmował, ewentualnie zbijał cenę za niepełnowartościowy produkt... Poza tym takie cuda jak podmiany pustaków na gorszy model to raczej dzieło składu budowlanego. Niech i oni się więc wytłumaczą, a nie tylko producent - podejrzewam że bogu ducha winny w tej sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DumBud 30.09.2014 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 (edytowane) Sprawdziłem wszystkie palety z góry i jedną całą i większość tak wygląda.Problem w tym że nawet jak by były nie spękane to jakość gliny jest taka jak w najtańszych bloczkach typu termoton itp.Mam zrobioną jedną ścianę (jedna warstwa) i wyszły straszne schody różnice nawet 5 mm.Tynku pójdzie dwa razy więcej. Edytowane 30 Września 2014 przez DumBud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DumBud 30.09.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 Był Pan z firmy Wienerberger.Porobił zdjęcia i sporządził protokół.Stwierdził że pustaki które otrzymałem są z innej fabryki niż te co poprzednio.Nie zmienia to faktu że jakość powinna być co najmniej zbliżona.Posprawdzał różnice wymiarów kilku bloczków.Jutro ma być podjęta decyzja jak zostanie rozpatrzona reklamacja.Czekam z niecierpliwością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts