Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt piwnicy...???

_Alexandra

Recommended Posts

Gość elka51
Kochani - napiszcie proszę ile Was wyniósł koszt wybudowania piwnicy oraz jej metraż... Z góry dziękuję za odpowiedzi!!!

A ile kosztuje czerwony samochód? :cool:

Cena wykonania zalezy od posiadanego projektu, lokalizacji, warunków geotechnicznych etc etc... tych informacji brak.

z perspektywy czasu sądzę , że piwnica wychodzi dobrze jak są dobre warunki wodne.

Wczoraj byłem u goscia któremu robiłem dom 3 lata temu, ściany fundamentowe wychodziły wysokie więc podjelismy decyzje aby dołożyć te kilka warstw bloczków i zrobić piwnicę. Koszt w sumie jaki on poniusł w porównaniu do stanu bez piwnicy to 10 tysiecy złotych razem z robocizna, no i ma 100 procent gwarancji że mu podłoga się nie zapadnie, na parterze.

W piwnicy jest przyjemnie, sucho, oświetlenie niestety sztuczne, powierzchnia 80 m2, 3 kanały wentylacyjne, piwnica ogrzewana z odzielnym obiegiem

Słyszałem opinie że koszt piwnicy jest stosunkowo wysoki, a otrzymuje się ciemne (i zazwyczaj wilgotne lub wręcz zalewane) pomieszczenie. Dlatego większość dziś budowanych domów piwnic nie ma wcale

Owszem koszt jest dość wysoki, wilgoć i zalanie piwnicy to kwestia złego odwodnienia, czyli źle zrobionej piwnicy. Jednak piwnica ma wiele zalet zarówno jako pomieszczenie na centralne ogrzewanie jaki pomieszczenie gospodarcze, które jest niezbędne w przypadku domów jednorodzinnych z ogrodem. Przy decyzji o niebudowaniu piwnicy należy się zastanowić, czy ma się jakieś pomieszczenie gospodarcze w innym miejscu, a jeśli nie to przeliczyć koszty budowy pomieszczenia gospodarczego. Mi na przykład koszty wyszły takie zbliżone - 35 tys. zł (no trochę lat temu), więc wybudowałem piwnicę.

Wszyscy gadają jakieś głupoty że mokra ta piwnica i ciemna...

Piwnica wcale nie musi być z pomieszczeniami typu kiszka i jako graciarnia a nawet jak jest schowana całkowicie pod ziemią to są systemy doświetlania.

Ja osobiście buduję piwnice tylko pod garażem dwustanowiskowym o wymiarach 8m x 6m bez scianek działowych z przeznaczeniem na kino domowe i większy salon, więc jak się chce to się da :)

P.S. dla dogryźliwych, robię tak bo warunki zabudowy mnie nie puściły na większy dom :)

szacowany koszt do stanu zero 80tyś - piwnica 60m2 plus fundamenty na reszte domu 140m2

pozdrawiam