_Alexandra 11.09.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 (edytowane) Edytowane 19 Listopada 2012 przez _Alexandra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 12.09.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 85m2 - 55.000 pln (wykop, lawy, sciany, strop, ocieplenie, robocizna.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 12.09.2011 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Kochani - napiszcie proszę ile Was wyniósł koszt wybudowania piwnicy oraz jej metraż... Z góry dziękuję za odpowiedzi!!! A ile kosztuje czerwony samochód? Cena wykonania zalezy od posiadanego projektu, lokalizacji, warunków geotechnicznych etc etc... tych informacji brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Piwnica pod połowa domu pow około 40 m2. Sam materiał około 25 tyś. Budowałem sam więc robocizny nie liczyłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 13.09.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Słyszałem opinie że koszt piwnicy jest stosunkowo wysoki, a otrzymuje się ciemne (i zazwyczaj wilgotne lub wręcz zalewane) pomieszczenie. Dlatego większość dziś budowanych domów piwnic nie ma wcale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 13.09.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 z perspektywy czasu sądzę , że piwnica wychodzi dobrze jak są dobre warunki wodne.Wczoraj byłem u goscia któremu robiłem dom 3 lata temu, ściany fundamentowe wychodziły wysokie więc podjelismy decyzje aby dołożyć te kilka warstw bloczków i zrobić piwnicę. Koszt w sumie jaki on poniusł w porównaniu do stanu bez piwnicy to 10 tysiecy złotych razem z robocizna, no i ma 100 procent gwarancji że mu podłoga się nie zapadnie, na parterze.W piwnicy jest przyjemnie, sucho, oświetlenie niestety sztuczne, powierzchnia 80 m2, 3 kanały wentylacyjne, piwnica ogrzewana z odzielnym obiegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
worktravel 14.09.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Słyszałem opinie że koszt piwnicy jest stosunkowo wysoki, a otrzymuje się ciemne (i zazwyczaj wilgotne lub wręcz zalewane) pomieszczenie. Dlatego większość dziś budowanych domów piwnic nie ma wcale Owszem koszt jest dość wysoki, wilgoć i zalanie piwnicy to kwestia złego odwodnienia, czyli źle zrobionej piwnicy. Jednak piwnica ma wiele zalet zarówno jako pomieszczenie na centralne ogrzewanie jaki pomieszczenie gospodarcze, które jest niezbędne w przypadku domów jednorodzinnych z ogrodem. Przy decyzji o niebudowaniu piwnicy należy się zastanowić, czy ma się jakieś pomieszczenie gospodarcze w innym miejscu, a jeśli nie to przeliczyć koszty budowy pomieszczenia gospodarczego. Mi na przykład koszty wyszły takie zbliżone - 35 tys. zł (no trochę lat temu), więc wybudowałem piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuscan 15.09.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2011 Wszyscy gadają jakieś głupoty że mokra ta piwnica i ciemna... Piwnica wcale nie musi być z pomieszczeniami typu kiszka i jako graciarnia a nawet jak jest schowana całkowicie pod ziemią to są systemy doświetlania. Ja osobiście buduję piwnice tylko pod garażem dwustanowiskowym o wymiarach 8m x 6m bez scianek działowych z przeznaczeniem na kino domowe i większy salon, więc jak się chce to się da P.S. dla dogryźliwych, robię tak bo warunki zabudowy mnie nie puściły na większy dom szacowany koszt do stanu zero 80tyś - piwnica 60m2 plus fundamenty na reszte domu 140m2 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts