szymon321 12.09.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Witam, w związku z planowanym remontem kotłowni planuję samodzielnie wymienić w piwnicy poziomą rurę od przyłącza do pionu wodnego i kotłowni. Jakiej użyć średnicy? Planuję wymienić rurę na miedzianą, tylko czy wybrać średnicę 22 czy 28? Dom ma przyłącze wykonane rurą 1 1/4 lub 1 1/2, później przed licznikiem jest to zdławione do 1/2 a następnie licznik i zawory z firmy wodociągowej w rozmiarze 3/4. To zdławienie to zaszłość historyczna i ciężko będzie mi wywalczyć z wodociągami usunięcie jego, ale z tego co pytałem to nie jest krytyczne, bo są to tylko skręcone dwa nyple, więc odcinek bardzo krótki. Dom składa się z dwóch oddzielnych mieszkań, w każdym z nich kuchnia, łazienka i toaleta oraz dwóch oddzielnych pralni. W każdej pralni jest zlew z kranem i pralka. Dodatkowo dwa zewnętrzne krany z przyłączem do węża ogrodowe i układ napełniania instalacji CO. Wstępnie oszacowałem że rura 22 by wystarczyła (stara rura jest 3/4), bo nie ma nigdy jednoczesnego poboru z więcej niż 3 punktów, jednak może warto zainwestować w rury 28mm. Rozkład pomieszczeń jest taki że rura 28 byłaby doprowadzona do pionu, pierwszej pralni i kotłowni, dalej do drugiej pralni rura 22 albo 15. Woda do kotłowni doprowadzona takim przekrojem, ponieważ w kotłowni będzie zasobnik ciepłej wody i z niego poprowadzona ciepła woda użytkowa na piętra rurą 3/4. Czy powinienem użyć rury 22 czy 28 od przyłącza wody do pionu i kotłowni? Pozostaje jeszcze pytanie jaka będzie trwałość rur stalowych zainstalowanych w tej chwili w domu. Czy mogę założyć że wytrzymają conajmniej 2-3 lata? Do tego czasu planuję wymienić piony wodne i zrobić zasilanie w ciepłą wodę z kotłowni. Edytowane 12 Września 2011 przez szymon321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 12.09.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 czym większa średnica rury tym lepiej czyli jak tam jest 11/2" to odpowiednikiem jest miedź 42mm i ten wodomierz powinieneś wymienić na większy, co do rur stalowych ocynkowanych bo o takich chyba mowa żywotność ich była przewidywana na 20lat niekiedy wytrzymywały o wiele dłużej ale zależy to od wody i innych czynników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon321 12.09.2011 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 czym większa średnica rury tym lepiej czyli jak tam jest 11/2" to odpowiednikiem jest miedź 42mm i ten wodomierz powinieneś wymienić na większy, co do rur stalowych ocynkowanych bo o takich chyba mowa żywotność ich była przewidywana na 20lat niekiedy wytrzymywały o wiele dłużej ale zależy to od wody i innych czynników Ale po co w domu pion wodny o średnicy aż 1 i 1/2 cala? Wydaje mi się to absurdalnie duże do zasilania 2 mieszkań i 2 pralni. Rozumiem sugestię kolegi, w takim razie będę skłaniał się w kierunku średnicy 28. Co do żywotności to moje pytanie bardziej dotyczyło tego że nie jest zalecane łączenie w kierunku przepływu wody miedź->stal i to prowadzi podobno do niszczenia stali/ocynku, więc chodziło mi o to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 13.09.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ale po co w domu pion wodny o średnicy aż 1 i 1/2 cala? Wydaje mi się to absurdalnie duże do zasilania 2 mieszkań i 2 pralni. Rozumiem sugestię kolegi, w takim razie będę skłaniał się w kierunku średnicy 28. Co do żywotności to moje pytanie bardziej dotyczyło tego że nie jest zalecane łączenie w kierunku przepływu wody miedź->stal i to prowadzi podobno do niszczenia stali/ocynku, więc chodziło mi o to. choćby po to daje się grube rury by można było podłączyć pompę lub hydrofor gdy zajdzie taka potrzeba, co do drugiego to w starych rurach po ocynku albo niema śladu albo jest zarośnięty kamieniem zależnie od rodzaju wody, nie sądzę by był to jakikolwiek problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon321 13.09.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 choćby po to daje się grube rury by można było podłączyć pompę lub hydrofor gdy zajdzie taka potrzeba, co do drugiego to w starych rurach po ocynku albo niema śladu albo jest zarośnięty kamieniem zależnie od rodzaju wody, nie sądzę by był to jakikolwiek problemTo bardzo hipotetyczne podejście z tym hydroforem, ostateczność na jaką mógłbym się zdecydować to średnica 35mm. Mam i tak z tym kilka wątpliwości, niby 35 to dość duży przekrój jednak w wielu miejscach będzie zdławiony do znacznie mniejszego przekroju. 1. zaraz za licznikiem chciałbym zamontować stację zmiękczającą, przy wydajności która mnie interesują są dostępne tylko wersje z przyłączami 3/4, zapewne w środku przekrój jest jeszcze bardziej zwężony. Więc czy nadal warto używać przekroju 35? Oczywiście mógłbym kupić jakąś stację o dużej wydajności, z przyłączem o dużej średnicy, jednak nie ma potrzeby ani takiej ilości wody, szkoda pieniędzy i mam ograniczoną wysokość pomieszczenia w okolicy licznika wody. 2. zakładam że rurę o przekroju 35 bym doprowadził do pionu wodnego (zimnej wody), dalej poprowadził 28 do kotłowni, z kotłowni do następnej pralni 22. Wewnątrz kotłowni będę miał zasobnik coś w okolicach 300 litrów. Standardowo one mają przyłącza 3/4, więc czy od "poziomu" z zimną wodą do zasobnika warto kłaść coś więcej niż 22mm? Takie połączenia wynika z rozmieszczenia pomieszczeń i tego nie mogę zmienić a chciałbym uniknąć "zawracania" poziomem z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.09.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 1. zaraz za licznikiem chciałbym zamontować stację zmiękczającą, przy wydajności która mnie interesują są dostępne tylko wersje z przyłączami 3/4, zapewne w środku przekrój jest jeszcze bardziej zwężony. Więc czy nadal warto używać przekroju 35? Oczywiście mógłbym kupić jakąś stację o dużej wydajności, z przyłączem o dużej średnicy, jednak nie ma potrzeby ani takiej ilości wody, szkoda pieniędzy i mam ograniczoną wysokość pomieszczenia w okolicy licznika wody. Przy zakupie zmiekczacza wez pod uwage, ze masz tam po drodze wodomierz 1/2", ktory (strzelam) nie da wiecej niz 1m3 wody na godzine. Zwroc uwage, jaki strumien wody jest potrzebny do regeneracji takiego filtra. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon321 14.09.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Przy zakupie zmiekczacza wez pod uwage, ze masz tam po drodze wodomierz 1/2", ktory (strzelam) nie da wiecej niz 1m3 wody na godzine. Zwroc uwage, jaki strumien wody jest potrzebny do regeneracji takiego filtra.Przeczytaj dokładnie, wodomierz jest o przekroju 3/4", a zdławienie 1/2" jest na odcinku może 2cm przed wodomierzem. Z tego co mi wiadomo to nie wpływa ono zbytnio na przepustowość. Zakładam że skoro stacja uzdatniająca ma przyłącza 3/4 to nie potrzebuje większego przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 14.09.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Przeczytaj dokładnie, wodomierz jest o przekroju 3/4", a zdławienie 1/2" jest na odcinku może 2cm przed wodomierzem. Z tego co mi wiadomo to nie wpływa ono zbytnio na przepustowość. Zakładam że skoro stacja uzdatniająca ma przyłącza 3/4 to nie potrzebuje większego przekroju.No fakycznie, niedoczytalem. Troche to bez sensu podlaczone. Wodomierz 3/4" ma najczesciej maxymalny przeplyw okolo 2,5m3/h. Powinno wystarczyc do wyplukania filtra. Nie wiem na ile zdlawienie rury do 1/2" wplynie nie maksymalna wydajnosc. Wiem jedynie, ze plukanie filtra to sprawa kluczowa dla jego poprawnego funkcjonowania, uczulam, ze nie powinno sie sugerowac tylko srednicami rur zasilajacych i przylaczeniowych, ale faktyczna wydajnoscia zasilania i zapotrzebowaniem filtra. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon321 14.09.2011 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 (edytowane) No fakycznie, niedoczytalem. Troche to bez sensu podlaczone. Wodomierz 3/4" ma najczesciej maxymalny przeplyw okolo 2,5m3/h. Powinno wystarczyc do wyplukania filtra. [...] Wiem jedynie, ze plukanie filtra to sprawa kluczowa dla jego poprawnego funkcjonowania, uczulam, ze nie powinno sie sugerowac tylko srednicami rur zasilajacych i przylaczeniowych, ale faktyczna wydajnoscia zasilania i zapotrzebowaniem filtra.Dzięki, będę miał to na uwadze, sprawdzę parametry. Wydaje mi się że skoro rozmiar złoża w filtrze dobiera się do wydajności filtra, to automatycznie uwzględnia to przepływ w rurze wodnej i wydajność źródła podczas regeneracji. Nie wiem na ile zdlawienie rury do 1/2" wplynie nie maksymalna wydajnosc.Słyszałem że to określa się "opór miejscowy" w i całkowitym rozrachunku jest pomijanie mały. Ile w tym prawdy nie wiem, najchętniej bym się pozbył tego zwławienia, ale może być ciężko z formalnościami w wodociągach oraz może być problem z rozkręceniem tych złączek bo mają przynajmniej 30 lat. Tak czy siak, nadal czekam na jakieś wskazówki jakiej średnicy zrobić ten poziom wodny, od przyłącza, przez podprowadzenie pod pion do kotłowni. Chyba będę musiał znaleźć jakiś przykładowy projekt domu o podobnym wyposażeniu i podeprzeć się tym. Edytowane 14 Września 2011 przez szymon321 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymon321 14.09.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2011 Podzwoniłem tu i tam do znajomych którzy mają nowe domy. Rura za licznikiem we wszystkich była 3/4 albo podobna (np 24mm tworzywa). Chyba rura 28 mm u mnie zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts