frelka 12.09.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 (edytowane) Jakie akty prawne regulują następujące odległości: odległość studni chłonnej od: domu - w starostwie usłyszałam 2 metry, ale nie znam podstawy prawnejgranicy działki - ??? studni - 30m - ??? dno studni co najmniej 1,5m nad wodą gruntową - pani w urzędzie powołała się na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego, par.11, pkt. 5 Potrzebne pozwolenie wodnoprawne. [*]drenażu od: domu - w starostwie usłyszałam 5 metrów od pomieszczeń przeznaczonych do przebywania ludzi, ale nie znam podstawy prawnej i nie podoba mi się togranicy działki - 2 m - ??? studni - 30m - ??? co najmniej 1,5m nad wodą gruntową - pani w urzędzie powołała się na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego, par.11, pkt. 5 Pozwolenie wodnoprawne nie jest wymagane. [*]tuneli rozsączających od: domu - w starostwie usłyszałam 5 metrów, sytuacja jak dla drenażugranicy działki - 2m - ??? studni - 30m - ??? dno studni co najmniej 1,5m nad wodą gruntową - pani w urzędzie powołała się na ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub do ziemi, oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego, par.11, pkt. 5 [*] oczyszczalni biologicznej od: domu - brak ograniczeń, pod warunkiem odpowiedniego wyprowadzenia wentylacji (Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Rozdział 7, par. 37.granicy działki - 2m - ??? studni - 30m - ??? Pomóżcie uzupełnić akty prawne.Może część wymogów wynika tylko z interpretacji urzędnika? Edytowane 12 Września 2011 przez frelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.09.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Odległości poszczególnych obiektów (http://muratordom.pl/instalacje/instalacje-kanalizacyjne/lokalizacja-oczyszczalni-na-dzialce,38_1584.html) wyznacza prawo budowlane. Wysokość wylotu ścieków do gruntu 1,5 m ponad najwyższym poziomem wód gruntowych określa faktycznie rozporządzenie m.ś. jak wyżej. Przy czym nie ma tu różnicy, jaka to jest oczyszczalnia i czy studnia chłonna czy drenaż. Przy czym jest to zapisane jako "miejsce wprowadzania ścieków" do gruntu. A więc nie dno studni chłonnej, a dolna krawędź rury wylotowej. Podobnie przy drenażu - nie dno wykopu, w który wsypano żwir, tylko dolna krawędź rur rozsączających. Rozporządzenie nie wymaga, aby grunt, do którego wprowadza się ścieki, był gruntem rodzimym. Kwestia pozwolenia wodno-prawnego - ustawa Prawo wodne. Jeśli drenaż czy studnia chłonna są na terenie twojej posesji, to nie trzeba pozwolenia w-p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 12.09.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Beja, dziękuję za link, niemniej potrzebny mi konkretny akt prawny - w rozmowie z urzędnikiem nie powołam się na stronę www. Najbardziej interesuje mnie odległość drenażu od domu - wg urzędniczki 5m, na stronie, którą podałaś 3 m. To jak to w końcu jest? A z tym 1,5m, to: Ścieki bytowe mogą być wprowadzane do ziemi za pomocą podpowierzchniowych urządzeń infiltracyjnych, w granicach gruntu stanowiącego własność odprowadzającego, jeżeli spełnione są łącznie następujące warunki: 1) ścieki pochodzą z wolno stojących budynków mieszkalnych niepodłączonych do systemu kanalizacyjnego i zlokalizowanych poza obszarami stref ochronnych ujęć wody podziemnej; 2) ilość ścieków nie przekracza 5,0 m3 na dobę; 3) ścieki są oczyszczane wstępnie za pomocą procesów, w których BZT5 dopływających ścieków jest redukowane co najmniej o 20%, a zawartość zawiesin ogólnych co najmniej o 50%; 4) najwyższy poziom wód podziemnych znajduje się co najmniej 1,5 m pod dnem urządzenia rozsączającego. Ale nie jestem pewna, że cytuję tekst obowiązujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.09.2011 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ale nie jestem pewna, że cytuję tekst obowiązujący... Nie, nie jest. Cytujesz wersję z 2002 roku, a obecnie obowiązuje 2006. A co do odległości, to nie potrafię ci pomóc. W moich notatkach nic nie mam na ten temat. Trzeba poguglać Może po prostu złóż wniosek tak jak chcesz to zrobić, a pani z urzędu w odmowie musi ci podać, na jakiej podstawie odrzuca to czy tamto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 13.09.2011 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Nie, nie jest. Cytujesz wersję z 2002 roku, a obecnie obowiązuje 2006. A co do odległości, to nie potrafię ci pomóc. W moich notatkach nic nie mam na ten temat. Trzeba poguglać Może po prostu złóż wniosek tak jak chcesz to zrobić, a pani z urzędu w odmowie musi ci podać, na jakiej podstawie odrzuca to czy tamto. Googlam już dwa dni, na razie bezskutecznie. Zgłoszenia na razie nie zrobię, bo dom to plan na przyszły rok. A odległości mi potrzebne, bo mam ciasno. Może być tak, że wystarczy przesunąć dom o metr czy nawet pół metra i się zmieści. Architekt niby jest, ale chyba o oczyszczalniach nie wie wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.09.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 :mad:Udało ci się! Zmusiłaś mnie do myślenia I muszę się z pokorą przyznać, że nie do końca potrafię odpowiedzieć, przynajmniej w krótkim czasie. Najpierw autopoprawka - na podstawie prawa budowlanego wydane jest Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. (Dz. U. z dnia 15 czerwca 2002 r.) w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (http://www.gunb.gov.pl/akty/obowiaz/pliki/rozpwar02062010.pdf). Paragraf 38: Odległość osadników błota, łapaczy olejów mineralnych i tłuszczu, neutralizatorów ścieków i innych podobnych zbiorników od okien otwieralnych i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi powinna wynosić co najmniej 5 m, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej. Nie wiem, czy są przepisy odrębne i skąd w artykule jest 3 m. Ale pozwól na dwie uwagi: 1. zmień architekta, bo jego psim obowiązkiem jest wiedzieć takie rzeczy 2. nie projektuj oczyszczalni drenażowej. Drenażówki są passe, a kto wie, czy za rok-dwa będą jeszcze legalne. We wszystkich krajach sąsiednich już nie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 A ja mam zbiornik 2 m od domu. Na mapce potrzebnej do zgłoszenia w starostwie wrysowałem z takimi wymiarami i sprzeciwu w ciągu miesiąca nie było. Wiec chyba jest okej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 13.09.2011 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Beja, dziękuję, ze cztery razy przeglądałam to rozporządzenie i dopiero teraz zauważyłam te "neutralizatory ścieków". Nie chcę oczyszczalni drenażowej, ale muszę się jakoś pozbyć podczyszczonych ścieków z oczyszczalni biologicznej.W moim starostwie traktują je na równi ze "świeżymi" ściekami...Na studnię chłonną potrzeba pozwolenia wodno-prawnego, więc kombinuję z drenem lub tunelami rozsączającymi.Ze studnią może być dodatkowy problem, bo w starostwie uparcie traktują ją jako urządzenie wodne, a wtedy dotyczy mnie nie pkt 5 rozporządzenia, a 6, gdzie jest już mowa o wodach 1,5m pod dnem urządzenia. Mam pomału dosyć tej oczyszczalni. Jak tak dalej pójdzie, zrobię szambo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ale pozwolenie wodno prawne obejmuje zrzut ścieków powyżej 5m3 na dobę. Idę o zakład że Twoja przydomowa oczyszczalnie nie będzie miała nawet połowy tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 13.09.2011 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Photos, wiem, ale w urzędzie mają interpretację, że studnia chłonna to urządzenie wodne i to na jej budowę potrzebne to pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.09.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Co urząd to inna interpretacja. ja chyba powinienem z czekoladkami do mojego lecieć. Interpretują wszystko tak jak ja chce:) a w zasadzie tak jak to jest rozumiane przez przeciętnego kowalskiego. A ja na Twoim miejscu napisałbym że robię tunele a zrobiłbym studnię. Nikt nigdy w życiu tego nie sprawdzi. to po pierwsze a po drugie jeśli już ktoś tam wejdzie to bez odkopywania nie będzie wstanie określić czy tu są te tunele czy studnia. Ale to tak na marginesie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.09.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Photos, wiem, ale w urzędzie mają interpretację, że studnia chłonna to urządzenie wodne i to na jej budowę potrzebne to pozwolenie. Frelka, niech się urząd kopnie w czoło. Prawo wodne Art. 9. 1. Ilekroć w ustawie jest mowa o: (...) 19) urządzeniach wodnych – rozumie się przez to urządzenia służące kształtowaniu zasobów wodnych oraz korzystaniu z nich, a w szczególności: (...) f) wyloty urządzeń kanalizacyjnych służące do wprowadzania ścieków do wód lub urządzeń wodnych oraz wyloty urządzeń służące do wprowadzania wody do wód lub urządzeń wodnych, Studnia chłonna nie służy do wprowadzania ścieków do wód, tylko do ziemi, w granicach gruntu stanowiącego własność wprowadzającego, w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 24 lipca 2006 r. w sprawie warunków, jakie należy spełnić przy wprowadzaniu ścieków do wód lub ziemi oraz w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego (Dz. U. nr 137 z 2006 r., poz. 984); par.11, pkt 5. innymi słowy - jak może być urządzeniem wodnym coś, co z definicji musi być odległe od najbliższej wody o 1,5 m? Jak dobrze poszukasz, chyba nawet na tym forum, to znajdziesz też informację o tym, że nawet odprowadzanie ścieków oczyszczonych do rowu melioracyjnego zostało uznane za odprowadzane do ziemi. "Tfurczość" urzędnicza jest nieprzewidywalna. Jedna mądrala udowadniała mi, że owszem, nie potrzeba projektu na oczyszczalnię przydomową, ale przecież trzeba ją przyłączyć do domu, a na przyłącze projekt jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 13.09.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 MAM!! Ci głupcy reagują tak na słowo "studnia".Studnia = woda. Czyli urządzenie wodne. Nie używaj słowa "studnia". Napisz: "gruntowy rozsącz ścieków oczyszczonych" albo "żwirowy neutralizator ścieków". To musi zadziałać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 13.09.2011 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Nie mam siły walczyć urzędem. Może zrobię odprowadzenie do tunelu rozsączającego. Tylko z nim muszę powędrować za dom, żeby utrzymać wymagane odległości.Na tunel nie chcą pozwolenia wodno-prawnego.Znalazłam też pozytywny jego aspekt - nie muszę robić tak wysokiej górki jak przy studni chłonnej.Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 13.09.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 MAM!! Ci głupcy reagują tak na słowo "studnia". Studnia = woda. Czyli urządzenie wodne. Nie używaj słowa "studnia". Napisz: "gruntowy rozsącz ścieków oczyszczonych" albo "żwirowy neutralizator ścieków". To musi zadziałać! Ewentualnie przydomowy rozsączacz żwirowy Potrzeba matką wynalazku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 01.10.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2011 Hej, to jaka ma być odległość studni chłonnej od domu i od granicy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 03.10.2011 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2011 Hej, to jaka ma być odległość studni chłonnej od domu i od granicy ? W moim starostwie usłyszałam po 2 m. Proponuję jednak dowiedzieć się w swoim starostwie... Co powiat to obyczaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 12.10.2011 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Paragraf 38: Odległość osadników błota, łapaczy olejów mineralnych i tłuszczu, neutralizatorów ścieków i innych podobnych zbiorników od okien otwieralnych i drzwi zewnętrznych do pomieszczeń przeznaczonych na pobyt ludzi powinna wynosić co najmniej 5 m, jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej. A czy ten paragraf odnosi się do POŚ ? Bo w 37 jest: Przepływowe, szczelne osadniki podziemne, stanowiące część przydomowej oczyszczalni ścieków gospodarczo-bytowych, służące do wstępnego ich oczyszczania, mogą być sytuowane w bezpośrednim sąsiedztwie budynków jednorodzinnych, pod warunkiem wyprowadzenia ich odpowietrzenia przez instalację kanalizacyjną co najmniej 0,6 m powyżej górnej krawędzi okien i drzwi zewnętrznych w tych budynkach. -- Nie wiem, czy mi się zmieści POŚ na działce, a kanalizacji nie mogę mieć i jestem w kropce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 12.10.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No tak, już nie pamiętam, dlaczego mi akurat wpadł w oczy ten następny paragraf. Hej, to jaka ma być odległość studni chłonnej od domu i od granicy ? ...Tylko że studnia chłonna to taki ni pies, ni wydra. W każdym razie na pewno nie jest zbiornikiem szczelnym ani przepływowym. Tak czy inaczej studnię chłonną umieść jak najdalej od domu. Przecież nie chcesz podlewać swoich własnych fundamentów, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 12.10.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 jak masz problem z miejscem to zachowaj odległości do wystających części oczyszczalni czyli do kominków . przecież nikt ci nie każe odkopywać oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts