Sidi 12.09.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam. Mam zrobiony dolot powietrza do kominka z rury pcv. W kominku będzie palone rekreacyjnie (1-2x w tyg). Jak rozwiązać problem zamykania i otwierania rury dolotowej? Pomyślałem o przepustnicy zamontowanej pod kominkiem, jednak wolałbym mieć też możliwość zamknięcia rury na wlocie aby mi zimne powietrze (np zimą) podłogi nie wychładzało. Czy jedyne wyjście to zamykana kratka? I będę musiał latać na zewnątrz domu aby ją zamykać/otwierać? Macie inne pomysły? Jeszcze mam pytanie jak rozwiązać szczelne połączenie rury dolotowej która ma średnicę 110mm z przepustnicą 150mm. Nie mogę znaleźć takiej redukcji Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 12.09.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam. Mam zrobiony dolot powietrza do kominka z rury pcv. W kominku będzie palone rekreacyjnie (1-2x w tyg). Jak rozwiązać problem zamykania i otwierania rury dolotowej? Pomyślałem o przepustnicy zamontowanej pod kominkiem, jednak wolałbym mieć też możliwość zamknięcia rury na wlocie aby mi zimne powietrze (np zimą) podłogi nie wychładzało. Czy jedyne wyjście to zamykana kratka? I będę musiał latać na zewnątrz domu aby ją zamykać/otwierać? Macie inne pomysły? Jeszcze mam pytanie jak rozwiązać szczelne połączenie rury dolotowej która ma średnicę 110mm z przepustnicą 150mm. Nie mogę znaleźć takiej redukcji Pozdrawiam. To użyj dwóch redukcji : 110 / 125 + 125 / 150. Przepustnicę zamontuj na wlocie , a cięgło wyprowadź do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 12.09.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Z redukcją chyba tak zrobię. A z tym wyprowadzeniem cięgła to będzie problem - raz, że kanał dolotowy ma ponad 6 metrów, a dwa musiałbym przerabiać przepustnicę żeby cięgło szło w kanale a nie mam takich zdolności Pozostaje chyba tylko kratka. Mam jeszcze dwa pytania. Jedno odnośnie obudowy. Otóż kominek ma pobierać tlen tylko z zewnątrz szczelnym połączeniem (w domu jest wentylacja mechaniczna). Czy w takim przypadku mogę nie stosować kratek na dole obudowy? A drugie to sens stosowania radiatora na przewodzie spalinowym - czy znacząco obniży to temp. spalin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.09.2011 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 - dolna kratka na obudowie nie ma nic wspólnego z doprowadzeniem powietrza do spalania. Ma ona na celu "wentylowanie" wnętrza obudowy. - radiator znaczącą nie obniży temperatury spalin (minimalnie), zwiększa trochę powierzchnię oddawania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sidi 12.09.2011 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Co do kratki to tak właśnie myślałem - pozostaje mi zakupić 6 kratek. A radiator sobie daruję. Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 12.09.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Jeżeli nie stosujemy dodatkowych opcji, jako firma radiatory montujemy standardowo.Cena radiatora, jest praktycznie równa cenie rury 0,5 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wibart 22.09.2011 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 Podciągam temat.Czy mozna/jak zamontować przepustnicę na wejściu przy kanale ok 5 m? Skad takie długie ciągło - zwykle maja ok 1 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts