Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dolot powietrza - jak rozwiązać zamykanmie/otwieranie.

Sidi

Recommended Posts

Witam.

Mam zrobiony dolot powietrza do kominka z rury pcv. W kominku będzie palone rekreacyjnie (1-2x w tyg). Jak rozwiązać problem zamykania i otwierania rury dolotowej? Pomyślałem o przepustnicy zamontowanej pod kominkiem, jednak wolałbym mieć też możliwość zamknięcia rury na wlocie aby mi zimne powietrze (np zimą) podłogi nie wychładzało. Czy jedyne wyjście to zamykana kratka? I będę musiał latać na zewnątrz domu aby ją zamykać/otwierać? Macie inne pomysły?

Jeszcze mam pytanie jak rozwiązać szczelne połączenie rury dolotowej która ma średnicę 110mm z przepustnicą 150mm. Nie mogę znaleźć takiej redukcji :(

Pozdrawiam.

Witam.

Mam zrobiony dolot powietrza do kominka z rury pcv. W kominku będzie palone rekreacyjnie (1-2x w tyg). Jak rozwiązać problem zamykania i otwierania rury dolotowej? Pomyślałem o przepustnicy zamontowanej pod kominkiem, jednak wolałbym mieć też możliwość zamknięcia rury na wlocie aby mi zimne powietrze (np zimą) podłogi nie wychładzało. Czy jedyne wyjście to zamykana kratka? I będę musiał latać na zewnątrz domu aby ją zamykać/otwierać? Macie inne pomysły?

Jeszcze mam pytanie jak rozwiązać szczelne połączenie rury dolotowej która ma średnicę 110mm z przepustnicą 150mm. Nie mogę znaleźć takiej redukcji :(

Pozdrawiam.

To użyj dwóch redukcji : 110 / 125 + 125 / 150.

Przepustnicę zamontuj na wlocie , a cięgło wyprowadź do środka.

Z redukcją chyba tak zrobię. A z tym wyprowadzeniem cięgła to będzie problem - raz, że kanał dolotowy ma ponad 6 metrów, a dwa musiałbym przerabiać przepustnicę żeby cięgło szło w kanale a nie mam takich zdolności :) Pozostaje chyba tylko kratka.

Mam jeszcze dwa pytania. Jedno odnośnie obudowy. Otóż kominek ma pobierać tlen tylko z zewnątrz szczelnym połączeniem (w domu jest wentylacja mechaniczna). Czy w takim przypadku mogę nie stosować kratek na dole obudowy?

A drugie to sens stosowania radiatora na przewodzie spalinowym - czy znacząco obniży to temp. spalin?

• 2 weeks później...