Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec do ruskiej bani

poleszuk

Recommended Posts

Dzien dobry

Pisze po raz pierwszy na forum i licze na Panstwa rady.

Trafilem tu przypadkowo ale widze, ze poziom wiedzy jest bardzo wysoki i

nie zawiode sie. Wczesniej zwrocilem sie do p. Boguslawa_58 ale chetnie

przyjme rady innych i poslucham opinii.

Przedstawie moj problem:

Buduje z ojcem (laikiem takim samym jak ja) ruska banie.

Moj post dotyczy głownie konstrukcji, projektu i samodzielnego wykonania

pieca.

Piec chcemy zbudowac z szamotu, ktory wczesniej byl uzyty do budowy

fajerkowej kuchni letniej i polnych otoczakow jako kondensatora.

Podstawowe zalozenie to zrobic to jaknajtaniej, solidnie, bez pomocy

zduna czyli samodzielnie i przy osiagnieciu jaknajmniejszych strat w

komin, a maksymalnej kondensacji ciepla w otoczakach. Kwestia estetyki w

ogole mnie nie interesuje.

Piec ma miec szamotowa konstrukcje z plyta stalowa na szczycie, ktora sluzy

jako blat dla otoczakow.

Otoczaki maja sie nie usypywac dzieki otoczce z jednej cegly szamotowej.

Przewiduje jaknajgrubsza plyte jaka uda mi sie zdobyc [1cm wystarczy?]

wizualizacja i moj (przepraszam odreczny) projekt:

bania.jpgproj1.jpgproj2.jpg

Wykonalem juz czesc prac. Wykopalem dol o wymiarach 120x100x60 i zalalem

go mocnym betonem, gruzem, szklem, zelastwem, ktory ma sluzyc jako

fundament i zapobiec osunieciu.

piec przylega do sciany dzialowej pomieszczenia i w zamierzeniu komin ma

byc fragmentem sciany belitowej.

Pierwszy problem jaki napotykam przy rozpoczeciu prac murarskich:

Sadze,ze dobrze byloby wylozyc palenisko cegla. Jakiej cegly uzyc i

jakiej spoiny?

Czy zrobic to szamotem czy zwykla cegla (dawne oznaczeni 8-12 i 8-17;

nic mi to nie mowi).

Czy szamot uzyc tylko w strefie bezposredniego kontaktu z ogniem, a

zewnetrzna otoke czerwona wypalana?

Spoina - wewnatrz glinka, otoczka cementowa?

Piec ma miec otwarte palenisko na wysokosc 3 cegiel od podloza i to

wszystko ma byc zrobione na stale + jedna cegla otoczki by nie spadaly

mi kamienie. Rozbieralna ma byc jedynie sterta kamieni by umozliwic

dostep do stalowej blachy.

Problem, ktory napotkam pozniej:

Co zrobic by uniknac strat ciepla w komin? Czy krecic wylotem spalin i

jesli tak, jak to zrobic na 1m2 z hakiem?

Wiem, ze dobrze jest by w takiej bani cug byl nie tylko z pomieszczenia

ogrzewanego ale i z zewnatrz. Czy umiejscowienie wlotu jest pomyslane z

sensem? Czy nie bedzie zbyt mocno kopcilo w pomiszczeniu i nie robilo

czarnej bani?

Czy luft w kominie jest sensowny i czy ten pomysl z dolnym wlotem

(na rysunku oznaczony znakiem "?") jest dobry?

Jak to wszystko bedzie sie zachowywalo?

Bardzo serdecznie dziekuje za pomocne odpowiedzi

pozdrawiam

m.

bania.jpg

proj1.jpg

proj2.jpg

Witam!

Fajny pomysł.

Powietrze do spalania najlepiej doprowadź z zewnątrz, jeżeli nie chcesz mieć przeciągu w komorze bani. Wtedy też trzeba by było chyba przysłonić palenisko, tzn. nie takie całkiem otwarte. Szczególnie chodzi mi o wytworzenie jakiejś komory nad ogniem (nadproże niżej niż wlot do komina). Steruj tym powietrzem i jakąś delikatną przysłonę przed wlotem do komina też możesz przewidzieć, ale tu ostrożnie. Bania nie musi być taka całkiem ruska - jakiś pludracki czujnik czadu można przemycić.

Od wewnątrz daj ścianę z cegły szamotowej - może być nawet na "szóstkę". Z zewnątrz trzymający całość w kupie korpus z cegły budowlanej. Szamot na zaprawę szamotową zarobioną szkłem wodnym lub z dodatkiem cementu - tu fuga do 4 mm. Zewnętrzny korpus też możesz spoić tym samym. Może tu być też zwykła zaprawa budowlana.

Płyta żeliwna nie może być sztywno związana z cegłami.

Pozdrawiam

P.S.

A tak przy okazji:

ciekawe czemu w Polsce częściej używa się określenia "na bani", niźli "w bani"?

Edytowane przez Wojtek_796

Heejo poleszuk, fajne cuś sobie robisz.

Czy zechciałbyś pokazać co już masz przygotowane?

Z tym "kręceniem wylotem spalin", to czuję dobry pomysł: nie dawał byś wszystkiego od razu w komin, bardziej ekonomicznie by było. Może jakieś kanły wymurować?

A ściany belitowe, to myślę, niezbyt pomysł. Tu chyba raczej drewno powinno być. Bo pewnie wilgotność i temperatura będą znaczne.

To prawa, wilgoc bedzie znaczna. Budynek w ktorym to robie byl kiedys garazem i przylega do stodoly. Planuje podzielic go w stosunku 2:3.

W 1/3 ma to byc parzalnia, w 2/3 wypoczywalnia. Wlasnie scianka dzialowa ma byc belitowa i ta, ktora przylega do stodoly. Ma ona spelniac funkcje oparcia dla skosnego dachu. Wymyslilem by murowac co druga cegle, tak by w murze byly dziury. Wszystko docelowo ma i tak byc przykryte drewnem, a chyba zwiekszy sie przepuszczalnosc. Pozostale sciany sa drewniane w tym jedna z oknem.

Na poczatku wszystko zaczelo sie od projektu nr 1 (4 rysunek), pozniej zaczerpnalem pomysly z 2 piec02.jpgpiec01.jpg

Mysle,ze optymalnie byloby zrobic cos takiego tylko bez zbiornika na wode.

http://www.rusbani.ru/files/pechi_v1.html

piec01.jpg

piec02.jpg

Edytowane przez poleszuk

Dawno,dawno temu byłem w takiej bani na głębokiej Ukrainie. I nie jest to stawiane pod kątem energooszczędności. I dlatego jest taki fajny klimat w środku. I ten mrożony samogon w bani - serce chce wyskoczyć.

A potem hyc do przerębla...

Masz rację , tam nikto nie smotrit skolko dierew pajdiot s dymom ...

Witam.

Poleszuk - o ty widzę chciałeś nas tu w konia zrobić ... bo całkiem sobie przygotowany jesteś ...

Jak już komuś chce się pogrzebać w internecie głębiej niż na pierwszej stronie "gogli" to jest nieźle. A Ty wyskakujesz ze zdjęciami, gotowymi rysunkami, linkami do "rusbani" ...

Jeżeli chcesz usłyszeć dobrej rady - czy to na "rusbani", czy na innych rosyjskojęzycznych "sajtach" znajdziesz tak lekko mówiąc kilka lub nawet kilkanaście gotowych schematów pieców do sauny. Od najprostszych po bardzo duże i skomplikowane z ogrzewaczami. Rozrysowane są cegła po cegle i warstwa po warstwie. Jak nie masz problemów z cyrylicą to będziesz miał tam także gotowe receptury zapraw, listy materiałowe i cała resztę. Jak Ci tego będzie mało - zrób sobie małą wycieczkę w zależności od tego gdzie masz bliżej, czy do Dorohuska czy do Terespola, i odwiedź pierwszą za naszą granicą księgarnię. Możesz być zaskoczonym mnogością pozycji o interesującym Cię temacie i "zaczerpniesz u źródła".

Powodzenia.

Pozdrawiam.

To prawda, mam juz kilka ksiazek ale wszystko trzeba zaprojektowac pod siebie. Z jednego cos, cos z drugiego. Tylko zero u mnie praktyki jak to bedzie sie zachowywalo. To nie jest prosta sprawa jak z klockami lego dlatego zapytalem ekspertow.

Mysle obecnie nad kurtyna jak radzil Wojtek_796 i wlotem powietrza z zewnatrz.

Znow cos narysuje i wkleje do Waszej oceny.

Witam.

Oprzyj się na najbardziej pasującym do Twojego wnętrza schemacie i go tylko zmodyfikuj. Nie kombinuj za dużo bo sobie tylko utrudnisz pracę. Palenisko do bani (takie najprostsze) to po prostu bardziej zabudowane ognisko. Trzeba tylko dopilnować żeby od drewna było w bezpiecznej odległości (co w bani może być niełatwe). Ewentualne modyfikacje do przemyślenia: daj podwójne ścianki - wewnętrzne z szamotu a zewnętrzne z cegły zwykłej, zdylatuj je od siebie 1 cm pustką powietrzną, zmniejsz palenisko (porównując je do tego ze zdjęcia Twojego) dla oszczędności opału, umieść wylot spalin nisko, rozszerz czaszę paleniska pod płytą stalową/żeliwną tak jak w kuchniach kaflowych. I tyle. Wojtek już właściwie to samo napisał.

Jak coś spaprasz, najwyżej przemurujesz od nowa - dużo tego nie będzie, a koszty Twoje to tylko czas i Twoja robota.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Ja bym to jeszcze zebrał i podsumował tak:

palenisko zamknięte, dwoje drzwiczek - górne do załadunku, dolne do wygarniania popiołu, dwa wloty do komina - jeden jak najwyżej, drugi na poziomie zero (dno paleniska i komina), w górnym wlocie szczelny szyber, powietrze przez lub w okolicy górnych drzwiczek, szczegóły konstrukcji - jak opisano wyżej.

Przy rozpalaniu i podkładaniu drewna szyber uchylasz, po zamknięciu drzwiczek - zamykasz (lub przymykasz).

Nie potrzebujesz żadnego rusztu, ani dodatkowej wyczystki w kominie (dolny wlot spełnia tę rolę).

Otrzymujesz piec wydajny i właściwie dość nowoczesny.

Pozdrawiam

Ja bym to jeszcze zebrał i podsumował tak:

palenisko zamknięte, dwoje drzwiczek - górne do załadunku, dolne do wygarniania popiołu, dwa wloty do komina - jeden jak najwyżej, drugi na poziomie zero (dno paleniska i komina), w górnym wlocie szczelny szyber, powietrze przez lub w okolicy górnych drzwiczek, szczegóły konstrukcji - jak opisano wyżej.

Przy rozpalaniu i podkładaniu drewna szyber uchylasz, po zamknięciu drzwiczek - zamykasz (lub przymykasz).

Nie potrzebujesz żadnego rusztu, ani dodatkowej wyczystki w kominie (dolny wlot spełnia tę rolę).

Otrzymujesz piec wydajny i właściwie dość nowoczesny.

Pozdrawiam

Ale to już nie będzie ruska bania . Bardziej fińska

• 10 months później...

Dzien dobry

Moj temat pieca powraca. Zgromadzilem juz wszystkie materialy potrzebne do budowy dachu i komina. Teraz trzeba zabrac sie za budowe pieca i komina wmurowanego w scianke dzialowa.

Przygotowalem projekt pieca z uwzglednieniem Waszych pomocnych rad. Plik "piec.zip"

http://goo.gl/Imzlk

Bede bardzo wdzieczny za Wasza opinie jak to wszystko bedzie buczeć.

Pod niebieska cegla jest dziura, ktora ma byc zatykana polowka, a wszystko po to by miec mozliwosc wygarniania sadzy z wlotu do komina. Nie wiem czy z sensem ale tak sobie pomyslalem, ze moze byc potrzebna.

ostatni jpg to czerwona wypalana i szamot.

m.

Dzien dobry

Moj temat pieca powraca. Zgromadzilem juz wszystkie materialy potrzebne do budowy dachu i komina. Teraz trzeba zabrac sie za budowe pieca i komina wmurowanego w scianke dzialowa.

Przygotowalem projekt pieca z uwzglednieniem Waszych pomocnych rad. Plik "piec.zip"

http://goo.gl/Imzlk

Bede bardzo wdzieczny za Wasza opinie jak to wszystko bedzie buczeć.

Pod niebieska cegla jest dziura, ktora ma byc zatykana polowka, a wszystko po to by miec mozliwosc wygarniania sadzy z wlotu do komina. Nie wiem czy z sensem ale tak sobie pomyslalem, ze moze byc potrzebna.

ostatni jpg to czerwona wypalana i szamot.

m.

Hej, Poleszuk...

To Ci życzę żeby jak najlepiej buczało .

Łebski facet jesteś. I te rysunki...

Super!

Jak sam widzisz: minęły dwie doby i żadnych uwag do technicznych rozwiązań Twojego zamierzenia ni ma. Dobre rady dostałeś.

• 1 year później...

Hej Poleszuk

Właśnie przymierzają sie do tego samego co Ty pewnie już wykonałes :)

Z chęcią zetknął bym na załącznik piec.zip ale niestety nie działa. Czy jest szansa żebyś to udostępnił jeszcze raz?

Z góry dzięki

Będę tez wdzięczny za podzieleniem sie wrażeniami po efekcie końcowym,

• 3 months później...

Cześć ponownie.

Postanowiłem podzielić się z Wami tym co udało mi się zrobić - jest to pewnego rodzaju podsumowanie i zamkniecie tematu. Może komuś będzie to pomocne.

Piec wykonałem według własnego pomysłu. Działa ale mam "czarną banię". Nim pomieszczenie nagrzeje się dym wali z paleniska do wewnątrz. - piękna boazeria olchowa trochę się przydymiła i z czasem pewnie będzie czarna. W bani panuje dzięki temu niesamowity aromat (opalam drzewami owocowymi), a temperatura większej wędzarni mnie zadowala. Czas palenia to ok 5 godzin więc drewna trochę idzie. Do tego na piec stawiam wiadro wody, która ciągle paruje. Maczam w niej brzozowe witki. Gdy chlusne po kamieniach na wyżeszej połce robi się naprawde gorąco. Spokojnie na 2godzinny seans z przerwami w kilka osób. Niestety nie mam jeszcze termometru i higrometru, nie wiem jak to wygląda w liczbach. Kamien trzyma ciepło do rana.

Ja jestem zadowolony z efektu - czarna to jednak czarna. Gdybym jednak chciał więcej luksusu to palenisko umieszczałbym na zewnatrz, nawet na zewnatrz budynku. Nad tym tylko jakis daszek i porządne drzwi od pieca.

Zastanawiam się nad dorobieniem drzwiczek, obecnie zastawiam palenisko w początkowej fazie palenia by ograniczyć kopcenie.

plik zip sprawdziłem i działa - projekt można sobie pobrać.

Rzucam linkę do dziennika prac. Powodzenia - warto!

http://goo.gl/5UOQ1T