Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

psi kojec - ile od ogrodzenia?

Recommended Posts

W świetle uczuć i moralności-wez psa do domu i nie będziesz miał takich dylematów.

Też mam dwa psy (w tym niesfornego boksia) i też coś takiego planuję....

Po co jest to potrzebne wiedzą tylko Ci, co psiaki mają...

Mnie osobiście (nie potwierdzone w przepiasch) zdaje się, że Twój pomysł nie jest problematyczny...

Jeżeli są siedzi są w porzo, nie będą się czepiać i nie będzie problemu...

Jeżeli są do bani to, czego i gdzie byś nie zrobił i tak będą mieć jakieś problemy...

Otóż to: "gość" chyba nigdy nie miał psa, ale uważa się oczywięcie za eksperta kynologcznego. Gwoli ścisłości: nie zamierzam więzić moich zwierzaków, lecz zapewnić im komfortowe lokum, a sobie - zielone iglaki, nie pogryzione drzewka i brak śliskich niespodzianek.

Do kojca przymierzam się od dłuższego czasu. Myślałem nawet o czymś gotowym, ale ceny powalają. Wrócę jednak chyba do pomysłu, który podpatrzyłem w penej psiej hodowli - siatka ze stali hartowanej na estetycznych słupkach systemowych, raczej z zadaszeniem. Kojec będzie duży: conajmniej pięć metrów długości i dwa szerokości. Znajdą się w nim dwie ocieplone budy.

Dla "gościa": psy nie będą na łańcuchach. Poza tym codziennie mają zapewnioną sporą porcję ruchu (aportowanie, rękaw), a raz w tygodniu agility, flyball i bieganie z innymi psiurami.

Murator kiedys pisał, że, w świetle prawa, możesz wykorzystać ogrodzenie jako ścianę kojca. Nie polecali jednak tego rozwiazania ze względu na sąsiadów. Mogą sie burzyć.

Twój pomysl jest bardzo dobry.

Budowla taka jak kojec nie jest budynkiem i chyba nie wymaga żadnego pozwolenia - zdaje sie że jest traktowana jako element małej architektury i jeżeli ma poniżej 25 m kw. to nie ma potrzeby ubiegać sie o pozwolenie - ale na 100% pewny nie jestem. Natomisat nie polecam sadzenia żadnych iglaków z tuż za płotem kojca - chyba że masz suki. Iglaki polewane przez psy tracą igły - bezpowrotnie. Czesto na działkach gdzie są psy widać iglaki brązowe lub łyse do wyskości np: 50 cm - tyle ile pies ma zasięgu...;)

Spieranie się, który Pies ma lepiej czy gorzej jest nie porozumieniem, oba psy powinny mieć dobrze i ten chowany w domu i ten mieszkający w kojcu. Chodź z doświadczenia wiem, że jednak nie jest to samo chyba, że pies jest w kojcu tylko w dzień a po powrocie jest traktowany jako domownik. Pies kojcowy ma zupełnie inny kontakt jak pies domowy i tu nie ma, nad czym polemizować. Natomiast, jeżeli chodzi o warunki spania może mu być dobrze w kojcu i to nie jest wykluczone.

Zrób podmurówke na głębokość sztychu szpadla to pieski sie nie podkopią. Tylko nie rób wylewki całego boksu bo w lato sąsiedzi cię ukamieniują - zapach. mam takiego delikwenta za płotem i w lato "wieje" strasznie bo sie facetowi nie chce psu czyścić regularnie kojca nie wspomninając, że go nie wypuszcza :evil: .

Spieranie się, który Pies ma lepiej czy gorzej jest nie porozumieniem, oba psy powinny mieć dobrze i ten chowany w domu i ten mieszkający w kojcu. Chodź z doświadczenia wiem, że jednak nie jest to samo chyba, że pies jest w kojcu tylko w dzień a po powrocie jest traktowany jako domownik. Pies kojcowy ma zupełnie inny kontakt jak pies domowy i tu nie ma, nad czym polemizować. Natomiast, jeżeli chodzi o warunki spania może mu być dobrze w kojcu i to nie jest wykluczone.

Moje psiorki będzie w kojcu tylko podczas wizyt gości i jakiegoś stołowania się na ogrodzie...

Mój bokser (15 miesięcy) jest tak łapczywy, że nie mogę inaczej (ostatnio u Teściów wystarczyła chwila, a pies już zwinął dwa gorące kotlety z grila /dymiło mu się z paszczy, ale był bardzo dumny )...

Mam nadzieję, że nikt mi nie zarzuci niewłaściwego ułożenia psa... bo uznam go za laika(będzie to znaczyć, że nie znacie rasy pt. bokser vel pies cyrkowiec)

Pozdrawiam

Jeszcze lepsze sa labradory. Moja Gabcia zwinela z grilla 6 kawalkow kielabasy i zeby jej nie odebrac polknela w calosci. Az skomlala od poparzen przy tym polykaniu. I niestety musielismy ja zabrac do weta, bo z niej tez dymilo :D . Na szczescie wszystko sie dobrze skonczylo. I w takich momentach tez mysle o kojcu.

Dla labradora na pewno by starczylo bo sa ciezkie w skokach. Dla boksia na pewno nie :D

:D Boksio nadałby się na Wielką Pardubicką. :D

Płot 110 cm przeskakuje luzem. Sam go trenowałem - teraz się za to mam...

Uczyłem go, że jak podnoszę rękę, to ma skakać...

I teraz na spacerku w lesie, jak ktoś go widzi i podnosi ręce w obronnym geście ... to sami wiecie . Robi tak: :o i Ooooo...

A czego nie przeskoczy, to się podkopie ;-)

Fajnie wiedzieć, że nie tylko ta moja gapa jest taka łakoma, ale że również Labradorek, którego uważałem za niezwykle stonowanego osobnika, też potrafi zaskoczyć .... :D

Za to na pewno łakomstwem i tym, co pies zjada nikt mojego Boksia nie przebije... Moje pieski zabijają się o cebulę, ziemniaki, itp. - aż im oczy wychodzą (a na co dzień dostają Eukanubę ;-)

Jak w kojcu będzie trawa, to jej nie będzie :D :evil: :D :evil:

Drugi mały psychopata (znaleziony przecudny kundelek) lubi z kolei drewienka i gałązki... Więc jakaś trawka plus drzewko i jakbyście diabła tasmańskiego z kreskówki wpuścili...

Pozdrawiam