Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wrzosy

Recommended Posts

Witam!

Pewnie doświadczonym ogrodnikom moje pytanie wyda się banalne ;) ale mnie moje wrzosy naprawdę zaskoczyły :o.

Zrobiłam wrzosową rabatę-na środku rośnie sosenka.Wokól niej posadziłam wrzosy kilka fioletowych,klika białych.Chciałam aby było kolorowo.Po kilku dniach białe wrzosy zrobiły się fioletowe :o.Czy ktoś może mi odpowiedzieć dlaczego? :)

Nie chorują,nie więdną " tylko" zmieniły barwę.Jakby mi ktoś psikusa zrobił i je podmienił :D

u mnie było podobnie tamtego roku :) wrzosy zmieniły kolor. Muszę cie jednak zmartwić po tamtej zimie wiele wrzosów mi padło a te co przetrwały do tej pory, nie do końca się odrodziły nie kwitną już tak pięknie jak w zeszłym roku kiedy je kupiłem . Wielu moim znajomym stało się tak samo . Podejrzewam ze te wrzosy albo są jednoroczne albo nie na nasz klimat.

u mnie było podobnie tamtego roku :) wrzosy zmieniły kolor. Muszę cie jednak zmartwić po tamtej zimie wiele wrzosów mi padło a te co przetrwały do tej pory, nie do końca się odrodziły nie kwitną już tak pięknie jak w zeszłym roku kiedy je kupiłem . Wielu moim znajomym stało się tak samo . Podejrzewam ze te wrzosy albo są jednoroczne albo nie na nasz klimat.

Więc nie tylko u mnie zmieniły kolor!Bo już myślałam,że z głową mam coś nie tak ;):D

Patrząc na dzikie wrzosowiska WYDAJE się,że wrzosy są bezproblemowe i łatwe w uprawie :o.Ja dodałam przed posadzeniem dużo kwaśnego torfu.Na razie (odpukać) rosną -tylko zmieniają kolor :D

wrzosy muszą mieć specyficzne warunki- lekką,kwaśną, przepuszczalną glebę i słońce. Zimą potrafią wygnić lub wymarznąć. Na ciężkich glebach łatwiej przemarzają bo gliny są glebą zimną. W wielu miejscach trudno jest jednoznacznie stwierdzić czy na pewno będą dobrze rosły. Do tego są krótkowieczne- żyją ok 7 lat, czasem 10. Znacznie łatwiejsze i elastyczne do warunków są wrzośce- często je sprzedają razem. Acha- ważne jest sadzenie wrzosów w grupach, co najmniej 5 szt jednej odmiany i można dodać im ziemi z lasu- wtedy jest szansa że przyniesie im się zarodniki grzybni z którą wejdą w mikoryzę bardzo dla nich dobrą. Ta ziemia oczywiście z miejsc z dzikim wrzosem.

Korowanie korą jest bardzo dobre dla wrzosów- ociepla korzenie i zakwasza ziemię.

jak macie cięższą ziemię to róbcie niskie- nawet 10-20 cm. ale rozłożyste górki pod wrzosowisko. Taki pofalowany teren obsadzony dywanem wrzosów wygląda ładnie, a woda ucieka z górek. I przyjrzyjcie się wrzoścom- są zdecydowanie łatwiejsze. Do tego można dodać bażynę- też łatwiejsza. No i sadźcie w sporych grupach.