selius 24.01.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Do uszczelnienia polecam jeszcze gline na wieksze szpary lepsza niz silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 25.01.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 sznurem uszczelniałem polączenie od strony zewnętrznej. Źle doczytałem zapytanie. Od środka silikonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 11.02.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Witam ! Dlaczego w koronie palnika z jednej strony jest więcej nacięć a z drugiej mniej ? czy ktoś o tym zapomniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 11.02.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 Chodzi chyba o to, że dmuchawa jest zamontowana z boku kanału i powietrze bardziej dmucha z jednej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.02.2013 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 docentwszystko sprowadza się do nietypowej konstrukcji i sposobu dystrybucji powietrzaw fajce powietrze jest doprowadzane z dołu a tu z boku, rozkład tego powietrza jest nierównomierny i stąd innej szerokości nacięcia oraz inna ilość na każdym z 3 boków.na innym forum jeden z kolegów zrobił mały eksperyment nie do końca przekonany o tej nierównej dystrybucji powietrza i założył koronę odwrotnie.efekt był taki że nagle z jednej strony palnika miał niedopały a z drugiej mnóstwó spieków.taka jest konstrukcja tego palnika i nacięcia wykonano po serii badań a nie "na oko". również dlatego na koronie jest strzałka aby podczas montażu i uszczelniania złożyć wszystko we właściwy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 12.02.2013 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Dzięki Timon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 12.02.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Jest tak jak pisze timon ale niestety to kolejny dowód, że konstrukcja tego palnika jest do bani.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 12.02.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Bo mnie wydaje się ,że te nacięcia są po to ,że z jednej strony ślimak więcej wypycha węgla a z drugiej wręcz wkręca ciut do wewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 12.02.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 hmmm, brzmi logicznie.Ja jednak zaobserwowałem, że pomimo tego, że od strony wewnetrznej jest mniej nacięć to częściej się tam spieka (więcej powietrza daje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 12.02.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Timon jak Ci się trzyma korona po modernizacji ? nie przepaliła się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.02.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 koronie nic nie jestwygiąl się płaskownik więc przeszła kolejną modyfikacjęobecnie ma pierwotną wielkość gardzieli ale inne jest napowietrzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 13.02.2013 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Napowietrzenie?tzn masz powiercone otwory ? Płaskownik musi również być z żeliwa bo tam jest za wysoka temperatura. Masz jakiś rysunek lub foto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.02.2013 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 Fotki były robione w wersji z płaskownikiem i są tutaj na wątkuz otworami zdjęcia wrzucał teodor- u mnie jest podobna idea, tylko inny rozkład otworów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 16.02.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Tzn. nie zmniejszać palnika? ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 16.02.2013 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 jeśli maz taki duży jak mój możesz zmniejszyćmożesz także zmniejszyć jego moc jedynie zmieniając ilość dostarczonego powietrzau siebie żeby zmniejszyć palnik na stałe i żeby się kupy trzymało muszę zatrudnić do pracy spawacza- sam nie potrafię. na razie zostaje jak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andmat 13.06.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 Pytanie do Timona.. Przymierzam się do zakupu tego kotła http://www.castorama.pl/katalog-produktow/ogrzewanie-1/piece-co-cw/kociol-c-o-termo-eco-12-kw.html Wydaje się być podobny do Twojego. Czy uważasz że to dobry wybór? Moc kotła jaką podają jest dla mnie wystarczająca. Kupił byś jeszcze raz ten kocioł który użytkujesz?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 13.06.2013 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2013 odpowiem niejednoznaczniewiem jaka jest różnica w czyszczeniu kotła takiego jak ten i kotła z półkami poziomymi. dlatego teraz wybrałbym konstrukcję z półkami poziomymi ze względu na dość niską kotłownię i kłopoty z czyszczeniem od góry. jednak ten o który pytasz jest niższy od mojego i wiem że czyści się go łatwiej. byłem u jednego użytkownika który zakupił ten model i stanąłem sobie obok z pogrzebaczem. dużo łatwiej będzie wyczyścic kanały pionowe niż u mnie. palnik- żeliwny moc dopasowana do wielkości kotła, sterownik- dla mnie bezproblemowy. pozostaje pytanie czy Ty masz pojęcie o ustawianiu "dwustana" gdybym miał ograniczone fundusze to nie wahałbym się i kupił ponownie właśnie ten o mocy 12KW- mój obecny jest za duży a właśnie 12KW to moc dla mnie. a w temacie funduszyniektórzy piszą że marketowe kotły to badziewmój po 4 sezonach nie nosi śladów nadmiernego zniszczenia, zasobnik cały praktycznie bez rdzy wymiennik również, ślimak w dobrym stanie, jedynie korona palnika zmęczona ale to wynik moich przeróbek.z opinii na forum wnioskuję iż użytkownicy droższych kotłów mają więcej problemów i wcześniej niż po 4 sezonach jest to moim zdaniem przyzwoita alternatywa dla dużo droższych kotłówmożna w nim palić różnymi sortami węgla i mieszankami z pelletem czy ziarnami zbóż a sterownik zawsze można wymienić i nadal mieć przyzwoity kocioł za niezbyt duże pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andmat 14.06.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Wiesz...Zastanawiam się po prostu czy warto.. Kosztuje w Casto w łodzi prawie 6000 zł Można za te pieniądze mieć coś tańszego dlatego pytam czy warto.ale wygląda na to że warto. U mnie będzie inny problem... Odległość od komina do przeciwległej ściany to tylko 150 cm (kocioł wystawałby około 90 cm) cm i mam trochę obaw czy nie będzie za mało miejsca przed nim aby wyczyścić palnik czy też coś pogrzebać. Natomiast jeśli chodzi o sterowniki....Cóż jestem całkowicie ZIELONY!!. Do tej pory paliłem w zwykłym (robionym przez znajomego ) piecu gdzie jego sprawność to powiedziałbym jest nie satysfakcjonująca. Dość powiedzieć ,że komin w łazience piętro wyżej jest zimą tak gorący że dotknięcie go gołym tyłkiem gwarantuje że będzie wyglądał on jak nie przymierzając tyłek pawiana. Cała para w gwizdek jak powiedziałby kolejarz. Stąd też moje plany aby kupić piec na ekogroszek. Wracając do sterowania.... W casto nie ma możliwości zamianny sterownika . Może w przyszłym sezonie zamieniłbym Na PID Ale mam nadzieję że (czytając wszystkie Twoje posty o walce z 'Pomarańczową Bestią" mam nadzieję że uda mi się ogarnąć. już wkrótce moją Bestię. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.06.2013 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 nie wiedziałem że on taki drogi jestja za swój w wersji 19KW zapłaciłem niecałe 5tysięcy złmoże jak masz możliwość to popytaj kogoś w casto - może będzie jakaś promocja???jeśli w kociołku paliłeś to będziesz wiedział kiedy jest za mało lub za dużo powietrza i dasz radę ustawić. jak nie zawsze jest forum i kilka osób chętnych pomóc. także ten wątek powstał po to by pomagać użytkownikom tego kotłao ile dobrze pamiętam to kocioł jest oferowany ze sterownikiem st37 - obsługuje 2 pompy: CO i CWUwięc jeśli planujesz bardziej rozbudowaną instalację to może od razu myśl o innym rozwiązaniu lub innym sterowniku chociaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andmat 14.06.2013 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 (edytowane) Sterownik tak jak piszesz ST37 . Na poczatek wystarczy. Poza tym te z PID powinny mieć program pisany pod konkretny palnik i kocioł. Bynajmniej niektórych np. nie można kupić jesli nie jest się producentem kotła. Nie mam pompy cyrkulacyjnej ani CWU Układ mam grawitacyjny ale z pompą. Rury częściowo 1 1/2" a w nowej części domu 1/2"W sumie mam 75 żeberek aluminiowych w grzejnikach na cały dom Ogólnie na starym piecu jak miałem 50-60 stopni to miałem ciepło.Powiedz mi , wyczystkę też masz w tym twoim z tej samej strony co zasobnik? Trochę to niekomfortowe dojście .... A jak często czyściłeś te wyczystki? Tak orientacyjnie .. Edytowane 14 Czerwca 2013 przez Andmat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts