piotrrr 14.12.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 jutro bede zmniejszal moc palnika metoda ala Timon czyli wloze tam cegle. Masz jakies dobre rady? Znalazlem na podajniku tabliczke na ktorej jest napisane ze podajnik pasuje do kotlow o mocy 17 do 200kW!! Po co taki mocny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2012 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 weź wrzuć fotkę tego palnika- co to jest za twór taki wielki??? jakiej mocy kociołek?pamiętaj że jak już chcesz tam coś pchać to nie do samego dołu- zaprze się o ślimak i po temacie- musi się oprzeć na koronie- część której nie chcesz wykorzystywać(zaślepiasz) musisz odizolować od powietrza. inaczej będzie tamtędy dmuchać i wychładzać palenisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 14.12.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 palnik wyglada jak Twoj. Piec to termo eco 20kW pomaranczowy. Myslalem ze cegla ma jakgdyby przedluzac kanal ktorym wegiel jest dostarczany czyli ze ma dochodzic prawie do slimaka. Jezeli bedzie wyzej to czy nie zostanie wypchana przez wegiel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 jeśli jest jak mój to ma przedział mocy od 15 do 40KWsama cegła to nie wszystko- u mnie ona jest tylko po to aby się popiół do "nieużywanej" części palnika nie przesypywał.spójrz na post #169 tam są fotki tego jak jest odseparowany opał od korony- jak wsadzisz tylk ocegłę to oprze się na ślimaku i będą się cuda działy.Ja to zrobiłem na śrubach i kątownikach by sprawdzić czy zda egzamin ale możesz przyspawać do palnika od razu zamiast mocować do korony.wiem już że działa i że w takiej formie nie podnosi do góry korony więc nawet się pozbyłem śrub mocujących koronę na bokach - eko się ładnie przesuwa aż do przeciwzwoju i tam jest wypiętrzany do góry a tego chciałem.dodam że od momentu zrobienia tych zdjęć zdejmowałem koronę chyba ze 6 razy celem kolejnych poprawek.płaskowniki się przesuwały i palenisko wyszło w efekcie mniejsze niż chciałemobecnie ma wymiary 15x11cm i takie chyba pozostanie.nie ma też dużej cegły na górze, pozostała tylko ta wyprofilowana i wsunięta w palnik. pozostaje pytanie jaki efekt chcesz osiągnąc swoimi modyfikacjami?czy tylko przesunięcie złoża dalej od kosza czy zmniejszenie drastyczne mocy palnika?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 14.12.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 chce zmniejszyc moc bo wg mnie jest zbyt duza. Dmuchawe mam na 2 przeslona odslonieta na 3 cm. I troche kopci co oznacza ze trzeba dodac powiertza. jak dodam powietrza to bede mial komin goracy. No i mam duzo spiekow. Jak zwiekszylem czestosc podawania to w popielniku mialem kawalki niespalonego wegla.Wydaje mi sie ze tedy droga. Palnik wizualnie wyglada jak Twoj ale byc nie ta skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 14.12.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 wrzucaj zdjęciapalnika jak się pali (płomien)popiołuzobaczymy co jest nie taknapisz jaki eko masz- może mocno spiekający i trzeba go inaczej traktowaćnapisz czy palnik prawidłowo uszczelniony podaj ustawienia, model sterownika potem będziesz dłubał w palnikujaka powierzchnia do ogrzania i czy nowy dom czy stary.jutro odpowiem bo po tygodniu pracy padam i pora się przytulić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 17.12.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Zdjecia podesle wkrotce.Dom 160m2 czesciowo ocieplony. Boiler 160l. sterownik st37.Ustawienia.czas podawania 11, przerwa 59, dmuchawa 2 przyslonieta w 80%.Uszczelnilem kolnierz wg wskazowek tylko zmiast uszczelniacza zastosowalem sznur.Uszczelniaczem przytkalem 2 pierwsze pionowe otwry od strony podajnika. Dodatkowo uszczelnilem polaczenie retorty z podajnikiem od wewnetrznej strony aby powietrze tylko przez otwory przelatywalo.Temperatura na piecu 55stopniEfekty:troche kopciduzo spiekowduzo pali- jakies 50kg na dobejakies 5 litrow wody z komina na dobe sie skraplapelno czadu po otwarciu zbiornika na wegiel. Czy tez tak masz ze jak otworzysz drzwiczki dolne to pelno dymu leci z pieca? Musze je otwierac powoli. Poczekac jak zlapie ciag i dopiero potem zagladnac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 17.12.2012 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 skoro kopci i cieknie kondensat to jest źle komin gorący - co to dla Ciebie oznacza??? temperatura na czopuchu w okolicy 160-180st to jest normalny poziom jeśli w popielniku nie ma kalafiorów strasznych. załóż termometr taki jak ja- gdzieś na pierwszych stronach wątku jest foto-koszt 25zł i chwila zabawy z wiertarką a świadomość dzięki temu mieć będziesz co się w kotle dzieje. z tego co mam w swoich notatkach z okresu kiedy pracowałem z techem to miałem nadmuch na 4 biegu dla ustawień na poziomie 1:6 Ty masz 11:59 czyli 1:5,4 a nadmuch sporo mniejszy- zakładam że wentylator masz RV12 - ta sama wydajność więc i ten sam poziom nadmuchu na tym samym biegu.nie pamiętam czy pisałeś coś o tym czy masz szyber na czopuchu - jeśli tak to otwórz na maksa- zmień ustawienia nadmuchu i sprawdź jakie będą różnicedziałaj - zwłaszcza z tym nadmuchem bo kocioł i komin zajedziesz bardzo szybko PS- skoro kopci to nie masz raczej spieków tylko niespalony węgiel- dawaj te fotki bo jak dziecko we mgle błądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 17.12.2012 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 spieki sa. Takie kalafiory jak je nazwales.czasem nawet wisza z retorty. Na razie piec mam wygaszony bo zawleczka przy podajniku poszla. Jak odpale to wrzuce fotki.Tez mi to sie dziwne wydaje ze kopci i spieka. Moze dlatego ze za bardzo uszczelnilem retorte od srodka i punktowo jest mocny nadmuch?Mam tez duzo sadzy, nawet od spodu deflektora. Wnioskuje ze malo powietrza.Z drugiej strony te kalafiory... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 19.12.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 (edytowane) Zrobiłem modyfikację polegającą na dodaniu na krańcach palnika takiej ramki zrobionej z pretów o średnicy 1cm. Dzięki temu wegiel tak łatwo nie spada do popielnika i można utrzymać wyższy kopczyk. Wygląda, że to się sprawdza.Dzisiaj znowu paliło sie tylko na części palnika od strony podajnika. To chyba nie jest problem nadmuchu (chyba że coś mi się rozszczelniło) tylko wada konstrukcyjna ślimaka. Ktoś już to opisywał w innym wątku i brzmi to logicznie. Przeciwzwój wypiętrza węgiel w tym miejscu gdzie jest. Dalaj za nim (dalej od podajnika) węgiel jest tylko mieszany dlatego nie jest na końcu wypiętrzany więc tam się nie pali - jest tylko popiól (albo popiół z miałem). Edytowane 19 Grudnia 2012 przez piotrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2012 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 jak chcesz aby się paliło bardziej na środku trzeba zakleić niektóre otwory- nie mam głowy do pamiętania jaki kto ma palnikjak wrzucisz fotkę swojej korony albo przypomnisz jaką masz to ci powiem co zakleić - wtedy strefa żaru się przasunie i będzie lepiej dopalać na całej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 19.12.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Mam palnik taki jak Ty o wymiarach wew 11x19 cm. Nacięcia ma z 3 stron. Zatkałem 2 pierwsze nacięcia od strony podajnika. Dalsze zatykanie chyba nie ma sensu.Ponadto ostatnie wersje mają chyba zatkane otwory na krótszym boku przeciwległym do podajnika co by oznaczało, że nie trzeba tam więcej powietrza.Powietrze może i tam dochodzi ale paliwa nie ma tylko sam popiół dlatego się nic tam nie pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2012 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 to może więcej powietrza daj trochę?? niewielkie spieki żużlowe są mniejszym złem niż niespalony węgiel w popielniku.jak go będzie więcej to i więcej dotrze w strefę gdzie teraz go brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 19.12.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 a co myslisz o ramce na palniku ograniczającej spadanie węgla do popielnika? Jej celem jest uzyskanie wyzszego kopca - lepsze dopalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.12.2012 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 wysokość kopca reguluj przerwą podawania, ranty w starych brucerach są za duże w nowych palnikach są dużo mniejsze żeby nie przewęglać palnika- ramka może być kiepskim pomysłem ale nie feruję wyroków sprawdzisz będziesz wiedzial więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 21.12.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Timon ty wiesz ja już od dawna walczę z tym palnikem. I tak samo jak kolega wyżej mam ciągle ten sam problem, spiekajacy sie groszek i zużycie 40-50kg. To jest masakra. A moim zdaniem właśnie korona palnika jest za duża. Ja bym ja z chcecia obcial, tak żeby uzyskać mały kopczyk i spalony eko lekko i szybko opadal do popielnika. A teraz zostaje na koronie i ieka sie z podawanym eko. Do tego jak dojdzie do nadzoru to opada kopczyk w dół podajnika i ściąga że sobą ten popiół a potem to już tylko go bardziej skórka tworząc kalafiory. Ten palnik ma tak mi dożarte te najlepieej bym go wyjebal i założył standardowy jakiś obrotowy i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 21.12.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Ja palę z tą ramką i na razie nie jest najgorzej. Pali mi się na nie całym palniku choć uszczelnilem retorte ale na razie nic z tym nie robie bo ma to swoje plusy. Zmniejszyła się moc palnika.Spieki są nadal choć nieco mniej ale to nie dlatego, że się popiół spieka tylko już z palnika ze środka wychodzi spieczony żar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 21.12.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Za dużo powietrza że sie spieka już w palniki. Czyli zaslepic więcej otworów. Poczytaj jak ja mam zaslepione, u mnie pali sie na całym palniku. Tylko spieki są no i ti spalanie wolą o pomstę do nieba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 21.12.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 wlasnie chyba nie tedy droga. Jesli chodzi o ilosc powietrza to nie jest go za dużo bo jak na dmuchawie odejme to kopci. Zaklejając otwory zwiekaszasz ciśnienie punktowe i tak powstają spieki. Przynajmniej tak mi sie wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.12.2012 14:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 zaklejając otwory zmniejszasz przekrój otworu wylotowego czyli zmniejszasz wydajność dmuchawy- powietrza jest mniej i ma mniejszy spręż.też myślałem że jest odwrotnie ale mądrzejsi mówią że im mniej otworów tym mniej powietrza- nie spieram się z nimi.spieczony eko wychodzi już z palnika ponieważ ma on otwory pionowe i zloże jest napowietrzane już bardzo nisko i pali się prawie od ślimaka w górę.dlatego zaślepiłem połowę prawie dolną nacięć co sprawilo że złoże jest płytsze i nie rozgrzewa węgla tak mocno- mniej spieków i mniejsze są.zrób jak ja- zaklej połowę dolną wszystkich pionowych nacięć i zobaczysz róznicę.nowsze wersje tego palnika mają mniejsze ranty żeby popiół szybciej spadał do popielnika. może po tym sezonie ja też swój przytnę- jeśli będę miał jeszcze zapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts