piotrrr 21.12.2012 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 zaklejając otwory zmniejszasz przekrój otworu wylotowego czyli zmniejszasz wydajność dmuchawy- powietrza jest mniej i ma mniejszy spręż. powietrza może i jest mniej ale za to bardziej sprężone. Jeżeli chodzi o to aby mieć mniej powietrza to prosciej zmienić coś przy nadmuchu. zaślepiłem połowę prawie dolną nacięć co sprawilo że złoże jest płytsze i nie rozgrzewa węgla tak mocno- mniej spieków i mniejsze są.. to wydaje się mieć sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 21.12.2012 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 powietrza może i jest mniej ale za to bardziej sprężone. Jeżeli chodzi o to aby mieć mniej powietrza to prosciej zmienić coś przy nadmuchu. to wydaje się mieć sens nic nie mówcie bo zaraz pójdę do pieca wygasze go i zaslepie te pionowe nacięcia do połowy. Kurcze te pieprzone spieki nie chcą mnie opuścić. Czy ten brucer ma jakieś wartości nastaw i wahania co do opału żeby spalal go idealnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.12.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 powietrza może i jest mniej ale za to bardziej sprężone. Jeżeli chodzi o to aby mieć mniej powietrza to prosciej zmienić coś przy nadmuchu. jak obniżysz nadmuch to spadnie ciśnienie dostarczanego powietrza a nie spada ono liniowo więc poniżej pewnego poziomu możesz mieć tego ciśnienia zbyt mało by przebiło się przez złoże właśnie dlatego zmniejsza się ilość otworów w palniku aby dostarczyć powietrza mniej ale przy pracy dmuchawy w wyższym zakresie jej mocy. dobrze o tym zawijan w swoim poradniku ten aspekt opisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.12.2012 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 nic nie mówcie bo zaraz pójdę do pieca wygasze go i zaslepie te pionowe nacięcia do połowy. Kurcze te pieprzone spieki nie chcą mnie opuścić. Czy ten brucer ma jakieś wartości nastaw i wahania co do opału żeby spalal go idealnie? brucer tak ma że spali gorsze opały bardziej spiekające w taki sposób że nawet duże spieki nie zrobią mu krzywdy- pod tym kątem był myślany na poczatku - z tego co o nim czytałem. łatwiej spieki są usuwane w nim niż w zwykłej fajce i nie blokują palnika. może się wiec spiekać ale będzie się palić. w zwykłej spiek potrafił całość zablokować. a idź wygaś i zaklej - moje fotki są to będziesz wiedział jak daleko się posunąć. i zobaczysz jaka róznica a jak nie to owsa kup i mieszaj- obniżysz tym spiekalność całości wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 21.12.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Już nie chodzi mi o spiekalnosc tylko o to że tak dużo grochu pożera. Możecie podać mi wasze kompletne nastawy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.12.2012 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 zadana CO 52zadana CWU 45 w dzień a od 18 do 22 55stpompy załaczają sie fabrycznie 34stmoc maksymalna kotła podawanie 9sek przerwa 29sek wentylator 100%resztę mój sterownik robi sam jednak to dla Ciebie nic nie znaczące cyfry, masz inny opał inny dom inny odbiór ciepła więc musisz znaleźć swoje ustawieniajeśli popiół przyzwoity bez niedopalonego węgla to na spalanie niewiele poradzisz już chyba- widocznie takie zapotrzebowanie na ciepło jest albo opał jest dużo mniej kaloryczny niż deklaruje sprzedawca i stąd wyższe spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 22.12.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 No to faktycznie całkowicie inne nastawy. Mam zadaną 70st. Z podawaniem to różnie kombinuje od 5/15 do 5/30 do tego próbowałem z ustawieniami takimi jak chodzi FL. Czyli 12/20 potem przy do dochodzeniu do żądanej ma 12/30. Pompy mam zalaczenie od 46st. No i cwu 42 st, podłoga 33st. Tymi pompami steruje sterownik poprzez czujniki na kablu. A główna pompą sterowana jest przez czujnik pokojowy ustawiony jest na 22,7st. Oprócz tego zalacza sie w podtrzymaniu również co 10min na 30sec . Mam zawór czterodrogowy ale bez silownika ustawiony na 6. No i wentylator ustawiony najczesciej miałem na 30% w sterowniku a przyslona otwarta od 1cm do 5cm próbowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.12.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Teodor, z wątku Ranking ekogroszku wynika, że ruskiem teraz palisz? Spróbuj dłuższymi cyklami i z przesłoną całkowicie otwartą. Rusek może wolniej dogrzewać, głośniej chodzić ( bo zawiera trochę kamienia zazwyczaj, ale ten kamień jest miękki i nie zrobi krzywdy ślimakowi ), popiół będzie jak popcorn - 1 do 2 cm. grudki, ale palić się powinien dość ładnie i bez koksu. Nie czyść talerza - szańczyk z popiołu i tego popcornu pozwala utrzymać wyższy kopiec. Wysokość kopca może być złudna, zrób eksperyment i spróbuj go poruszać jakimś pogrzebaczem to zobaczysz, jak ładnie się zapadnie o kilka centymetrów. Na początek dałbym nadmuch 40%, podawanie 15 sekund, przerwa 45. Obserwuj kopiec - szczyt kopca ma być powyżej popiołu na talerzu. Jak się zapada, to po 1 sekundzie do podawania dokładaj. Jak przewala niedopałki, to po 4 - 5 sekund wydłużaj przerwę. Jak kopiec ma wysokość, ale ogień jest słabiutki i porozrywany, to sprawdź czy poruszony kopiec się nie zapadnie, jeżeli tak to dołóż podawania. Zresztą to widać jak się popatrzy na retorte w trakcie podawania - zobaczysz, że slimak podaje, eko na retorcie się porusza i zapada, kopiec zamiast rosnąć maleje albo zostaje praktycznie bez zmian. Jak wprowadzasz zmianę to jej skutku faktycznego oczekuj po minimum pół godzinie w trybie pracy kotła. To co widzisz 3 - 4 cykle po wprowadzeniu zmiany jest praktycznie bez znaczenia. Masz zawór 4D, to po jaką cholerę Ci 70 na piecu? Drzwiami kotła i tym kawałkiem rury do zaworu kotłownię chcesz ogrzewać? Obniż do 56, a jak już koniecznie chcesz wg. instrukcji to max. do 60 stopni. Najlepiej, jakbyś foto dał palnika w trakcie pracy i popiołu, można by ocenić co masz nie tak. Pozdrawiam - Jacek Edytowane 22 Grudnia 2012 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MareSki 26.12.2012 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 WitamMam prośbę o wskazanie, gdzie można zakupić tzw. zawirowywacze spalin do kotła Stąporków Termo Eco 20 kW.Wyczytałem o ich zastosowaniu wcześniej w tym wątku, a także gdzieś w innych źródłach.Producent ze Stąporkowa twierdzi, że miał kiedyś takie elementy w ofercie, ale od dawna ich nie produkuje.Czy można zastosowań produkty innych firm?Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu takich części i ew. uwagi na ten temat. PozdrawiamMARESKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.12.2012 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 nie wiem czy ktoś produkuje uniwersalne-raczej nie. prędzej dopasujesz jakieś spiralne z kotła olejowego z rozbiórki. a jeśli nie to zrobisz sam niewielkim kosztem tylko musisz uważać po ich zamontowaniu na temperaturę spalin. zejście poniżej 100st może być ryzykowne tu masz fotki mojej konstrukcji - oraz zdjęcie spiralnego z jednego z kotłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MareSki 28.12.2012 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Timon, dzięki za odpowiedź.Rzeczywiście mimo poszukiwań nie udało się znaleźć gotowych i zrobię zapewne podobne do Twoich.Dodatkowe pytanie dotyczy ilości. Czy dobrze zrozumiałem, że zastosowałeś po 2 szt. w każdym z kanałów. Przez wyczystkę z góry mam dostępne 2 kanały, co oznaczałoby w sumie 4 szt. Czy tak jest u Ciebie?I jeszcze - czy kształt skręconego płaskownika (jak ze zdjęcia z innego kotła) nie wydaje bardziej optymalny, np ze względu na brak poziomych powierzchni, na których osiada i zatrzymuje się sadza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 28.12.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 i na jednych i na drugich będzie się osadzać tak samo i nie ma to znaczenia ponieważ zawirowywacze nie biorą udziału w wymianie ciepła. one służą do zaburzania strugi spalin zmiany jej kierunku i prędkości co poprawia sprawność wymiany.ja mam identyczny kociołek zapewne tylko możliwe że z gorszej jakości materiałów(marketowy wyrób).jak będziesz robił takie jak moje to pamiętaj o szeroości otworu wyczystnego. najlepiej zrób ruchome te "platy" bo inaczej mogą nie wejść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teodor2424 01.01.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Na co zmienić ten groszko żerny i spiekajacy palnik brucera? Jestem zdesperowany i nie zamierzam dalej ciągnąć tego palnika za uszy żeby robił to do czego był stworzony. Sklaniam sie ku pancerpolu coś jeszcze możecie doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.01.2013 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 spytaj kolegi Jarecki79 on w palnikach siedzi.ja swojego brucera okiełznałem i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
selius 01.01.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Timon - powiedz mi co Ci dala przerobka Twojego palnika na "mniejszy"? Spadlo Ci spalanie po tej przerobce?Czy moze chodzi o efektywnosc spalania? Tez mam przewymiarowany kociol z palnikiem ekoenergi II lub III nie wiem dokladnie i tez bym chcial obnizyc spalanie jesli byla by taka mozliwosc.Zrobilem podobny wklad do palnika do Twojego, ale moj zrywa mi zawleczki i chyba zrywa dlatego ze zrobilem go troche za dlugi i wystaje poza korone w strone slimaka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.01.2013 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 seliusmam dzięki temu przede wszystkim mniejszy przekrój otworu i pali się na całej powierzchniczy spalanie spadło to będę wiedział po zakończeniu sezonu jak porównam warunki w jakich ta praca się odbywała i zużycie opałujest to i tak tylko połowiczny sukces bawet jeśli spadnie spalanie - żeby całość była efektywna to i wymiennik powinienem zmniejszyć ponieważ jest za duży również.U mnie ograniczenie jest na wysokości 1cm poniżej górnej krawędzi palnika tak aby węgiel pod spodem mógł się dalej przesuwać musisz również zwrócić uwagę w którym miejscu masz przeciwzwój ślimaka- jeśli chociaż częściowo go zakryjesz będzie się całość klinowac i blokować -stąd zrywanie zawleczekwrzuć zdjęcie palnika i jak możesz to również konstrukcji popełnionej ocenimy i może coś zasugeruję dodatkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 02.01.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ja u siebie zamontowalem cegłę aby zmniejszyć moc palnika. Na razie po 48 godzinach pali się ładnie. Zamontowałem też zawirowywacze czyli po jednym płaskowniku (szer 2cm) w obydwu kanałach wymiennika. Timon piszesz, że masz dmuchawe na 100%. Wiem, że każdy piec ma inny watrak/sterownik itp. U mnie np dmuchawa chodzi na 20% i klapka przyslonieta w 80%. Jakbym dał na wyższy bieg np 5 to by mi wegiel przez komin wydmuchało. Kto to projektował? Jak można takie kotły niedopracowane sprzedawać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.01.2013 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 ja mam przerobiony palnik nie zapominaj o tym moja dmuchawa ma teraz mniejszą wydajność ze względu na mniejszą powierzchnię otworu wylotowego czyli sume powierzchni otworów w palnikuprzy oryginalnym palniku tez mi porywało węgiel z retortypłaskownik szerowośki 2cm niewiele pomoże - chyba że odpowiednio wygięty- inaczej będzie tylko wisiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrrr 02.01.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 pionowy kanał wymiennika przez który przelatują spaliny ma szerokość ok 5 cm w miejscu gdzie jest zawieszeony płaskownik. Zatem spaliny zderzają sie z płaskownikiem trafiając na ścianki wymiennika. Dodam, że plaskownik jest zainstalowany w poprzek kanału - nie wzdłuż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.01.2013 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 możesz wrzucić zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts