Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Termo-eco 19KW Stąporków+ Palnik brucer + sterownik dwustanowy

timon120777

Recommended Posts

mój układ też grawitacyjnie zrobiony ale dodana pompa więc moze chodzić sam jak nie ma prądu, dodana też pompa CWU - rury grube żeberek nie liczyłem.

masz prosty układ bez kombinacji więc ten sterownik ogarnie wszystko.

można do niego ewentualnie domówić sterowanie tygodniowe jeśli dobrze pamiętam. zajrzyj na stronę TECHA i doczytaj, trzeba im wysłać sterownik. koszt chyba 150zł. w zamian dostaniesz możliwość korekty temperatury w zależności od pory i dnia tygodnia. będzie można zaoszczędzić. wiem bo korzystam chociaż w innym sterowniku.

jeśli na starym trzymałeś 60 i miałeś ciepło a sporo szło w komin to tu podejrzewam wyżej niż 57-58stC nie będziesz musiał trzymać.

dodatkowo zalecam CWU kilka stopni niżej np dla grzania domku 55stC a dla CWU 50-52stC i niebędzie przeciągań ani kłopotów ze schodzeniem opału w palnik przy długim podtrzymaniu. ale to jak się już zdecydujesz.

co do czyszczenia to wyczystki są po obu stronach kotła. jeśli więc mógłbyś go ustawić tak by mieć trochę dostępu od przeciwnej strony będziesz miał łatwiej.

mój kocioł stoi na srodku więc za nim mam miejsce oraz drugi kocioł(olejowy) i mi miejsce tej wyczystki nie przeszkadza.

czyszczę kanały pionowe i wybieram z wyczystki 2 razy w roku. w połowie sezonu i po jego zakońćzeniu, przez resztę sezonu tylko czyszczenie komory spalania, i wybieranie popiołu

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten z Casto ma tylko wyczystkę od strony mocowania palnika no i z góry oczywiście. Nie mam pompy CWU tylko wpięty boiler na krótkim obiegu (jest w nim tylko regulacja przepływu zaworami i będzie to moim zdaniem namiastka zaworu trójdrożnego. Jeśli zwiększyłbym odbiór wody na boiler to z racji że jest najbliżej pieca więcej by wody szło na niego i krótki obieg powodowałby szybki powrót ciepłej wody z powrotem Strefy czasowe..fajna sprawa szkoda że trzeba wysyłać sterownik i dopłacać za tę funkcjonalność. Chyba że wgrany jest już ten nowy soft chociaż nic nie piszą na ten temat w opisie kotła.Pocieszyłeś mnie z tym czyszczeniem... 2 razy w roku to jakoś dam radę. A ta odległość 60 cm od przodu wystarczy twoim zdaniem do czyszczenia tego kotła. Nie jestem jakimś osiłkiem ale 180 cm mam :-)

a nie ma zabudowanego wejścia na palnik po przeciwnej stronie tak aby można było ewentualnie odwrócić kosz i założyć cały zespół podajnika po drugiej stronie??? pytam ponieważ nie pamiętam czy jest taka możliwość

gdyby można było to zrobić to masz możliwość ustawienia tak aby było łatwiej czyścić

swoim pytaniem o ilość miejsca z przodu zmusiłeś mnie do zejscia do kotłowni

ja mam od przodu 80cm wolnego miejsca i bez problemów wystarcza na obsługę. mam 182cm wzrostu i daję radę bez gimnastyki.

co do bojlera na krótkim obiegu to dobra sprawa bo dogrzeje powrót. warunek jak piszesz skręcenie przepływu żeby grzało chałupę głównie a nie tylko bojler.

w st37 jest obsługa pompy CWU więc może warto jednak założyć zawór 3D/4D i pompę CWU i grzać wodę ciepłą kiedy trzeba a nie ciągle a o temp powrotu dbać zaworem regulując???

Timon dobrze radzi a wątek jest tematyczny.

Pisze tylko informacyjnie. Jakbyś chciał kocioł 12kW, badania OTGiS Łódź, żeliwny palnik z małą głowicą a jak ma być z dobrym, ale nie za drogim sterem z pid to z Irydem... obsługuje do 4pomp oraz siłownik zaworu mieszającego, strefy tygodniowe na wszystkie pompy. W przyszłości możesz go rozbudować o panel domowy 100zł lub czujnik pogodowy 45zł. Przy zamówieniu musisz jedynie podjąć decyzję czy ma być z czujnikiem spalin czy bez. Z czujnikiem spalin jest inny soft, 70zł dopłata. Chyba,że ma byc prostszy, w obsłudze coś pod deseń tego, co testuje Timon tj. skorpion pid, ma strefy dobowe i obsługuje 2pompy, jest usb do aktualizacji softu.

Napisz do Karoki. Dla niego szykujemy kotły na sklep z możliwością montażu palnika z obu stron i posiada górne wyjście spalin. Na głębokość zajmuje 65cm z drzwiczkami, kosz pozwala na zasyp do 170kg miału lub ok. 150-160kg ekogroszku. Ten z Twojego linku pewnie więcej jak 100kg zasypu nie ma.

Cenowo jest to zbliżone do tego modelu, ale juz ma lepszy ster, palnik żeliwny oraz dwupoziomowy ruszt awaryjny, wizualnie na 99% sporo większy kosz zasypowy.

Polecam odzew do Karoki, bo typowo robimy wersje z palnikiem z konkretnej strony, dla niego do sklepu jest natomiast model z opcją podłączenia po obu stronach.

Edytowane przez Jarecki79

Na tym piecu który mam aktualnie tak właśnie było. Skęcony można powiedziec prawie na max i było Ok. Nie mam za bardzo potrzeby montowania pompy CWU bo nie będę grzał nim poza sezonem. Do boliera mam podłączony przepływowy podgrzewacz wody (taki z mądrzejszych ,,, jest podłączony w ten sposób ,że jak wykrywa ,że wchodzi do niego ciepła woda np. ze solarów czy też z pieca to się nie załącza.Na lato super sprawa. zreszta to w miare nowy nabytek ( do niedawna nie miałem bojlera ale podczas remontu dołożyłem go do instalacji. Wcześniej ciepłą wodę miałem tylko z przepływowego i jak dla mnie było super.. teraz jest jeszcze lepiej. bo latem z przepływowego a zimą z CO :-)

Natomiast co do kotów Karoki to obawiam sie ,że będą za wysokie do mojej kotłowni. i bym maił wielki kłopot z ich podłączeniem do istniejącej instalacji. Kocioł jaki mogę podłączyć może miec max wysokość około 100-115 cm.

P.S

Cena kotów na jego stronie jest o dobry 1000 zł wyższa niż kotłów z casto.(chodzi o ten konkretny mode który podawałem w linkul) Co do p[ojemnika na opał .. Fakt 100 kg to chyba max i jest to troche niekomfortowe.ale trudno... nie będę nad tym płakał..

Jeszcze pytanie do Jarecki. A byłbyś w stanie zrobic program (do sterownika z PID) dla tego kotła z casto?

hmm ja pracuję w firmie,która robi Skam-P 12kW, w detalu z Irydem PID czy Skorpionem PID kosztuje 6600zł, jego wysokość to 132cm przy tylnym wyjściu spalin.

Czyścisz go tylko od przodu, od góry nic nie musisz wkładać. Ta wysokość wynika z rur czy podłączenia kominowego?

Co do softu, ja pewne rzeczy konsultowałem czy to z puma, czy cobrą czy skorpionem, czy irydem pid, nie pisze natomiast programów do sterowań.

Jak będziesz chciał,to mogę Ci sterownik jakiś zaoferować, jeżeli chciałbyś zmienić przy kotle, który chcesz kupić.

Kilka słów odnośnie samych sterowników napiszę na priva.

Dwustanowe idzie opanować, kwestia cierpliwości i mądrej zmiany zamiast kręcenia wszystkim w jednym czasie.

Jak trzeba, to Timon pomoże, co będę mógł też podpowiem, po to jest forum (moim zdaniem).

Koledzy naprawdę serdecznie dziękuję za zainteresowanie. moimi problemami i dylematami. Odnośnie wysokości kotła jest to związane z podłączeniem kotła. Nie zmieści mi się obieg pompy CO i dlatego jako rozsądna alternatywę uznałem kocioł "leżący" taki jak jest właśnie w casto. Poza jego głębokością(trochę za głęboki) kotównia ma tylko 150 cm szerokości i nie mam innej opcji jak postawić go w poprzek ) ma dla mnie niepodważalne zalety wynikające z gabarytów.. Jest jeszcze trochę problemów z wyczystką ale dam radę.

Andmat

zasobnik 100kg wystarczy Ci na 5 dni spokojnie przy kotle 12KW

myślę że zużycie nie powinno przekroczyć 25kg/dobę przy największych mrozach.

co do sterowania z PID

Jarecki oferuje Cobrę

ten sterownik doskonale współpracuje z wentylatorami takimi jak ten w kociołku który Cię interesuje.

w wersji oprogramowania "pid" a nie pełnym automacie można dość dokładnie wyregulować zakres pracy wentylatora i podawanie dla mocy maksymalnej bez potrzeby konfigurowania sterownika przez producenta. nowe wersje softu wrzucasz sam przy pomocy komputera i kabla USB do drukarki- bezpłatnie

wiec jeśli musisz mieć niski kocioł to może taki "składak" będzie dobrym rozwiązaniem

mój też obecnie pracuje(w sezonie zimowym-obecnie kocioł wygaszony a wodę grzeje olejak) z Cobrą tyle że na innych programach-testowych.

nie rozmawiałem z kolegami piszącymi softy do Cobry i nie wiem w jaką dokładnie stronę idą prace - będę się interesował mocniej tuż przed sezonem- ale w wersji "pid" masz strefy czasowe dla CO i CWU i mozesz ustawić kocioł tak by trzymał różne temperatury kiedy chcesz.

O to to to to chodziło mi :-) Pewnie jak kociołek stanie w kotłowni to zgłoszę się do kolegi po Cobre :-) Tez mam nadzieje ,że zmieszczę się w 20-25 kg na dobę bo chciałbym od czsu do czasu wykorzystać ruszta awaryjne.

Powiedz jeszcze bo wiem że zdarzało Ci sie palić na ruszcie awaryjnym.. Daje radę od czasu do czasu wrzucić jakiś kawałek drewna czy odpadków ze stolarni do pieca nie wygaszając go całkowicie? Sporo miejsca jest nad nimi Tzn można byłoby sporo napakować -)

próbowałem ale szybko mi przeszło

poza tym musisz uważać jeśli będziesz palił na ruszcie nie wygaszając kotła aby żar nie schodził w dół palnika i nie przegrzewał podajnika bo alarm gotowy.

w tym sezonie może jeśli nie dojdę do ładu z kominkiem spróbuję palić drewnem na ruszcie ale jest to naprawdę wielce mało prawdopodobne. prędzej olejak zostanie dłużej włączony niż będę się bawił z rusztem.

jednak zostawiam jakiś promil szansy temu rozwiązaniu- w życiu różnie bywa przecież.

poza tym końćzy się olej a jego cena jest obecnie powalajaca i nie mam koncepcji na grzanie wody w przyszłym roku latem zupełnie

Nie mam zamiaru cały czas palić na ruszcie. Myślałem tylko o wrzuceniu kilku kawałków odpadów kilka razy dziennie podczas pracy kotła. Tak powiedzmy co 3-4 godziny trochę dorzucić :do pieca-) Wiesz przyzwyczajenie dokładania i zaglądania do kotłowni zwłaszcza ,że na dole przy kotłowni mam zakład i nie ma problemu aby dorzucić co jakis czas do pieca :-)

Nie znam budowy tego konkretnego modelu, podjedź do casto i sprawdź, czy na 100% ten ruszt awaryjny zostaje, jak pracuje automat.

Wątpię, bo jest strasznie niski, wydaje mi się,że będą to dokładane ruszta układane nad samym palnikiem na wypadek braku prądu czy awarii podajnika.

Sprawdziłem dokładniej link i widzę,że rura podajnika jest stalowa, więc pewnie jest to typowy palnik fajkowy na ekogroszek. Musisz sprawdzić po otwarciu kosza, czy ślimaka jest żeliwny czy stalowy.....

Sterowniki mają tryb obsługi rusztu awaryjnego.

Jak będziesz musiał ruszt awaryjny dokładać i wygaszać w tym celu palnik, to pewnie zrobisz to raz czy dwa i walniesz te ruszta w kąt.

z tego co widziałem w casto i u jednego z użytkowników to palnik jest ewmara bodajrze - żeliwny. ruszta chyba masz rację są tuż nad palnikiem wiec nici z palenia bez wygaszania bo trzeba je położyć i to odwrotnie czyli patrząc od przodu kotła sztabki leżą wszerz a nie wzdłuż.

u mnie ruszt jest dużo wyżej i wisi na nim deflektor. w wersji 12KW nie da się deflektora na ruszcie powiesić- wypadnie pod palnikiem wtedy niestety.

jak kupisz z podajnikiem to przyzwyczajenie zaglądania szybko zaniknie jak już ogarniesz ustawienia sterownika.

• 3 weeks później...
Prawdopodobnie zakupię tę 15 http://www.castorama.pl/kociol-c-o-termo-eco-duo-15-kw.html . Trochę lepiej mi pasuje do kotłowni( i tak bym musiał przerobić pewne elementy przyłącza i w związku z tym wysokość przestaje mieć już znaczenie) oraz zauważyłem że w obydwóch jest ten sam palnik a 15 ma nawet mniejszą pojemność jeśli chodzi o wodę W sumie czy 12 czy 15 i tak będzie pewnie trochę przewymiarowany..Różnica w cenie nie jest jakaś potężna bo raptem 700 zł. Edytowane przez Andmat

to poczytaj jeszcze o "zaletach" rusztu wodnego.

potem zajrzyj i sprawdź- bo ja nie pamiętam czy w tej 15-ce jest pod rusztem deflektor albo wystarczająco dużo miejsca by go podwiesić

na forum info-ogrzewanie jest wątek o "bracie tego kotła. poczytaj. potem zdecyduj.

aha. pojemność wodna to nie jedyny wyznacznik

wszystko zależy od konstrukcji wymiennika i sprawności z jaką odbiera ciepło ze spalin. ale o tym to ja już wiele mądrego nie napiszę- musisz szukać wypowiedzi mądrzejszych ode mnie- jam zielony w tej kwestii

Z tą pojemnością i sprawnością na pewno masz rację , natomiast co do ruszt wodnego....hm wada? być może..ale on właśnie (przynajmniej tak mi sie wydaje ) po częściowym zakryciu od góry na. kawałkiem szamotu mógłby spełniac rolę deflektora. Jest kilkanaście cm. nad palnikiem i ewentualnie można by pewnie coś powiesić pod nim. Oglądałem kilka albo inawet kilkanaście konstrukcji różnych producentów i muszę Ci powiedzieć ,że na ich tle ten z casto wygląda naprawdę dużo lepiej bynajmniej w tej grupie cenowej. Wydaje się dosyć przemyślaną konstrukcją (mam nadzieję ,że jego projektanci odrobili "lekcje" tworząc taki a nie inny piec.

P.S

Mógłbyś podrzucić wątek o tym piecu?