Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Termo-eco 19KW Stąporków+ Palnik brucer + sterownik dwustanowy

timon120777

Recommended Posts

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

witam wszystkich forumowiczów! Czytałem już sporo waszych wypowiedzi i widzę że czeka mnie sporo czasu w kotłowni :D Mój piec to Termo eco 20 kw stąporków z palnikiem brucer i sterownikiem st 37. Dom wybudowany w ubiegłym roku ściana to 24 cm pustak i 15 cm styropianu, ok 180 m użytkowych plus piwnica w której również są grzejniki ale nie zamierzam ich używać. Poddasze ocieplone na "bogato" dachówka ceramiczna, membrama, dach odeskowany 15 cm wełny po samą kalenice, kolejne 25 cm wełny na suficie kolejna deska na podłodze poddasza oraz podwójne regipsy położone na przekładkę. Wełna również nie byle jaka współczynnik 0.33 lambda. Instalacja w całości wykonana z miedzi, do tego 3 krótkie odcinki podłogówki. Grzejniki aluminiowe. Wszystko pędzone jest jedną pompą i tutaj pojawia się moja pierwsza wątpliwość (nie licząc pieca), wymiennik cwu 140 l. Ubiegłej zimy gdy dom nie był ocieplony i na etapie wykańczania paliłem nawet 70 kg na dobę. Ciekawostką jest że po puszczeniu wody na bojler zszedłem o 20 kg :) Nie mam żadnych zaworów 3d/ 4d ani regulatorów pokojowych. Dotychczas piec chodzi na ustawieniach fabrycznych poza wentylatorem który chodzi na 2 biegu. Jestem zmuszony zacząć szukać lepszych ustawień ponieważ piec zarasta w strasznym tempie a do tego spalanie cały czas pozostawia wiele do życzenia.

Zastanawia mnie jedna rzecz, czy jest techniczna możliwość wytworzenia wyższej temperatury cwu względem CO, po zamontowaniu drugiej pompy ? Piece elektrometu maja taką opcję "wbudowaną" z dodatkowym wyjściem na cwu. Znajomy ma piec z elektrometu pali na temperaturach rzędu 40-45 stopni na CO a ok 55 na cwu czym na bieżąco osusza piec, pali w ten sposób juz ok 10 lat i nawet jeśli zgnił by mu nawet jutro to juz dawno temu zaoszczędził na nowy piec. Zważywszy że nie jestem zbytnio zakochany w moim pomarańczowym wynalazku to chciał bym właśnie palić w taki sposób jeśli było by to możliwe.

Pozdrawiam wszystkich doświadczonych palaczy ! :)

wystarczy zerknąć w instrukcję sterownika st37

generalnie ustawiając temperaturę CWU wyżej niż CO zmuszasz kocioł w momencie potrzeby grzania CWU do podniesienia swojej temperatury

to tyle

na czas grzania ciepłej wody kocioł podbije i będize grzał do momentu dogrzania zasobnika

potem się odstawi i aż do kolejnej potrzeby grzania zasobnika będzie pilnował temperatury dla CO

jak kocioł zarast ato zapewne dlatego że długo stoi a króto pracuje

zmien parametry - musisz wydłużyćprzerwę podawania

jeśli jak piszesz nie zmieniałeś nic poza moca wentlatora to bawiam się o to że wyrzucasz z popielnika niespalony węgiel

jeśli dobrze pamiętam to ST37 ma startowo wpisane podawanie 5sek i przerwę 30 sek

do tego nadmuch na 2 biegu to za mało

czy palnik uszczelniony?

Fabrycznie ma podawanie 20 sek i przerwa 40sek. Popiół jest idealnie wypalony nie ma mowy aby choć gram węgla sie marnował. Przy wiekszych biegach wentylatora niestety czopuch jest bardzo gorący dlatego mam na 2 choć mozliwe że gdy zmienie czasy podawania i przerwy to będzie można podnieć delikatnie siłe wiatru. Palnik w ubiegłym roku uszczelniałem choc przyznam szczerze że nic to nie zmieniło jeśli chodzi o spalanie czy tez jakość popiołu.. Od jutra zaczne regulować czasy i będe dalej opisywał zmiany :)

Jest 10 biegów, fabrycznie ustawiony jest 6 bieg ale wg mnie biegi powyżej 5 są potrzebne jak drzwi w lesie :D Przy najwyższych biegach groszek niemal sie unosi, nie wspominając o tym że czopucha nie idzie dotknąć.. Na niskich biegach mam wrażenie że rozkręca sie wentylator wolno czego nie odczuwam przy biegach wysokich.. złudzenie? Rano ustawiłem podawanie 8 sek przerwa 35 histereza 2 st i wiatr bieg 3 ale chyba z wiatrem wróce do 2 biegu bo wydaje mi się że dmucha zbyt mocno.. Kiedyś czytałem twój wpis dotyczący otwartego na maxa zaworu na cwu (gdy miałeś też obieg na jednej pompie) u mnie dotychczas również był otwarty na maxa..

ten efekt rozpędzania jest wynikiem dodatkowego parametru w menu serwisowym który jak dobrze pamiętam nazywa sie bieg rozdmuchu

jak jest ustawiony poniżej poziomu biegu wentylatora to startuje z niższymi obrotami i się rozpędza

jak jest ustawione na 10 to startuje od razu z pełnymi ustawionymi obrotami.

trochę mnie zastanawia że na 2 biegu przy tak dużej mocy ustawionej nie masz niedopałów.

jaki masz model wentylatora?

zaglądałeś kiedyś do menu serwisowego tego sterownika?

jimmy,

widzę, że jesteś na takim etapie jak ja rok temu. mi też doradzał m.in. Timon i dobrze na tym wyszedłem. jak mam nadal st-37 więc może będe mógł pomóc. jak coś to rzuć okiem na mój temat --> link w stopce.

1. Z tego co wiem to TECH ma kalka softów i dla kilku producentów też coś robił pod konkretne piece.

2. Pisząc o innej temperaturze (zadanej) dla CWU masz chyba na myśli "temperaturę priorytetu CWU" --> opcja dostępna w ustawieniach serwisowych.

3. Nadmuch ma 10 biegów w 2 opcjach: szybsze i wolniejsze. --> ale to głównie zależy od tego jaką masz dmuchawę.

4. U mnie po konsultacji z serwisem wyszło, że ma chodzić na szybszych. piec głównie chodzi na biegach 1 i 2.

Trochę powtórzę Ci to co pisał mi wcześniej Timon. Chcesz wiedzieć co dzieje się z piecem? wstaw termometr w kilka miejsc.

Ja mam: czopuch (temp. spalin), powrót (temperatura powrotu), zasilanie CO (temperatura wychodząca na grzejniki).

Mój wentylator to ewmar-ness. Jeśli chodzi o wypalenie węgla nigdy nie miałem z tym problemów, jakich bym nie stosował ustawień. Do menu serwisowego sterownika nie zaglądałem i tylko sie teraz zastanawiam czy jest tam coś ciekawego co mogło by mnie zainteresować?

Co do mierzenia temperatury w czopuchu to jest to dla mnie proste do wykonania ale jeśli chodzi o pomiar wody na wejściu, wyjściu..? To już póki co przerasta moje kompetencje :) Zastanawiam sie jeszcze na ile otworzyć zawór wody idący na bojler ??

Mój wentylator to ewmar-ness. Jeśli chodzi o wypalenie węgla nigdy nie miałem z tym problemów, jakich bym nie stosował ustawień. Do menu serwisowego sterownika nie zaglądałem i tylko sie teraz zastanawiam czy jest tam coś ciekawego co mogło by mnie zainteresować?

Co do mierzenia temperatury w czopuchu to jest to dla mnie proste do wykonania ale jeśli chodzi o pomiar wody na wejściu, wyjściu..? To już póki co przerasta moje kompetencje :) Zastanawiam sie jeszcze na ile otworzyć zawór wody idący na bojler ??

A co ty masz za węgiel?

Niby dobry ;) Kamienny prosto ze śląska, kupiliśmy z ojcem na dwa piece 24 tony miał mieć ok 28 mega ale czy rzeczywiście ma możemy sie tylko zastanawiać.. Raczej nie jest oszukany bo ojciec na żeliwnym viadrusie 23 kw pali 30 kg na dobe przy ogrzewanych 300m2. Poza viadrusem cała instalacja mega stara i tradycyjna, grube rury, żeliwne kaloryfery i ok 700 litrów wody w instalacji ! Dla pewności dodam tylko że nie ma tam żadnego 3d/4d.

Co do instalacji to raczej niech się wypowiadają znawcy. Mogę ewentualnie coś pomóc ze sterownikiem.

Ja też mam starą instalację z duzą pojemnością i zaczynałem od jednej pompki, bez zaworu 3D, bez głowic na grzejnikach, bez pokojówki...

I była tragedia. Piec wciągał po 50kg na dobę a w domu piekło bo nie miałem możliwości regulacji temperatury.

jimmy

ewmar dawał 2 rodzaje wiatraków RV12 lub RV14

jeden jest dużo mocniejszy i ma pracować na innym programie nadmuchu

stąd moje podejrzenia ze niewłaściwy program w związku z właściwym wypalaniem już na 2 biegu przy takim podawaniu i przerwie.

jeśli chcesz mieć oszczędności możesz próbować zmniejszyć moc z jaką kocioł pracuje

napisz ile czasu teraz dochodzi do zadanej i ile stoi w podtrzymaniu

może uda się coś urwać zmniejszając straty z podtrzymania i z nadwyżki po przejściu w podtrzymanie.

napisz jeszcze czy masz temostaty na kaloryferach- moze da się w dół z temperaturą kotła zejść - to również może coś urwać ze spalania

dodatkowo dodam że pierwszy rok nawet dwa lata to wygrzewanie i suszenie domu więc spalanie wyższe ale będzie spadać stopniowo

czyli kociołek produkuje nadmiar mocy

spróbuj zatem wydłużać stopniowo przerwę podawania

w taka pogodę jak teraz mozesz śmiało mieć nawet 1:8 czyli na każda sekundę podawania 8 sekund przerwy

spróbuj zatem zrobić 5/40 lub 10/80 i do tego nadmuch dopasuj.

z pomiarem temperatury wody powrotnej nie ma problemów wystarczy tani termometr z sondą przyczepiony do rury wchodzącej do kotła wsunięty pod piankę izolująca rurę

jak tak mierzę swój powrót

powinny w tym watku byc tego fotki

jak nie znajdziesz to wrzucę

temperaturę zasilania mierzy czujnik sterownika dublowanie więc zbędne

jeszcze w temacie instalacji

jeśli u Ciebie wszystko chodzi na jednej pompie i nie masz zaworów n-drogowych to bojler grzany ciągle dogrzewa również powrót

jak założysz drugą pompę to spadnie temperatura powrotu w okresach gdy bojler chodził nie będzie. trzeba by zatem pomyśleć o ochronie przed zbyt zimnym powrotem aby nie zajechac kociołka

temperaturę zasilania mierzy czujnik sterownika dublowanie więc zbędne

miałem na myśli opcję z zaworem n-drożnym, racja, tu w sumie taki pomiar nie jest potrzebny

jeszcze w temacie instalacji

jeśli u Ciebie wszystko chodzi na jednej pompie i nie masz zaworów n-drogowych to bojler grzany ciągle dogrzewa również powrót

jak założysz drugą pompę to spadnie temperatura powrotu w okresach gdy bojler chodził nie będzie. trzeba by zatem pomyśleć o ochronie przed zbyt zimnym powrotem aby nie zajechac kociołka

Timon, jakie jest najlepsze rozwiązanie w 2 opcji?

Koledzy myślę nad deflektorem i termometrem spalin , w Bydgoskiej Castoramie już byłem nie mają ani jednego ani drugiego :/ Na allegro deflektorów w pip ale termometru do 500 st nie ma ani jednego.. Chciał bym zamówić obie rzeczy w jednym miejscu aby zapłacić raz za przesyłkę, macie pomysł gdzie znajdę oba elementy? Skoro nie ma w Casto to zapewne w gre wchodzą wyłącznie sklepy mega specjalistyczne a takiego w bydgoszczy nie znam. Może macie jakiś namiar na sklep internetowy gdzie dostane owe zabawki?

Aktualnie moje ustawienia wg zaleceń Timona to 5 sek podawanie i 40 sek przerwy. Na tych ustawieniach piec dochodzi do temp ok 5-6 min a odpoczywa ok 10 min. Swoją drogą przymknąłem do połowy zawór na bojler by zdławić przelot wody niestety strasznie owe dławienie wody hałasuje :( Póki jade na 1 biegu pompki można przeżyć ale gdy przyjdą mrozy i będe musiał dołożyć bieg wyżej hałas stanie się nie do zniesienia..