Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł Termo-eco 19KW Stąporków+ Palnik brucer + sterownik dwustanowy

timon120777

Recommended Posts

Koledzy myślę nad deflektorem i termometrem spalin , w Bydgoskiej Castoramie już byłem nie mają ani jednego ani drugiego :/ Na allegro deflektorów w pip ale termometru do 500 st nie ma ani jednego.. Chciał bym zamówić obie rzeczy w jednym miejscu aby zapłacić raz za przesyłkę, macie pomysł gdzie znajdę oba elementy? Skoro nie ma w Casto to zapewne w gre wchodzą wyłącznie sklepy mega specjalistyczne a takiego w bydgoszczy nie znam. Może macie jakiś namiar na sklep internetowy gdzie dostane owe zabawki?

Ja w czopuchu mam coś takiego: http://allegro.pl/termometr-sonda-0-300c-do-wedzarni-pieca-grilla-i3641125690.html

Na powrocie coś takiego: http://allegro.pl/termometr-lcd-z-sonda-8730-i3669964125.html

• Odpowiedzi 639
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jimmy

zdławiłeś przepływ i zwiększyłeś opór- pompa ma ciężko

otwarcie jakiegoś kalafiora na pełny przepływ np w łazience powinno pomóc

co do pomiaru temperatur

w opcji z zaworem to instalator powinien przynajmniej na zasileniu instalacji za zaworem wstawić termometr z kapilarą a najlepiej gdyby byłi na zasilaniu i na powrocie.

ja miałem do spalin najpierw z kapilarą ale teraz mam i do spalin i do powrotu elektroniczne z sondą - podobne do tych co załączył MARTINOS

obawiałem się o ten do spalin że nie da rady ale jest już w rurze od miesiąca i spisuje się doskonale, dodatkowo ma pamięć min/max więc wiem jakie są wahania w cyklu dobowym temperatury spalin i powrotu

od biedy można i za zaworem wstawić elektroniczny - będzie przynajmniej orientacyjna wiedza jeśli nie bardzo dokładny pomiar

Edytowane przez timon120777

jimmy

deflektor w pierwszym z brzegu sklepie w Twojej miejscowości lub w pobliżu, byle był odpowiedni do mocy kociołka - czasem nie warto za przesyłkę płacić

koszt to około 80zł może nawet mniej

termometry moje kosztowały :

do spalin chyba 59 a do powrotu 41zł- u jednego kontrahenta alledrogo- niestety w odstępach czasowych i dwie opłaty za przesyłkę-musiałem się upewnić biorąc jeden czy warto topić kasę

zmiana ponieważ przestał właściwie pokazywać pomimo pozbycia się kapilary i częstego czyszczenia

wyszło szydło z worka jak testowałem soft Cobry z czujnikiem temperatury spalin

wsadziłem wtedy w czopuch porządny czujnik i rozbieżności były rzędu 40-50stC

nawet regulacje, czyszczenie i pozbycie się kapilary nie pomogły

od miesiąca mierzy więc termometr tablicowy i na razie działa- nic się nie stopiło (zastosowałem plastelinę jako dodatkową izolację plastikowej końcówki sondy) i nie wariuje

Na ustawieniach 20/40 szło ok 12 kg na dobe natomiast na nowych ustawieniach 4/40 idzie ok 20 kg. Plusem ogromnym sytuacji jest w końcu suchy zasobnik, wcześniej skraplała się w nim woda.. Do nowych ustawień jak wspominałem wcześniej zdławiłem jeszcze zawór na bojler ale wątpie by to miało tak duży wpływ na spalanie.. Jakieś propozycje co do nowych ustawień? Dodam jeszcze że na piecu dalej utrzymuje 45 stopni, a ogrzewam aktualnie jakieś 120m. W domu 22stopnie na zewnątrz ok 4-8 st.

ja bym chętnie zobaczył popiół z tych 12kg/dobę i z tych 20kg/dobę bo jakoś tak trochę dziwnie to mi się wydaje

pytanie jaka była temperatura 3-4 dni temu i jaka jest teraz bo zużycie mogło wzrosnąć z innego niż zmiana parametrów powodu

pomierz czasy pracy i postoju

wrzuć kilka fotek żebyśmy wiedzieli o czym rozmawiamy bo jak nie widać to jakoś mało jestem przekonany o swojej słuszności

W jednym ani drugim popiele nie ma ani jednego niespalonego węgielka. Temperatura na zewnątrz nie zmieniła się znacznie więc raczej to ustawienia są winne mojego spalania. Zastanawiam się tylko jak to możliwe u mojego ojca że piec który chodzi praktycznie tyle ile odpoczywa jest tak mega oszczędny porównywalnie do mojego :/

Zastanawiam sie czy jest jakiś przybliżony stosunek czasu chodzenia do podtrzymania pieca który powinien być zachowany?

Edytowane przez jimmy871

Timon i tak normalnie ten termometr w otwór w czopuchy włożyłeś??? jest znaczenie z której strony czopucha sie włoży??

jimmy

czy u Twojego taty kociołek ten sam? czy taki sam palnik? węgiel? temperatury w domu i dom identyczny?

jeśli nie to nie ma czego porównywać

jednocześnie Brucer to trudny palnik i czym się przekonuję już 5 sezon

moze faktycznie lepiej jak się go karmi dużymi porcjami zamiast mniejszych?

ja jeszcze za mało wiem aby znać na to odpowiedź

co do termometrów żeby nie być gołosłownym:

Zdjęcie0053.jpgZdjęcie0054.jpg

sorki za jakość fotek ale mam wiekowy telefon a nie chciało mi się aparatu szukać

jak widać nadal stary termometr siedzi również- planowałem jeszcze jedną mu szansę dać ale nie po drodze mi aby go wyjąć, wyczyścić i skalibrować

sonda jest odizolowana kawałkiem plasteliny, nic poza tym

na drugiej fotce miejsce pomiaru temperatury powrotu

• 2 weeks później...
Witam kolegów ponownie! Mojego stąporka zostawiam póki co a chciał bym się zająć viadrusem ojca.. Mianowicie jest to jak wcześniej wspominałem Viadrus u22 (bodajże 23kw?) ze sterownikiem Geco G-403 P02. Dom stary, instalacja stara i problem polega na tym że chcieli byśmy ogrzewać bojler piecem przy jednoczesnej niskiej ok 40 st temp na piecu. Są dwie pompy ale przy owym sterowniku niemożliwym jest ustawienie wyższej temp cwu od co. Chciał bym prosić was o pomoc co uczynić aby piec chodził na temp co 40st natomiast cwu 50st. Domyślam się że musiał bym zmienić sterownik..? Ale na jaki? Będe bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi :)

A czy nie wystarczy sama zmiana sterownika na sterownik z opcją "priorytet bojler" ?

sama zamiana sterownika niewiele CI da

w momencie podbicia temperatury na kotle do poziomu potrzebnego by zagrzać CWU przez cały czas grzania na dom będzie również szła woda o wyższej temperaturze, ewentualnie w przypadku pracy na priorytecie pompa CO będzie odłączana zupełnie i efekt może być odwrotny

stosując dodatkowo zawór 4d wyeliminujesz ten problem całkowicie

chyba ze takie chwilowe wahania nie będa dla Ciebie problemem

wtedy zmiana tylko na sterownik z możliwościa ustawienia wyższej zadanej dla CWU np któryś z modeli Techa

najtaniej jeśli chodzi o koszty będzie tylko montaż zaworu 4d

wtedy będziesz mógł nadal mieć na dom niska temperaturę sterowaną zaworem a posiadany sterownik wykorzystasz równiez do grzania CWU poprzez odpowiednie podniesienie nastawy.

Edytowane przez timon120777

Wydaje mi się że wahania temp nie powinny być zauważalne z racji ogromnej ilości wody w układzie. Zastanawia mnie tylko jeszcze jedno czy przykładowo sterownik techa będzie kompatybilny z modułem zamontowanym w piecu ?

Propozycja Timona z zaworem n-droznym wydaje się racjonalna, bo w kontekście twojej instalacji racjonalna= ekonomiczna. Zresztą jak weźmiesz dobrego hydraulika to rzuci okiem na instalacje i powie Ci jak to bedzie działać...

Tech powinien pasować bez problemów. To raczej bardzo popularne jednostki. Ja mam np. Techa ST-37 właśnie z opcją, o której pisał Timon --> priorytet bojler i mogę różnicowac zadane dla grzania CO i CWU.

Wydaje mi się że wahania temp nie powinny być zauważalne z racji ogromnej ilości wody w układzie. Zastanawia mnie tylko jeszcze jedno czy przykładowo sterownik techa będzie kompatybilny z modułem zamontowanym w piecu ?

przy prawidłowo dobranej średnicy zaworu i poprawnie wykonanym montażu nie powinno być problemów zwłaszcza że zawór będzie pilnował przepływu a sterownik pilnował pracy kotła

dogrzanie CWU nie będzie się odbywało cięgle tylko raz moze dwa razy na dobę w zależnosci od zużycia i wielkosci zasobnika

nie powinno to przegrzewać pomieszczeń znacząco